Social Media

Artikelen

Star Wars Studies: No match for a good blaster

Geplaatst

op

‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?

Een team gespecialiseerd in lasertechnologie van de Universiteit van Warschau, probeerde het effect van een blasterschot na te bootsen. Hiervoor gebruikte het team een nieuwe, compacte en zeer krachtige laser om een korte straal af te schieten door de lucht.

Echter: Als je dit ‘blasterschot’ wil vastleggen op film, heb je een camera nodig die een snelheid van een miljard frames per seconde kan filmen. Dat legde doctor Yuriy Stepanenko uit, de leider van het team verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de betreffende laser.

Om het nog even een stapje lastiger te maken: een dergelijke camera bestaat dus niet. De laser schoot tien keer per seconde en door middel van een gemodificeerde camera die gesynchroniseerd werd met de laserschoten, kon er toch beeld worden gecreëerd. Ook een beetje waterdamp in de testkamer hielp mee om het zichtbaar te maken.

De kleur

In Star Wars vliegt het groen en rood je om de oren, maar hoe zit dat met deze laser?

De laser is het dichtste bij infrarood, maar de kleur verandert door een natuurkundig proces rondom de puls.

Door de kracht van de laser ontstaat er namelijk een soort plasmalaagje rondom de lichtstraal. Dit laagje geeft meerdere golflengtes van licht af en wanneer je deze tegelijkertijd binnenkrijgt, zie je wit.

Gebruik als wapen

Kunnen we dan op zijn minst deze laser gebruiken om TIE-fighters neer te schieten of onszelf te verdedigen tegen opdringerige premiejagers?

Dat is in ieder geval niet het voorziene gebruik van de laserschoten. Doordat de schoten ver kunnen reiken, gelooft het onderzoeksteam dat de laser kan worden ingezet om luchtvervuiling te meten.

De reactie van het witte laserlicht met atomen in de lucht kan onderzoekers data geven over verschillende stoffen in de atmosfeer.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Geplaatst

op

Door

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben. (meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Door

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter? (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: De echte dubbele zonsondergang van Tatooine

Geplaatst

op

Door

We kennen allemaal de scene in A New Hope waarin Luke naar een dubbele zonsondergang kijkt op een heuvel naast zijn huis. Wat als ik je vertel dat dit soort zonsondergangen ook in het echt kunnen bestaan?

(meer…)

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.