Star Wars Chess

Star Wars Chess (1993)

Hoewel er al tien jaar lang geen echte Star Wars-film was verschenen (we negeren de twee Ewok films even), bleef de franchise geliefd bij behoorlijk wat mensen. Op het gebied van videogames werd dit steeds duidelijker. Echter, hoe vaak kun je de avonturen uit de drie films blijven herhalen in een computerspel?

Schaken. Het is volgens velen het meest ingrijpende en intellectuele bordspel dat ooit is uitgevonden. In 1993 was een digitale versie hiervan dan ook niet iets nieuws. Mensen konden al vele jaren het bordspel op een computer beleven. Echter, de combinatie met Star Wars maakte het bekende gegeven niet alleen een stuk toffer, maar ook toegankelijker voor een grote groep nieuwe spelers.

Star Wars Chess: waar Darth Vader een Queen werd

Ontwikkeld door The Software Toolworks verscheen Star Wars Chess in 1993 en verdeelde de fanbase een beetje. Want hoewel we de avonturen uit de drie films al enkele keren aan ons voorbij hadden zien trekken in gamevorm, was schaak nu niet bepaald een spannende manier waar we Star Wars bij hadden verwacht, toch? Daarnaast hadden veel spelers verwacht dat er toch een andere invalshoek in het bekende spel was gecreëerd, waardoor het leek op ‘het schaakbord in de Millennium Falcon’. Je weet wel, dat spel waar je vooral een Wookiee mee moet laten winnen. Dejarik, geen schaak. Dus ook afwezig in Star Wars Chess. Dit was gewoon het bekende Schaakspel, echter waren de personages hier geen Koning of Paard, maar bekende figuren uit je favoriete films.

Waar je in schaak speelt met zwart of wit, speelde je in Star Wars Chess uiteraard met de goeden en slechten. De Light en Darkside. Waar de Lightside bijvoorbeeld als standaard pion overal R2-D2’s had staan, speelde je met flink wat Stormtroopers als je de andere kant speelde. Luke en de Emperor zijn de equivalenten van de Koningen en is het aan de speler om ze te beschermen. Grappig is dat Darth Vader de Koningin van de Dark Side is. Een keuze die begrijpelijk is, maar de eerste keer dat je het ziet toch even een wenkbrauw doet fronsen.

Wanneer het je lukte om een schaakstuk van een speler af te pakken, trakteerde de game je op een heerlijk overdreven gewelddadige actie. Zo werd Chewbacca bijvoorbeeld opgeblazen door een AT-ST, of nam Yoda het op tegen de Emperor. Het was dan ook leuk om te zien welke combinaties van schaakslagen je kon maken en welke personages het hierdoor opnamen tegen elkaar. Het maakt de game meer ‘Star Wars’ dan ‘alleen schaken’. Echter, wanneer je het spel wat langer speelde en de video’s keer op keer voorbij zag komen, kon het redelijk eentonig worden. Het is dan ook jammer dat de bewegingen tijdens het schaken bijzonder traag gingen, zelfs wanneer je ervoor koos om animaties uit te schakelen.

Toch wist Star Wars Chess op meerdere platformen te verschijnen. Niet alleen DOS (de voorloper van Windows) mocht het spel afgespeeld zien worden, maar tegelijk met deze editie verscheen er een heuse versie voor Windows 3.1. Deze speelde een stuk vloeiender en oogde beter. De kracht van Windows werd duidelijk benut. Ook kwam Star Wars Chess naar de SEGA Mega CD, een add-on voor de SEGA Mega Drive. Echter flopte deze add-on enorm, waardoor het spel hier amper spelers wist te bereiken. Jammer, wat dit was duidelijk de beste versie van het spel met verbeterde animaties en een hoger tempo.

Star Wars Chess zal nooit prijzen winnen. Sterker nog, de titel is opgenomen in de Computer Gaming World’s Worst Games of All Time-lijst. Is dat terecht? Nee. Schaken is voor een grote groep mensen gewoon niet dat spannende wat gelinkt moet worden aan Star Wars. Als Star Wars-game was er veel toffere content te vinden (zoals de vele Star Wars space combat games), als schaakspel deed Star Wars Chess het best oké.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!