fbpx
Social Media

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter?

In A New Hope zien we hoe Han Solo onder schot in de hoek wordt gedreven door de premiejager Greedo. Wanneer Solo de Mos Eisley Cantina wil verlaten, houdt Greedo hem tegen en dwingt Han weer te gaan zitten. Greedo spreekt de intentie uit Han te doden en uit te leveren. Han trekt stiekem zijn eigen vuurwapen, en voordat Greedo kan toeslaan schakelt Han hem uit.

Josh Gilliland van The Legal Geeks zocht in 2012 uit of dit juridisch te onderbouwen is als zelfverdediging. Echter is dat het Amerikaanse wetboek, dus hoe zit het in Nederland?

Om deze vraag te beantwoorden, sprak ik met Sidney Smeets. Sidney Smeets is advocaat die in binnen- en buitenland cliënten bijstaat in allerlei soorten zaken. Daarnaast, is hij een geek. Smeets zijn Instagram staat vol met onder meer foto’s van Comic-Con of welbekende filmlocaties en is hij een van de presentatoren van de podcast ‘Geeky Dingen‘.

Wie is er nou geschikter om Han Solo voor de rechter bij te staan?

Wat is zelfverdediging?

Als eerste een stukje achtergrond. Smeets legt uit dat wij in Nederland de rechtvaardigingsgrond ‘Noodweer’ hebben. Als de verdediger zich met succes weet te beroepen op noodweer, volgt geen straf. Wel moet de verdediging ‘proportioneel en subsidiair zijn’. “Dat wil zeggen: je mag geen wapen gebruiken tegen iemand die je met de vuisten benaderd en je mag niet verder gaan dan voor de verdediging noodzakelijk is.”

Ook is noodweer alleen legitiem als je geen andere optie had, zoals weglopen van de aanval. Verder is zelfverdediging alleen gerechtvaardigd als je niet verder gaat nadat de aanval is gestopt. Doe je dit toch, dan kan het zijn dat je je op ‘noodweer exces’ kan beroepen. Iemand is dan in een bepaalde gemoedstoestand geraakt waardoor hij of zij ‘te ver’ gaat.

Als je je beroept op noodweer maar wel een vuurwapen hebt gebruikt, wordt het lastiger. Smeets vertelt: “Vuurwapenbezit is verboden dus wordt wel betoogd dat iemand die met een vuurwapen op pad gaat de confrontatie zelf op zoekt en er al rekening mee houdt dat het vuurwapen gebruikt zal worden.” Als iemand zelf de confrontatie opzoekt, kan diegene geen beroep doen op noodweer. Al kan het ook gebeuren dat wanneer iemand de confrontatie opzoekt de situatie zo uit de hand loopt dat er toch sprake kan zijn van zelfverdediging. “Het ligt vaak niet zo zwart-wit.”

De Solo-zaak

Dus is Han Solo’s handelen noodweer? Dat is nog lastig, legt Smeets uit: “Greedo had de opdracht Han naar Jabba te brengen. Hij bedreigde Han weliswaar met een blaster maar het kan goed zijn dat hij helemaal niet van plan was Han neer te schieten. Het dreigen met een blaster heeft nog niet direct de uiterlijke verschijningsvorm van een aanval.”

Daar staat tegenover dat we ook de dialoog tussen Solo en Greedo hebben. Han zegt dat hij “over zijn lijk” mee zal gaan, waarop Greedo antwoordt dat “dat het idee is” en dat hij “hier al een lange tijd naar uitkijkt”. “Het zal afhangen van de vraag of een rechter er van overtuigd is dat Greedo op het punt stond om Han neer te schieten, of hem slechts mee wilde nemen naar het paleis van Jabba the Hutt.”

Remastered

En toen kwamen de remastered versies, en schoot Solo niet langer als eerste. In deze versie haalt Greedo als eerste de trekker over, breekt Han praktisch zijn nek wanneer hij het schot ontwijkt en schiet hij vervolgens Greedo neer.

“In dat geval is duidelijk dat de intentie van Greedo was Han om te leggen en hem horizontaal naar Jabba te vervoeren”, legt Smeets uit. “Ik zou als advocaat dus zeker betogen dat sprake is van noodweer en ik zou daar ook de eerdere ervaringen van Han met Greedo erbij betrekken.” Echter moet je daar dan nog wel de rechter van kunnen overtuigen, wat niet even makkelijk zal zijn.

“De ervaring leert dat het rechters vaak een stap te ver gaat om de dood van een ander met noodweer te rechtvaardigen. Er zijn bijna altijd andere oplossingen denkbaar.”

De strafeis

Als Smeets de rechter niet zou kunnen overtuigen van noodweer, hoe zal Solo dan voor zijn daden moeten antwoorden? “Als we uitgaan van doodslag (dus er is geen voorbedachte raad) dan is de landelijke richtlijn die door strafrechters is opgesteld 8 jaar gevangenisstraf, waarvan Han er een dikke 5,5 moet uitzitten.”

Dit laatste komt doordat Greedo zelf een vuurwapen bij zich had. Volgens Smeets zal de rechter een deel van de schuld bij Greedo neerleggen, wat strafvermindering kan opleveren voor Solo. “Het zou me dus verbazen als hij die 8 jaar al krijgt.”

De Cantina

Nu vindt de hele situatie plaats in de Mos Eisley Cantina, gelegen in de “most wretched hive of scum and villainy”. Wanneer Greedo wordt neergeschoten, valt eventjes de muziek stil en kijkt iedereen over de schouder. Na enkele seconden gaat de gezelligheid weer verder. Wat zouden de gevolgen voor de caféhouder zijn?

Smeets legt uit dat horeca waar strafbare feiten worden gepleegd en zeker die waar vuurwapens aanwezig zijn of waar geschoten wordt, vaak voor bepaalde of onbepaalde tijd gesloten worden. Dit uit belang van openbare orde en veiligheid. Dat zien we gebeuren in verschillende Nederlandse gemeenten.

Echter vermoedt Smeets wel dat Mos Eisley andere regels kent dan bijvoorbeeld Amsterdam. “In dat geval kunnen we het Wuher moeilijk kwalijk nemen dat er weleens een Rodian om het leven komt in zijn bar.”

Lees verder
Sponsor
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Artikelen

Heroes Dutch Comic Con Wintereditie 2019

Geplaatst

op

Door

Op 23 en 24 november vond er alweer een editie van Heroes Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurs. Alweer was Star Wars Awakens aanwezig en alweer was het in onze beleving een uiterst succesvol evenement, dus ja: alweer gaat dit een overwegend positief verslag worden.

Maar wat valt er eigenlijk nog te zeggen over ‘s lands grootste pop-culture evenement wat al niet tig keer de revue is gepasseerd? Toen ik de voorgaande verslagen van HDCC op deze site nog eens bekeek vielen me twee zaken op die elke keer terugkeren:

Het was groter en beter georganiseerd dan de vorige keer. Ook deze keer had ik het idee dat dit het geval was, er was immers een extra hal (boven) bijgekomen. Ondanks de grootte van het evenement én het feit dat het al weken uitverkocht was voelde het niet overcrowded. Een heldere indeling en ruime opzet van de hallen én (in mijn beleving) veel meer horacapunten verdienen een pluim.

De gastenlijst kan naar mijn mening beter. Dit blijft mijn enige punt van kritiek. Niet omdat door pure pech – waar de organisatie helemaal niets aan kon doen – er wat afzeggingen waren, maar omdat er wederom geen enkele Star Wars gast was (de laatste keer was in 2017 met Wilding en Suotamo). De wél aanwezige gasten van de laatste edities lijken met name op een jonger, vrouwelijk publiek gericht te zijn. Niks mis mee, maar dit zou wat diverser kunnen? Tip: volgende editie veteraan Carl Weathers (Rocky, Predator, The Mandalorian) uitnodigen om *knipoog* het testosterongehalte te verhogen?

Los van deze twee zaken was er zat prijzenswaardig: de grote diversiteit aan activiteiten bijvoorbeeld. Asmodee had een grote hoeveelheid tafels waar speldemonstraties (zoals X-Wing en Keyforge) werden gegeven, er was een Frozen springkasteel voor de kleintjes (?), men kon meedoen aan een filmquiz (waarvan de Star Wars editie gewonnen werd door de redactie), Q&A’s, fotoshoots, fanclubs (zoals de Droid Builders en Dutch Garrison)… en uiteraard een grote hal vol merchandise.

Dennis en Ramon namens Star Wars Awakens met o.a. BB-8 (gebouwd door Roel).

Een saai verslagje? Goed punt, maar het evenement was dat absoluut niet. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de volgende editie: op 28 en 29 maart 2020 zal alweer de voorjaarseditie plaatsvinden. En ja, dan zijn we alweer van de partij om hopelijk alweer vol lof te zijn… maar laten we duimen dat het niet alweer Star Wars gastloos zal zijn.

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

Geplaatst

op

Door

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

In deze – voorlopig – laatste editie van Behind the Scenes nemen we de beruchte Sarlacc Pit scène uit Return of the Jedi onder de loep. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er op de set gebeurde…

De buitenkant van Jabba’s Sail Barge werd als grote set gebouwd in de Buttercup Valley in Yuma, Arizona. Nevada, Colorado, Spanje, Algerije en zelfs Tunesie (waar A New Hope en de Prequels deels werden opgenomen) waren ook mogelijkheden. Gekozen werd dus voor Arizona, waar het filmen startte in april 1982. Ondanks de hitte die tijdens de opnames heerste (meer dan 30 graden) was er een onverwachte regen vlak voor de opnames begonnen.

Het bouwen van de set was een enorm project. Het duurde vijf maanden voordat een van de grootste sets uit de filmgeschiedenis gebouwd was. De set was 76 meter lang (gemeten vanaf de Sarlacc tot de hoogste mast); deze masten konden omlaag ‘s nachts in verband met de wind. Goedkoop was het bouwen ook niet: Zo kostte de eerste lading hout (nodig voor het bouwen van de Sail Barge) maar liefst $100.000 en was er voor 6400 kilo aan spijkers nodig.

Een zichtbaar relaxte Harrison Ford geniet van de brandende zon in de Buttercup Valley bij Yuma, Arizona.

Special Effects expert Joe Johnston was het brein achter de ‘looks’ van Jabba’s Sail Barge. Hij wilde dat het op een soort archaïsch plezierschip zou lijken. Tegelijkertijd zou het er praktisch en modern uit moeten zien. De kleine skiffs (zoals die waarop onze helden vervoerd worden) dienden gezien te worden als een soort van ‘reddingsboten’. Dit resulteerde is eenzelfde soort looks als hun ‘grote broer’.

Producent Howard Kazanjian:”Tijdens Thanksgiving was het noodzakelijk de set af te schermen. Er waren namelijk dune-buggy rijders in de buurt van de set die mogelijk in de verte tijdens de opnames te zien zouden zijn. Verder dienden we het geheim te houden dat we de nieuwe Star Wars aan het verfilmen waren. We zeiden tegen iedereen dat we bezig waren met een horror-film: Blue Harvest: Horror Beyond Imagination. Dit hield ik ook vol nadat ‘s nachts iemand voorbij de security was gekomen en foto’s van de set had gemaakt. Velen geloofden dit, op 60 die-hard fans na. Gelukkig gingen deze rustig weg nadat er wat handtekeningen waren uitgedeeld. Verder verliepen de opnames perfect.

Volgens regisseur Richard Marquand gingen de opnames ook prima: “Met uitzondering van twee dagen waarop we vanwege zandstormen niet konden filmen verliep alles naar wens. Overigens kon ik zelfs op die twee dagen enkele bruikbare shots maken.

Producer Howard Kazanjian (uiterst links) en George Lucas (zwarte jas) overzien een miniatuurset van d Sarlacc. Production designer Norman Reynolds (uiterst rechts) en regisseur Richard Marquand (2e van rechts) zijn zichtbaar met Lucas in discussie.

Trivia:

  • Oorspronkelijk wilde George Lucas een gevecht tussen Lando en Boba Fett. Uiteindelijk werd dit aangepast in de ‘lucky kill’ van Han, die per toeval Boba Fetts jetpack activeert.
  • Scenarioschrijver Lawrence Kasdan had vanaf het begin al het idee om Leia een einde te laten maken aan Jabba the Hutt. Lucas daarentegen wilde een dramatische dood, maar besloot om mee te gaan met het idee van Kasdan. De huidige scène is een ode aan The Godfather, waar het karakter Luca Brasi op dezelfde manier wordt omgebracht.
  • Ongelukken op de set waren er ook: Chewbacca (Peter Mayhew) vatte vlam tijdens een explosie, maar kwam er zonder verwondingen vanaf. Minder geluk had effectentechnicus John Cabot op 13 april 1982 toen een boiler explodeerde. Cabot liep 1e en 2e graads verwondingen op.
  • Er waren drie camera’s voor de belangrijke shots aanwezig, maar voor enkele scènes werden er zes ingezet.
  • Hevige wind zorgde ervoor dat er overal zand in kwam. Dit kon funest zijn, want één korrel zand kon het hydraulische systeem van de Sarlacc defect maken. Zelfs na twee weken zat in diverse props nog zand, waaronder de R2-units.

Herken je deze scene niet? Dat komt omdat hij is weggeknipt uit de film. In deze scene (die zich afspeelt na de ontsnapping aan de Sarlacc) betreden de helden de Millennium Falcon.


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Endor

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Endor

Geplaatst

op

Door

Behind the Scenes: Endor

Voor de derde editie van ‘Behind the Scenes’ gaan we naar The Forest moon of Endor, die in Return of the Jedi een belangrijke rol speelde. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er zoal op de set gebeurde…

9cbd2fd0b5afddfc903acc3860fa5d96

Carrie Fisher (Leia Organa) en George Lucas op de Ewok village set.

Locaties

De scènes die in de studio opgenomen werden zijn gefilmd in de oude vertrouwde Elstree Studios in Engeland. Enkele jaren daarvoor werden de meeste ‘Cloud City’ scènes uit The Empire Strikes Back daar opgenomen. De buitenscènes werden opgenomen op locatie in Crescent City, Californië. Deze locatie werd echter geteisterd door enorme takken van soms 21 meter lang die los in de bomen hingen en er zo uit konden vallen met alle gevolgen van dien. De hele shoot werd verplaatst en men ging pas weer naar de originele plek terug toen houthakkers de takken verwijderd hadden.

Deze set was vrij eenvoudig te beveiligen omdat deze alleen via een smalle brug, die over een stroming ging, te bereiken was. Bij deze brug was een checkpoint, zodat iedereen die over de brug wilde gecontroleerd kon worden.

In de traditie van Star Wars films zat ook nu het weer niet mee: vlak voordat de crew arriveerde was er 22 dagen lang regen en sneeuw geweest in Crescent City, terwijl de meteorologen anders voorspeld hadden. Toen de opnames begonnen moest men met aarde zelfs de sneeuw bedekken. De temperatuur bleef rond de 15 graden schommelen en hoewel de gehele cast en crew speciale regenkleding gekregen had bleek deze niet nodig te zijn.

dLJ4Aqe

Cast & crew: George Lucas, Harrison Ford (Han Solo), Anthony Daniels (C-3PO), Carrie Fisher (Leia Organa), Kenny Baker (R2-D2), Mark Hamill (Luke Skywalker), Peter Mayhew (Chewbacca), Richard Marquand (regisseur)

Acteurs

Eigenlijk zou Kenny ‘R2-D2’ Baker de rol van Wicket de Ewok op zich nemen. Helaas was Kenny op de dag van de opnames ziek, maar al snel zag de crew in de pas 12-jarige Warwick Davis de ideale vervanger. Later zou Davis de hoofdrol krijgen in een andere Lucasfilm productie: “Willow”. Wellicht dankzij de ziekte van Baker?
Niet alleen Anthony Daniels droeg het pak van C-3PO. Toen de crew Anthony een dag verlof had gegeven kwam men er achter dat ze heb alsnog nodig hadden voor wat scènes. Een lokale bewoner kreeg de eer om het pak aan te trekken voor enkele scènes waarin 3PO op de achtergrond te zien is. Er waren trouwens meer bewoners van de regio betrokken bij de film als acteur: de meeste Stormtroopers werden namelijk gespeeld door werkloze houthakkers!

Omdat het script vol verrassingen zag die zelfs sommige acteurs niet mochten weten werden enkele acteurs bij sommige scènes van de set verwijderd. Dit overkwam Anthony Daniels ook, waarop hij besloot in de bossen te gaan wandelen. Hij viel echter in slaap tegen een boom, en toen hij wakker werd hoorde hij de stemmen van Harrison Ford en Carrie Fisher die met de scène waarin Fisher verteld dat Leia de zus van Luke is bezig waren. Daniels wist dat hij vlak achter hen zat en besloot zich maar gedeisd te houden en vooral niet te laten merken dat hij ook aanwezig was.

Tijdens het filmen van het grote eindgevecht waren er 325 individuen nodig: 130 Imperials, 40 Ewoks en 150 overige cast en crew. Het coördineren van dit alles was ook niet simpel: de eerste bruikbare opname had men pas om 11:45. Kenny Baker werd het te veel en viel bijna flauw, en een boom vatte vlam vanwege een explosie. Uiteindelijk werden alle noodzakelijke shots opgenomen, maar deze filmdag kostte uiteindelijk $ 100.000.

ford-lucas

Een stijlvolle Harrison Ford en George Lucas in Crescent City, USA.

Kostuums

De helmen die Luke en Leia dragen zijn gemodelleerd naar helmen uit de Tweede Wereldoorlog; iets wat in de Star Wars film wel vaker voorkomt. De parka’s die ze dragen zijn trouwens laboratoriumjassen (maar dan wel met een camouflageprint). De duster die Harrison Ford draagt was een idee van hemzelf; tijdens een passessie stelde hij dit voor aan de crew, waarna er meteen een jas voor hem gemaakt werd.

warwick_glasses

Imiteert Warwick Davis (Wicket) nou Harrison Ford’s zonnebril look?

Special Effects

Voor de shot waarin de Ewok Paploo aan een Speeder Bike bungelt werd gebruik gemaakt van een bluescreen. Een stunt-Ewok werd op een Speeder Bike geplaatst en vervolgens gefilmd. Voor de shot waarin Paploo zich louter aan de hendels vasthoudt werd de Speeder Bike gekanteld en leunde de Ewok naar de zijkant. Vervolgens werd de film horizontaal gekeerd om het effect te creëren dat de Speeder Bike zou snel gaat dat Paploo er bijna af valt.

EP6_BTS_2421

Twee Ewoks met een ‘Blue Harvest’ bord (de codenaam van de film was ‘Blue Harvest’)


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Sarlacc Pit

Lees verder
Sponsor
Sponsor