XCOM 2 Star Wars
XCOM 2 met een Star Wars mod.

Waarom Star Wars en XCOM zo goed samengaan

Eerder dit jaar werd bekend dat voormalige ontwikkelaars van XCOM nu aan een strategiegame voor Star Wars gaan werken. Dit zou de eerste grote Star Wars strategiegame kunnen zijn sinds Empire at War (2006). Waarom is dit goed nieuws en wat zouden we kunnen verwachten?

Liefhebbers van strategische games zullen de naam XCOM vast weleens hebben gehoord. De succesvolle franchise die ooit in 1994 begon met X-COM: UFO Defense en door de jaren heen inmiddels twaalf gametitels heeft uitgebracht is uitermate populair bij liefhebbers van het genre; ook de games vanaf de reboot in 2012 hebben vele prijzen in de wacht gesleept. Zelf ben ik eerlijk gezegd ook pas ingestapt bij XCOM: Enemy Unknown (2012) en heb ik daarna nog meer plezier beleefd aan het vervolg XCOM 2 dat in 2016 verscheen.

Er is een goede reden dat er menig Star Wars mod is ontwikkeld voor deze games, gemaakt door fans en voor fans. Het eeuwenoude verhaal van een militaire minderheid wiens thuis wordt binnengevallen door een massale macht is ook voor Star Wars fans immers zeer herkenbaar. Graag neem ik je mee in mijn betoog waarom ik denk dat een echte Star Wars game in de stijl van de XCOM-games een fantastisch idee is!

XCOM brengt de Thrawn in je naar boven

XCOM is vanouds een zogeheten turn-based strategiegame waarbij je dus een aantal acties kunt uitvoeren per beurt. Waar moeten jouw squadleden staan en wat voor actie voeren ze daar uit? Laat jij de sniper op de frontlinie staan, misschien wel vanaf het dak van een gebouw of voertuig op de uitkijk? Of laat je hem juist wat meer vanuit de achtergrond meevechten waarbij de omgevingsverkenning door je scouts wordt uitgevoerd?

XCOM gameplay
Gameplay uit XCOM 2.

Wat XCOM hierin uniek maakt is de binding met je karakters (die allemaal een naam en achtergrondverhaal hebben) en de afwisseling tussen enerzijds de verscheidenheid aan missies die je met je squad aangaat en anderzijds het bouwen aan je geheime basis met de daarbij gepaarde stress; want waar stuur jij je eenheden naartoe en waar spendeer jij de aandacht van je kostbare wetenschappers en materialen aan? Dit werkt enorm het “nog één beurt dan”-gevoel in de hand, omdat je constant bezig bent om jouw basis en eenheden te ontwikkelen en de eerstvolgende upgrade vaak binnen handbereik ligt.

Een unieke uitrusting op basis van een voorwerp wat je in een eerdere missie hebt gevonden en nu eindelijk wetenschappelijk hebt weten te ontleden, of in je meest recente missie de laatste benodigdheden hebben gevonden voor het superwapen waar een van je squadleden graag mee aan de slag zou gaan. In XCOM is elke beurt een nieuwe verrassing. Door de diversiteit aan mogelijkheden ontstaat er al snel een gevoel bij jezelf voor de verschillende personages en wordt de kans groot dat je de overlevingskans van sommige squadleden waarschijnlijk belangrijker vindt dan het succesvol slagen van de missie.

Everyone is always really gone

Je kunt dus snel gehecht raken aan je squadleden, hun vaardigheden en uitrusting. Dit is een ding, want als ze het loodje leggen tijdens een missie krijg je ze ook echt nooit meer terug. Meer dan eens heb ik met een hartverzakking moeten constateren dat een van mijn veteranen op het verkeerde moment op de verkeerde plek stond, waardoor diegene een makkelijke prooi werd voor de aliens. Zo’n moment doet pijn, zeker als je dat karakter al flink hebt geleveld en hem de nodige dure uitrusting en technische vaardigheden hebt meegegeven. De game is soms onvergeeflijk moeilijk en het kan daarom weleens de slimmere beslissing zijn om je troepen terug te trekken en de missie af te blazen.

XCOM 2 met een Star Wars mod.

Bouw in het geheim aan de Resistance

Tussen de missies door ben je bezig met het bouwen aan je geheime basis. Hier is waar het allemaal gebeurt: je rekruteert nieuwe eenheden, laat ze trainen, voert gesprekken met de verschillende personages die in je basis rondlopen en je kiest waar je je geld en materialen aan besteedt. Dit probeer je zo efficiënt mogelijk te doen, want je zult nooit iedereen op de planeet kunnen redden. Als er op meerdere continenten een invasie plaatsvindt is het aan jou de keus waar jij je eenheden naartoe stuurt voor de eerstvolgende missie.

Ga je een belangrijke politicus redden in Noord-Amerika of kies je ervoor om een onbekende stam met onschuldige vrouwen en kinderen te helpen met evacueren? Natuurlijk heeft het negeren of succesvol voltooien van een missie consequenties voor het verhaal. Enfin, je begrijpt het idee. XCOM is een game die veel tactisch denkvermogen vereist en ik zou het zelf niet anders willen – maar ik snap dat het niet voor iedereen is weggelegd.

XCOM en Star Wars: de perfecte combinatie

Zoals gezegd zijn er dus veel mods beschikbaar voor de PC-versies van de laatste XCOM-games die de koppeling met Star Wars maken. Ergens wel logisch, want de vergelijking met Star Wars is snel gemaakt. Denk aan het bouwen aan je geheime Rebellenbasis terwijl de Galactic Empire meerdere planeten in het stelsel onder druk zet. Je squadleden kunnen variëren tussen droids, Clone troopers, rebellen en wellicht zelfs een paar Jedi. Niet alleen op de grond, maar ook in de lucht zouden er gevechten kunnen plaatsvinden. Piloten en voertuigen zul je moeten rekruteren en bouwen en tegelijkertijd probeer je in het grootste geheim bondgenootschappen te sluiten met andere rassen om een vernietigende aanslag op de Empire uit te voeren. Klinkt bekend? Natuurlijk.

Betekent dit nu dat er écht een Star Wars game komt met XCOM-achtige gameplay? Officieel is daar niets over bekend. Mij zou het echter verbazen als ze daar niet mee bezig zijn.

XCOM 2 Star Wars
Opnieuw XCOM 2 met een Star Wars mod: General Kenobi en zijn troopers zijn klaar voor de missie.

We weten dat de studio Bit Reactor aan een strategische Star Wars game werkt en Greg Foerstch is de man die het bedrijf runt. Laat het nu zo zijn dat hij een grote rol speelde bij de ontwikkeling van de turn-based strategietitels XCOM: Enemy Unknown, XCOM 2 en Sid Meier’s Civilization. Samen met Foerstch zijn er meer ontwikkelaars betrokken bij zijn bedrijf die ook aan die titels hebben meegewerkt. Volgens een officieel persbericht heeft Bit Reactor aangegeven er klaar voor te zijn om “de toekomst voor tactische turn-based strategiegames in te luiden”. Gezien waar een significant deel van het team voorheen aan heeft gewerkt is een vergelijking met XCOM dan natuurlijk snel gemaakt. De website van de ontwikkelaar geeft in elk geval al genoeg Star Wars vibes af.

Zou jij een XCOM-achtige game in het Star Wars universum ook zien zitten? Ik hoor je er graag over in onze community op StarWars.community!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!