Social Media
Bad Batch Bad Batch

Artikelen

The Bad Batch: alles wat je moet weten

Ben jij klaar voor The Bad Batch wanneer deze vanaf 5 mei op Disney+ verschijnt?

Geplaatst

op

Zoals bekend verschijnt op 5 mei (internationaal 4 mei) de nieuwste Star Wars serie op Disney+; The Bad Batch. Te beginnen met een extra lange aflevering van maar liefst 75 minuten! Wat moet je weten voordat je aan de nieuwe serie begint?

Hopelijk heb je het laatste seizoen van The Clone Wars al gezien (spoiler alert!), want in dit artikel help ik je graag op weg om goed voorbereid deze nieuwe Star Wars serie te kunnen kijken.

Wie zijn ‘The Bad Batch’?

The Bad Batch draait natuurlijk om de inmiddels welbekende Clone Force 99: in eerste instantie een groep van vier genetisch gemuteerde clone commandos. In de eerste afleveringen van het laatste The Clone Wars seizoen maakten we kennis met deze ‘buitenbeentjes’. Clone Force 99 bestaat uit:

  • Hunter; de sergeant van de groep met versterkte zintuigen.
  • Crosshair; de scherpschutter met nagenoeg perfect gezichtsvermogen.
  • Wrecker; de roekeloze krachtpatser die liever eerst vecht en daarna pas vragen stelt (en last heeft van hoogtevrees, of eigenlijk zwaartekracht zoals hij het zelf stelt).
  • Tech; de intelligente nerd die een hoop gadgets tot zijn beschikking heeft.

Van Echo – een voormalig lid van de 501st Legion – werd aan het eind van seizoen 3 van The Clone Wars gedacht dat hij is gestorven, echter bleek in seizoen 7 niets minder waar.

Aan het einde van de Bad Batch arc (S07E04) zien we dat Echo – voorgoed veranderd na zijn jarenlange gevangenschap – zich bij Clone Force 99 voegt omdat hij zich daar inmiddels meer thuis voelt dan bij zijn oude legermaten. Daarover straks meer!

The Bad Batch

V.l.n.r.: Crosshair, Echo, Hunter, Tech en Wrecker in gesprek met een kind genaamd Omega.

De oorsprong van Clone Force 99 (The Bad Batch)

Clone Force 99 ontstond uit een idee van de Kaminoans om een groep supersoldaten van de Clones te maken. Dat was niet helemaal een succes te noemen; de enige vier geslaagde experimenten werden uiteindelijk de leden van Clone Force 99.

De naam van deze kleine divisie is een eerbetoon aan 99, een ‘mislukte’ clone met genetische mankementen die zijn hele leven op Kamino heeft gewerkt en zich dus nooit bij een legerdivisie heeft gevoegd. Uiteindelijk is 99 ondanks de hulp van Rex en Echo overleden tijdens een invasie van de Separatisten (onder leiding van General Grievous) op Kamino.

99

99, de enige clone die achterbleef op Kamino.

De Kaminoans poogden hun clones te verbeteren door gewenste mutaties door te voeren, dit resulteerde er ook in dat de clones van Clone Force 99 allemaal een uniek uiterlijk en stemgeluid hebben – in tegenstelling tot alle andere clones. De Bad Batch heeft als enige divisie een doodshoofd op hun armor staan, wat hun uiterlijk uniek en herkenbaar maakt.

Clone Force 99 staat verder bekend om hun 100% missie-slaagkans en de door hen vaak gehanteerde term ‘reg(s)‘ (afkorting van regular(s)) die ze gebruiken om andere clones dan henzelf mee aan te duiden. De ‘normaaltjes’ dus!

Achter de schermen was het overigens George Lucas die met het concept voor de Bad Batch kwam aanzetten: hij wilde het idee verkennen dat er (genetisch) verbeterde clones zijn die wat unieker zijn van elkaar dan wat we tot nu toe waren gewend. Deze zouden volgens hem als een special forces troepencommando moeten fungeren.

The Bad Batch in The Clone Wars

Aan het begin van de arc biedt Hunter commander Cody gelijk zijn excuses aan; de Bad Batch verschijnt wat later dan verwacht vanwege een uitgelopen missie op Yalbec Prime. Dit gesprek wijst er wel op dat Cody ervaring heeft met Clone Force 99 en hen vaker om hulp vraagt wanneer de Republic iets voor elkaar moet krijgen – buiten het boekje om, uiteraard!

Bad Batch

Clone Force 99 – oftewel de Bad Batch – arriveert op Anaxes.

Clone Force 99 wordt gevraagd om samen met Cody en andere clones een infiltratiemissie uit te voeren op een Separatist Cyber Center. Zoals verwacht loopt uiteraard niet alles van een leien dakje: ze worden omsingeld door droids van de Separatisten en dit dwingt Clone Force 99 om ‘Plan 82’ in werking te stellen. Hier zien we dat deze kleine groep clones zeer sterk op elkaar zijn ingespeeld; ze weten precies wat ze van de ander kunnen verwachten en alle tactische interventies worden tot in de puntjes nauwkeurig uitgevoerd.

Na enkele schermutselingen komen de clones erachter dat er een signaal wordt verzonden die de Separatisten tactische voordelen biedt in gevecht met de clone troopers. Rex herkent dit signaal en vermoedt dat het om zijn verloren gewaande vriend en collega Echo gaat. Het is niet makkelijk voor hem om de anderen hiervan te overtuigen, maar desalniettemin wordt er een missie ingezet om tenminste de bron van het signaal te vinden en te deactiveren.

Het vinden en bevrijden van Echo

Bad Batch

Clone Force 99, Anakin Skywalker en Rex zijn op zoek naar Echo.

Met behulp van Anakin Skywalker en Rex reist de Bad Batch af naar Skako Minor, een planeet onder de Techno Union (een factie die geallieerd is met de Separatisten). Na een avontuur met grote vliegende reptielen (de keeradaks) en de kidnapping van Anakin Skywalker komen de troepen uiteindelijk terecht bij de basis van de Techno Union. Het is daar waar onze helden uiteindelijk de kamer vinden waar Echo gevangen wordt gehouden.

Dankzij Echo’s kennis lukt het de clones en generaal Skywalker om een ontsnappingsroute te vinden, maar niet voordat de groep nog tegenover driepotige Octuptarra tri-droids (oorspronkelijk te zien op Utapau in Revenge of the Sith) komt te vechten.

Zoals gezegd koos Echo er aan het eind van deze vier episodes voor om zich bij Clone Force 99 te voegen. Het was voor Rex niet makkelijk om te accepteren dat Echo zich daar meer thuis voelt, maar hij zei daar wel gelijk bij dat Echo op zijn steun kan rekenen. De arc eindigt met een saluut van de nu vijfkoppige Bad Batch.

Bad Batch

Tech, Crosshair, Hunter, Echo en Wrecker geven Rex een laatste saluut.

The Bad Batch op Disney+

We weten dat deze nieuwe serie verdergaat waar The Clone Wars eindigde, waarmee we de eerste periode van de Galactic Empire vanuit het perspectief van deze unieke groep clones te zien zullen krijgen. The Bad Batch speelt zich dus ná Order 66 en Revenge of the Sith af.

De eerste aflevering van The Bad Batch verschijnt in Nederland op 5 mei (internationaal op 4 mei) en duurt 75 minuten. Daarna verschijnt wekelijks op vrijdag een nieuwe aflevering:

  1. 5 mei: Aftermath (75 minuten)
  2. 7 mei: Cut and Run (31 minuten)
  3. 14 mei: Replacements (28 minuten)

De officiële trailer

Op basis van de trailer kunnen we concluderen dat de groep wordt opgejaagd door de clones van de Galactic Empire onder leiding van Admiral Tarkin. Ook komt de Bad Batch in aanraking met een meisje genaamd Omega, maar wat haar exacte rol in de serie wordt is nog onbekend. Verder zien we een aantal bekende personages hun terugkeer maken, waaronder een animatiedebuut voor een inmiddels bekend live-action personage uit The Mandalorian.

Admiral Tarkin, begeleid door clone troopers.

Terugkerende personages

In de bovenstaande trailer van The Bad Batch horen en zien we al gelijk Admiral Tarkin, uiteraard oorspronkelijk bekend gemaakt door Peter Cushing in A New Hope. Maar ook Fennec Shand (Ming-Na Wen) uit The Mandalorian en Saw Gerrera (met de stem van Andrew Kishino zoals in The Clone Wars) uit The Clone Wars, Star Wars Rebels, Jedi: Fallen Order en Rogue One zien we voorbij komen.

Fennec Shand, bekend uit The Mandalorian.

De poster

Bad Batch poster

De poster voor Star Wars: The Bad Batch.

Star Wars: The Bad Batch verschijnt in Nederland vanaf 5 mei op Disney+! Kijk jij uit naar de serie? Laat het ons weten op Discord en voeg je bij de Star Wars community van de Benelux!

Oprichter en hoofdredacteur van Star Wars Awakens. Schoolpsycholoog die tegenwoordig vooral voor de klas staat. Gamer. Heeft nog teveel X-Wing 1.0 schepen. Houdt van pesto.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Tijdverdrijf op de Millennium Falcon: wat is holochess?

Geplaatst

op

Door

De holochess-tafel is misschien wel een van de meest herkenbare delen van de Millennium Falcon. Maar wat is dit dit holografische schaakspel, ook wel “dejarik” genoemd, en hoe speel je het? (meer…)

Lees verder

Artikelen

Knights of the Old Republic komt naar Nintendo Switch

Geplaatst

op

Door

De geliefde game Star Wars: Knights of the Old Republic komt naar de Nintendo Switch. Uitgever Nintendo heeft dat bekendgemaakt in de nacht van donderdag op vrijdag, in een Nintendo Direct-uitzending. (meer…)

Lees verder

Artikelen

The Bad Batch: “Kamino Lost”

Geplaatst

op

Door

Kamino

Vandaag verscheen alweer de laatste aflevering van Star Wars: The Bad Batch genaamd “Kamino Lost” op Disney+. In deze serie artikelen laat ik je weten hoe ik de serie beleef. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

Na de cliffhanger die we vorige week kregen toen Tipoca City op Kamino werd opgeblazen, is het nu de beurt aan de leden van de Bad Batch om zichzelf te redden en de planeet veilig te verlaten. ‘Gelukkig’ onthult de beschrijving van de aflevering in één zin al dat dit ze gaat lukken, voor het geval de aankondiging van een vervolgseizoen dat nog niet deed.

De spanning was ver te zoeken in “Kamino Lost”

Ik zal maar gelijk eerlijk zijn, ik was niet onder de indruk van deze aflevering. Ik had gedacht en misschien gehoopt (daar gaan we weer met de verwachtingen, Marc) dat de gebeurtenissen aan het eind van het seizoen een opzet konden zijn voor een heel andere setting en verhaal in seizoen 2. “Kamino Lost” sluit de actie van het seizoen op een redelijk bevredigende manier af, al was de balans tussen actie en plot wat mij betreft te weinig in balans. Het overgrote deel van de aflevering zien we Clone Force 99 ploeteren om de vernietiging van Tipoca City te ontkomen, terwijl we met dank aan de geniale stagiaires bij Disney+ al wisten dat ze er heelhuids uit gaan komen.

Even serieus: “In dit tweede deel zien we hoe The Bad Batch Kamino weet te verlaten.”, hoe krijg je het voor elkaar om met één enkele zin de seizoensfinale meteen oninteressant te maken?! Ik hoopte dat we gaandeweg naar het eind qua plot nog wat zouden meemaken, maar niets bleek minder waar. We kregen te zien hoe de Bad Batch hun onrust op Kamino overleeft, evenals een hele kleine glimp op de toekomst wat betreft Crosshair en The Empire. Maar dat Nala Se zou worden ingezet om de kloontechnologie van de Imperials te stimuleren wisten we natuurlijk al.

En dat de naïeve Omega zelfs een haast verloren droid nog probeert te redden terwijl het zo’n beetje onze laatste hoop was op een emotioneel moment in dit hele seizoen (!) was wel de kers op de taart van een aflevering die niets meer kon brengen dan we al wisten en konden verwachten. Geen enkele verrassing. Saai.

Kamino

Crosshair werkt na lange tijd weer samen met de Bad Batch, met als doel om Kamino te ontsnappen.

Crosshair’s inhibitorchip is al verwijderd?

Wat hebben we gezien? De Bad Batch rent door hun verwoeste thuiswereld terwijl ze proberen terug te komen naar de oppervlakte. Er is een ongemakkelijke samenwerking tussen onze helden en Crosshair, ze weten te ontsnappen met behulp van drijvende pods, maar Crosshair weigert zich bij hen aan te sluiten. Hij onthult dat hij zijn inhibitorchip al lang geleden heeft laten verwijderen en dat zijn keuze voor de Imperials een bewuste is. Ik vraag me dan gelijk af hoe en wanneer dit zou moeten zijn gebeurd, want we zagen eerder in het seizoen nog dat zijn inhibitorchip werd versterkt. Of zou hij hebben gebluft? Uiteindelijk lukt het de Bad Batch om te ontsnappen en Crosshair kiest ondanks alles nog steeds ervoor om met The Empire te werken. De kans is hierdoor erg groot dat hij zal terugkeren als vijand van de Bad Batch.

Kamino

Omega probeert Crosshair te redden wanneer hij onder water vast komt te zitten.

Het was zeker niet de meest opwindende of impactvolle aflevering van The Bad Batch, de nadruk op actie laat weinig tijd over voor karakter- en verhaalontwikkeling. Vanuit commercieel oogpunt gezien snap ik ook niet waarom we niet iets meer van Fennec hebben gezien en waar de onthulling dat Omega genetisch vrijwel gelijk is aan Boba Fett goed voor is geweest. Was het niet logisch geweest om de ontmoeting tussen Fennec, Omega en Boba in dit seizoen plaats te laten vinden – met oog op The Book of Boba Fett in december?

Het einde van dit seizoen voelt meer als een einde dat je halverwege een seizoen kunt verwachten. Ik wil graag vasthouden aan de gedachte dat ik het eerste seizoen van zowel The Clone Wars als Star Wars Rebels ook niet bijster interessant vond, laten we hopen dat voor The Bad Batch hetzelfde geldt. Bij de aankondiging van de serie was ik al niet razend enthousiast en de conclusie moet na het eerste seizoen helaas zijn dat ik nog steeds wacht om er echt in te worden getrokken. Daarom blijf ik na 16 afleveringen helaas met teleurgestelde gevoelens achter. In Filoni we trust?

Lees verder

Artikelen

The Bad Batch: “War-Mantle”

Geplaatst

op

Door

War-Mantle

Vandaag verscheen de veertiende aflevering van Star Wars: The Bad Batch genaamd “War-Mantle” op Disney+. In deze serie artikelen laat ik je weten hoe ik de serie beleef. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

Zoals jullie vorige week konden lezen was dat naar mijn mening niet bepaald de beste aflevering van The Bad Batch. Het tempo werd uit de serie gehaald met een aflevering die qua ritme beter vroeger in het seizoen had gepast, maar met nog drie afleveringen te gaan was “War-Mantle” (hallo Rogue One!) er gelukkig wél eentje die de spanning weer terugbracht in het verhaal.

We zagen een oude bekende in de persoon van Gregor, die oorspronkelijk in de honderdste aflevering van The Clone Wars (aflevering 12, seizoen 5) verscheen en later ook te zien was in Star Wars Rebels. Gregor wordt op de planeet Daro opgejaagd door de lokale Imperials en krijgt het nog net voor elkaar om een noodoproep uit te zenden. Deze wordt opgepakt door Rex, waarna hij Clone Force 99 inseint om te gaan helpen.

War-Mantle

De Bad Batch helpt Gregor, ook bekend als CC-5576, ontsnappen.

War-Mantle laat de Bad Batch weer doen waar ze goed in zijn

Langzamerhand brengt The Bad Batch de puzzelstukjes bij elkaar over hoe de Empire de overstap maakt van kloontroepen naar individueel unieke rekruten. Terwijl de Bad Batch nog aan een missie voor Cid werkt (hadden ze die schuld niet allang afbetaald?) worden ze door Rex naar Daro gestuurd om Gregor te helpen.

Ondertussen zien we ook dat Admiral Rampart de Kaminoans nog steeds scherp in de gaten houdt; Lama Su vertelt Nala Se dat ze zich moet klaarmaken om met haar onderzoek te vluchten, maar dit lukt haar niet voordat ze wordt ontdekt door de Imperials. In de scène die daarop volgt wordt Prime Minister Lama Su geëxecuteerd omdat Rampart aangeeft geen behoefte te hebben aan een politicus, waar Nala Se vanwege haar wetenschappelijke achtergrond wordt gespaard omdat de Empire haar kwaliteiten nog kan gebruiken. Kuch Snoke kuch… 😉

Ik blijf me erover verbazen dat Rampart weigert om de effectiviteit van de clones in te zien en te zweren bij reguliere rekruten, zeker in de originele trilogie is het overduidelijk dat Stormtroopers wat efficiëntie betreft een lachertje zijn in vergelijking met de clones. Hoe is het mogelijk dat iemand met zo’n slecht beoordelingsvermogen zo hoog is geklommen in de rangorde van de Empire?

War-Mantle

Lama Su, die we voor het eerst in Attack of the Clones zagen, wordt deze aflevering door de troepen van Admiral Rampart geëxecuteerd.

De grootste cliffhanger tot nu toe: Hunter wordt de prooi

Op Daro komt de Bad Batch in aanraking met een soort eerste versie van de toekomstige TK-Stormtroopers (met een uiterlijk dat sterk doet denken aan de oorspronkelijke concept art van Ralph McQuarrie). Deze Stormtroopers worden aangestuurd door clone commando’s.

Uiteraard lukt het de Bad Batch om Gregor te bevrijden, maar niet zonder hort of stoot. Het lukt Hunter niet om aan boord van de Marauder te geraken en hij valt de afgrond in. Hoe hij deze val überhaupt overleeft is mij trouwens een raadsel, maar dit soort bizarre momenten zien we natuurlijk vaker in Star Wars. Hunter beveelt zijn broeders en Omega om hem achter te laten, wat een hartverbrekend moment oplevert wanneer Omega de man moet achterlaten die haar meer dan eens gered heeft.

“War-Mantle” eindigt in een cliffhanger, wanneer Crosshair na lange tijd weer oog in oog staat met de gevangengenomen Hunter, één van zijn voormalige vrienden. Ikzelf ben in elk geval na een paar weken eindelijk weer oprecht benieuwd hoe het verhaal volgende week verder gaat. Deze aflevering heeft me – al was het maar een kort, vluchtig moment – voor het eerst doen meeleven met Omega en dat vind ik op zichzelf een nette prestatie. Ik verwacht dat we toewerken naar een emotionele finale op 13 augustus, maar eerst maar eens zien wat de ontsnapte Bad Batch leden volgende week gaan doen om hun natuurlijke leider te redden!

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.