Escape from Aaromn

Star Wars Droids: Escape from Aaron (1988)

Aangezien er al een hele tijd geen nieuwe films waren verschenen die de titel Star Wars droegen, moesten game-ontwikkelaars op zoek naar nieuwe manieren om dit universum tot leven te brengen, enter Escape from Aaromn. De trilogie was dan misschien ten einde gekomen, Star Wars zelf had nog een flink leven te gaan.

De tweede Death Star was opgeblazen, Luke was een Jedi. De toekomst zag er goed uit. Elk groot gevecht was inmiddels wel zo’n beetje in een game voorbij gekomen. En om nu steeds hetzelfde gevecht met de Death Star voor te blijven schotelen is natuurlijk ook weer zoiets. Ontwikkelaars moesten daarom wel uitwijken naar andere vormen van Star Wars om qua gaming de licentie interessant te houden. Al snel werd van het grote bioscoopscherm de focus verlegd naar de kleine tv die mensen thuis hadden staan. Daar was Star Wars inmiddels ook te vinden.

Aldaar was Star Wars: Droids sinds 1985 te vinden. De serie (ook bekend als Droids: The Adventures of R2-D2 and C-3PO) was een animatieserie die net geen jaar gelopen heeft. Droids situeerde zich in de negentien jaar tussen Episode III: Revenge of the Sith en Episode IV: A New Hope, lang voordat die derde Episode daadwerkelijk gemaakt zou worden. Uiteraard waren R2-D2 en C-3PO de hoofdrolspelers in de tekenfilms. Tijdens hun avonturen kwamen ze steeds in de problemen en vonden ze steeds nieuwe mensen die hun meesters zouden zijn, toch namen we elke aflevering weer afscheid van die persoon, om op zoek te gaan naar de volgende in de opvolgende aflevering. In de serie namen onze favoriete Droids het op tegen The Empire, piraten en Boba Fett. De serie werd zelfs vertaald naar het Nederlands waarbij Bob van der Houven C-3PO voorzag van een stem.

Aangezien de cartoon redelijk de focus wist te leggen op het jongere publiek, was het een perfect uitgangspunt voor een eigen game. Droids: Escape from Aaromn is een titel waarvan je waarschijnlijk nooit eerder hebt gehoord. Het spel is origineel ontworpen voor de Amstrad CPC, Commodore 64 en de ZX Spectrum. Er werd niet gekozen om een verhaal uit een aflevering te volgen, maar een nieuw avontuur aan de spelers voor te schotelen. C-3PO en R2-D2 moesten zien te ontsnappen vanuit een Fromm Gang Complex terwijl andere droids hen moesten stoppen. In verschillende levels moest je door zes acties te kiezen steeds verder naar de uitgang zien te komen. Binairy Design, de ontwikkelaar, koos ervoor om knoppen op het scherm te laten zien, waardoor jij altijd wist welke actie mogelijk was. Deuren openen, Thermal Detonators gooien, het was mogelijk. Uiteindelijk was deze ontsnapping daardoor een grote puzzel.

Echter, wanneer je de beelden ziet, zul je snel begrijpen dat dit niet de meest spannende game ooit was. De reden dat je de titel misschien nooit eerder genoemd hebt gezien is dan ook omdat deze game heel snel de middelmaat niet wist te ontstijgen. Het deed niets spannends, het gaf niet dat gevoel dat een Star Wars-game moet geven. Hoewel gaming nog in de kinderschoenen stond, was snel duidelijk dat dit niet de manier was waarop fans van de saga hun avonturen door wilde zetten. Escape from Aaromn werd snel vergeten…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!