Star Wars Awakens Alphabet Squadron Challenge
Star Wars Awakens Alphabet Squadron Challenge

De uitslag van de Alphabet Squadron Challenge

Een ABC’tje voor de Star Wars Awakens fan community

Naast gezellig kletsen over alle aspecten van Star Wars en popcultuur in het algemeen, kun je in onze Discord-server ook terecht voor allerlei andere soorten vermaak. Zo worden er regelmatig meetups georganiseerd waarbij Star Wars-fans uit de Benelux elkaar in het echt kunnen ontmoeten, vinden er boek- en comicbesprekingen plaats en kun je meedoen met periodieke quizzen of dagelijkse challenges (uitdagingen). Onder die laatste noemer viel ook onze Alphabet Squadron Challenge die afgelopen maand plaatsvond.

Het idee was eigenlijk heel simpel en kwam van een trend die de laatste tijd ook op Reddit vaak te spotten was: Van 1 t/m 26 maart behandelden we dagelijks een nieuwe letter van het alfabet, waarna men bij de betreffende letter Star Wars-begrippen kon roepen die als eerste opkwamen. Meestal waren dit de namen van iconische personages, maar er kwamen ook regelmatig planeten, voertuigen of zelfs meer abstracte termen langs. Alle suggesties werden vervolgens dagelijks per letter gegroepeerd, waarna er gestemd kon worden op de meest populaire termen. Bij elke letter kwam een winnaar uit. Hieruit ontstond een heus Star Wars-alfabet van de Lage Landen. De uitslag hiervan willen we je natuurlijk niet onthouden, dus hier komt ‘ie!

Ahsoka Tano

A: Ahsoka

We nemen direct een bijzondere aftrap, want dit personage zit (nog) in geen enkele Star Wars-film! Dankzij The Clone Wars (2008), Rebels (2014) en haar eigen serie van afgelopen jaar hebben de Nederlandse fans Ahsoka in hun harten gesloten.

Boba Fett Review

B: Boba Fett

De originele Bounty Hunter. Debuteerde in de beruchte Star Wars Holiday Special (1978) maar was pas echt in live-action te zien in Episode V: The Empire Strikes Back (1980). Deze meedogenloze schurk werd zo populair dat we hem later nog in vele andere titels zagen, waarna hij met The Book of Boba Fett (2021) zelfs zijn eigen serie kreeg.

Star Wars Identities

C: Chewbacca

Een golden oldie, want “Chewie” is al vanaf het begin van Star Wars een belangrijk karakter in deze franchise. En dat terwijl deze harige alien nog nooit een verstaanbaar woord heeft geuit. Wat een Wookiee!

Rogue One trailer

D: Darth Vader

Over klassiekers gesproken: Geen Star Wars zonder de ultieme slechterik. In de allereerste film deed deze schurk zijn intrede en maakte daarbij zoveel indruk dat hij nauwelijks nog uit de filmwereld weg te denken is. Van zijn iconische helm tot het karakteristieke ademgeluid: Weinig andere antagonisten in de popcultuur maakten meer indruk dan Darth Vader!

Ewoks

E: Ewoks

Van duister en beangstigend naar schattig en aaibaar. Alhoewel, deze teddybeer-achtige bewoners van de bosmaan van Endor uit Episode VI: Return of the Jedi (1983) zijn gevaarlijker dan je denkt. En voor het eerst geen individueel personage in dit alfabet!

De straten zitten vol Stormtroopers, Chirrut geeft aan dat hij nergens bang voor is en dat alles zo is als de Force wil. Vervolgens laat hij ons weer zien dat hij geen grote vuurwapens nodig heeft, maar meer dan genoeg heeft aan zijn staf.

F: Fives (CT-5555) en “the Force”

Het was uiteraard te verwachten dat meerdere termen soms beide even populair blijken te zijn. In dit geval was het blijkbaar moeilijk kiezen tussen de populaire soldaat uit The Clone Wars (2008) en het magische energieveld waar Star Wars om draait. Maar beide onmiskenbaar een belangrijk onderdeel van Star Wars!

Grogu

G: Grogu

Wie anders? Sinds de eerste aflevering van The Mandalorian (2019) heeft dit kleine wezentje de harten weten te veroveren van jong en oud. Van hetzelfde naamloze ras als Yoda, maar dan een stuk jonger. En schattiger! De aankomende film The Mandalorian and Grogu (2026) is zelfs deels naar hem vernoemd!

Spoiler: foto's en informatie over Han Solo, Maz Kanata en anderen

H: Han Solo en “Hello There”

Nog zo’n moeilijke keuze. Maar het is als appels met peren vergelijken: Han, het stoere karakter uit de originele trilogie, of de iconische zin van Obi-Wan Kenobi die inmiddels een meme is geworden. Leuk feitje: de allereerste introductie van deze twee begrippen ligt slechts 18 minuten uit elkaar in Episode IV: A New Hope (1977)!

Hier zien we een Star Destroyer boven de Death Star.

I: Imperial Star Destroyer

De moeder van alle grote gevechtsschepen. Hoewel de Galactic Republic tijdens de Clone Wars al van diverse soorten Star Destroyers gebruikmaakte, werd het pas dankzij The Empire een angstwekkend gevaarte. Op het scherm was de Imperial-class uiteraard de eerste Star Destroyer die we zagen.

Light of the Jedi Cover

J: Jedi

Van de nobele bewaarders van de vrede uit de Old Republic en High Republic, via de strijders uit de prequels, tot aan Luke die de eerste had moeten worden van een nieuwe lichting: Met hun lightsabers spraken deze personages zo tot de verbeelding, dat elk kind ervan droomde om Jedi te zijn. Tevens het enige begrip dat twee keer in een filmtitel is verwerkt!

K: Kenobi

Leerling van Qui-Gon Jinn. Overlevende van de uitroeiing van de Jedi. Moordenaar van Maul. Leraar van Luke. Karakter oorspronkelijk gespeeld door Alec Guiness, maar dankzij Ewan McGregor misschien wel nóg beroemder is geworden. En ster van zijn eigen Disney+-serie!

Legends of Luke Skywalker Cover

L: Luke Skywalker

De held uit de originele filmtrilogie waarmee het allemaal begon. De hoofdpersoon uit Episode IV, V en VI kreeg tijdens zijn avonturen te horen dat zijn belangrijkste tegenstander zijn vader bleek te zijn. Maar redde bijna in zijn eentje het universum. Jammer genoeg zagen we hem daarna nog maar in één andere film in een prominente rol.

Trailer

M: Millennium Falcon

Wat de Enterprise is voor Star Trek en de Tardis voor Doctor Who, is dit schip uiteraard voor Star Wars. Een flink verbouwde Correliaanse YT-1300 die volgens Han Solo de snelste van het universum is. Zelfs iemand die nooit Star Wars heeft gezien, herkent dit schip!

Starfighter

N: N1 Starfighter

In 1999 kregen we een heel andere kant van Star Wars te zien. De blokkerige grijze schepen maakten plaats voor de aerodynamische felgekleurde gevechtsschepen van de planeet Naboo. Zo begerenswaardig dat Din Djarin graag zijn comfort opofferde toen hij dit schip koos als vervanger voor zijn veel ruimere Razor Crest!

Obi-Wan Kenobi

O: Obi-Wan Kenobi

Leerling van Qui-Gon Jinn. Overlevende… Wacht even, hadden we deze bij de K ook niet al gehad? Nou, zo populair is dit karakter dus!

P: Princess Leia

De vrouwelijke held van de originele trilogie. Haar sterke karakter en bijzondere haardracht zijn nog steeds beroemd. Ook na de dood van de originele actrice (Carrie Fisher, 1956-2016) leeft Princess Leia voort, getuige haar verrassingsoptreden in Obi-Wan Kenobi (2022)

Qui-Gon Jinn

Q: Qui-Gon Jinn

Ondanks dat deze Jedi Master slechts in één film (Episode I: The Phantom Menace, 1999) voorkwam, maakte hij blijkbaar genoeg indruk. Maar we moeten toegeven dat er bij deze letter niet heel veel mogelijkheden waren.

R2-D2

R: R2-D2

Toch wel dé robot in dit universum vol robots. Deze kleine Astromech is namelijk de enige droid in dit alfabet. Samen met C-3PO is R2-D2 de enige in alle films van de Skywalker Saga zit. Niet gek, aangezien het George Lucas’ oorspronkelijke bedoeling was om de films vanuit het oogpunt van deze Droids te vertellen.

Luke & Anakin Skywalker

S: “Star Wars” en Skywalker

Wederom een dubbele winnaar. En een logisch twijfelgeval. Want de familienaam Skywalker staat nagenoeg gelijk aan Star Wars.

Thrawn Rebels

T: Thrawn

Een karakter met een bijzondere geschiedenis. Grand Admiral Thrawn werd in de jaren ’90 al bedacht als nieuwe tegenstander in de beroemde Thrawn-boekentrilogie. Later verscheen hij in comics en de Rebels-animatieserie (2014). En kort geleden voor het eerst in live action in Ahsoka (2023).

U: Ugnaught, “Unlimited Power” en U-Wing

Een driedubbel gedeeld podium! Het was natuurlijk ook een lastige letter, want niet veel beroemde Star Wars-elementen beginnen met een U. “Unlimited Power” is de enige uitspraak in deze lijst. Ugnaughts ken je wellicht uit Episode V: The Empire Strikes Back (1980) of The Mandalorian (2019). En de U-Wing kwam uiteraard voorbij in Rogue One: A Star Wars Story (2016)

Asajj Ventress

V: Ventress

Samen met Fives het enige personage in deze lijst dat we vooralsnog alleen in animatie zagen. Asajj Ventress was de protégé van Count Dooku in The Clone Wars (2008) en had de oorlog naar verluidt niet overleefd. Maar door haar recente optreden in The Bad Batch (2021) bleek dit toch anders!

W: Wicket en Wedge Antilles

De laatste dubbele overwinning. Twee kleine maar belangrijke bijrollen. Wedge was de enige piloot die het in zijn X-Wing tegen beide Death Stars opnam, terwijl we Wicket de Ewok enkel in Episode VI: Return of the Jedi (1983) en de Ewoks-films (1984, 1985) zagen.

X: X-Wing

Naast de Millennium Falcon hét schip van de good guys in de originele Star Wars-trilogie. Maar wat valt hier nou nog over te vertellen dat niet iedereen al weet? Oh, ik weet iets: Wist je dat de X-Wing door LEGO al in meer dan 25 verschillende uitvoeringen is uitgebracht?

Y: Yoda

Iets anders bij de letter Y hadden we niet verwacht. Voor het onverwachte, staat het karakter Yoda. Een grootse Jedi Master zocht Luke. Niet verwacht dat dit een klein groen wezentje was, had hij. Anders dan je zou denken, was zelfs zijn manier van spreken.

Zam Wesell

Z: Zam Wesell

De hekkensluiter van dit alfabet. De Bounty Hunter uit Episode II: Attack of the Clones (2022) die een changeling bleek te zijn. Een wat minder bekende naam, maar zoveel termen met een Z heeft Star Wars nu eenmaal niet.

Dat was ‘m, het definitieve Star Wars-Alfabet van Nederland! Niet mee eens? Laat het ons dan weten in de Discord-server waar we regelmatig dit soort uitdagingen aangaan. Uiteraard kun je hier ook gezellig meekletsen over de films, series, games, boeken, comics, toys en nog veel meer Star Wars-gerelateerde onderwerpen, van A tot Z!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!