Ahsoka Community Review

Heeft de Disney+-serie voor jullie de hype weten waar te maken?

Ahsoka poster

“For some, war. For others, a new beginning.” – Deze woorden van Baylan Skoll waren één van de hoogtepunten van de nieuwste Disney+-serie Ahsoka. Sowieso werd Baylans aanwezigheid in de serie zeer gewaardeerd. Dit maakten we op uit de vele inzendingen die we kregen nadat we binnen onze community een oproep deden voor korte reviews. De quote geeft ook perfect weer hoe jullie over Ahsoka dachten; hoewel velen positief waren, was niet iedereen even lyrisch over het verhaal van de ex-leerlinge van Anakin Skywalker. Wij vonden het in elk geval erg interessant om de uiteenlopende meningen te lezen! In dit artikel geven we de community graag het woord.

MerlinTheWZD is enthousiast

Ik vond Ahsoka een prachtige serie. Het bouwde rustig op in de eerste drie afleveringen en ging daarna helemaal los. Visueel was het prachtig en had het zeker de Samurai Cinema vibes van regisseur Akira Kurosawa. Sommige karakters kenden we al en sommigen niet, maar ze waren stuk voor stuk allemaal interessant. Het enige nadeel is dat als je geen Rebels hebt gekeken, je wel even wat moeite hebt met erin te komen of dat wordt in ieder geval verteld that’s it.

1000/10 will watch again.

 

DylanDK is het daarmee eens

Ik vond Ahsoka een van de betere Disney Star Wars-series. Na aflevering 3 is het een stuk beter geworden maar aflevering 5 blijft de beste van de hele serie.

1000/10 will watch it again.

 

Kino Roy vergelijkt het met een Magnum

Aan regisseur Dave Filoni is Ahsoka natuurlijk wel toevertrouwd. Maar ik heb te weinig Ahsoka gezien in deze 8 afleveringen om de titel van de serie te waarborgen. Ik heb daarnaast ook gewoon meer genoten van de side story van Baylan en Shin, het weer terug zien van de diverse Rebels en natuurlijk de machtige introductie van Thrawn. En helaas is dat laatste eigenlijk het enige wat we voor nu overhouden aan deze serie. Dit betekent niet dat ik niet enorm uitkijk naar wat Thrawn gaat doen in het ons zo geliefde sterrenstelsel hier ver vandaan, maar de stijgende lijn van de eerste 5 afleveringen had ik zo graag doorgetrokken zien worden. Ik kon niet ophouden met speculeren gedurende die periode – iets waar Dave Filoni vast ontzettend om heeft kunnen lachen – maar ik had zo graag doorgegaan met speculeren na de seizoens(?)-finale en daar heb ik door de voor mij tegenvallende laatste 3 afleveringen helaas niet het maximale aan plezier uit gehaald. Andor blijft nog even op eenzame hoogte voor mij want Ahsoka is een beetje zoals een Magnum Double Caramel-ijsje. Het begint met een heerlijke manier van verhaal vertellen en er is ook lekker veel van. Daarna wordt je getrakteerd op een emotie opwekkende tussenlaag waarvan je denkt dat het niet beter kan om vervolgens over te blijven met een stukje vanille Star Wars.

 

Femkenobi kijkt sommige delen graag opnieuw

Ik vond Ahsoka heel erg leuk om te zien. Ook om alle andere karakters uit Rebels in live-action te mogen aanschouwen zorgde voor mij voor een “wauw”-effect. Aflevering 5 was wel het toppunt voor een mega-Hayden Christensen-fangirl, dus ik denk dat ik die aflevering nog wel een paar keer ga rewatchen. ⭐⭐⭐⭐ sterren!

 

Xavier raakt er niet over uitgepraat

Ahsoka, een serie waar ik misschien wel het meest naar had uitgekeken van alle aangekondigde series. De eerdere The Mandalorian– en The Book of Boba Fett-afleveringen met Ahsoka waren natuurlijk absolute favorieten voor mij. Deze serie kan wel ingewikkeld voelen zonder de achtergrondkennis van The Clone Wars en Rebels, maar zal ook voor nieuwe kijkers absoluut genoeg aanknopingspunten bieden. De parallelle opening met The Phantom Menace werd mooi uitgevoerd. Daarnaast bracht de serie voor mij echt mooie personages naar live action: voor de lichte kant waren dit Huyang (David Tennant), Sabine, Ezra, Hera en Chopper. Bij de slechteriken verschenen er vooral nieuwe personages ten tonele. De onlangs overleden Ray Stevenson (Baylan Skoll) liet zien hoe goed hij kon acteren en hoe erg we hem zullen missen in een vervolg. Verder waren Shin Hati, Captain Enoch en de Great Mothers noemenswaardig en was de link met Dathomir (Clone Wars / Jedi: Fallen Order) voor velen een mooie uitbreiding van de live action lore. Hoewel favoriete personages bij mij erg fluctueren, liet Mitth’raw’nuruodo (Thrawn) zien waarom hij zowel Canon- als Legends-boeken populairder maakt en ook in Rebels een grote rol vertolkte. Hij is gewoon de grote schaakspeler aan de duistere kant. Ahsoka ontwikkelt zich in de serie tot een echte Jedi Master. Vergelijkend met andere series vond ik echter het einde van de serie weinig bevredigend. Heeft misschien ook een rewatch nodig. Ik zou qua score op een 8.3/10 gaan zitten, terwijl dit met iets andere keuzes snel een 9/10 was geweest.

 

Brent heeft iets magisch ontdekt

Dave Filoni heeft mij opnieuw betoverd met een prachtige serie, waarin geliefde karakters voor het eerst in live-action te zien waren en boeiende nieuwe karakters werden geïntroduceerd. Aflevering 5 – door Filoni zelf geregisseerd – heeft de hype meer dan waargemaakt en gaf kippenvel van top tot teen.

Ik hoop dat we in de toekomst zeker nog een tweede seizoen krijgen voordat Filoni aan zijn magnum opus (zijn Star Wars-film) mag gaan werken. Deze serie is honderd procent het terugkijken waard!

 

Ryan is kort maar krachtig

Toffe serie; aflevering 5 is perfectie. Ik hoop op meer Rebels volgend seizoen. Met de terughoudendheid van Ahsoka in het begin had ik wat moeite. Ik kijk uit naar de volgende reeks! 7/10

 

Lucas Bridger heeft genoten

Ahsoka was een fantastische serie die mooi in de fantasie-kant dook die Star Wars ook heeft. Mooi om te zien dat de gekste dingen van animatie (De World Between Worlds, de Mortis-goden) nu ook naar live action komen, terwijl ondertussen toch een volgbaar verhaal is gemaakt. Als fan van Rebels kon ik mijn geluk niet op met Sabine, Hera en Ezra, maar daarnaast bood deze serie ook nog hele goede nieuwe karakters zoals Baylan, Shin en Captain Enoch (voor wie ik hoop dat hij uiteindelijk “goed sterft”).

Ahsoka zelf maakte deze serie een mooie ‘Gandalf-reis’. Waar ze in het grijs als terughoudende halve Jedi vooral veel beren op de weg zag, brak ze in aflevering 5 door haar trauma heen om terug te keren als Ahsoka de Witte. Haar character arc is daarmee de beste van het seizoen en maakte de serie echt tot haar serie.

Concluderend heb ik echt genoten, en nu nog even lekker nagenieten met Kevin Kiner’s soundtrack!

 

Fulcrum was uiteraard al Rebels-fan

“In Filoni we trust” – woorden die zijn waarde wederom hebben bewezen in de live action-serie van een van de meest uitgeschreven personages binnen Star Wars. Ahsoka, een serie die mij op het puntje van de stoel heeft laten zitten, maar ook ruimte bood om achterover te leunen en te genieten. Ook mede dankzij de vaak emotionele soundtrack van Kevin Kiner passeerden bekende taferelen, maar ook nieuwe gezichten de revue. Fans van Star Wars-animatie konden hun hart ophalen tijdens slimme throwbacks naar onder andere de Clone Wars en Rebels, maar ook fans van de films kregen hier en daar een knikje van de regisseur. Mensen die niet zo bekend zijn met Ahsoka als personage in Star Wars, konden naar mijn mening goed instappen in het verhaal en de serie zoals deze is volgen en begrijpen. Hoewel de serie de kijker achterlaat met veel vragen, laat dit op zijn beurt ook weer genoeg ruimte voor de verwachte Filoni-film, de serie Skeleton Crew en The Mandalorian seizoen 4. Ik ben zeer benieuwd waar het verhaal naar toe gaat en hoe de personages zich verder in de tijdlijn gaan ontwikkelen. Een score van 8/10 is hier zeker op zijn plaats.

 

Ruben werd blij van de Loth-cat

Het was een toffe serie, ik heb echt genoten.

Er waren echt stukken waar ik op de punt van mijn stoel zat, bijvoorbeeld (spoilers) The Clone Wars in live action. Ik stond te springen!

En waar ik ook stond te springen was toen ik als groot Loth-cat-liefhebber de live action-versie van de Loth-cat zag. Op het moment dat ik die in de trailer zag dacht ik: “hij lijkt niet zo op de Loth-cat die we kennen van Rebels en van Galaxy’s Edge” maar toen we de Loth-cat helemaal in de aflevering zagen was ik weer verkocht!

Dus mijn conclusie: 9/10! Waarom? Nou, ik vond alles geweldig, maar ik vond het einde jammer.

 

W-ahsoka (Wdomino) noemt het Star Wars voor gevorderden

Deze Ahsoka-serie was vrijwel wat ik ervan verwachtte en waar zelfs meer uit kwam dan ik op hoopte. Zonder de trailers te kijken was iedere aflevering het waard en de grote momenten voelden voor mij als ouderwets klassieke Star Wars om van te genieten. Deze serie is een mooie (vervolg)opbouw na de hints van Ahsoka in The Mandalorian en The Book of Boba Fett. Ook het tijdperk waar ik zelf weinig info van heb maakt dit interessant om te zien wat er gebeurt na The Reign of the Empire.

Duidelijk is te zien dat regisseur Dave Filoni hierin zijn creatie sinds The Clone Wars wil voortzetten en ik voel me ook beloond na The Clone Wars en Rebels te hebben gezien. Wat ik vaker al zei, dit is Star Wars voor gevorderden. Nieuwe kijkers kunnen ook zeker van deze serie genieten maar je voelt de hints van bijv de character achtergronden.

Diverse onverwachte wendingen die ik zelfs als Mortis-liefhebber niet zag aankomen en dat maakt deze serie interessant; vooral waar dit mogelijk naar toe zal gaan.

Tot slot ben ik altijd voor de kwaliteit, cinematography, soundtrack, de echt filmtechnische aspecten en daarin bewijst Ahsoka zich echt. Niet dat ik het boven de andere live-action series wil zetten maar Ahsoka heeft nu al een speciaal plekje voor me waar ik altijd van zal genieten bij het terugkijken.

 

Just’Marko vond het niet zo spannend

Deze serie deed mij vooral denken aan zangeres Anneke Grönloh. “Waarheen leidt de weg?” Ik miste een gevoel van urgentie. Is het nu zo erg dat Thrawn met z’n heksen en een legertje halve dooien komt rellen? We weten bovendien hoe het een aantal jaar verder gaat. Daardoor voelde ik, buiten wat mooie saberfights weining tot geen spanning.

 

theDarkie kreeg kippenvel

Ahsoka, alleen het feit dat er een live action-versie van zou komen deed mijn Star Wars-hart al sneller kloppen. Zelf ben ik ontzettend fan van de geanimeerde Ahsoka, het eigenwijze karakter(tje) en de problemen waarmee ze kampt, welke ook weer een reflectie zijn op het leven, fantastisch!

Ik ben ook zeer blij dat deze serie niet heeft teleurgesteld. Wellicht had het einde wat meer sluiting kunnen geven op vele vragen die nog over zijn, maar het geeft ook weer een grotere zekerheid van een 2e seizoen.

Tijdens deze serie heb ik alle emoties kunnen ervaren en dat is best knap. Kippenvel bij veel prachtige “backflash”-momenten en karakters die hun intrede doen. Prachtige vechtscènes, mooie lightsaber-gevechten, schitterende karakters en een heel mooi verhaal waarbij ze naar mijn mening niet over het randje zijn gegaan.

Was het allemaal positief? Nee, dat ook weer net niet helemaal. Sabine Wren mag er voor mij als Mandolorian best wel inventiever uit komen, zoals Mandalorians horen te zijn. Maar dat is voor mij wel het enige. Dave Filoni heeft het wederom geflikt en mij ontzettend blij gemaakt met deze serie!

 

Xander werd goed vermaakt

Ahsoka, een hartstikke toffe serie. Je merkte per aflevering waar Dave Filoni heen wilde met het einde van dit seizoen, dat was namelijk een open einde. Ondanks dat ik dit een vermakelijke serie vond met gave scènes zoals Ahsoka met Anakin in de World Between Worlds en de introductie van live action Thrawn, kon Ezra mij niet heel erg overtuigen in deze serie. Al met al een vermakelijke serie, alleen heeft Filoni behoorlijk wat open gelaten.

 

Jorano Tano heeft wat verbeterpunten

Ahsoka! Een serie waar men in de hele wereld naar uitkeek. Het werd enorm gehyped. En in mijn ogen was deze hype voor een groot deel terecht. De opbouw naar de seizoensfinale was geweldig. De aflevering waarin Ahsoka haar laatste training van Anakin kreeg was terecht de beste aflevering. De terugkeer van Thrawn en Ezra Bridger bracht een hoop mooie herinneringen terug bij velen. De subtiele verwijzingen naar films als The Chronicles of Narnia en The Lord of the Rings maakten deze serie elke aflevering weer een genot om naar te kijken. Ondanks de goede afleveringen was er ook “kritiek”. Er waren “teveel tussenafleveringen” wat het geheel iets vertraagde.

Je zou Rebels niet gezien hoeven te hebben, echter was dit onterecht. Zonder de animatieserie miste je een hoop context. Ook vond ik toch de diepte van karakters als Baylan Skoll en Shin Hati ergens missen en had ik graag meer van ze gezien. Een seizoen met 10 afleveringen had meer recht gedaan aan de karakters.

Al met al is Ahsoka een serie die hopelijk een vervolg krijgt om het verhaal ook meer diepte te geven. Ik ben vooral benieuwd naar wat de rol van Thrawn wordt en hoe Ahsoka, Sabine en Huyang van de planeet Peridea af komen. Ze hebben in elk geval gezelschap van de schattige Noti en Anakin als Force Ghost. Op naar seizoen 2!

 

Marti vindt het niet zijn Star Wars

Ahsoka, Ahsoka. De serie zit vol met klassieke Star Wars-elementen zoals explosieve ruimtegevechten en spectaculaire lightsaber-choreografieën. Tel daarbij op de tweede terugkeer van Hayden Christensen als Anakin Skywalker en je hebt een serie die bij vele fans voor hoogoplopende emoties zorgde. Echter kan ik niet om de hete brij heen draaien en moet ik nu echt concluderen dat Dave Filoni en ikzelf een compleet andere visie op Star Wars hebben. Waar ik heel erg kan genieten van de meer gegronde verhalen met wat meer sciencefiction-invloeden zette Filoni in Ahsoka al zijn fiches op de meer obscure high-fantasy. Met elementen als The World Between Worlds, Mortis, Nightsister witches met hun Magick en Stormtrooper-zombies konden fans van deze Star Wars-tak hun geluk niet op. Echter passen deze elementen helaas niet in mijn Star Wars.

Gelukkig was niet alles teleurstellend. Ook ik heb met momenten echt genoten. Onder andere de intrigerende gevallen Jedi Baylan Skoll en zijn leerling Shin Hati konden mij wel bekoren en waren voor mij de verrassing van het seizoen. Helaas eindigde dit in een teleurstelling. Waar zij in de eerste vier afleveringen als belangrijke antagonisten werden neergezet, werd hun progressie compleet vergeten in het tweede deel van de serie. Zo ben ik sowieso van mening dat het tweede deel, het stuk op Peridea, niet bijster sterk uit de verf is gekomen. Ongeïnspireerde omgevingen, lui Stormtrooper-design en helaas een tegenvallende Thrawn.

Ondanks deze tegenvaller kijk ik nog steeds uit naar de toekomstige projecten rondom de ‘Mandoverse’ en ben ik benieuwd waar dit gaat eindigen.

 

Bij deze willen we iedereen bedanken voor de ingezonden mini-reviews! Wil je ook nog iets kwijt over Ahsoka? Laat het weten door gezellig mee te kletsen in onze Discord-server!

Ahsoka

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!