fbpx
Social Media

Artikelen

Spoilercanon juli 2016

Geplaatst

op

Er komt heel veel Star Wars-materiaal uit, en een mens heeft nou eenmaal geen oneindig diepe zakken. Daarom biedt Star Wars Awakens je deze maandelijkse column. Alles wat je deze maand misschien gemist hebt in de Star Wars canon, op één plek samengevat. Star Wars Awakens vuurt het Spoilercanon juli 2016 af.
Deze maand: de comics Han Solo #2, Poe Dameron #4, Star Wars #21, en Darth Vader #23. Tot slot het vervolg op Chuck Wendig’s boek Aftermath van vorig jaar: Life Debt.

 

Han Solo #2Han Solo mystery woman

De Dragon Void Run is begonnen. Han, Chewie, en de andere racers bevinden zich meteen in een slagveld. Overal om hen heen zijn mijnen die recht op hun schepen af vliegen. Slechts vier schepen komen hier heelhuids uit: De elitaire Delan Vook gebruikt de Falcon als schild, en het Twi’lek-duo Sotna en Kwon geven alles wat hun schip heeft om de mijnen te ontlopen. Han en de veterane Loo Ree Anno bedenken een elegantere oplossing: Ze zien dat de mijnen hittezoekend zijn, en schakelen hun schepen uit, waardoor ze veilig verder kunnen.

Aangekomen bij de eerste stop, scheldt Han Delan Vook de huid vol. Chewbacca is echter gefocust op de missie, en laat Han achter om de eerste rebellenspion op te halen. Maar als hij deze spion, een Duros genaamd Bot heeft opgehaald, worden ze belaagd door een mysterieuze vrouw..

Intussen worden Han en de andere racers gearresteerd door stormtroopers, tot ongenoegen van het publiek. Han en Delan raken in een vuistgevecht met een stel troopers, tot een Imperial officer ze een halt toe roept. “We willen immers geen bloed op the camera’s, toch?”

 

Poe Dameron #4Poe_Dameron_4_textless_cover

Poe en zijn Black Squadron zijn terug op de Resistance-basis op D’Qar. We zien een aantal persoonlijke momenten. Poe overtuigt L’ulo dat ze voorzichtig moeten zijn met het confronteren van de First Order om een grootschalig conflict te vermijden. In dit gesprek leren we ook dat L’ulo (die Poe’s moeder, Shara Bey, vroeger leidde als Green Leader) een grote hand heeft gehad in Poe’s opvoeding. Snap Wexley en Karé Kun hebben een will-they-won’t-they momentje. En Jess Pava verzekert monteur en wannabe-piloot Oddy dat hij zijn moment in de spotlight ooit nog wel krijgt.

Vervolgens volgt de groep het spoor van Lor San Tekka naar de gevangenis op de planeet Megalox Beta. Alle criminelen hier lopen vrij rond in een krachtveld op de planeet, zonder toezicht. Hun doel hier is praten met Grakkus, een Hutt met mechanische poten (Grakkus kennen we nog uit eerdere comics in de Star Wars reeks). Poe en zijn crew gaan vanaf het commandocentrum naar beneden met een aantal bewakers. Echter, deze laten Black Squadron al snel in de steek, waardoor Poe en co zich een weg door de gevangenen moeten vechten.

Als ze veilig in Grakkus’ kasteel aangekomen zijn, ontmoeten ze daar een oude bekende: Agent Terex. Deze blijkt geschiedenis met Grakkus te hebben, en is ook gekomen om het spoor naar Luke te volgen. De Hutt maakt slim gebruik van de situatie, en belooft aan één van de gegadigden te vertellen waar San Tekka naartoe is gegaan: Degene die hem het eerste uitbreekt!

 

Star Wars 21Star Wars #21

Deze comic volgt Sergeant Kreel, de undercover gamemaster uit Star Wars #9-12. Na zijn aanvaring met Luke Skywalker en arrestatie van Grakkus de Hutt, kreeg hij vrije keuze voor zijn volgende missie. Hij koos ervoor om Task Force 99 te leiden, een groep elite stormtroopers. De squad SCAR (Special Commando Advanced Recon) troopers bestaat uit: Sniper Misty, explosieven-expert Zuke, piloot Aero, tech-expert Mic, de vlammenwerper-dragende Shrap, en point-man Cav.

Tijdens de comic vertelt Kreel zijn achtergrond. Zijn thuiswereld, Chagar IX, was een brute plek waar alles om arena-gevechten draaide. Hij heeft hier veel mensen zien sterven, tot de Empire kwam en orde schiep op de wetsloze planeet. Meteen toen het kon, meldde hij zich aan om stormtrooper te worden. Later, op zijn eerste missie, werd zijn kameraad van de Academy meteen door rebellen-mortieren aan flarden gescheurd. Sindsdien vermoordt Kreel alle rebellen die hij kan vinden.

Nu, op de zogeheten Ghost Moon, lopen de SCAR troopers willens en wetens in een rebellen-valstrik voor een kans om een admiraal te pakken te krijgen. Door een combinatie van al hun specialiteiten maken ze korte metten met elf rebellen. Kreel gebruikt zelfs de lightsaber die hij overgehouden heeft aan zijn tijd met Grakkus om een tank in mootjes te hakken. De strip eindigt als de hele squad boven de admiraal staat, en ze beslissen dat het niet lang gaat duren om hem te breken.
Deze Task Force 99 gaat nog problemen opleveren voor Luke, Han en Leia!

 

Darth Vader #23Darth Vader 23

Alle stormtroopers op de Executor zijn uitgeschakeld door Cylo, die het schip vol gifgas gepompt heeft. Dr Aphra wordt echter gered door 0-0-0, die haar injecteert met een tegengif. Zij en de droids kunnen nu zonder weerstand bij een escape pod komen. Maar eenmaal daar aangekomen, beseft Aphra zich dat Vader haar zal blijven achtervolgen. Ze besluit dat het verstandiger is om weer bij de Sith Lord in goede gratie te komen.

Met de droids en Black Krrsantan op sleeptouw, gaat ze naar de kamer van Emperor Palpatine om hem te redden. Diens deur wordt belaagd door Cylo’s troepen, en een vuurgevecht breekt uit. De troepen trekken zich echter al gauw terug, want Cylo heeft ze elders harder nodig: Vader is onderweg!

Vader, laatst gezien in een dood schip op ramkoers met de Executor, heeft zich uit die situatie weten te redden. Hij sloopt de motoren van de Executor, en gaat op weg naar de brug om een einde aan Cylo te maken. Op de romp van het schip komt hij Morit tegen, de laatste van Cylo’s onderlingen. Vader maakt echter korte metten met hem door hem in de zon te slingeren.

Na het afrekenen met Cylo’s troepen komt Vader eindelijk oog in oog met de wetenschapper te staan. Cylo maakt zich echter geen zorgen. Hij onthult dat hij een van de mensen was die jaren terug Vader’s pantser heeft ontworpen. Hij heeft toen een veiligheidsmaatregel ingebracht, en al die tijd een afstandsbediening bewaard. “Ik heb me al die jaren afgevraagd of wat er van onze operatietafel rees een machine of een man was… Goed om eindelijk een antwoord te hebben.” Vader zakt hulpeloos op zijn knieën.

 

Life DebtAftermath: Life Debt

Eerst weten of het boek iets voor jou is voordat je spoilers gaat lezen? Lees hier Roels review!

Een paar maanden zijn gepasseerd sinds Endor. De helden uit het eerste Aftermath-boek (Pilote Norra Wexley, haar tienerzoon Temmin ‘Snap’ Wexley, zijn gemodificeerde B1 Battle Droid Mr Bones, de Zabrak premiejaagster Jas Emari, ex-Imperial Sinjir Rath Velus, en norse rebel Jom Barell) vormen een eenheid gespecialiseerd in het opsporen en inrekenen van oorlogscriminelen. Na een succesvolle missie worden ze gerekruteerd door prinses Leia om iemand anders te vinden: Han Solo. Deze was met Chewbacca naar Kashyyyk gegaan in een poging de planeet van de Empire te bevrijden. Maar Chewie werd gevangen genomen, en Han’s contact met de New Republic werd kort daarna verbroken.

Ze vinden Han uiteindelijk op de planeet Irudiru, de thuisplaneet van architect Golas Aram. Deze man heeft Ashmead’s Lock ontworpen, het gevangenis-schip gestrand op Kashyyyk waar Chewbacca vast wordt gehouden. De crew helpt Han met Aram inrekenen en ondervragen. Tegen orders in volgen ze Han daarna naar Kashyyyk om Chewie te bevrijden. En dat is maar goed ook, want Aram had verkeerde info gegeven, en de helden moeten zich door een klein leger droids vechten.

Toch weten ze Ashmead’s Lock over te nemen en de gevangenen te bevrijden. Naast Chewbacca en een aantal andere Wookiees blijken er ook krijgsgevangenen te zijn die al vast zitten sinds de vroege periode van de Rebellion… Waaronder Norra’s man Brentin. De Wexleys nemen de oude rebellen in de Falcon mee naar de senaat op Chandrila, terwijl Han, Jas, Jom en Sinjir blijven om de Wookiees bij te staan in hun strijd tegen onderdrukking.

Een maand later is Jom gevangen genomen door kampofficier Lozen Tolruck. Sinjir doet zich voor als Imperial officier om hem te bevrijden. Hij wordt echter herkend en belaagd. Het echte plan treedt nu in werking: Sinjir is nu dicht genoeg bij Tolruck om het signaal te hacken dat hij naar de schokhalsbanden van de Wookiees stuurt. Tegelijk blaast Jas de krachtvelden rond het kamp op. De Wookiees zijn vrij, en de revolutie op Kashyyyk is begonnen.

Wat niet ingecalculeerd was, is dat Tolruck met zijn laatste adem het bevel aan zijn drie Star Destroyers geeft om Kashyyyk te bombarderen. Gelukkig is Leia op tijd aanwezig om te helpen, samen met admiraal Ackbar’s vlaggenschip en Wedge Antilles’ nieuw opgerichte Phantom Squadron. Als Han en co dan een van de Star Destroyers weet over te nemen is het gevecht voorbij. Kashyyyk is vrij, maar er is nog een lange weg te gaan. Chewbacca blijft achter om zijn volk te helpen, terwijl de rest terugkeert naar Chandrila.

BonesOndertussen proberen de Wexleys hun oude leven moeizaam weer op te pakken. Helaas is niet alles weer bij het oude: Brextin is erg getraumatiseerd door zijn gevangenschap, en Norra heeft nog gevoelens voor Wedge (met wie ze eerder in het boek uit ging). De zaken op Chandrila worden gespannen als admiraal Rae Sloane, leidster van het overgrote deel van de Empire, de senaat een bezoek brengt om over vrede te onderhandelen.

Van vrede komt echter weinig terecht. Tijdens een viering voor de terugkeer van de rebellen uit Ashmead’s Lock breekt de hel los. Brextin en zijn mede-gevangenen blijken een chip in hun hoofd te hebben, en onder commando van de Empire schieten ze in het rond. Een aantal hooggeplaatste officials overlijdt, waaronder generaal Crix Madine. In de nasleep van de aanslag roept Norra de leden van haar team bij haar. Ze hebben een nieuwe missie. De klopjacht op admiraal Sloane begint.

Echter, het is niet Sloane die achter de aanslag zit, maar haar adviseur Gallius Rax. Deze lijkbleke man (ras onbekend) heeft eigenlijk de touwtjes in handen. Sloane begon hem eerder in het boek te wantrouwen, en deed onderzoek naar hem. Ze leerde dat hij 30 jaar eerder als jongetje onder de hoede van supreme chancellor Palpatine kwam. Deze gaf hem de opdracht om de bouw te overzien van een belangrijk artefact (!) op Rax’ thuisplaneet Jakku (!!). Al snel werd hij een van Palpatine’s belangrijkste handlangers.

Na Palpatine’s dood trekt Rax de macht naar zich toe door een vloot (compleet met Super Star Destroyer) te verbergen en Imperials die hem tegenstaan op te geven aan de Nieuwe Republiek. Ook dringt hij aan op Brendol Hux’ plan om kinderen vanaf jonge leeftijd op te voeden als stormtroopers. Sloane vindt al deze dingen niet stroken met haar visie voor de Empire. Deze aanslag is voor haar de druppel, en ze weet Brextin te overtuigen om haar naar Jakku te brengen.. om Rax te gaan omleggen.

Niet bevestigd, maar de aanname van deze editor (en zover hij kan zien, het overgrote deel van anderen die het boek gelezen hebben), is dat Gallius Rax later zijn naam zal veranderen.. in Snoke.

Het boek bevat ook een aantal schijnbaar losstaande hoofdstukken:

  • De Acolytes, een groep Vader-fanaten in maskers, vallen Coronet City op Corellia aan, geleid door een kind met een rood lichtzwaard.
  • De piraat Eleodie Maracavanya heeft een Super Star Destroyer bemachtigd. Zhij (geen typfout!) lijft een schip van de ambassade in in zhaar nieuwbakken vloot. Eleodie is hiermee de eerste niet-Hutt die niet aan traditionele gender-normen voldoet. Nadat Sinjir’s homoseksualiteit bekend werd in Aftermath, is schrijver Wendig niet opgehouden met representatie voor minderheden!
  • Alderaanse overlevers bouwen een ruimtestation om in te wonen van stukken Death Star.
  • Maz Kanata schopt herrieschoppers uit haar kasteel, en maakt zich klaar om te vertrekken om storingen in de Force te onderzoeken.
  • Sheriff Cobb Vanth, een man in Mandalorian armor, rekruteert op Tatooine de rancor keeper Malakili om voor een jonge Hutt te zorgen. Gespeculeerd wordt dat Cobb een nieuwe naam is van Boba Fett, die een nieuw leven begint.
  • HoloNet News reporter Tracene Kane verliest haar cameraman Lug in een veldslag tussen de Republiek en de Empire.
  • Een veteraan van Endor krijgt een BB-droid om hem te helpen revalideren.
  • De Empire staakt de strijd op Ryloth, de thuisplaneet van de Twi’Leks.

De conclusie van deze teasers zal waarschijnlijk plaatsvinden in het derde boek in de reeks, Empire’s End, dat uitkomt in januari. Maar het gros van dat boek zal zich afspelen tijdens de Battle of Jakku. De overblijfselen van dit gevecht zullen dertig jaar later het decor vormen voor het begin van The Force Awakens. Ook het boek Lost Stars en de DLC voor Battlefront lieten ons al een deel van dit gevecht zien. In Empire’s End zullen we eindelijk het hoe en waarom van deze veldslag te weten komen.

Tot zover deze editie van het Spoilercanon. Volgende maand zijn we terug met Han Solo #3, Poe Dameron #5, Star Wars #22, en Darth Vader #24.

A.k.a. BoxerlessBossk Tien jaar geleden was hij nog een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics. Nu is hij een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics die wel eens berichten over Star Wars post op je favoriete website!

Lees verder
Sponsor
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

De 10 van Dennis: Star Wars videogames (1982-2003)

Geplaatst

op

Door

De afgelopen vier decennia zijn er enorm veel Star Wars games verschenen. Het begon ooit in arcadehallen maar al snel kon men op onder andere de Atari 2600, Nintendo, Commodore Amiga en PC ook thuis epische gevechten naspelen in ‘A Galaxy Far, Far Away’.

Vanaf de jaren 80 (mijn eerste Star Wars spel was The Empire Strikes Back op de Atari 2600) tot begin deze eeuw heb ik bijna elk Star Wars spel wel gespeeld. Tijd dus voor een nieuwe editie van “De 10 van Dennis” waarin de mijns inziens beste Star Wars games uit de periode 1982 tot en met 2003 aan bod komen.


Yoda Stories (1997)

We trappen af met Yoda Stories, een ‘eenvoudige’ desktop game gecreëerd door Hal Barwood (die ik nog ooit interviewde). Het principe is simpel: de speler (Luke) bezoekt Yoda op Dagobah en krijgt een missie die hem naar een planeet (bos, woestijn of sneeuw) leidt. Daar aangekomen moeten puzzels worden opgelost terwijl troopers, aliens en imperials uit de weg worden geruimd. Ondanks de simpelheid heb ik dit altijd een verslavend spel gevonden dat de sfeer van old skool Star Wars goed wist na te bootsen.

Return of the Jedi (1984)

Oorspronkelijk een spel voor de arcadehallen maar ook op de Commodore Amiga verschenen (ik zette in de 80’s als 13 jarige de wekker extra vroeg om deze nog voor schooltijd te spelen). In feite is dit spel een Star Wars versie van de klassieker Zaxxon, dat bekend werd vanwege de diagonale scrolling. Nu zijn het achtereenvolgens Leia (op een speederbike), Chewbacca (in een AT-ST) en Lando (in de Falcon) die door het beeld heen schieten.

Dark Forces (1995)

Medio jaren 90 waren de First Person Shooters populair. Wie was er geen fan van Duke Nukem? In 1995 kwam LucasArts met Dark Forces waarin de speler als Kyle Katarn op diverse missies werd gestuurd. De meest bekende is uiteraard die waarin Katarn de plannen van de Death Star moest stelen. Spectaculairder dan Rogue One!

Dark Forces II: Jedi Knight (1997)

Na het succes van Dark Forces kon een vervolg niet uitblijven. In deze game keert Kyle weer terug, nu om een Jedi te worden en de Valley van the Jedi te vinden. Uniek aan dit spel waren de zogenaamde ‘cutscenes’ waarin echte acteurs in speciaal voor dit spel gefilmde scenes te zien waren. Jason Court (die ik in 2010 sprak voor een interview) speelde rol van Katarn.

Rebellion (1998)

Indertijd keek ik erg uit naar deze game die in het algemeen niet best werd ontvangen. Het was voor die tijd dé ultieme Expanded Universe game omdat er verschillende personages uit de boeken (onder andere Judder Page, Talon Karrde, Borsk Fey’lya) en zelfs de Droids animatieserie (Admiral Screed) voorkwamen. Als speler heb je (nadat je gekozen hebt om als The Empire of Rebellion te spelen) de taak om heerschappij over het heelal te krijgen. Een zeer strategisch spel dat twintig jaar geleden zijn tijd ver vooruit was.

Shadows of the Empire (1996)

In 1996 was Shadows of the Empire hét multimedia project van Lucasfilm. Een game, een boek, een soundtrack, speelgoed, een strip… eigenlijk alles wat bij een filmrelease hoort, alleen was er nu geen film. Het boek (en de strip) waren al geweldig en het spel voldeed aan de verwachtingen: urenlang bracht ik als Dash Rendar (het hoofdpersonage) door op de PC en de Nintendo64.

X-Wing (1993)

Nadat er in de jaren 80 al enkele vliegsimulator spellen waren verschenen (in arcadehallen en op de Amiga) was X-Wing hét spel waar de Star Wars fans van dit spelgenre op zaten te wachten. Het voor dit spel bedachte personage (Keyan Farlander) zou later zelfs in de New Jedi Order boeken een rol spelen.

TIE Fighter (1994)

Een jaar na X-Wing wist LucasArts het spel te overtreffen met een nieuwe Flight Simulator: TIE Fighter. Nu stond je als speler zijnde aan de kant van de Empire en werd je op missies gestuurd. Ook deze titel heeft e.e.a. nagelaten: zo zijn de in dit spel geïntroduceerde TIE Defender en piloot Marek Stele gebruikt in diverse Legends boeken en is de TIE Defender als miniatuur uitgebracht voor het bordspel X-Wing.

Rebel Assault II: The Hidden Empire (1995)

Qua gameplay zeker niet de hoogvlieger in deze lijst, maar indertijd wel uniek vanwege de filmbeelden. In deze zogenaamde ‘rail shooter’ kruipt de speler in de huid van Rookie One (gespeeld door Jamison Jones – zie hier mijn interview met hem) en gaat op een missie om te ontdekken wat de nieuwe mysterieuze schepen van de Empire zijn.

Knights of the Old Republic (2003)

Vraag mij wat (buiten de originele trilogie) het beste is wat er ooit op Star Wars gebied is verschenen en ik zal als antwoord “Knights of the Old Republic” geven. Niet alleen qua gameplay en visueel een topper maar het is vooral het fantastische verhaal (met een twist!) dat blijft hangen en fascineren.

Lees verder

Artikelen

De 10 van Dennis: Star Wars naslagwerken – Deel 2

Geplaatst

op

Door

Drie jaar geleden verscheen er op deze site een artikel waarin ik kort de -mijns inziens- 10 beste Star Wars naslagwerken deelde. Maar de afgelopen 42 jaar zijn er meerdere boeken verschenen die absoluut de moeite waard zijn. Klaar voor 10 andere titels die in de kast van elke echte Star Wars fan moeten staan?

George Lucas: the Creative Impulse (1992) – Charles Champlin

In mijn eerdere top 10 noemde ik dit boek al even. Er zijn in mijn optiek twee geweldige naslagwerken over de films van George Lucas verschenen. The Cinema of George Lucas is (mede omdat deze ná de prequels verscheen) completer, maar The Creative Impulse is ook een absolute parel.

Star Wars Art: Ralph McQuarrie (2016) – Brandon Alinger

Ook deze werd kort genoemd in de eerdere Top 10. De reden dat deze er toen niet in stond was simpel: deze bijna 10 kilo wegende stoeptegel was nog nét niet verschenen. In mijn uitgebreide review geef ik het al aan: “adembenemend” en “zonder twijfel een van de beste Star Wars boeken ooit”.

The Star Wars Archives (2018) – Paul Duncan

Afgelopen jaar verscheen The Star Wars Archives van de originele trilogie (een prequel editie staat gepland voor eind 2020). Met zijn 7,5 kilo en formaat van 33 x 7 x 48 centimeter een nachtmerrie voor elke boekenkast. Zoals ik in mijn review al aangaf: “Visueel is het absoluut een van de 5 beste”.

From Star Wars to Indiana Jones: the best of the Lucasfilm Archives (1995) – Mark Cotta Vaz

In de jaren 90 was dit een van de meest populaire boeken op Star Wars gebied: een trip door de archieven van Lucasfilm waarbij talloze props uit de originele saga én de Indiana Jones reeks aan bod komen.

Secrets of Shadows of the Empire (1996) – Mark Cotta Vaz

Medio jaren 90 stond Star Wars in het teken van Shadows of the Empire. Een ambitieus project over de periode tussen Empire en Jedi waarbij werkelijk vanalles verscheen… behalve een film. Wél kregen de fans een videogame, strip, boek, actiefiguren, tradingcards, een soundtrack… én dit boek waarin men uitvoerig ingaat op het gehele project; van de eerste prille ideeen, de creatie van personages als Dash Rendar en Xizor en het uiteindelijke resultaat.

Star Wars Chronicles: the Prequels (2005) – Stephen Sansweet

Hij viel de vorige keer nipt buiten de 10, maar eigenlijk had deze daar al bij gemoeten: Star Wars Chronicles: The Prequels.

Zondermeer hét ultieme boek van de Prequels met afbeeldingen van elk personage, voertuig en planeet.

The Star Wars Vault (2007) – Stephen Sansweet, Pete Vilmur

Een bijzonder boek, aangezien het een van de weinige naslagwerken is waar ook een vertaalde Nederlandse uitgave van is. Zoals op onderstaande afbeelding te zien is bevat The Star Wars Vault vele uitneembare elementen (of beter gezegd: replica’s en reprints); posters, filmcells, entreetickets, een Kenner cardback en zelfs twee CD’s met daarop onder andere de soundtrack van de Star Tours attractie en Carrie Fishers lied uit de Holiday Special.

Art of Star Wars: A New Hope, The (1979, 1994, 1997)

Art of Star Wars: the Empire Strikes Back, The (1980, 1994, 1997)

Art of Star Wars: Return of the Jedi, The (1983, 1994, 1997)

Als je er één in deze lijst zet dan moet je de andere twee ook vermelden: de Art of Star Wars reeks waar enkele heruitgaven van zijn (in de 1997 editie zijn de special editions meegenomen).

Eervolle vermelding:

The Sounds of Star Wars (2010) – JW Rinzler

Een verrassend boeiend boek over (de titel geeft het al aan) de geluiden van Star Wars. Bij het boek zit een module die 250 geluidseffecten afspeelt uit de originele en prequel trilogie welke in het naslagwerk besproken worden.

Lees verder

Artikelen

Roel’s Replica’s – Shoretrooper Helm

Geplaatst

op

Door

Eén van de eerste nieuwe troopers die we uit Rogue One te zien kregen waren de zandkleurige troopers die zich in veel van het promotie materiaal voor de film in een Caribbisch ogende omgeving bevonden. Los van de geweldige achtergronden zagen ook deze troopers zelf er naar mijn mening erg interessant uit, vooral de helmen spraken me erg aan en ik besloot al snel dat ik er eentje voor mezelf zou gaan maken wanneer ik hier de tijd voor kon vinden.
Ik kwam al vrij snel gratis 3D bestanden voor deze helm tegen, gemaakt door Sean Fields. Deze bestanden zagen er al vrij accuraat uit en waren al in handige delen opgebroken om het printen en verven zo makkelijk mogelijk te maken. Het wiel opnieuw uitvinden is nergens voor nodig dus ik ben met deze bestanden aan de slag gegaan. Wel heb ik de bovenkant van de helm en het vizier opnieuw gemaakt omdat de ronding hierin niet helemaal klopte in de versies van Sean’s bestanden die op dat moment beschikbaar waren.

Ik heb voor alle printbare delen mijn Wanhao Duplicator gebruikt, deze printer heeft een vrij standaard printvolume van ongeveer 20 x 20 x 20 cm wat meer dan groot genoeg is om alle onderdelen van de helm te printen. Alle onderdelen zijn geprint in Innofil3D PLA, wat achteraf eenvoudig met schuurpapier na te bewerken is en meer dan stevig genoeg is voor een helm die zelfs vrij intensief gedragen zou kunnen worden. Hoewel die van mij vooral als display stuk stof zal gaan verzamelen op een plank.

Okay, eenmaal klaar met printen had ik een aardige verzameling onderdelen opgebouwd waarvan er een aantal gelijk aan elkaar vastgemaakt konden worden omdat ze samen één geheel vormde. Het vizier, de ronde bovenkant van de helm en de achterkant bijvoorbeeld. Deze waren te groot om in één geheel op het printend te passen maar moeten wel netjes glad in elkaar overlopen. Om dit te bereiken heb ik mijn oude vertrouwde soldeerbout weer gebruikt om de onderdelen aan elkaar te versmelten. Met wat overtollig PLA, zowel gerecycled support materiaal als laatste restjes van rollen heb ik de kieren waar nodig opgevuld. Zo zaten al deze onderdelen muurvast aan elkaar. Met wat schuurwerk was niet meer te zien dat het ooit losse delen geweest zijn.

Nadat alle grote stukken aan elkaar zaten en alles netjes in elkaar paste heb ik alles met korrel 400 schuurpapier vrij glad geschuurd en met wat Bondo Spot Glazing Putty de nog goed voelbare printlijnen wat opgevuld. dat is met korrel 200 schuurpapier glad geschuurd waarna alles een dun laagje XTC 3D hars kreeg om de printlijnen echt als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen en het eindproduct nog wat extra stevigheid te geven. Dat werd nog tot korre 800 bijgestuurd en kreeg een laagje grondverf. 

Nu was het tijd om het grootste gedeelte van de helm in elkaar te zetten. Alle onderdelen die dezelfde kleur zouden krijgen en dus al aan elkaar vast gemaakt konden worden werden weer met  de goeie oude soldeerbout versmolten. Het vizier en de bovenkant van de helm bleven nog los om zo ook de stukken die achter het vizier en tussen de opstaande rand aan de achterkant zitten gemakkelijk te kunnen spuiten.

Eventuele kiertjes werden weer met Bondo opgevuld en glad geschuurd en toen ik daar allemaal tevreden mee was kreeg de hele helm een glanzende zwarte verflaag. Dit was een simpele spuitbus van het merk ’T Stilleven, welke altijd goede resultaten levert.

 

De Shoretrooper helmen in de film zien er allemaal goed versleten uit, de zandkleurige verf valt er aan alle kanten vanaf, dus dat moest bij mijn helm ook het geval zijn, ik heb er wat duidelijke foto’s bij gepakt en ben met tandpasta in de weer gegaan. Overal waar de zandkleurige verf van de grondlaag af gebladderd moest zijn heb ik met een tandenstoker wat tandpasta gesmeerd. Dit natuurlijk zo veel mogelijk in een willekeurig patroon dat er uitziet als beschadigingen. Hier overheen kon de “Sahara Beige” verf van het merk Montana gespoten worden. Deze verf trok vrij netjes glad en is in meerdere lagen aangebracht. Toen de verf twee dagen later echt goed droog was heb ik met een vochtig doekje het meeste van de tandpasta van de helm af kunnen poetsen, daarna heb ik het geheel onder de kraan houden om de rest er af te krijgen. Zolang de tandpasta vrij dik aangebracht wordt droogt het niet uit en is het nog goed zichtbaar onder de verf. Door hier overheen te schrobben komt zowel de tandpasta als de verf er boven gemakkelijk los wat het uiteindelijke effect geeft van afgebladderde verf. En door de zandkleurige verf in een aantal lagen toe te brengen zien we nu ook gemakkelijker een hoogte verschil tussen de zandkleurige verf en de zwarte verf er onder, wat het effect nog realistischer maakt.

De zwarte rand van het vizier is netjes afgeplakt met schilderstape en heeft met een airbrush een glanzend zwarte verflaag gekregen. Het vizier heeft ook een rood logo, dat heb ik op plakfolie uitgesneden wat ik daarna als stencil kon gebruiken met de airbrush.

De bovenkant van de helm werd nu vast gemaakt aan de rest en daarna kwam een van de leukste onderdelen van het maken van een prop, het weatheren. De helm leek op dit punt aardig beschadigd, maar hij was nog helemaal schoon. Daar ging met behulp van wat kwasten, doekjes en acrylverf verandering in komen. Sienna Naturel, Omber Naturel en Omber Gebrand van het merk Amsterdam werden met wat ruwe kwasten over de hele helm gesmeerd en vooral goed in alle kiertjes en hoekjes geduwd. Met een vochtig doekje heb ik bijna al die verf weer weg gedept en geveegd en enkel op moeilijk te bereiken plekken laten zitten, door verschillende kleuren en vochtige doekjes te gebruiken geeft dit het effect van vuil dat zich op he helm verzameld heeft.

Door een velletje papier aan de binnenkant tegen de opening te duwen en deze van buitenaf langs de rand af te tekenen is makkelijk te zien welke vorm het plastic moet krijgen. Door rondom de aftekening wat extra ruimte te laten kan het plastic ook makkelijk met epoxy bevestigd worden zonder dat de epoxy door het plastic zichtbaar is.

Door een velletje papier aan de binnenkant tegen de opening te duwen en deze van buitenaf langs de rand af te tekenen is makkelijk te zien welke vorm het plastic moet krijgen. Door rondom de aftekening wat extra ruimte te laten kan het plastic ook makkelijk met epoxy bevestigd worden zonder dat de epoxy door het plastic zichtbaar is.

Nu zag de helm er al aardig uit en was het tijd voor een vizier, hiervoor heb ik een plaat transparant PET plastic genomen wat ik aan beide kanten beplakt heb met verduisteringsfolie dat voor de ramen van auto’s bedoeld is. Dit maakt het spiegelend zwart van buiten terwijl er van binnenuit nog prima naar buiten gekeken kan worden. Dit plastic is in de just vorm gesneden en aan de binnenkant van de helm bevestigd met epoxy.

In de helm zitten verder nog een aantal ventilatiegaten die aan de binnenkant van de echte helmen die voor de film gebruikt zijn dichtgemaakt zijn met een zwarte stof. Zo hadden de acteurs het niet zo warm in de helm, konden ze goed ademen en kon er van buiten toch niet naar binnen gekeken worden. Wat voor de film werkt is natuurlijk ook goed genoeg voor mij, dus ik heb hetzelfde gedaan. Ik heb simpelweg wat stukjes zwarte stof op maat geknipt en met een lijmpistool strak over de gaten vast gelijmd.

Toen dat alles geregeld was konden de laatste losse stukken vast gelijmd en gesmolten worden, de binnenkant van de helm is nog zwart gemaakt en dat had dit als resultaat:

Niet geheel onaardig, al zeg ik het zelf. Deze Shoretrooper helm misstaat zeker niet in mijn verzameling. Hoewel ik hem nooit zal kunnen dragen omdat hij te klein is voor mijn hoofd (of mijn hoofd is te groot voor de helm, het is maar hoe je het bekijkt 😛 ). Dat was weer een goede les voor me om niet blindelings te vertrouwen op maatvoeringen van anderen, maar om vooraf altijd eerst even te controleren of de afmetingen van de digitale bestanden overeen komen met die van mijn hoofd en de rest van de helmen in mijn verzameling. De kans is dus vrij groot dat ik op den duur aan een tweede Shoretrooper helm begin, en dan was dit wat mij betreft meer dan een goede voorbereiding!

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: “Ontwerp BB-8 geen slecht idee voor planetaire verkenning”

Geplaatst

op

Door

Het bolvormige lichaam van BB-8 is nog helemaal geen slecht idee voor een robot waarmee andere planeten worden verkend. Dat meent Wolfgang Fink, een voormalig wetenschapper voor de Jet Propulsion Laboratory van NASA. (meer…)

Lees verder
Sponsor
Sponsor