Star Wars werd duister, volwassen, anders dan voorheen en daar zou LEGO Star Wars verandering in gaan aanbrengen. Met games als Battlefront, Republic Commando en Knights of the Old Republic werd de volwassen fan goed bediend. Verhalen gingen dieper dan ooit. Maar soms is het heel goed om aan de oppervlakte te blijven en de jongere gamers niet te vergeten. LEGO Star Wars: The Video Game kwam dan ook precies op het juiste moment.
In de hedendaagse tijd kent iedereen de LEGO-games. De bouwblokken hebben diverse uitstappen gemaakt naar bekende franchises. Zo zijn er games verschenen rondom LEGO Indiana Jones, LEGO Jurassic Park, LEGO The Lord of the Rings en LEGO The Avengers, om er maar enkele te noemen. LEGO Star Wars: The Video Game was echter de eerste game die dit deed. Iets waar veel mensen dan ook vreemd op reageerden. Het spel werd gepasseerd op de nieuwe trilogie aan films, The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith. Traveller’s Tales begon aan de game in 2003, in samenwerking met LEGO Interactive. Echter, een jaar later besloot LEGO om zich terug te trekken uit de gaming-industrie, waardoor de werknemers van LEGO Interactive hun baan verloren. Een groep daarvan besloot al snel een nieuw bedrijf op te richten genaamd Giant Interactive Entertainment. Ze kregen de rechten om alle toekomstige LEGO-games uit te geven. Met Traveller’s Tales als ontwikkelaar en Giant als uitgever (in samenwerking met LucasArts en Eidos Interactive), verscheen de game uiteindelijk in 2005.
Star Wars overgoten met LEGO-humor
Hoewel de nieuwe trilogie gebruik werd als platform om de LEGO-figuren in rond te laten lopen, werd de inmiddels befaamde LEGO-humor over het verhaal gegoten. De grappen zijn visueel, bijzonder snel en enorm flauw. Het spel richtte zich dan ook niet zozeer op de volwassen speler, maar op iedereen. Elke leeftijd kan met het spel aan de slag, waarbij vooral het samenspelen tussen ouders en kinderen aangemoedigd is. Hierdoor is er geen mogelijkheid om daadwerkelijk dood te gaan in het spel en is een game over geheel onmogelijk. Met bepaalde personages doorloop je een scene uit de film die je speelt, waarbij een tweede speler op elk gewenst moment aan kan sluiten. Elk van de personages heeft eigen mogelijkheden. Zo kan een Jedi de Force gebruiken en zo LEGO-blokken verplaatsen, terwijl R2-D2 korte afstanden kan vliegen. Tijdens het spelen kan altijd gewisseld worden tussen personages om zo puzzels op te lossen.
De verzameldrang in LEGO Star Wars
Tijdens de vele levels is het zaak om LEGO-noppen, genaamd studs, te vinden en op te pakken. Deze verkrijg je door objecten kapot te maken, puzzels op te lossen en vijanden te verslaan. Deze noppen dienen als geld in het spel. Wanneer je tijdens het spelen schade oploopt, en je levensbalk van vier hartjes compleet leeg is, verlies je een x-aantal van deze studs. Het idee is om dat te voorkomen, wetende dat je deze studs in grote getallen nodig hebt om nieuwe personages vrij te spelen, om hints te kopen en zelfs cheats te kunnen gebruiken. Wanneer een level gehaald is kun je het level opnieuw spelen in ‘Free Play’, wat ervoor zorgt dat je elk van je vrijgespeelde personages kunt gebruiken in plaats van de personages die het verhaal in het level plaatst. Door meer personages vrij te kopen worden nieuwe delen van levels begaanbaar, waardoor nieuwe geheimen bloot komen te liggen. Door veel te spelen, beloont het spel je met steeds meer mogelijkheden om te spelen. Zo is er zelfs een compleet level uit A New Hope te vinden waarin je de opening van die film speelt vanuit de ogen van Darth Vader.
Het spel verscheen origineel op PC, PlayStation 2 en Xbox. Griptonite Games creĂ«erde een speciale versie voor de Game Boy Advance. Deze versie is behoorlijk anders dan ‘zijn grotere broer’. Zo speelt het spel vanuit een isometrisch perspectief en zijn er vijftien personages om door het verhaal te gaan. Waar de normale versie van het spel een even aantal levels per film aan boord heeft, is dat op de ‘GBA’ niet het geval. Attack of the Clones heeft duidelijk minder levels dan Revenge of the Sith. De levels zijn stuk voor stuk opgedeeld in checkpoints, zodat wanneer een speler toch zijn hartjes leeg krijgt, er altijd een klein stukje teruggegaan kan worden om het opnieuw te proberen. Het grootste verschil is echter dat de personages allemaal een ‘stamina meter’ hebben waaraan hun speciale krachten gelinkt zijn. Is deze meter leeg, dan is de kracht even niet te gebruiken. Gelukkig is deze altijd aan te vullen en zijn er zelfs Jawa’s te vinden met levensbalk en stamina-upgrades. Ook is er her en der een maintenance droid te vinden die voor alle verzamelde studs in het level je eenmaal terug tot leven kan brengen. Onderliggend is er een missie om in alle levels te plannen van de Death Star te verzamelen. Nadat een level voltooid is, krijg je te zien hoe goed je het deed, inclusief het aantal tegenstanders dat je om hebt weten te leggen.
Een onverwacht groot succes
LEGO Star Wars: The Video Game was een hit. Het spel werd al snel ook naar de Apple Macintosh gebracht en verscheen iets later ook op de Nintendo Gamecube. Daarna kwam het spel ook naar de mobiele telefoons. LEGO Star Wars was overal en kreeg goede kritieken. Hoewel het duidelijk een kinderlijke game is, waarbij ingezet is op het spelen met de familie, wist het spel op nummer één te verschijnen in de lijsten van de best verkopende games van die tijd. Echter, er was een game die het spel daar weer weg wist te halen. Die game droeg als naam ‘Episode III: Revenge of the Sith‘…