Star Tours promo foto (1987)

Star Tours: Meer dan een attractie – Een geschiedenis en terugblik

Hoewel Disney sinds de aanschaf van Lucasfilm lekker bezig is om Star Wars zo veel mogelijk te gebruiken in alles wat bestaat, is de samenwerking tussen de twee bedrijven al veel eerder begonnen. Namelijk in 1987, toen de eerste attractie in de Disneyland parken verscheen die niet gebaseerd was op een Disney eigendom: Star Tours.

De wereld van Star Wars en de verbeeldingskracht van de Imagineers van Disney bleek een perfecte combinatie te zijn. Het leidde tot één van de beste attracties ooit gemaakt. Tot aan maart dit jaar was Disneyland Parijs nog de enige plek waar de originele versie van Star Tours nog steeds te bewonderen was. Helaas moet ook deze versie plaats maken voor Star Tours: The Adventures Continue, die in de parken in Amerika en Japan al een paar jaar aanwezig is. Voor dat deze ook in Parijs opent, wil ik graag nog één keer terugblikken op deze geweldige attractie. Dit is Star Tours: Meer dan een attractie. Een geschiedenis en terugblik.

Star Tours concept art

“Welcome aboard! This is Captain REX from the cockpit. I know this is probably your first flight, and it’s… mine, too! Ha ha.”

De samenwerking tussen Disney en George Lucas begon niet met Star Tours, maar met de 3D film Captain EO met Michael Jackson in de hoofdrol. Hoewel Lucas executive producer was voor Captain EO (Francis Ford Coppola nam de teugels in handen voor de regie), profiteerde Disney van deze samenwerking door een Star Tours attractie aan hem voor te stellen. Er waren namelijk al plannen om een simulator attractie te maken gebaseerd op Disney’s eigen film The Black Hole, maar omdat deze film niet echt populair was werd dit plan afgeblazen. Star Wars leek perfect te passen voor dit idee. Lucas’ ILM zou de simulatorvlucht vanuit de eerste persoon doen, terwijl Disney zou zorgen voor het simulator gedeelte. Een video en vier militaire vliegsimulators verder en Star Tours was geboren. Paul Reubens, beter bekend als Pee Wee Herman, verzorgt de stem van de Droid piloot RX-24 ‘REX’, terwijl hij in de Franse versie vertolkt wordt door Luq Hamet. C-3PO wordt in beide versies ingesproken door Anthony Daniels. De beste man spreekt namelijk Frans. Handig!

R4-M9 in de wachtrij (bron: EndorExpress.com)
R4-M9 in de wachtrij (bron: EndorExpress.com)

“Uh-oh, wrong way. Brakes. Brakes! Where are the brakes?! Aaahhhh!”

In Star Tours is de bezoeker een intergalactische toerist die met Star Tours een bezoekje gaat maken aan de planeet Endor. Dit is natuurlijk waar het einde van Return of the Jedi zich afspeelde, maar ik vond het altijd wel een grappig idee. In het Star Wars universum is dit de plek waar de belangrijkste slag tegen de Empire gevoerd werd. Het is dan ook logisch dat toeristen er een bezoekje aan willen brengen. De wachtrij is ingericht als een soort vliegveld. Op schermen en posters staan andere bestemmingen als Bespin, Hoth en Tatooine afgebeeld, in een hokje bovenin controleren een paar Mon Calamari de boel en we zien R2-D2 en C-3PO die de laatste reparaties maken aan de Starspeeder 3000. Zelfs al is het punt van een rij dat je moet wachten (vrij logisch uiteraard), vond ik wachten in deze rij nooit erg. Zelfs al stond ik een uur in de rij, ik kon nog steeds mijn ogen uitkijken en luisteren naar het gekeuvel tussen C-3PO en R2-D2. Zelfs al verstond ik het niet. Als je na deze ruimte verder schuifelt naar het volgende gedeelte, een Droid reparatie plek. Hier word al snel duidelijk dat de Imagineers bij Disney het voor elkaar gekregen hebben om een nagenoeg perfecte Star Wars sfeer neer te zetten. De thematisering is zó goed gedaan.

RX-24 'REX' in de cockpit van de Starspeeder 3000 (bron: EndorExpress.com)
RX-24 ‘REX’ in de cockpit van de Starspeeder 3000 (bron: EndorExpress.com)

“Lightspeed to Endor!”

Na een veiligheidsbriefing in video vorm door een vrouw die verdacht veel lijkt op die uit Space Mountain, is het eindelijk tijd voor de attractie. Dit is natuurlijk waar alles om draait. Ik vond dat, zelfs als ‘Millennial’ en anno 2016, Star Tours nog steeds even spannend was als de eerste keer. De simulatie (waarvan de video tot op de laatste dag nog steeds met een VHS band werd afgespeeld) begint bij de introductie van de piloot. Het is zijn eerste vlucht, iets wat al snel blijkt als je bijna neerstort voor je überhaupt het vertrekgebouw verlaten hebt. Ondanks het feit dat de attractie uit 1987 stamt was de ervaring nog steeds geweldig. Al helemaal wanneer je na het beginnende perikel in ware Star Wars stijl in lightspeed gaat. Als kind en zelfs later voelde het echt. Niet als een attractie in een pretpark, maar alsof ik echt even getransporteerd werd naar het Star Wars universum. Als je dan ook nog eens eindigt met een Death Star gevecht, kan je me van de grond opvegen. Om het meest epische moment uit A New Hope te ervaren alsof je er zelf bij bent is voor een nerd als ik een fantastisch gevoel. Dit is het. De perfecte Star Wars attractie. Niets kan dit ooit toppen.

RX-24 'REX', buiten gebruik in Tokyo Disneyland
RX-24 ‘REX’, buiten gebruik in Tokyo Disneyland

“It was my first flight, and I’m still getting used to my programming! …Hey! HEY!”

Toch moet aan alles wel eens een einde komen. Zelfs al is het mijn favoriete pretpark attractie ooit, wist ik ergens van binnen wel dat er ooit een einde aan moest komen. Niet iedereen is even gek als ik. En voor Disneyland bezoekers die een kaartje van meer dan 80 euro betalen en vervolgens een VHS band uit 1987 te zien krijgen, kan ik het me goed voorstellen dat het verouderd over kwam. Op 16 maart 2016, 24 jaar na het openen van de attractie in Disneyland Parijs, werd Star Tours dan ook definitief gesloten. Het was de laatste versie van de attractie die nog in de originele vorm was; in Amerika en Japan waren de oudere versies jaren eerder al vervangen. Heel toevallig ben ik tijdens mijn vakantie in Star Tours: The Adventures Continue geweest. En hoewel het een leuke attractie was, kan ik me niet voorstellen dat ik hier ooit zoveel van ga houden als het origineel. In ieder geval zal ik hem nooit vergeten. Star Tours, je bent de beste!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!