Anakin's Speedway

Star Wars: Anakin’s Speedway (2000)

Na Yoda’s Challenge Activity Center en Star Wars: Pit Droids uit 1999, games waarin het educatieve aspect belangrijk was, kwam Lucas Learning in 2000 met Anakin’s Speedway: nóg een titel gebaseerd op de eerste nieuwe Star Wars film. Wederom was de podrace de scène die centraal stond.

Waar in Episode I: Racer het doel duidelijk was dat je als eerste keer op keer over de finishlijn moest komen, om zo de hoge snelheid van de race te ervaren waarbij je soms echte Jedi-reflexen nodig had om het er levend vanaf te brengen, lag de focus in deze Lucas Learning-titel heel ergens anders. Het spel was dan ook bedoeld voor kinderen vanaf vier jaar, dus de instap moest ook vele malen lager liggen. Waar je voorheen zo snel mogelijk over de digitale circuits moest vliegen, deed je het in Anakin’s Speedway juist op de meest veilige manier.

Veilig podracen in Anakin’s Speedway

Echter, het grote verschil zat hierbij wel meteen in het feit dat Anakin’s Speedway je niet verplichtte om op bepaalde circuits plaats te nemen en aldaar je ding te doen. Nee, de unieke factor in het spel was het feit dat kinderen juist zelf deze tracks moesten ontwerpen. Met duizenden mogelijkheden was het deze creatieve inslag die menig kinderhartje sneller liet kloppen. Om het extra spannend te maken konden tracks niet alleen lange stukken voor hoge snelheden bevatten, scherpe bochten en juist plekken waar alles even heel krap werd, maar ook grote sprongen en zelfs complete loopings. Spelers noemde het soms dan ook een Star Wars-versie van de bouwmode uit Rollercoaster Tycoon, een andere game die in die tijd bizar populair was.

Maar, ik hoor het je denken; wat was hier dan het hele ‘learning aspect’? Een level-editor uitbrengen als een game klinkt namelijk wel heel karig en simpel. Gelukkig wist de ontwikkelaar dit en bracht dan ook daadwerkelijk een creatieve manier van spelen waardoor kinderen stiekem nog wat konden leren. Tijdens het creëren van de vele tracks moest namelijk rekening gehouden worden met dynamica, snelheid en momentum. Wat voor effect heeft een bepaalde situatie of een bepaalde bocht wanneer een podracer met gigantische snelheden aan komt vliegen? Kan een looping wel wanneer deze net na een bocht ligt waar drastisch voor afgeremd moest worden? Oorzaak en effect werden de spelende elementen waar constant rekening mee gehouden moest worden. Wat was de impact van jouw creativiteit? Daarnaast moest ook met de podracer zelf rekening gehouden worden. Denk aan de benzine die nodig was om een bepaald traject te voltooien, bijvoorbeeld.

Hoewel voor velen Anakin’s Speedway een game is die niet bekend is, of snel vergeten was, bracht het jonge kinderen het authentieke Star Wars gevoel. Het verlangde creativiteit van de speler en bracht kennis over die later in het leven misschien relevant kon zijn. Het was geen groots avontuur, maar het deed exact wat het wilde.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!