fbpx
Social Media

Artikelen

Star Tours: Meer dan een attractie – Een geschiedenis en terugblik

Geplaatst

op

Hoewel Disney sinds de aanschaf van Lucasfilm lekker bezig is om Star Wars zo veel mogelijk te gebruiken in alles wat bestaat, is de samenwerking tussen de twee bedrijven al veel eerder begonnen. Namelijk in 1987, toen de eerste attractie in de Disneyland parken verscheen die niet gebaseerd was op een Disney eigendom: Star Tours.

De wereld van Star Wars en de verbeeldingskracht van de Imagineers van Disney bleek een perfecte combinatie te zijn. Het leidde tot één van de beste attracties ooit gemaakt. Tot aan maart dit jaar was Disneyland Parijs nog de enige plek waar de originele versie van Star Tours nog steeds te bewonderen was. Helaas moet ook deze versie plaats maken voor Star Tours: The Adventures Continue, die in de parken in Amerika en Japan al een paar jaar aanwezig is. Voor dat deze ook in Parijs opent, wil ik graag nog één keer terugblikken op deze geweldige attractie. Dit is Star Tours: Meer dan een attractie. Een geschiedenis en terugblik.

Star Tours concept art

“Welcome aboard! This is Captain REX from the cockpit. I know this is probably your first flight, and it’s… mine, too! Ha ha.”

De samenwerking tussen Disney en George Lucas begon niet met Star Tours, maar met de 3D film Captain EO met Michael Jackson in de hoofdrol. Hoewel Lucas executive producer was voor Captain EO (Francis Ford Coppola nam de teugels in handen voor de regie), profiteerde Disney van deze samenwerking door een Star Tours attractie aan hem voor te stellen. Er waren namelijk al plannen om een simulator attractie te maken gebaseerd op Disney’s eigen film The Black Hole, maar omdat deze film niet echt populair was werd dit plan afgeblazen. Star Wars leek perfect te passen voor dit idee. Lucas’ ILM zou de simulatorvlucht vanuit de eerste persoon doen, terwijl Disney zou zorgen voor het simulator gedeelte. Een video en vier militaire vliegsimulators verder en Star Tours was geboren. Paul Reubens, beter bekend als Pee Wee Herman, verzorgt de stem van de Droid piloot RX-24 ‘REX’, terwijl hij in de Franse versie vertolkt wordt door Luq Hamet. C-3PO wordt in beide versies ingesproken door Anthony Daniels. De beste man spreekt namelijk Frans. Handig!

R4-M9 in de wachtrij (bron: EndorExpress.com)

R4-M9 in de wachtrij (bron: EndorExpress.com)

“Uh-oh, wrong way. Brakes. Brakes! Where are the brakes?! Aaahhhh!”

In Star Tours is de bezoeker een intergalactische toerist die met Star Tours een bezoekje gaat maken aan de planeet Endor. Dit is natuurlijk waar het einde van Return of the Jedi zich afspeelde, maar ik vond het altijd wel een grappig idee. In het Star Wars universum is dit de plek waar de belangrijkste slag tegen de Empire gevoerd werd. Het is dan ook logisch dat toeristen er een bezoekje aan willen brengen. De wachtrij is ingericht als een soort vliegveld. Op schermen en posters staan andere bestemmingen als Bespin, Hoth en Tatooine afgebeeld, in een hokje bovenin controleren een paar Mon Calamari de boel en we zien R2-D2 en C-3PO die de laatste reparaties maken aan de Starspeeder 3000. Zelfs al is het punt van een rij dat je moet wachten (vrij logisch uiteraard), vond ik wachten in deze rij nooit erg. Zelfs al stond ik een uur in de rij, ik kon nog steeds mijn ogen uitkijken en luisteren naar het gekeuvel tussen C-3PO en R2-D2. Zelfs al verstond ik het niet. Als je na deze ruimte verder schuifelt naar het volgende gedeelte, een Droid reparatie plek. Hier word al snel duidelijk dat de Imagineers bij Disney het voor elkaar gekregen hebben om een nagenoeg perfecte Star Wars sfeer neer te zetten. De thematisering is zó goed gedaan.

RX-24 'REX' in de cockpit van de Starspeeder 3000 (bron: EndorExpress.com)

RX-24 ‘REX’ in de cockpit van de Starspeeder 3000 (bron: EndorExpress.com)

“Lightspeed to Endor!”

Na een veiligheidsbriefing in video vorm door een vrouw die verdacht veel lijkt op die uit Space Mountain, is het eindelijk tijd voor de attractie. Dit is natuurlijk waar alles om draait. Ik vond dat, zelfs als ‘Millennial’ en anno 2016, Star Tours nog steeds even spannend was als de eerste keer. De simulatie (waarvan de video tot op de laatste dag nog steeds met een VHS band werd afgespeeld) begint bij de introductie van de piloot. Het is zijn eerste vlucht, iets wat al snel blijkt als je bijna neerstort voor je überhaupt het vertrekgebouw verlaten hebt. Ondanks het feit dat de attractie uit 1987 stamt was de ervaring nog steeds geweldig. Al helemaal wanneer je na het beginnende perikel in ware Star Wars stijl in lightspeed gaat. Als kind en zelfs later voelde het echt. Niet als een attractie in een pretpark, maar alsof ik echt even getransporteerd werd naar het Star Wars universum. Als je dan ook nog eens eindigt met een Death Star gevecht, kan je me van de grond opvegen. Om het meest epische moment uit A New Hope te ervaren alsof je er zelf bij bent is voor een nerd als ik een fantastisch gevoel. Dit is het. De perfecte Star Wars attractie. Niets kan dit ooit toppen.

RX-24 'REX', buiten gebruik in Tokyo Disneyland

RX-24 ‘REX’, buiten gebruik in Tokyo Disneyland

“It was my first flight, and I’m still getting used to my programming! …Hey! HEY!”

Toch moet aan alles wel eens een einde komen. Zelfs al is het mijn favoriete pretpark attractie ooit, wist ik ergens van binnen wel dat er ooit een einde aan moest komen. Niet iedereen is even gek als ik. En voor Disneyland bezoekers die een kaartje van meer dan 80 euro betalen en vervolgens een VHS band uit 1987 te zien krijgen, kan ik het me goed voorstellen dat het verouderd over kwam. Op 16 maart 2016, 24 jaar na het openen van de attractie in Disneyland Parijs, werd Star Tours dan ook definitief gesloten. Het was de laatste versie van de attractie die nog in de originele vorm was; in Amerika en Japan waren de oudere versies jaren eerder al vervangen. Heel toevallig ben ik tijdens mijn vakantie in Star Tours: The Adventures Continue geweest. En hoewel het een leuke attractie was, kan ik me niet voorstellen dat ik hier ooit zoveel van ga houden als het origineel. In ieder geval zal ik hem nooit vergeten. Star Tours, je bent de beste!

Star Wars fan sinds hij een foetus was. Fanatiek gamer. Heavy metal connaisseur.

Lees verder
Sponsor
1 Comment

1 Comment

  1. Bas

    14 juli 2016 at 11:00

    Ik was ooit in Disney terwijl het extreem rustig was. Zestien keer achter elkaar in Star Tours geweest. Wat en attractie, fantastisch. Jammer dat de oude nu weg gaat. Vorig jaar in Florida de vernieuwde versie gedaan en moet zeggen.. ik vond de oude toffer..

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Artikelen

Heroes Dutch Comic Con Wintereditie 2019

Geplaatst

op

Door

Op 23 en 24 november vond er alweer een editie van Heroes Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurs. Alweer was Star Wars Awakens aanwezig en alweer was het in onze beleving een uiterst succesvol evenement, dus ja: alweer gaat dit een overwegend positief verslag worden.

Maar wat valt er eigenlijk nog te zeggen over ‘s lands grootste pop-culture evenement wat al niet tig keer de revue is gepasseerd? Toen ik de voorgaande verslagen van HDCC op deze site nog eens bekeek vielen me twee zaken op die elke keer terugkeren:

Het was groter en beter georganiseerd dan de vorige keer. Ook deze keer had ik het idee dat dit het geval was, er was immers een extra hal (boven) bijgekomen. Ondanks de grootte van het evenement én het feit dat het al weken uitverkocht was voelde het niet overcrowded. Een heldere indeling en ruime opzet van de hallen én (in mijn beleving) veel meer horacapunten verdienen een pluim.

De gastenlijst kan naar mijn mening beter. Dit blijft mijn enige punt van kritiek. Niet omdat door pure pech – waar de organisatie helemaal niets aan kon doen – er wat afzeggingen waren, maar omdat er wederom geen enkele Star Wars gast was (de laatste keer was in 2017 met Wilding en Suotamo). De wél aanwezige gasten van de laatste edities lijken met name op een jonger, vrouwelijk publiek gericht te zijn. Niks mis mee, maar dit zou wat diverser kunnen? Tip: volgende editie veteraan Carl Weathers (Rocky, Predator, The Mandalorian) uitnodigen om *knipoog* het testosterongehalte te verhogen?

Los van deze twee zaken was er zat prijzenswaardig: de grote diversiteit aan activiteiten bijvoorbeeld. Asmodee had een grote hoeveelheid tafels waar speldemonstraties (zoals X-Wing en Keyforge) werden gegeven, er was een Frozen springkasteel voor de kleintjes (?), men kon meedoen aan een filmquiz (waarvan de Star Wars editie gewonnen werd door de redactie), Q&A’s, fotoshoots, fanclubs (zoals de Droid Builders en Dutch Garrison)… en uiteraard een grote hal vol merchandise.

Dennis en Ramon namens Star Wars Awakens met o.a. BB-8 (gebouwd door Roel).

Een saai verslagje? Goed punt, maar het evenement was dat absoluut niet. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de volgende editie: op 28 en 29 maart 2020 zal alweer de voorjaarseditie plaatsvinden. En ja, dan zijn we alweer van de partij om hopelijk alweer vol lof te zijn… maar laten we duimen dat het niet alweer Star Wars gastloos zal zijn.

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

Geplaatst

op

Door

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

In deze – voorlopig – laatste editie van Behind the Scenes nemen we de beruchte Sarlacc Pit scène uit Return of the Jedi onder de loep. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er op de set gebeurde…

De buitenkant van Jabba’s Sail Barge werd als grote set gebouwd in de Buttercup Valley in Yuma, Arizona. Nevada, Colorado, Spanje, Algerije en zelfs Tunesie (waar A New Hope en de Prequels deels werden opgenomen) waren ook mogelijkheden. Gekozen werd dus voor Arizona, waar het filmen startte in april 1982. Ondanks de hitte die tijdens de opnames heerste (meer dan 30 graden) was er een onverwachte regen vlak voor de opnames begonnen.

Het bouwen van de set was een enorm project. Het duurde vijf maanden voordat een van de grootste sets uit de filmgeschiedenis gebouwd was. De set was 76 meter lang (gemeten vanaf de Sarlacc tot de hoogste mast); deze masten konden omlaag ‘s nachts in verband met de wind. Goedkoop was het bouwen ook niet: Zo kostte de eerste lading hout (nodig voor het bouwen van de Sail Barge) maar liefst $100.000 en was er voor 6400 kilo aan spijkers nodig.

Een zichtbaar relaxte Harrison Ford geniet van de brandende zon in de Buttercup Valley bij Yuma, Arizona.

Special Effects expert Joe Johnston was het brein achter de ‘looks’ van Jabba’s Sail Barge. Hij wilde dat het op een soort archaïsch plezierschip zou lijken. Tegelijkertijd zou het er praktisch en modern uit moeten zien. De kleine skiffs (zoals die waarop onze helden vervoerd worden) dienden gezien te worden als een soort van ‘reddingsboten’. Dit resulteerde is eenzelfde soort looks als hun ‘grote broer’.

Producent Howard Kazanjian:”Tijdens Thanksgiving was het noodzakelijk de set af te schermen. Er waren namelijk dune-buggy rijders in de buurt van de set die mogelijk in de verte tijdens de opnames te zien zouden zijn. Verder dienden we het geheim te houden dat we de nieuwe Star Wars aan het verfilmen waren. We zeiden tegen iedereen dat we bezig waren met een horror-film: Blue Harvest: Horror Beyond Imagination. Dit hield ik ook vol nadat ‘s nachts iemand voorbij de security was gekomen en foto’s van de set had gemaakt. Velen geloofden dit, op 60 die-hard fans na. Gelukkig gingen deze rustig weg nadat er wat handtekeningen waren uitgedeeld. Verder verliepen de opnames perfect.

Volgens regisseur Richard Marquand gingen de opnames ook prima: “Met uitzondering van twee dagen waarop we vanwege zandstormen niet konden filmen verliep alles naar wens. Overigens kon ik zelfs op die twee dagen enkele bruikbare shots maken.

Producer Howard Kazanjian (uiterst links) en George Lucas (zwarte jas) overzien een miniatuurset van d Sarlacc. Production designer Norman Reynolds (uiterst rechts) en regisseur Richard Marquand (2e van rechts) zijn zichtbaar met Lucas in discussie.

Trivia:

  • Oorspronkelijk wilde George Lucas een gevecht tussen Lando en Boba Fett. Uiteindelijk werd dit aangepast in de ‘lucky kill’ van Han, die per toeval Boba Fetts jetpack activeert.
  • Scenarioschrijver Lawrence Kasdan had vanaf het begin al het idee om Leia een einde te laten maken aan Jabba the Hutt. Lucas daarentegen wilde een dramatische dood, maar besloot om mee te gaan met het idee van Kasdan. De huidige scène is een ode aan The Godfather, waar het karakter Luca Brasi op dezelfde manier wordt omgebracht.
  • Ongelukken op de set waren er ook: Chewbacca (Peter Mayhew) vatte vlam tijdens een explosie, maar kwam er zonder verwondingen vanaf. Minder geluk had effectentechnicus John Cabot op 13 april 1982 toen een boiler explodeerde. Cabot liep 1e en 2e graads verwondingen op.
  • Er waren drie camera’s voor de belangrijke shots aanwezig, maar voor enkele scènes werden er zes ingezet.
  • Hevige wind zorgde ervoor dat er overal zand in kwam. Dit kon funest zijn, want één korrel zand kon het hydraulische systeem van de Sarlacc defect maken. Zelfs na twee weken zat in diverse props nog zand, waaronder de R2-units.

Herken je deze scene niet? Dat komt omdat hij is weggeknipt uit de film. In deze scene (die zich afspeelt na de ontsnapping aan de Sarlacc) betreden de helden de Millennium Falcon.


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Endor

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Endor

Geplaatst

op

Door

Behind the Scenes: Endor

Voor de derde editie van ‘Behind the Scenes’ gaan we naar The Forest moon of Endor, die in Return of the Jedi een belangrijke rol speelde. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er zoal op de set gebeurde…

9cbd2fd0b5afddfc903acc3860fa5d96

Carrie Fisher (Leia Organa) en George Lucas op de Ewok village set.

Locaties

De scènes die in de studio opgenomen werden zijn gefilmd in de oude vertrouwde Elstree Studios in Engeland. Enkele jaren daarvoor werden de meeste ‘Cloud City’ scènes uit The Empire Strikes Back daar opgenomen. De buitenscènes werden opgenomen op locatie in Crescent City, Californië. Deze locatie werd echter geteisterd door enorme takken van soms 21 meter lang die los in de bomen hingen en er zo uit konden vallen met alle gevolgen van dien. De hele shoot werd verplaatst en men ging pas weer naar de originele plek terug toen houthakkers de takken verwijderd hadden.

Deze set was vrij eenvoudig te beveiligen omdat deze alleen via een smalle brug, die over een stroming ging, te bereiken was. Bij deze brug was een checkpoint, zodat iedereen die over de brug wilde gecontroleerd kon worden.

In de traditie van Star Wars films zat ook nu het weer niet mee: vlak voordat de crew arriveerde was er 22 dagen lang regen en sneeuw geweest in Crescent City, terwijl de meteorologen anders voorspeld hadden. Toen de opnames begonnen moest men met aarde zelfs de sneeuw bedekken. De temperatuur bleef rond de 15 graden schommelen en hoewel de gehele cast en crew speciale regenkleding gekregen had bleek deze niet nodig te zijn.

dLJ4Aqe

Cast & crew: George Lucas, Harrison Ford (Han Solo), Anthony Daniels (C-3PO), Carrie Fisher (Leia Organa), Kenny Baker (R2-D2), Mark Hamill (Luke Skywalker), Peter Mayhew (Chewbacca), Richard Marquand (regisseur)

Acteurs

Eigenlijk zou Kenny ‘R2-D2’ Baker de rol van Wicket de Ewok op zich nemen. Helaas was Kenny op de dag van de opnames ziek, maar al snel zag de crew in de pas 12-jarige Warwick Davis de ideale vervanger. Later zou Davis de hoofdrol krijgen in een andere Lucasfilm productie: “Willow”. Wellicht dankzij de ziekte van Baker?
Niet alleen Anthony Daniels droeg het pak van C-3PO. Toen de crew Anthony een dag verlof had gegeven kwam men er achter dat ze heb alsnog nodig hadden voor wat scènes. Een lokale bewoner kreeg de eer om het pak aan te trekken voor enkele scènes waarin 3PO op de achtergrond te zien is. Er waren trouwens meer bewoners van de regio betrokken bij de film als acteur: de meeste Stormtroopers werden namelijk gespeeld door werkloze houthakkers!

Omdat het script vol verrassingen zag die zelfs sommige acteurs niet mochten weten werden enkele acteurs bij sommige scènes van de set verwijderd. Dit overkwam Anthony Daniels ook, waarop hij besloot in de bossen te gaan wandelen. Hij viel echter in slaap tegen een boom, en toen hij wakker werd hoorde hij de stemmen van Harrison Ford en Carrie Fisher die met de scène waarin Fisher verteld dat Leia de zus van Luke is bezig waren. Daniels wist dat hij vlak achter hen zat en besloot zich maar gedeisd te houden en vooral niet te laten merken dat hij ook aanwezig was.

Tijdens het filmen van het grote eindgevecht waren er 325 individuen nodig: 130 Imperials, 40 Ewoks en 150 overige cast en crew. Het coördineren van dit alles was ook niet simpel: de eerste bruikbare opname had men pas om 11:45. Kenny Baker werd het te veel en viel bijna flauw, en een boom vatte vlam vanwege een explosie. Uiteindelijk werden alle noodzakelijke shots opgenomen, maar deze filmdag kostte uiteindelijk $ 100.000.

ford-lucas

Een stijlvolle Harrison Ford en George Lucas in Crescent City, USA.

Kostuums

De helmen die Luke en Leia dragen zijn gemodelleerd naar helmen uit de Tweede Wereldoorlog; iets wat in de Star Wars film wel vaker voorkomt. De parka’s die ze dragen zijn trouwens laboratoriumjassen (maar dan wel met een camouflageprint). De duster die Harrison Ford draagt was een idee van hemzelf; tijdens een passessie stelde hij dit voor aan de crew, waarna er meteen een jas voor hem gemaakt werd.

warwick_glasses

Imiteert Warwick Davis (Wicket) nou Harrison Ford’s zonnebril look?

Special Effects

Voor de shot waarin de Ewok Paploo aan een Speeder Bike bungelt werd gebruik gemaakt van een bluescreen. Een stunt-Ewok werd op een Speeder Bike geplaatst en vervolgens gefilmd. Voor de shot waarin Paploo zich louter aan de hendels vasthoudt werd de Speeder Bike gekanteld en leunde de Ewok naar de zijkant. Vervolgens werd de film horizontaal gekeerd om het effect te creëren dat de Speeder Bike zou snel gaat dat Paploo er bijna af valt.

EP6_BTS_2421

Twee Ewoks met een ‘Blue Harvest’ bord (de codenaam van de film was ‘Blue Harvest’)


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Sarlacc Pit

Lees verder
Sponsor
Sponsor