Origineel verschenen in 2005 is Republic Commando een Star Wars game zoals we niet eerder hadden gezien. Het spel, dat verscheen voor de originele Xbox en PC, heeft geen Jedi in de hoofdrol en ook de gevechten in de ruimte hebben geen plek in het avontuur. Daarnaast richt het spel zich op een zeer volwassen publiek. Het is duidelijk wat anders. Het is een shooter die zijn focus heeft liggen op het werken als een squad, met zeer militaire combat. Het spel dat je, ondanks dat je een squad om je heen hebt, in je eentje speelt, vertelt een verhaal dat interessant is en extra diepgang geeft op de Clones uit de films.
Republic Commando geeft je, zoals de naam al doet vermoeden, de controle over een elite trooper tijdens de Clone Wars. Zonder een naam, maar met een nummer (Three Eight, of Delta 38) liggen er drie verschillende campagnes op je te wachten. Samen met 07, 40 en 62 (die allemaal een eigen persoonlijkheid hebben) is het zaak om de meest vuile klussen op te lossen en niet alleen op je eigen leven te letten, maar op dat van je gehele team. Ten tijde van de Clone Wars en de slag op Genesis start de missie van dit speciale team. Uitverkoren voor de meest gevaarlijke, moeilijke en dodelijkste ondernemingen die de oorlog in petto heeft.
Je bent geen simpele Jango Fett kopie in Republic Commando
Ondanks dat je een Clone bent, waar er letterlijk miljoenen van rondlopen tijdens dit tijdperk, ben jij met je squad toch net even anders dan het gemiddelde Jango Fett-kopietje. Hierdoor heb je andere (betere) wapens tot je beschikking en draag je sterkere bepantsering om je tegenstanders het net wat moeilijker te maken. Er zijn behoorlijk wat wapens die je in deze shooter kunt gebruiken, zelfs de wapens van gevallen tegenstanders behoren tot de mogelijkheid. Leuker is het echter om melee combat toe te passen waarmee de gemiddelde tegenstander met één klap neer is. Doordat de game gezien wordt vanuit de helm van de hoofdrolspeler, oogt deze actie bruter dan wat we tot nu toe gewend zijn in een Star Wars-game. Bloed blijft plakken op je vizier en de onthoofdingen van tegenstanders komen grover in beeld doordat je er letterlijk met je neus boven hangt.
In de originele tijdspanne waarin het spel verscheen, viel op dat de game duidelijk leentjebuur speelde bij titels als Metroid Prime en Halo. Omdat je door je helm heen kijkt zie je daadwerkelijk je visor in beeld met daarin handige informatie zoals je health, waar je squad is, je objective en hoeveel ammo je nog hebt. Daarnaast zit er een handige feature in die ‘low-light’ laat zien wanneer je in donkere omgevingen bent. Net zoals in Halo werd je beschermd door een schild die een bepaald aantal schoten tegen kan houden voordat jouw eigen gezondheid in gevaar gebracht wordt. Hierdoor is de aanval vaak een machtsvertoon, voordat je moet gaan schuilen zodat je schild weer op kan laden. Mocht je zelf toch schade oplopen, dan is er genoeg bacta te vinden om je health weer omhoog te krijgen. Wanneer een van je squadmaten neer gaat sterft deze nooit, maar wacht deze tot het moment dat jij of een van je staande collega’s een ‘revive’ geeft. Hetzelfde is bij jou als speler het geval; wanneer je neer gaat hoeft het gevecht niet over te zijn wanneer iemand in je team je opnieuw omhoog kan helpen. Echter, in missies waar je team uit elkaar gehaald moet worden omdat er verschillende objectives te behalen zijn is dit handige vangnet compleet weg.
Commandeer jouw squad in drie campagnes
De meest interessante optie qua gameplay is het feit dat jij je squad kunt voorzien van commando’s. Om het simpel te houden gebeurt dit met een enkele knop, welke sensitief is op je omgeving. Wijs je richting een stuk waar je squad achter kan zitten? Dan gaan ze daar nadat je de knop indrukt in cover zitten. Wijs je naar een computer? Dan betekent de knop dat je gaat hacken. Wijs op vijanden en de aanval begint. Hierdoor is geen gevecht hetzelfde omdat jij keer op keer de tactiek kunt bepalen. Stuur je je squadmaten op de vijanden af zodat jij een omtrekkende beweging kan maken? (Maar daardoor wel riskeert dat je niet de revive kunt krijgen als je neergaat) Of ga je zelf door het midden terwijl je het team jou dekt door van de lijn te schieten? Je team werkt niet als een groep idioten wanneer je geen orders geeft, maar snapt wat moet gebeuren als jij het even niet doet. Ze gaan zelf in cover, op de vijand af. Toch is het een groot voordeel wanneer jij bepaalt wat er moet gebeuren. Op de hogere moeilijkheidsgraden is het zelfs cruciaal.
Het spel zal je langs drie militaire campagnes laten gaan. Je bent er tijdens de invasie op Geonosis, onderzoekt een gigantisch schip in de ruimte en helpt de Wookiees op Kashyyyk. Republic Commando weet steeds nieuwe elementen je kant op te gooien, waardoor elke campagne fris voelt en een aanvulling op dat wat voorheen kwam. Daarnaast is de actie divers. Van grootschalige gevechten met enorm veel vijanden, tot kleine momenten waarin een enkele tegenstander flink wat problemen met zich mee brengt. De game weet het tempo hoog te houden tijdens de singleplayer die de gemiddelde speler zo’n zeven tot tien uur plezier zal brengen.
Voor de spelers die het avontuur door willen zetten na het voltooien van de campagne brengt Republic Commando een uitgebreide multiplayer. Echter, het is duidelijk dat de ontwikkelaar vooral de focus op de singleplayer heeft gelegd. De multiplayer voelt als een ‘moetje’ in plaats van een mode die er echt toe doet. De game brengt een deathmatch voor zestien spelers, team-deathmatch, capture the flag, en assault. Hierin kun je je eigen clone aanmaken en uiterlijke kenmerken mee geven. Echter, de multiplayer wist de concurrentie nergens te ontstijgen. De Xbox en PC-versies hebben dezelfde mogelijkheden voor meerdere spelers, maar kreeg een console-exclusieve modus om met vier spelers op één Xbox tegen elkaar te spelen.
Republic Commando is sinds haar release uitgegroeid tot een heuse ‘cult classic’. Karen Traviss schreef vijf boeken geïnspireerd op de game en Dave Filoni heeft enkele elementen uit de inmiddels ‘Legends-game’ opnieuw in de Star Wars canon betrokken. Een vervolg zou later verschijnen. Al was dat niet het vervolg waar iedereen op zat te hopen…