Star Wars

Star Wars-films zonder Star Wars

Te lang wachten op de volgende grote Star Wars-titel? Check ondertussen deze films!

Het is inmiddels alweer een paar jaar geleden dat we voor het laatst naar de bioscoop konden voor een avontuur in de Galaxy Far, Far Away. En nieuwe Star Wars-films laten helaas nog wel een paar jaar op zich wachten, zoals we je onlangs vertelden. Gelukkig zijn er nog genoeg Star Wars-series, -boeken, -comics, -games en dergelijke om deze rustige periode op te vullen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je er naar snakt om weer eens een nieuw spektakel vanuit de bioscoopstoel of vanaf je bank te beleven. Gelukkig komen er tussen nu en 2026 genoeg interessante (in meer of mindere mate op Star Wars lijkende) films uit om je honger te stillen!

Hieronder een overzicht van titels die de komende jaren aan je specifieke Star Wars-wensen kunnen voldoen. Bij elke film staat de verwachte premièredatum en als een bekende Star Wars-acteur noem, staat er tussen haakjes achter welk karakter hij/zij eerder speelde.

Zin in een film vol epische actie in een planeet-omvattende woestijn?

De bekendste planeet in Star Wars is natuurlijk Tatooine. We hopen niet dat je een hekel hebt aan zand, want deze aankomende films hebben een duidelijke vergelijkbare woestijnplaneet-setting:

Dune - Part 2Dune – Part Two

Vervolg op Dune – Part One (2021), de epische sciencefiction-film met Oscar Isaac (Poe Dameron) en Stellan Skarsgård (Luthen Rael). Het tweede deel zal zich wederom afspelen op woestijnplaneet Arrakis, die ook wel bekend staat als Dune. Beide titels vormen gezamenlijk een verfilming van de klassieke sciencefiction-roman van Frank Herbert, het boek wat George Lucas heeft geïnspireerd bij het maken van Star Wars (1977). Een derde film, gebaseerd op de tweede roman Dune Messiah, zou naar verluidt inmiddels ook worden voorbereid.

Verwacht: 2 november 2023

FuriosaFuriosa

Deze film zal zich afspelen in het universum van Mad Max – Fury Road (2015). Die film was evenals deze toekomstige titel geregisseerd door George Miller. Naar verwachting wordt het weer een gewelddadig actiespektakel, maar dit keer met een vrouwelijke hoofdrol. Furiosa wordt namelijk gespeeld door Anya Taylor-Joy. De regisseur heeft goed gekeken naar Solo – A Star Wars Story (2018), want in Furiosa gaat ook over een jongere versie van een belangrijk bijfiguur uit een eerdere film in dezelfde franchise.

Verwacht: 23 mei 2024

Prima zo’n prequel, maar liever wat minder zand?

Dankzij The Phantom Menace (1999), Attack of the Clones (2002) en Revenge of the Sith (2005) zijn prequels (verhalen die zich afspelen vóór de eerder verschenen delen) niet meer weg te denken uit de wereld van bioscoopfilms. Vaak focussen deze verhalen zich op één van de karakters die we al uit de franchise kenden, zoals ook deze titels:

WonkaWonka

Of je nu bent opgegroeid met Willy Wonka and the Chocolate Factory (1971), de remake met Johnny Depp (2005) of het originele boek van Roald Dahl uit 1964, je moet toegeven dat Willy Wonka een bijzonder karakter is. In Wonka gaan we zien hoe hij zo is geworden. Hierbij wordt hij vertolkt door opkomende superster Timothée Chalamet, die ook in de eerder genoemde Dune-films de hoofdrol speelt.

Verwacht: 13 december 2023

The Hunger Games - The Ballad of Songbirds and SnakesThe Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes

Deze film zal zich flink wat jaren afspelen voor de gebeurtenissen in de Hunger Games-films. Deze waren gebaseerd op een boekentrilogie en verschenen tussen 2012 en 2015. Ze hadden wat weg van Star Wars, met betrekking tot het plot over een in eerste instantie onbeduidende hoofdpersoon die een kwade dictator wist te verslaan. De prequel zal gaan over de opkomst van deze dictator, iets wat bekend klinkt voor iedereen die de prequel-trilogie heeft gezien.

Verwacht: 16 november 2023

Liever een prequel die wat verder terug in de tijd gaat?

Zoals je wellicht al weet, is regisseur James Mangold (die momenteel hoge ogen scoort met Indiana Jones and the Dial of Destiny) bezig met een Star Wars-film die zich moet gaan afspelen in een periode ver vóór de bekende verhalen. Dit kan een interessante vertelling opleveren, waarbij we niet gebonden zijn aan het vaststaande lot van bekende karakters.

The Lord of the Rings - The War of the Rohirrim logoThe Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Over deze aankomende animatiefilm is nog niet veel bekend, al hopen we hier snel de eerste beelden van te zien. The Lord of the Rings is een fantastische filmreeks, die uiteraard niet had bestaan als die andere epische fantasy-reeks (de Star Wars-saga) er niet was geweest. The War of the Rohirrim zal gaan over een vroegere koning van Rohan genaamd Helm Hammerhand, naar wie de bekende locatie Helm’s Deep later wordt vernoemd. Het verhaal is gebaseerd op de door J.R.R. Tolkien geschreven appendices behorende bij de originele Lord of the Rings-boeken.

Verwacht: 2024

Kingdom of the Planet of the ApesKingdom of the Planet of the Apes

Vierde film in de prequel-reeks die zich afspeelt ver vóór de klassieke Planet of the Apes-films uit de jaren ’60 en ’70. De voorgaande prequels vielen op door de rol van apenleider Caesar, die werd gespeeld door Andy Serkis (Supreme Leader Snoke, Kino Loy).

Verwacht: 2024

Leuk, die films met gekke wezens! Liggen er daar nog meer van in het verschiet?

Jazeker! Hollywood en het bioscooppubliek smullen van films vol met dieren, monsters en aliens. Special-effectsbedrijven hebben het er druk mee, maar het zorgt gegarandeerd voor bijzonder spektakel. Zo ook deze aankomende titels:

ElementalElemental

De nieuwe Pixar. Dit zou op zich al genoeg moeten zijn om de zalen gevuld te krijgen. Maar okay, hierbij dan nog even de premisse: In een geanimeerde wereld waarin iedereen is opgebouwd uit één van de vier basiselementen (vuur, water, aarde en lucht) leven Ember en Wade. Deze karakters zijn letterlijk elkaars tegenpolen (water en vuur), maar voelen toch een onwaarschijnlijke aantrekking tot elkaar. Net als Rey en Kylo Ren in de Star Wars sequel-trilogie!

Verwacht: 12 juli 2023

Godzilla X Kong - The New EmpireGodzilla x Kong: The New Empire

De aap in deze film is een aantal maten groter dan die uit Planet of the Apes. Niet zo gek, want hij mag het wederom opnemen tegen de gigantische draak Godzilla. Denk ongeveer aan het formaat van de Mythosaur of de Zillo Beast uit Star Wars. Deze film wordt een vervolg op Godzilla vs. Kong uit 2021.

Verwacht: 2024

Lilo & Stitch catingfotoLilo & Stitch

De volgende titel in de inmiddels indrukwekkende lijst live-actionverfilmingen van klassieke Disney-animatiefilms. De opnames zijn inmiddels gestart, dus hopelijk laat deze release niet lang meer op zich wachten. Net als het geanimeerde origineel zit deze film hopelijk vol met aliens!
Verwacht: 2024 of 2025

Godzilla, Dune, Tolkien… verschijnt er ook iets wat onderdeel is van een minder antieke franchise?

Inderdaad, ik heb al een aantal films genoemd die gebaseerd zijn op series die origineel uit de jaren ’50 en ’60 stammen. Ben je een Star Wars-fan wiens kindertijd zich in de jaren ’80 afspeelde, en ben je opgegroeid met de originele trilogie? Dan zul je wellicht ook uitkijken naar deze aankomende releases:

Teenage Mutant Ninja Turtles - Mutant MayhemTeenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem

Wat in 1984 begon met een underground-comic en via succesvolle cartoons en speelgoedlijnen uitgroeide tot een gigantisch fenomeen, is geresulteerd in een prachtig ogende animatiefilm, waar je binnenkort naar kunt gaan kijken. In deze titel is een belangrijke rol weggelegd voor een kwaadaardige wetenschapper, wiens stem je wellicht bekend in de oren zal klinken: hij wordt namelijk ingesproken door Giancarlo Esposito (Moff Gideon).

Verwacht: 9 augustus 2023

Ghostbusters FirehouseGhostbusters: Firehouse

Het is nog niet bekend wat de precieze titel gaat worden van dit vervolg op Ghostbusters: Afterlife (2021), maar voorlopig moeten we het doen met de werktitel Firehouse. Geen goedaardige Force Ghosts hier, maar we kunnen weer gaan griezelen met kwade geesten en juichen voor het team wat op ze jaagt. Naast een hoop oude bekenden zullen we in dit deel kennis maken met een nieuw karakter gespeeld door Kumail Nanjiani (Haja Estree).

Verwacht: 20 december 2023

Monsters en geesten? Ik kijk Star Wars juist vanwege de aliens en verre planeten. Komt er nog iets uit waar ik dat soort dingen in kan zien?

Kan ik heel goed begrijpen. Deze klassieke onderdelen uit de science fiction zijn nog steeds erg geliefd in Hollywood. We houden er blijkbaar van om te worden getransporteerd naar verre werelden om kennis te maken met buitenaardse wezens.

Avatar 3Avatar 3

Na de gigantische kassuccessen van de voorgaande twee delen, was natuurlijk te verwachten dat we opnieuw naar de Na’vi op Pandora zouden terugkeren. En niet éénmaal, want Avatar 4 en 5 zijn ook al aangekondigd! We zijn benieuwd of men de CGI-lat met dit vervolg nóg hoger weet te leggen.

Verwacht: december 2024

ElioElio

Nóg een nieuwe Pixar! Wederom vol knotsgekke wezens. Elio gaat over een jongetje dat per abuis wordt gezien als de leider van de Aarde en ongewild onze planeet moet vertegenwoordigen voor een verenigde federatie van planeten. Vast niet zonder de nodige Star Wars-verwijzingen!

Verwacht: 28 februari 2024

Alien - Romulus fotoAlien: Romulus

Nog niet veel is bekend over dit nieuwe deel in de bekende scifi-horrorserie. Nog niet eens of dit Romulus überhaupt de definitieve titel is. Mmaar het wordt wel weer eens tijd voor een ouderwets spannende film met de bekende Xenomorphs! De opnames voor deze film zitten er in elk geval op, dus het is nog een kwestie van tijd voor hij uitkomt. Wist je dat de allereerste Alien-film (1979) nooit gemaakt zou zijn als de oorspronkelijke bedenker (regisseur Ridley Scott) in 1977 Star Wars niet had gezien? Bijna veertig jaar later sloeg de inspiratie terug, want het uiterlijk van de planeet Eadu in Rogue One (2016) is geïnspireerd op dat van de planeet LV-426 uit Alien!

Verwacht: 2024

Rogue One, die vond ik tof! Wat doet de regisseur van die film tegenwoordig? En komen er nog meer van dat soort scifi-oorlogsfilms?

Leuk dat je het vraagt! De man achter Rogue One (Gareth Edwards) heeft niet stilgezeten en is de afgelopen jaren druk bezig geweest met het schrijven, regisseren en produceren van een nieuwe film, die je over een tijdje kunt gaan zien. Zijn stijl van filmmaken (grimmige scifi-oorlog) inspireerde ook regisseur Zack Snyder, die met een zelfde soort film bezig is.

The CreatorThe Creator

Inmiddels is de trailer al een tijdje uit en weten we ongeveer wat we van The Creator kunnen verwachten. Het is goed te zien dat de regisseur heeft geoefend met Rogue One, want ook zijn aankomende film zit vol met robots, explosieve actie, planetaire schilden en omgebouwde metrostations! Het grote verschil is wel dat The Creator zich op een toekomstige versie van onze Aarde afspeelt.

Verwacht: 28 september 2023

Rebel MoonRebel Moon

Een jonge vrijheidsstrijder neemt het opneemt tegen een kwade ruimte-dictator, waar hebben we dit eerder gehoord? Regisseur Zack Snyder wilde dit idee ooit pitchen als een volwassen Star Wars-film, maar Lucasfilm wilde liever een andere kant op. Rebel Moon werd vervolgens doorontwikkeld als origineel verhaal voor streamingdienst Netflix, waar we hem dit jaar nog kunnen bekijken. Jammer dat het geen bioscoop-evenement wordt, want op papier klinkt het als iets wat typisch Star Wars is.

Verwacht: 22 december 2023

En wat doen de Star Wars-helden tegenwoordig zelf?

Je bedoelt Rey, Finn, Poe Dameron en Ben Solo? De actrice die Rey in de sequel-trilogie speelde, Daisy Ridley, is zich uiteraard aan het voorbereiden op de terugkeer van het personage in één van de aankomende Star Wars-films. Maar ondertussen blijven haar voormalige medespelers ook druk bezig met genrefilms:

Megalopolis productiefotoMegalopolis

Adam Driver (Ben Solo) blijft zijn rollen na Star Wars en 65 in de richting van fantasy-achtige science fiction zoeken. Megalopolis zal zich namelijk afspelen in een alternatieve versie van New York, gemodelleerd naar het oude Rome. De film wordt gemaakt door niemand minder dan Francis Ford Coppola, een goede bekende en dierbare collega van Star Wars-vader George Lucas. Naast Adam Driver zul je ook Forest Whitaker (Saw Gerrera) en Giancarlo Esposito (Moff Gideon) in deze film kunnen zien.

Verwacht: 2024 of 2025

They Cloned TyroneThey Cloned Tyrone

John Boyega (FN-2187/Finn) in een film over klonen? Dat klinkt bijna als een Star Wars-spinoff! Jammer genoeg heeft deze film een heel andere toon dan de bekende ruimtesaga, maar wellicht kan hij je toch bekoren. Het wordt namelijk een kruising tussen een Blaxploitation-film, sci-fi en absurdistische comedy. Binnenkort op Netflix!

Verwacht: 21 juli 2023

Spider-Man Beyond the Spider-VerseSpider-Man: Beyond the Spider-Verse

Dit wordt alweer het derde deel in de fenomenale Spider-Verse serie animatiefilms. In het onlangs verschenen tweede deel was een belangrijke rol weggelegd voor Oscar Isaac (Poe Dameron), die Miguel O’Hara speelde, beter bekend als Spider-Man 2099. Hij zal in het derde deel uiteraard wederom zijn opwachting maken.

Verwacht: 2024

Ha, superhelden! Die doen me denken aan de Jedi! Er komen vast nog meer superheldenfilms aan?

Yep, het is een mooie tijd voor fans van Marvel en DC Comics. Sinds Iron Man (2008) maakt de ene na de andere stripheld de overstap naar het witte doek, als onderdeel van een gedeeld universum. En we zijn er voorlopig nog niet van af:

The MarvelsThe Marvels

Okay, de helden in deze Marvel-film (Captain Marvel, Ms. Marvel en Monica Rambeau) hadden we allemaal al eerder apart van elkaar in live-action gezien. Maar we hopen dat deze team-up net zo tof gaat worden als toen The Mandalorian en Boba Fett samenkwamen om naast elkaar te strijden. Aangezien deze film zich in het Marvel Cinematic Universe afspeelt, zullen we ook Samuel L. Jackson (Mace Windu) in een bijrol gaan zien!

Verwacht: 8 november 2023

Blue BeetleBlue Beetle

Van Marvel naar DC. In tegenstelling tot de wat serieuzere superheldenfilms uit de stal van Batman en Superman, zal Blue Beetle afgaande op de trailer een wat lichtere toon voeren, terwijl het in de basis een kleurrijk en fantasievol actiespektakel wordt. Verwacht niet veel bijzonders, tenzij je nog steeds overdonderd kunt worden door de onbeduidende figuur die de uitverkorene blijkt te zijn en met speciale krachten de wereld moet redden.

Verwacht: 17 augustus 2023

Aquaman and the Lost Kingdom posterAquaman and the Lost Kingdom

Het vervolg op Aquaman uit 2018, dat onderdeel is van het DC Cinematic Universe. Jason Momoa speelt de hoofdrol, maar stiekem kijken we meer uit naar de rol van zijn vader, die wordt gespeeld door Temuera Morrison (Jango / Boba Fett).

Verwacht: 21 december 2023

Stop maar, ik weet genoeg!

Gelukkig, want hiermee hebben we alle aanraders voor de komende tijd wel zo’n beetje gehad! Natuurlijk komen er nog veel meer toffe films uit, maar voor Star Wars-fans zijn die misschien wat minder in het oog springend. Nog even alle genoemde titels op volgorde van de verwachte verschijningsdatum:

 • 12 juli 2023: Elemental
 • 21 juli 2023: They Cloned Tyrone
 • 9 augustus 2023: Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem
 • 17 augustus 2023: Blue Beetle
 • 28 september 2023: The Creator
 • 2 november 2023: Dune – Part Two
 • 8 november 2023: The Marvels
 • 16 november 2023: The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes
 • 13 december 2023: Wonka
 • 20 december 2023: Ghostbusters: Firehouse
 • 21 december 2023: Aquaman and the Lost Kingdom
 • 22 december 2023: Rebel Moon
 • 28 februari 2024: Elio
 • 23 mei 2024: Furiosa
 • December 2024: Avatar 3
 • 2024: Alien: Romulus
 • 2024: Godzilla x Kong: The New Empire
 • 2024: Kingdom of the Planet of the Apes
 • 2024: The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim
 • 2024: Spider-Man: Beyond the Spider-Verse
 • 2024 of 2025: Lilo & Stitch
 • 2024 of 2025: Megalopolis

Bovenstaande info en data zijn natuurlijk aan verandering onderhevig, dus het kan zijn dat details of een bepaalde planning na het moment van publiceren niet meer kloppen. Zie je een misser of ontbreekt ergens wat belangrijke info, laat het ons dan weten! Je kunt met ons in contact komen via de Discord-server van Star Wars Awakens of via starwars.community, waar je ook alles over de Star Wars Podcast en Star Wars Games kunt vinden.

Voor nu hopen we dat we je een paar aanraders hebben kunnen geven om naar uit te kijken tijdens het wachten op de nieuwe Star Wars-films, en wensen we je veel filmkijkplezier!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!