Battle Above Coruscant

Star Wars: Battle Above Coruscant (2005)

Revenge of the Sith op je mobiele telefoon!

Waar games steeds groter, uitgebreider en grafisch indrukwekkender werden, werd het spelen van spellen op de telefoon ook populairder: enter Battle Above Coruscant. Niet meer dan logisch dat op dit opkomende platform groots ingezet werd.

Revenge of the Sith sloot de Star Wars saga af, maar er bleken nog meer dan genoeg verhalen te zijn om verteld te worden. Sommige groots, anderen bijzonder klein. Ingezoomd op een enkele scène uit de film speelt Battle Above Coruscant precies daar af, tijdens het gevecht boven de planeet. Als speler ben jij Anakin Skywalker ten tijde van de opening van de derde film. Anakin, sterker in de Force dan ooit, is niet alleen een begaafde Jedi, maar ook een goede piloot. Iets wat tijdens het spelen van dit spel bijzonder goed van pas komt.

Een Star Wars game op het kleine scherm

Het spel, dat vanuit boven gezien wordt, laat zich bijzonder makkelijk besturen. Logisch ook, wetende dat dit soort spellen op kleine schermen gespeeld moesten worden. Battle Above Coruscant verscheen namelijk twee jaar voordat de eerste iPhone in de winkel lag. Met enkele knoppen navigeer je over het scherm en schiet je op vijanden, waarbij het schieten zelfs geautomatiseerd kan worden. Het is zaak om zo veel mogelijk vijanden om te leggen voordat ze dit bij jou als speler kunnen doen. Daarnaast kunnen gevallen schepen power-ups achterlaten. Denk aan het verbeteren van je wapens, een schild om je schip heen creëren of een extra boost voor R2-D2. Want jawel, ook de droid heeft een functie in de game wanneer vijandelijke aanvallen op het exterieur van je schip tegengegaan moeten worden.

De Jedi Starfighter is voorzien van zijn ‘dual blaster’ en heeft verder geen echte wapens aan boord. Wanneer je denkt dat je met Proton Torpedoes aan de slag kunt gaan kom je al snel bedrogen uit. Het blijft bij je standaard wapen terwijl je je een weg baant door gigantische aantallen vijanden en tegelijkertijd hun inkomende vuur probeert te ontwijken. Wanneer je dit slim doet kun je een doelzoekend raket die op jou is afgevuurd een nieuw doel geven. De raket terugsturen naar daar waar hij vandaan kwam voelt goed. Het zorgt voor een extra uitdaging waarbij een lichte strategische inslag te bemerken is. Je moet hierdoor soms drie stappen verder denken dan dat de game op het scherm al laat zien. Alsof je ‘Jedi reflexen hebt’.

Schieten en ontwijken met Jedi reflexen in Battle Above Coruscant

Toch ben je in Battle Above Coruscant vooral bezig met het ontwijken van inkomende laserstralen en het terug vuren op de vijand. Langzaam werk je je door de paar levels heen waarin de tegenstand steeds moeilijker wordt, maar de score goed op weet te lopen. Wanneer je in een bepaald level een Cruiser niet meteen neer weet te halen, mag je nog een poging doen. Die tweede poging is echter wel moeilijker dan de eerste. De objective meteen halen is dan ook een must. Tenzij je, door de grotere hoeveelheden vijanden, juist wil gaan voor een hogere score. May the Force be with you…

Omdat de telefoons rond de release van de game niet echt bijzonder veel kracht aan boord hadden, oogt Battle Above Coruscant dan ook alles behalve prachtig. Het moest het doen met de paar pixels die de telefoon op het scherm kon toveren. Door de gebrek aan kracht, maar het feit dat er best veel kan gebeuren op je scherm, merk je soms dat het spel even vertraagt. Dit is puur de hardware die de software niet bij kan houden. Echter, de standaarden voor games op de telefoon lagen veel lager in 2005 dan vandaag de dag. Dus een beetje minder frames per seconde was op momenten gewoon prima. Het feit dat de muziek van John Williams (in MIDI-vorm) gewoon aanwezig is, zorgt ervoor dat het gevoel tijdens het spelen in ieder geval helemaal Star Wars is. Zelfs wanneer het scherm maar enkele centimeters groot is.

Battle Above Coruscant doet veel met weinig. Hoewel de gameplay nonstop hetzelfde is, is de drang om te verbeteren tijdens het spelen constant aanwezig. Enige framerate problemen zorgen er niet voor dat de game een prima manier was om de opening van Revenge of the Sith buiten de deur nog eens mee te kunnen maken. Origineel is het misschien niet, maar een verslavend stukje software des te meer.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!