Fan Spotlight: Sherwin Schutte

Vandaag lanceert Star Wars Awakens een nieuwe rubriek: Fan Spotlight. Binnen deze rubriek zullen af en toe fans binnen onze eigen community in het zonnetje worden gezet, te beginnen met de gast bij de Star Wars Podcast van vandaag: Sherwin Schutte.

Sherwin is niet alleen Star Wars fan en een actief lid van onze community, maar ook een liefhebber van LEGO. Natuurlijk zijn Star Wars en LEGO al langer aan elkaar verbonden, zo vind je bij Sherwin thuis een grote collectie aan Star Wars LEGO bouwwerken. In de uitzending van de Star Wars Podcast zijn we uitgebreid ingegaan op Star Wars en LEGO en in dit artikel gaan we dieper in op de persoon Sherwin en zijn band met Star Wars.

Hoi Sherwin, wat leuk en bedankt dat we je mogen interviewen in onze allereerst Fan Spotlight. Je bent uitgenodigd als LEGO expert in de Star Wars Podcast, maar zou je ons eerst iets kunnen vertellen over jouzelf en je band met Star Wars?

Dankjewel Ramon dat ik het spits mag afbijten voor deze Fan Spotlight. Voor mij is de band met Star Wars begonnen door toeval bij de prequels. Ik denk dat ik een jaar of 4 was dat ik in de trein zat en het station kwam binnenrijden en dat er een vreselijk grote poster hing van een rood-zwarte duivel. Ik was gelijk gefascineerd door Darth Maul en dat is altijd zo gebleven. Vanaf dat punt ben ik er altijd wel mee bezig geweest en de laatste tien jaar echt actief met het verzamelen van LEGO en andere merchandise.

Sherwin Schutte
De Millennium Falcon UCS van Sherwin Schutte.

Wat is jouw favoriete Star Wars moment (in de films/series of daarbuiten) ?

Dat zijn twee momenten geweest: allereerst het beleven van de serie Star Wars Rebels. Toen het net uitkwam dacht ik echt waar kijk ik naar?! Iets wat op de jongere kijker gericht, maar goed het is Star Wars dus dan blijf je kijken. Al snel veranderde dat in een vaste prik. Ik heb de serie toen illegaal moeten kijken aangezien het nog niet werd uitgezonden op DisneyXD.

Mijn tweede moment is niet helemaal een moment. Door het verzamelen ben ik in een community terecht gekomen die open is voor alles en iedereen. Ik heb hierdoor zoveel mensen leren kennen en ben daardoor op zoveel plaatsen geweest en dat waardeer ik ontzettend. Anders hadden we ook niet dit interview gehad :-).

Je bent fervent verzamelaar van LEGO Star Wars. Hoe is dat ontstaan? Was je zelf al LEGO liefhebber voordat Star Wars erbij betrokken raakte?

Ja zeker, voordat ik überhaupt van Star Wars had gehoord, had ik al LEGO. Ik ben begonnen met Star Wars puur door de doorzichtige sticks die ik gaaf vond, later ben ik de films gaan kijken omdat ik toch nieuwsgierig was wat het inhield. Het echte verzamelen is pas jaren later begonnen.

Naast de speelgoedbouwwerken komen LEGO en Star Wars ook regelmatig samen in bijvoorbeeld de laatste Holiday Special en in de welbekende videogames. Waarom is LEGO en Star Wars volgens jou zon goede combi?

Ik denk dat LEGO het Star Wars universum voor kinderen toegankelijk maakt. Helemaal met de films en games. De humor die zij erin brengen maakt het luchtig en minder serieus wanneer er een hand wordt afgehakt. Daarnaast maakt LEGO Star Wars bekender; wanneer je nu een speelgoedwinkel binnen loopt is er een schap vol schepen, voertuigen en figuren van LEGO.

Welke Star Wars LEGO series verzamel je het liefst, richt je je bijvoorbeeld vooral op de kleine tot middelgrote sets of vind je de UCS modellen toch het gaafst?

Ik probeer zelf alles mee te pakken waar ik er nog geen één van heb. Wanneer een nieuw voertuig wordt uitgebracht probeer ik die altijd wel te bemachtigen.

Welke Star Wars LEGO set is jouw persoonlijke favoriet en waarom?

Dit is een lastige, er zijn er zoveel.  Ik denk dat ik dan toch voor de Mace Windu Starfighter ga. Hier heb ik lang voor gezocht en toch kunnen krijgen. Het is een exclusive en heeft als exclusive een tactical droid er in. Het design van het schip blijft ook erg mooi. 

Sherwin Schutte
Sherwin’s favoriete LEGO set: de Starfighter van Mace Windu.

Ongeveer hoelang duurde het om het grootste LEGO pakket dat je in bezit hebt te bouwen?

Dat zou de UCS Millennium Falcon moeten zijn. Ik zou niet weten hoelang, maar ik schat zo een dag. Uiteraard verspreid over meerdere dagen.

Ben jij het type verzamelaar die de set één keer bouwt om daarna in de vitrinekast te bewaren of vind je het juist vermakelijk om ze om de zoveel tijd opnieuw in elkaar te zetten?

Nee eenmaal gebouwd houd ik ze wel in elkaar. Als ik de tijd had zou ik zeker sommige sets nog een keer bouwen. Wat ik wel doe is van diorama sets een bouwwerk maken. Zo zijn er meerdere sets van Hoth uitgekomen daar heb ik één base van gemaakt. Ditzelfde heb ik gedaan met Tatooine. Wat ik ook doe is foto’s maken van sets zowel buiten als binnen voor mijn Instagram. Dit doe ik ook voor de Black Series figuren.

Er is ook een soort nep-LEGO op de markt genaamd LEPIN, heb je daar zelf ook ervaring mee?

Eigenlijk mag ik het helemaal niet zeggen, maar ja ik heb ervaringen met het nep-LEGO. Sommige oude sets die rijzen de pan uit qua prijs en dan ga je naar alternatieven zoeken. Zo heb ik de Super Star Destroyer van LEPIN. Prijs/kwaliteit verhouding is prima. Al moet ik zeggen dat de laatste jaren de ontbrekende steentjes wel killing zijn voor het bouwplezier. Het nep-LEGO wat op de markt is maakt wel echt super mooie figuren die veel accurater zijn dan die van LEGO zelf voor een mindere prijs. Ik promoot het overigens niet om dat te kopen. Het zorgt namelijk dat LEGO minder omzet draait, wat weer kan zorgen dat ze met de Star Wars licentie stoppen.

Welke LEGO set staat hoog op je verlanglijstje? En stel dat je zelf een idee mocht indienen voor een Star Wars LEGO set, wat zou die dan zijn?

Heb je eventjes? Allereerst moet er een Geonosian Arena komen. Deel de scène op in drie sets die aan elkaar kunnen (alle drie krijgt een creature en character plus omgeving) en je hebt een goudmijn in handen. Er mag ook wel een update van Jango Fetts Slave 1 komen. En zo kan ik nog wel eventjes doorgaan…

Sherwin Schutte

Waar kijk je het meest naar uit wat Star Wars betreft? Is er een bepaalde serie die erboven uitsteekt? En wat is eigenlijk je favoriete Star Wars film?

Ik kijk zeker uit naar wat LEGO dit jaar allemaal gaat brengen, er staan mooie geruchten op de planning dus daar kijk ik erg naar uit. Daarnaast ben ik een verzamelaar van de Black Series actiefiguren en daar staat ook een hoop moois te gebeuren. Qua series zit ik echt te wachten op Ahsoka. Als Rebels fan kijk ik toch erg uit naar terugkeer van Thrawn en Ezra hierin. Favoriete Star Wars film is easy: doordat ik ben opgegroeid met de prequels komt één film er bovenuit, dat is natuurlijk Revenge of the Sith.

Dank je wel voor je tijd Sherwin! Als laatste vroeg ik me af wat je van de website en social media vindt en of je nog bepaalde content graag zou willen zien. We zijn zelf druk bezig met het verzamelen van nieuwe ideeën.

Jullie bedankt voor het leuke interview! Keep up the good work 👍

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!