Social Media
Star Wars in 2020 Star Wars in 2020

Artikelen

Star Wars in 2020 en verder: blikken van de redactie

Geplaatst

op

Een jaar geleden schreef ik dit artikel over Star Wars in 2020, bedoeld als een vooruitblik naar 2020 vanuit een Star Wars perspectief. Geen idee hebbende dat dit jaar compleet anders zou lopen dan we hadden verwacht.

Zo schreef ik destijds over de opnames van Andor en Obi-Wan Kenobi dat deze in juni zouden plaatsvinden en dat we op Star Wars Celebration in augustus een hoop meer te weten zullen komen over nieuwe Star Wars producties. Dit is uiteindelijk allemaal niet gebeurd, wel kregen we onlangs natuurlijk de aankondigingen van maar liefst 10 nieuwe series.

Andor (2022) is inmiddels begonnen met filmen en de opnames van Obi-Wan Kenobi gaat naar verwachting in maart van start. Star Wars Celebration werd met twee jaren uitgesteld en vindt nu plaats op 18-21 augustus 2022. Al met al was 2020 natuurlijk een bijzonder jaar, de redactie van Star Wars Awakens maakt van deze gelegenheid gebruik om hierop kort met jullie terug te blikken en stiekem al vooruit te kijken naar wat de toekomst zal brengen.

Bas

Bas

Gamedeskundige

Wanneer ik terugkijk op 2020 en Star Wars, valt vooral op dat ik het stiekem toch wel miste dat er dit jaar geen nieuwe film in de bioscoop draaide. Aan de andere kant draaide er zowat helemaal geen films in de bioscopen, dus ergens past het heel goed bij het jaar. Qua Star Wars zijn er vijf dingen die mij bijzonder blij wisten te maken dit jaar.

Te beginnen met The Clone Wars, het zevende seizoen dat Disney alsnog besloot te maken en exclusief op Disney+ wist te zetten. Niet alleen was ik blij dat deze serie alsnog een einde kreeg, maar vooral doordat de laatste vier afleveringen zo bijzonder sterk waren. Ik vind het daarom ergens ook jammer dat deze alleen op deze manier te zien zijn, want wat zou ik die graag in de bioscoop zien.

Als tweede noem ik uiteraard The Mandalorian. Waar ik die serie vorig jaar al geweldig vond oversteeg seizoen twee elke verwachting. Nooit eerder heb ik zo van een serie genoten als van deze. Kom maar op met dat derde seizoen. Sowieso doet Disney het goed qua Star Wars-series dus.

Daarom is punt drie ook al die aankondigingen die ze deden een paar weken terug. Al die nieuwe series die er aan gaan komen spreken tot de verbeelding. Als Mandalorian een maatstaaf is van kwaliteit zitten we gebakken. En dan ook nog een Rogue Squadron-film aankondigen?! Die fantasie liet ik dit jaar al vaker tot uiting komen tijdens het spelen van Star Wars Squadrons (waar ik je hier al over vertelde).

Het vierde favoriete Star Wars punt van dit jaar. De game, die best lastig te spelen is, was voor mij op en top genieten. En ik start ‘em dan nog steeds geregeld op om online even wat Capital Ships uit de lucht te knallen.

Mijn vijfde puntje dit jaar was het feit dat ik mee mocht doen in de nieuwe Star Wars Podcast. Mijn liefde voor radio en Star Wars kwamen hier bijeen en met trots kan ik dan ook vertellen dat ik vaker aan ga schuiven bij de mannen.
Volgend jaar gaat leuk worden qua Star Wars. Niet alleen door de Boba Fett-serie, een mogelijke nieuwe Star Wars-game en de start van de High Republic, maar ook door een eigen nieuw groots project dat zich afspeelt in het universum van ome George en volledig naast mijn andere project hier zal gaan leven. Maar daarvoor moet je volgend jaar gewoon even terugkomen naar deze website…

Roel

Roel

Boekrecensent
Over Roel

Levenslange Fan.

Leest veel boeken en comics.

Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Ook voor mij is 2020 een bizar jaar geweest, dat me geleerd heeft dat je hele leven zonder waarschuwing kan veranderen. Maar net als voor velen van ons heeft Star Wars voor de nodige afleiding weten te zorgen. Naar seizoen 7 van The Clone Wars heb ik sinds de aankondiging uitgekeken en de Siege of Mandalore stelde me zeker niet teleur. Ook The Mandalorian wist me acht weken lang elke vrijdagochtend aan de TV te kluisteren. Ik bedoel, live-action Ahsoka, Bo-Katan en Boba Fett‽ Yes please! Laat seizoen 3 en het terugwinnen van Mandalore maar komen. En uiteraard heb ik net zo genoten van de Disney Gallery: The Mandalorian aflevering voor dit seizoen.

De Doctor Aphra audio drama was, ondanks dat ik het verhaal uiteraard al kende, een onverwachte maar welkome verrassing en zeker een aanrader als je die nog niet beluisterd hebt. From a Certain Point of View was een van mijn favoriete boeken van de afgelopen jaren en ik heb dan ook drie jaar lang met spanning uitgekeken naar de The Empire Strikes Back versie die dit jaar uitkwam. En het lange wachten op de The Return of the Jedi versie uit die reeks, die we over drie jaar kunnen verwachten, is aangebroken en ik verwacht daar net zoveel van te genieten als van de eerste twee delen.

De aankondigingen van eerder deze maand waren uiteraard ook voor mij een fijne manier om naar het einde van dit jaar toe te werken. Voor de Rogue Squadron film en de Ahsoka en The Acolyte Disney+ series heb ik hoge verwachtingen en ik kan niet wachten tot we daar de eerste beelden van krijgen. Daarnaast kan voor een boekliefhebber als ik het grote spektakel dat The High Republic heet natuurlijk niet ontbreken. Nog enkele dagen tot we van een compleet nieuw tijdperk in de Star Wars wereld kunnen gaan genieten. De Jedi op hun hoogtepunt, gemanifesteerd door een groot aantal geweldige auteurs in zowel boeken als comics met een tie-in Disney+ serie (The Acolyte) in het verschiet.

Ik kan niet wachten om mezelf in dit nieuwe tijdperk onder te dompelen en Yoda in zijn jonge(re) jaren te zien. Laat 2021 maar komen.

Thomas

Thomas

Nieuwsredacteur

Mijn 2020 in een universum hier ver, ver vandaan

Het was een ontzettend mooi jaar om een Star Wars-fan te zijn. Net zoals een groot deel van Nederland werk ik al sinds maart thuis en dat bleek een uitgelezen kans om een heleboel achterstanden bij te werken. Eindelijk keek ik The Clone Wars af en kon ik Rebels bingen (ik ben er laat bij, ik weet het).

De Disney Gallery: The Mandalorian was een zeer welkome release, evenals natuurlijk seizoen 2 van The Mandalorian. Seizoen 2 was een ‘thrill ride’, elke week weer. De perfecte manier om een behoorlijk somber jaar af te sluiten.

Wat voor mij wel echt uitstak dit jaar, was Star Wars: Squadrons. Man man man, wat vermaak ik me daarmee. Al sinds de eerste trailer in juni van dit jaar was ik overtuigd en de hype groeide met de maand. Ik liep wel vrij snel tegen de kleine leercurve aan, maar het was het waard.

Vliegen met een toetsenbord en muis voelde niet helemaal goed. Daardoor leidde de aankoop van Squadrons tot het aanschaffen van een HOTAS-set. Het spel werd zo een stuk intuïtiever en al snel voel je je een heuse piloot van de Empire of de New Republic.

Inmiddels heb ik genoeg zelfvertrouwen om een Trench Run te maken en de Death Star te vernietigen. Ik zeg niet dat ik het goed zou doen en Luke zou evenaren (zonder de Force), ik zeg alleen dat ik de missie aan zou durven.

Een terugblik op 2020 is natuurlijk ook niet compleet zonder stil te staan bij het overlijden van David Prowse, Jeremy Bulloch en teveel anderen die speelden in of bijdroegen aan Star Wars. Ik zal hen allemaal eeuwig dankbaar zijn voor hun werk en ik weet dat velen daarin met mij zijn.

Lies

Lies

Redacteur
Over Lies

Al fan sinds mijn elfde jaar.

Eerste grote liefde is Luke Skywalker.

Boeken zijn een must in mijn leven.

Ik hou van de passie die fans hebben voor cosplay en droom ervan op een dag ook aan cosplay te doen.

Ik hou van feitjes en weetjes die over Star Wars gaan.

Wat een wilde rit op een speeder bike was dit jaar. Een jaar met dieptepunten en gelukkig ook wat hoogtepunten voor het Star Wars fandom. Ik persoonlijk kijk met plezier terug naar de vele aankondigingen voor aankomende series en films en wacht met smacht op de nieuwste boeken. Ik vrees dat ik een boekenkast erbij moet aanschaffen.

Mijn kinderen kwamen tijdens de eerste lockdown thuis te zitten en we hebben er het beste van gemaakt met alle films en de hele The Clone Wars serie gekeken. Het laatste seizoen kwam uit en – ja, ik beken – het was wel even slikken om te beseffen dat de serie nu echt afgelopen is. Gelukkig was er even later in het jaar het tweede seizoen van The Mandalorian en wat een seizoen! Ahsoka Tano maakte haar entree, de meest gevreesde (ook maar ook geliefde) bountyhunter Boba Fett, de meeste geliefde alien baby krijgt eindelijk zijn naam en dan de finale… Luke Skywalker deed zijn entree samen met zijn trouwe compagnon R2-D2. En wat voor 1! Ik moest wel even wat traantjes wegvegen bij het besef dat hij het was. Een langverwachte droom van vele fans kwam daarmee in vervulling (en ja, natuurlijk ook die van mij).

Helaas kwam dit jaar ook het nieuws dat Star Wars Celebriaton niet door kon gaan, evenals vele Comic Cons en andere leuke bijeenkomsten. De planning was dat ik dit jaar mijn eerste Comic Con zou bezoeken en ik was druk bezig met mijn cosplay, maar laten we hopen op volgend jaar! Heb ik mooi nog even tijd om even wat puntjes te verbeteren.

Hopelijk krijgen we ook aankomend jaar een trailer van de Obi-Wan Kenobi serie te zien of foto’s van de set. Ik beken dat mijn hartje nu al sneller klopt bij het idee wat er in het nieuwe jaar aan komt. Al die nieuwe verhaallijnen en avonturen die wij als kijker/lezer mee gaan beleven.

Ramon

Ramon

Oprichter en Hoofdredacteur
Over Ramon

Oprichter en hoofdredacteur van Star Wars Awakens.

Schoolpsycholoog die tegenwoordig vooral voor de klas staat.

Gamer.

Heeft nog teveel X-Wing 1.0 schepen.

Houdt van pesto.

Star Wars in 2020 was een jaar van beloftes en hoop

Star Wars leefde dit jaar minder bij me dan vorige jaren. Logisch wellicht, gezien de omstandigheden. De twee piekperioden voor Star Wars in 2020 waren duidelijk rondom het laatste seizoen van The Clone Wars en in de afgelopen twee maanden met wekelijkse afleveringen van The Mandalorian. Ik heb dingen gezien en gevoeld waarvan ik van tevoren niet had durven dromen dat ze er zouden zijn: live-action Bo-Katan, live-action Ahsoka, Boba Fett leeft nog en keerde terug (met een eigen serie) én de rentree van ideale schoonzoon Luke Skywalker. Veel nieuwe series, waaronder de terugkeer van Hayden Christensen in Obi-Wan Kenobi en Filoni’s eigen live-action Ahsoka serie die waarschijnlijk iets met de ‘World between Worlds’ gaat doen. Mijn kat schrok meermaals wakker van mijn plotselinge sprongen en gejuich van enthousiasme op de afgelopen vrijdagen; wat zal die het komende jaar heerlijk slapen!

Want 2021 wordt vooral een Marvel-jaar (waar ik ook benieuwd naar ben trouwens!). Verder kijk ik ernaar uit om de (strip)boeken over de High Republic te lezen (de eerste 8 hoofdstukken van Light of the Jedi heb ik hier al gelezen) en ben ik van plan om bij te blijven met alle Star Wars: The High Republic content; voor velen de kans om een nieuwe start te maken met de Star Wars canon en deze op de voet te volgen. Mijn hoop is dat het Disney gaat lukken om de elementen die The Old Republic zo mystiek, tijdloos en pakkend maakten te gebruiken om met The High Republic iets neer te zetten waar fans universeel van kunnen gaan houden.

De wereld anno 2020 heeft dat nodig, zo ook Star Wars. Verbinding onder fans en het ongrijpbare gevoel van ‘samen’ dat ik voor het laatst ervoer op de beursvloer van Star Wars Celebration in Chicago. We are all the Republic.

Op persoonlijk vlak ben ik blij dat ik sinds twee maanden mee mag doen met de Star Wars Podcast en kijk ik ernaar uit om mijn steentje te blijven bijdragen aan de grootste Nederlandstalige Star Wars podcast. De luisteraantallen stijgen nog steeds en in de categorie tv/film staat de podcast in Apple Music nu al in de top 70!

Dat gevoel van ‘samen’ en verbinding waar ik het zojuist over had is iets wat ik nodig heb om van het pure Star Wars te kunnen genieten en wat dat betreft kan ik alleen maar dankbaar zijn dat ik dat zowel hier binnen onze community als bij de heren van de podcast kan proeven. Maar Marc, die pesto heb ik nog van je tegoed! 😉

Oprichter en hoofdredacteur van Star Wars Awakens. Schoolpsycholoog die tegenwoordig vooral voor de klas staat. Gamer. Heeft nog teveel X-Wing 1.0 schepen. Houdt van pesto.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Stagecraft: de technologie achter The Mandalorian

Geplaatst

op

We hebben het gezien in The Mandalorian en in het bijzonder in Disney Gallery: Stagecraft. Een vernieuwende techniek die ervoor gezorgd heeft dat de populaire Star Wars serie er zo Beskarsterk uitziet en dat ondanks de wereldwijde pandemie er toch gefilmd kon worden, maar hoe werkt deze ingenieuze techniek en wat betekent dit voor toekomstige projecten?

Virtuele sets die er net zo realistisch uitzien als de props en acteurs voor de camera en ook nog live gerenderd zorgen voor volledige vrijheid voor Jon Favreau en de crew van The Mandalorian. Gigantische schermen van hoge resolutie vormen een koepel om de set en visualiseren de bijzondere werelden van het Star Wars universum; dit is Stagecraft.

Stagecraft biedt realistische belichting

Favreau heeft samen met ILM deze technologie tot stand gebracht voor The Mandalorian. In Unreal Engine, welke normaal voor games gebruikt wordt, worden de omgevingen vormgegeven waarna ze op de grote schermen afgespeeld worden. Dit zorgt voor de realistische omgevingen in de serie. Maar niet alleen zorgt het voor een realistische omgeving, ook zorgt het voor het juiste licht. Bij greenscreens moet het licht van de set nagebootst worden in de studio of in post-production toegevoegd worden, daarnaast moet het greenscreen ook nog eens vervangen worden door een realistische omgeving. Dankzij Stagecraft worden er dus twee vliegen in één klap geslagen!

Ook zijn de schermen interactief; ze reageren op het gedeelte van het scherm waar de camera op gericht is. Zo beweegt de achtergrond mee met de camera en is alleen het gebied wat de camera filmt van volledige kwaliteit. Hierdoor blijft het beeld vloeiend en kan de rekenkracht achter de beeldpixels optimaal worden benut.

Deze technologie zullen we steeds vaker gaan zien in toekomstige Star Wars projecten of zelfs daarbuiten; waarschijnlijk zal Stagecraft zelfs het nieuwe greenscreen worden. We zullen de technologie weer terugzien in seizoen 3 van The Mandalorian, welke kort na The Book of Boba Fett zal verschijnen op Disney+.

Lees verder

Artikelen

Beleef de Star Wars Arcade vanuit je huiskamer!

Geplaatst

op

Door

Misschien heb je letterlijk elke game die de titel Star Wars draagt in je kast liggen. Daardoor beslaat die collectie diverse consoles, van de vroege Atari tot de nieuwste PlayStation en Xbox. Misschien ben je ook wel een beetje een Anakin Skywalker wanneer je naar die collectie kijkt. Want hoewel je alles misschien al hebt besluipt die ene gedachte je… “I want more… and I know I shouldn’t”. En die kans lijkt nu te komen!

Herinner je je de tijd van de arcadehal? Misschien ben je te jong, misschien bracht je er je jeugd door. Een grote hal, gevuld met machines om de meest uiteenlopende games te spelen. Je gooide er wat geld in en kon een leventje spelen in de game na keuze. Was je dood? Betaal opnieuw en ga verder. Het stierf een vervelende dood toen consoles voor thuisgebruik en gamen op de PC een beetje de nieuwe standaard werden. Toch zijn er nog steeds plekken (ook in Nederland) waar je nog steeds (vaak oudere) games kunt spelen op zo’n toffe kast. Er blijft een grote groep trouwe fans zich inzetten om het gevoel van toen terug te blijven brengen. Zo ook het bedrijf Arcade1Up. Daar worden games op een hoge resolutie in kwalitatief sterke kasten gebouwd. En niet alleen voor in de arcadehal, maar ook voor thuisgebruik. Met verschillende klassieke games op zo’n kast (waarbij geen muntje ingegooid hoeft te worden) is het een heuse beleving om games op deze manier te spelen. Arcade1Up heeft een Star Wars-kast in het portfolio welke binnenkort ook in Nederland te koop gaat zijn.

Eén kast: drie games

De kast komt met zijn vijfentwintig kilo in een klassiek ontwerp met een origineel kunstwerk op de zijkanten. Door de bedieningselementen voelt het bijzonder ‘retro’ met een moderne technologische onderliggende kracht. Maar belangrijker; op het 17 inch LCD-kleurenscherm zijn drie games te spelen; Star Wars, Star Wars: The Empire Strikes Back én Star Wars: Return of the Jedi.

Meteen vanaf het moment dat Star Wars: The Arcade Game gestart werd, werd geschiedenis geschreven. Het was het eerste spel binnen deze licentie met een daadwerkelijke openingscrawl, zoals de films dat ook hadden. Het zorgde er niet alleen voor dat de game meteen heel Star Wars voelde, maar ook dat er daadwerkelijk een verhaal verteld werd. Er was meer aan de hand dan een simpele gameplay mechaniek waar een compleet spel op moest draaien. Jij was onderdeel van het grotere verhaal, een verhaal dat verteld ging worden. Star Wars: The Arcade Game, ontwikkeld door Atari en uitgebracht in 1983, is een zogenaamde ‘first-person space simulator’. Je ziet dus in feite wat de piloot in de cockpit van een voertuig ziet. Het spel speelt zich af tijdens Episode IV: A New Hope, tijdens de Battle of Yavin. Atari wist de beste momenten uit de film te combineren met hoogstaande technologie om een game te brengen die visueel ongekend was. Zo waren daar ineens de Death Star, TIE Fighters, gun turrets en uiteraard de trench om doorheen te vliegen. Het was precies dat wat de gamer wilde doen sinds de woorden Star Wars en videogame samen werden gebracht. We hebben de game uitvoerig besproken in onze Gaming Holocron.

Het vervolg van Star Wars Arcade

Net als dat The Empire Strikes Back in de bioscopen een vervolg was op de eerste Star Wars-film, kreeg de eerste arcade-game een vervolg met deze titel. De vector-graphics game was zo populair dat een vervolg geen kwestie van waarom maar van wanneer was. Nadat Star Wars: The Arcade Game behoorlijk wat mensen wist te verrassen met zijn 3D graphics, hoge kwaliteit geluid en totale immersie in het universum van George Lucas, besloot Atari in 1985 een vervolg uit te brengen op de befaamde arcadekast. In The Empire Strikes Back nam jij de rol op je van Luke Skywalker en was het aan jou om bekende gevechten uit de gelijknamige film na te spelen. Dit wederom vanuit een zogenaamde ‘first person view’, waardoor je dus letterlijk vanuit de ogen van Luke keek. De game schotelde jou als speler The Battle of Hoth voor, waarna je met de Millennium Falcon moest zien te ontsnappen om je daarna staande te houden in een asteroïdenveld. Het spel kreeg in feite exact dezelfde gameplay als die we al kenden uit Star Wars: The Arcade Game. Daarnaast leken de graphics, geluiden en muziek ook heel erg op de eerdere game. Toch waren er op het grafische vlak best wat stappen genomen om de game ‘realistischer’ te maken. Vector-objecten kregen veel meer details waardoor ze makkelijker te herkennen waren. In de Gaming Holocron lees je veel meer over deze fantastische titel.

Waar eerdere games zich vooral wisten te focussen op een bepaalde scene uit de films, pakte Return of the Jedi het net wat anders aan. De complete film werd aan de speler getoond in speelbare vorm. Dat was voor die tijd echt wel een dingetje. Het was dé manier om de film nog eens te beleven. Zo was er de mogelijkheid om Han Solo te redden uit het paleis van Jabba the Hutt, kon je met Luke en zijn Speederbike met flinke snelheid door de bossen van Endor vliegen en was het zelfs mogelijk om het op te nemen tegen de Death Star. Uiteraard vliegende in de Millennium Falcon als Lando Calrissian. Het doel was voor die tijd even simpel als duidelijk; de game af zien te ronden met een zo hoog mogelijke score. Want weet, in de jaren tachtig was je pas echt tof wanneer je naam hoog in de High Score-lijsten stond van bepaalde videogames. Uiteindelijk leek wel de gehele game steeds hetzelfde te zijn. Je had andere voertuigen en omgevingen, maar in essentie bleef de game een spel waarbij je met een bovenaanzicht je voertuig door een vijandelijke omgeving moest zien te loodsen. Uiteraard ontweek je vijanden, obstakels en schoot je tegenstanders neer. Het is dan ook te vergelijken met bekende titels uit die tijd zoals Galaga. Echter, de Star Wars-saus die er overheen lag, plus het feit dat het grafisch een stuk indrukwekkender was, was voor veel mensen genoeg om uren en uren achter de arcadekasten te verslijten. Er zijn heel wat dollars in Return of the Jedi verdwenen. In de Gaming Holocron gaan we er dieper op in.

Star Wars Arcade in je huis

Mocht je dit stukje Star Wars historie in huis willen halen, dan is dat nu dus mogelijk. Voor nog geen zeshonderd euro kun je later dit jaar een Arcade1UP Star Wars-kast in huis halen. Want hoewel je de games misschien op een andere manier al speelbaar in je collectie hebt (via emulatoren zijn de games goed te spelen), haalt niks het bij dat echte authentieke gevoel van het staan achter een enorme kast, geheel in spanning omdat de game alles wat het heeft op je af stuurt om je dood te maken. Het voordeel is dat het je dit keer niet opnieuw een gulden kost om verder te mogen gaan…

Lees verder

Artikelen

Star Wars games voor het thuiswerkende gezin

Geplaatst

op

Door

Star Wars games

Star Wars games met je gezin: we zitten tegenwoordig meer thuis dan normaal. We werken vanuit huis en kinderen krijgen les vanuit huis. Door externe factoren is het mogelijk om zomaar even een dagje erop uit te trekken met het gezin. Maar geen nood! De Star Wars fan kan met zijn familieleden best wat lol beleven met onderstaande videogames!

Star Wars Jedi: Fallen Order was een fantastische game. Het verhaal van Cal Kestis kan je best een uur of twintig bezig weten te houden. Echter, wanneer je maar één tv in huis hebt (waar de spelcomputer aan verbonden is), betekent dit wel meteen dat de overige mensen in huis even geen beschikking hebben over het apparaat. Ook tijdens een goede dogfight in Star Wars: Squadrons ben jij de enige die kan spelen. Nu we meer thuis moeten zitten en we elkaar moeten vermaken, is het daarom leuker om je games te delen met degenen om je heen. En daar zijn best wat leuke manieren voor, zonder je Star Wars-passie achter je te laten.

Star Wars Battlefront II
Misschien is dit niet de game die je meteen voor ogen haalt wanneer je denkt aan het samenspelen met degene die naast je zit op de bank. Battlefront II staat bekend om haar singleplayer campagne en de grote online oorlogen die gevoerd kunnen worden. En hoewel dit ook exact is waarom je Battlefront II hebt aangeschaft, heeft het spel daadwerkelijk ook een stand voor twee spelers op hetzelfde systeem. Tenminste, wanneer je het spel op de Xbox One, Xbox Series X, PlayStation 4 of PlayStation 5 speelt. Op de PC is deze mode helaas afwezig. In de Battlefront II Arcade is het namelijk mogelijk om met een medespeler te jagen op vijanden om zo je eigen kunsten te verbeteren. Elke kill geeft je een score, waardoor je ziet wie van de twee de betere is (om toch een beetje competitie te krijgen). In diverse maps kun je op deze manier menig Stormtrooper over de kling jagen. Met eigen instellingen kun je de matches moeilijker of makkelijker maken. Om zo precies de juiste uitdaging te creëren voor jou en de persoon naast je op de bank.

LEGO Star Wars The Force Awakens
De LEGO-games en Star Wars games hebben vaker dan eens een pad samen mogen bewandelen. Sterker nog, LEGO Star Wars The Force Awakens was het vierde grote deel in de franchise waarbij je bekende avonturen opnieuw kon beleven met het iconische Deense speelgoed. Waarom deze gekozen is? Omdat het de nieuwste is en het spel daardoor wat moderner (en gewoonweg fijner) speelt. Dat het grafisch ook een stuk aantrekkelijker is dan het derde deel uit de serie (er zat vijf jaar en een nieuwe console generatie tussen de games) is mooi meegenomen. In het spel kun je met meer dan honderd personages uit de film aan de slag om vele levels te overwinnen. Hoewel het verhaal bekend is, weet LEGO er keer op keer een komische twist aan te geven. De gehele game is met twee personen te spelen en moedigt samenwerking toe. Daarnaast kunnen de eerste keer niet alle geheimen gevonden worden, dus moet er vaker dan eens teruggegaan worden naar bepaalde delen om alles open te spelen. Een prima titel om vijftig uur aan te verliezen. Om daarna met de downloadbare uitbreidingen nog extra avonturen en verhalen te beleven. Bijvoorbeeld het verhaal waarin C-3PO zijn rode arm krijgt!

Star Wars Episode I: Racer
Oorspronkelijk verscheen Episode I: Racer al in 1999 en kon toen op de PC en Nintendo 64 rekenen op lovende kritieken. Een van de betere scenes uit The Phantom Menace werd hier gebruikt ok een volwaardig race-spel te creëren. Uiteraard kun je daarom met Anakin Skywalker spelen in zijn bekende pod, maar ook de andere racers die je in de film tegenkwam. Waar het eerste level natuurlijk duidelijk uit The Phantom Menace komt, verken je daarna het complete universum om op verschillende planeten steeds moeilijkere races te voltooien. Gelukkig heb je de mogelijkheid om jouw pod steeds te voorzien van upgrades om deze sneller, meer wendbaar en sterker te maken. Het spel is recentelijk opnieuw verschenen voor de Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One (en natuurlijk ook te spelen op PlayStation 5 en Xbox Series X/Series S). En hoewel grafisch de game duidelijk ouder is dan de andere titels op deze lijst, weet de snelheid duidelijk veel goed te maken. De games ogen scherper dan ooit en hebben door de nieuwe technologieën ook een hogere framerate waardoor ze beter en soepeler spelen dan vroeger. Dat je het scherm kan delen en daardoor met twee spelers tegelijk aan de slag kan maakt de ervaring af. Met 947 kilometer per uur de persoon naast je op de bank inhalen voelt bijzonder goed.

Disney Infinity 3.0
Een genre wat inmiddels een vroege dood gestorven is, het het ‘toys to life’-genre, waar ook Disney Infinity zich in bevond. Het idee bij dit soort games is dat je daadwerkelijke action figures koopt en deze poppetjes op een speciale scanner zet om ze in jouw game te krijgen. Met de derde Disney Infinity besloot de ontwikkelaar om Star Wars toe te voegen. Hierdoor zijn personages uit alle Saga-films te krijgen, alsook uit Clone Wars en Rebels. Alles komt samen en niets is te gek. Anakin die samen met Darth Vader een missie doet? Waarom niet. Ezra die met Rey een vijand verslaat? Kan gewoon! De opzet van Disney Infinity is dat er een verhalende stand gevolgd moet worden (welke dus helemaal in Star Wars-thema is in dit deel) om daarna in een grote zandbak je eigen games te bedenken en te maken. Ook dit spel kan helemaal met twee spelers op de bank gespeeld worden. Hoewel Disney Infinity misschien een beetje oogt als een game voor de allerkleinste onder ons, kunnen we bevestigen dat volwassenen hier ook behoorlijk wat plezier van kunnen beleven. Omdat het genre inmiddels gestorven is zijn de poppetjes en de startpakketten tegenwoordig bijzonder goedkoop te krijgen ook! Alle poppetjes uit de eerdere delen werken ook gewoon in dit spel. Dus je kunt Princes Leia zomaar op avontuur sturen met Iron Man en Mickey Mouse.

De games die we hierboven noemen zijn allen stuk voor stuk te spelen op de hedendaagse systemen. Je hoeft dus niet op de zolder je oude spelcomputer te zoeken om aan de slag te gaan. Nee, elke titel is in de desbetreffende digitale store of bij menig online retailer zo aangeschaft. De term ‘we doen dit samen’ hoor je tegenwoordig bijzonder vaak. Games uit het Star Wars-universum staan dan ook klaar voor jullie samen om toffe, nieuwe avonturen te laten beleven. Totdat ergens later dit jaar LEGO Star Wars: The Skywalker Saga al jullie tijd op gaat slokken.

Lees verder

Artikelen

Sabacc: het kaartspel dat het hele universum bezighoudt

Geplaatst

op

Door

Sabacc

Han Solo won er de Millennium Falcon mee, Lando won er de droid Chopper mee en pit droids op Tatooine verdrijven er de tijd mee. Overal in het Star Wars-universum komt het populaire kaartspel Sabacc voorbij, maar wat is dat spel nu eigenlijk? (meer…)

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.