Social Media

Artikelen

Spoilercanon juli 2016

Geplaatst

op

Er komt heel veel Star Wars-materiaal uit, en een mens heeft nou eenmaal geen oneindig diepe zakken. Daarom biedt Star Wars Awakens je deze maandelijkse column. Alles wat je deze maand misschien gemist hebt in de Star Wars canon, op één plek samengevat. Star Wars Awakens vuurt het Spoilercanon juli 2016 af.
Deze maand: de comics Han Solo #2, Poe Dameron #4, Star Wars #21, en Darth Vader #23. Tot slot het vervolg op Chuck Wendig’s boek Aftermath van vorig jaar: Life Debt.

 

Han Solo #2Han Solo mystery woman

De Dragon Void Run is begonnen. Han, Chewie, en de andere racers bevinden zich meteen in een slagveld. Overal om hen heen zijn mijnen die recht op hun schepen af vliegen. Slechts vier schepen komen hier heelhuids uit: De elitaire Delan Vook gebruikt de Falcon als schild, en het Twi’lek-duo Sotna en Kwon geven alles wat hun schip heeft om de mijnen te ontlopen. Han en de veterane Loo Ree Anno bedenken een elegantere oplossing: Ze zien dat de mijnen hittezoekend zijn, en schakelen hun schepen uit, waardoor ze veilig verder kunnen.

Aangekomen bij de eerste stop, scheldt Han Delan Vook de huid vol. Chewbacca is echter gefocust op de missie, en laat Han achter om de eerste rebellenspion op te halen. Maar als hij deze spion, een Duros genaamd Bot heeft opgehaald, worden ze belaagd door een mysterieuze vrouw..

Intussen worden Han en de andere racers gearresteerd door stormtroopers, tot ongenoegen van het publiek. Han en Delan raken in een vuistgevecht met een stel troopers, tot een Imperial officer ze een halt toe roept. “We willen immers geen bloed op the camera’s, toch?”

 

Poe Dameron #4Poe_Dameron_4_textless_cover

Poe en zijn Black Squadron zijn terug op de Resistance-basis op D’Qar. We zien een aantal persoonlijke momenten. Poe overtuigt L’ulo dat ze voorzichtig moeten zijn met het confronteren van de First Order om een grootschalig conflict te vermijden. In dit gesprek leren we ook dat L’ulo (die Poe’s moeder, Shara Bey, vroeger leidde als Green Leader) een grote hand heeft gehad in Poe’s opvoeding. Snap Wexley en Karé Kun hebben een will-they-won’t-they momentje. En Jess Pava verzekert monteur en wannabe-piloot Oddy dat hij zijn moment in de spotlight ooit nog wel krijgt.

Vervolgens volgt de groep het spoor van Lor San Tekka naar de gevangenis op de planeet Megalox Beta. Alle criminelen hier lopen vrij rond in een krachtveld op de planeet, zonder toezicht. Hun doel hier is praten met Grakkus, een Hutt met mechanische poten (Grakkus kennen we nog uit eerdere comics in de Star Wars reeks). Poe en zijn crew gaan vanaf het commandocentrum naar beneden met een aantal bewakers. Echter, deze laten Black Squadron al snel in de steek, waardoor Poe en co zich een weg door de gevangenen moeten vechten.

Als ze veilig in Grakkus’ kasteel aangekomen zijn, ontmoeten ze daar een oude bekende: Agent Terex. Deze blijkt geschiedenis met Grakkus te hebben, en is ook gekomen om het spoor naar Luke te volgen. De Hutt maakt slim gebruik van de situatie, en belooft aan één van de gegadigden te vertellen waar San Tekka naartoe is gegaan: Degene die hem het eerste uitbreekt!

 

Star Wars 21Star Wars #21

Deze comic volgt Sergeant Kreel, de undercover gamemaster uit Star Wars #9-12. Na zijn aanvaring met Luke Skywalker en arrestatie van Grakkus de Hutt, kreeg hij vrije keuze voor zijn volgende missie. Hij koos ervoor om Task Force 99 te leiden, een groep elite stormtroopers. De squad SCAR (Special Commando Advanced Recon) troopers bestaat uit: Sniper Misty, explosieven-expert Zuke, piloot Aero, tech-expert Mic, de vlammenwerper-dragende Shrap, en point-man Cav.

Tijdens de comic vertelt Kreel zijn achtergrond. Zijn thuiswereld, Chagar IX, was een brute plek waar alles om arena-gevechten draaide. Hij heeft hier veel mensen zien sterven, tot de Empire kwam en orde schiep op de wetsloze planeet. Meteen toen het kon, meldde hij zich aan om stormtrooper te worden. Later, op zijn eerste missie, werd zijn kameraad van de Academy meteen door rebellen-mortieren aan flarden gescheurd. Sindsdien vermoordt Kreel alle rebellen die hij kan vinden.

Nu, op de zogeheten Ghost Moon, lopen de SCAR troopers willens en wetens in een rebellen-valstrik voor een kans om een admiraal te pakken te krijgen. Door een combinatie van al hun specialiteiten maken ze korte metten met elf rebellen. Kreel gebruikt zelfs de lightsaber die hij overgehouden heeft aan zijn tijd met Grakkus om een tank in mootjes te hakken. De strip eindigt als de hele squad boven de admiraal staat, en ze beslissen dat het niet lang gaat duren om hem te breken.
Deze Task Force 99 gaat nog problemen opleveren voor Luke, Han en Leia!

 

Darth Vader #23Darth Vader 23

Alle stormtroopers op de Executor zijn uitgeschakeld door Cylo, die het schip vol gifgas gepompt heeft. Dr Aphra wordt echter gered door 0-0-0, die haar injecteert met een tegengif. Zij en de droids kunnen nu zonder weerstand bij een escape pod komen. Maar eenmaal daar aangekomen, beseft Aphra zich dat Vader haar zal blijven achtervolgen. Ze besluit dat het verstandiger is om weer bij de Sith Lord in goede gratie te komen.

Met de droids en Black Krrsantan op sleeptouw, gaat ze naar de kamer van Emperor Palpatine om hem te redden. Diens deur wordt belaagd door Cylo’s troepen, en een vuurgevecht breekt uit. De troepen trekken zich echter al gauw terug, want Cylo heeft ze elders harder nodig: Vader is onderweg!

Vader, laatst gezien in een dood schip op ramkoers met de Executor, heeft zich uit die situatie weten te redden. Hij sloopt de motoren van de Executor, en gaat op weg naar de brug om een einde aan Cylo te maken. Op de romp van het schip komt hij Morit tegen, de laatste van Cylo’s onderlingen. Vader maakt echter korte metten met hem door hem in de zon te slingeren.

Na het afrekenen met Cylo’s troepen komt Vader eindelijk oog in oog met de wetenschapper te staan. Cylo maakt zich echter geen zorgen. Hij onthult dat hij een van de mensen was die jaren terug Vader’s pantser heeft ontworpen. Hij heeft toen een veiligheidsmaatregel ingebracht, en al die tijd een afstandsbediening bewaard. “Ik heb me al die jaren afgevraagd of wat er van onze operatietafel rees een machine of een man was… Goed om eindelijk een antwoord te hebben.” Vader zakt hulpeloos op zijn knieën.

 

Life DebtAftermath: Life Debt

Eerst weten of het boek iets voor jou is voordat je spoilers gaat lezen? Lees hier Roels review!

Een paar maanden zijn gepasseerd sinds Endor. De helden uit het eerste Aftermath-boek (Pilote Norra Wexley, haar tienerzoon Temmin ‘Snap’ Wexley, zijn gemodificeerde B1 Battle Droid Mr Bones, de Zabrak premiejaagster Jas Emari, ex-Imperial Sinjir Rath Velus, en norse rebel Jom Barell) vormen een eenheid gespecialiseerd in het opsporen en inrekenen van oorlogscriminelen. Na een succesvolle missie worden ze gerekruteerd door prinses Leia om iemand anders te vinden: Han Solo. Deze was met Chewbacca naar Kashyyyk gegaan in een poging de planeet van de Empire te bevrijden. Maar Chewie werd gevangen genomen, en Han’s contact met de New Republic werd kort daarna verbroken.

Ze vinden Han uiteindelijk op de planeet Irudiru, de thuisplaneet van architect Golas Aram. Deze man heeft Ashmead’s Lock ontworpen, het gevangenis-schip gestrand op Kashyyyk waar Chewbacca vast wordt gehouden. De crew helpt Han met Aram inrekenen en ondervragen. Tegen orders in volgen ze Han daarna naar Kashyyyk om Chewie te bevrijden. En dat is maar goed ook, want Aram had verkeerde info gegeven, en de helden moeten zich door een klein leger droids vechten.

Toch weten ze Ashmead’s Lock over te nemen en de gevangenen te bevrijden. Naast Chewbacca en een aantal andere Wookiees blijken er ook krijgsgevangenen te zijn die al vast zitten sinds de vroege periode van de Rebellion… Waaronder Norra’s man Brentin. De Wexleys nemen de oude rebellen in de Falcon mee naar de senaat op Chandrila, terwijl Han, Jas, Jom en Sinjir blijven om de Wookiees bij te staan in hun strijd tegen onderdrukking.

Een maand later is Jom gevangen genomen door kampofficier Lozen Tolruck. Sinjir doet zich voor als Imperial officier om hem te bevrijden. Hij wordt echter herkend en belaagd. Het echte plan treedt nu in werking: Sinjir is nu dicht genoeg bij Tolruck om het signaal te hacken dat hij naar de schokhalsbanden van de Wookiees stuurt. Tegelijk blaast Jas de krachtvelden rond het kamp op. De Wookiees zijn vrij, en de revolutie op Kashyyyk is begonnen.

Wat niet ingecalculeerd was, is dat Tolruck met zijn laatste adem het bevel aan zijn drie Star Destroyers geeft om Kashyyyk te bombarderen. Gelukkig is Leia op tijd aanwezig om te helpen, samen met admiraal Ackbar’s vlaggenschip en Wedge Antilles’ nieuw opgerichte Phantom Squadron. Als Han en co dan een van de Star Destroyers weet over te nemen is het gevecht voorbij. Kashyyyk is vrij, maar er is nog een lange weg te gaan. Chewbacca blijft achter om zijn volk te helpen, terwijl de rest terugkeert naar Chandrila.

BonesOndertussen proberen de Wexleys hun oude leven moeizaam weer op te pakken. Helaas is niet alles weer bij het oude: Brextin is erg getraumatiseerd door zijn gevangenschap, en Norra heeft nog gevoelens voor Wedge (met wie ze eerder in het boek uit ging). De zaken op Chandrila worden gespannen als admiraal Rae Sloane, leidster van het overgrote deel van de Empire, de senaat een bezoek brengt om over vrede te onderhandelen.

Van vrede komt echter weinig terecht. Tijdens een viering voor de terugkeer van de rebellen uit Ashmead’s Lock breekt de hel los. Brextin en zijn mede-gevangenen blijken een chip in hun hoofd te hebben, en onder commando van de Empire schieten ze in het rond. Een aantal hooggeplaatste officials overlijdt, waaronder generaal Crix Madine. In de nasleep van de aanslag roept Norra de leden van haar team bij haar. Ze hebben een nieuwe missie. De klopjacht op admiraal Sloane begint.

Echter, het is niet Sloane die achter de aanslag zit, maar haar adviseur Gallius Rax. Deze lijkbleke man (ras onbekend) heeft eigenlijk de touwtjes in handen. Sloane begon hem eerder in het boek te wantrouwen, en deed onderzoek naar hem. Ze leerde dat hij 30 jaar eerder als jongetje onder de hoede van supreme chancellor Palpatine kwam. Deze gaf hem de opdracht om de bouw te overzien van een belangrijk artefact (!) op Rax’ thuisplaneet Jakku (!!). Al snel werd hij een van Palpatine’s belangrijkste handlangers.

Na Palpatine’s dood trekt Rax de macht naar zich toe door een vloot (compleet met Super Star Destroyer) te verbergen en Imperials die hem tegenstaan op te geven aan de Nieuwe Republiek. Ook dringt hij aan op Brendol Hux’ plan om kinderen vanaf jonge leeftijd op te voeden als stormtroopers. Sloane vindt al deze dingen niet stroken met haar visie voor de Empire. Deze aanslag is voor haar de druppel, en ze weet Brextin te overtuigen om haar naar Jakku te brengen.. om Rax te gaan omleggen.

Niet bevestigd, maar de aanname van deze editor (en zover hij kan zien, het overgrote deel van anderen die het boek gelezen hebben), is dat Gallius Rax later zijn naam zal veranderen.. in Snoke.

Het boek bevat ook een aantal schijnbaar losstaande hoofdstukken:

  • De Acolytes, een groep Vader-fanaten in maskers, vallen Coronet City op Corellia aan, geleid door een kind met een rood lichtzwaard.
  • De piraat Eleodie Maracavanya heeft een Super Star Destroyer bemachtigd. Zhij (geen typfout!) lijft een schip van de ambassade in in zhaar nieuwbakken vloot. Eleodie is hiermee de eerste niet-Hutt die niet aan traditionele gender-normen voldoet. Nadat Sinjir’s homoseksualiteit bekend werd in Aftermath, is schrijver Wendig niet opgehouden met representatie voor minderheden!
  • Alderaanse overlevers bouwen een ruimtestation om in te wonen van stukken Death Star.
  • Maz Kanata schopt herrieschoppers uit haar kasteel, en maakt zich klaar om te vertrekken om storingen in de Force te onderzoeken.
  • Sheriff Cobb Vanth, een man in Mandalorian armor, rekruteert op Tatooine de rancor keeper Malakili om voor een jonge Hutt te zorgen. Gespeculeerd wordt dat Cobb een nieuwe naam is van Boba Fett, die een nieuw leven begint.
  • HoloNet News reporter Tracene Kane verliest haar cameraman Lug in een veldslag tussen de Republiek en de Empire.
  • Een veteraan van Endor krijgt een BB-droid om hem te helpen revalideren.
  • De Empire staakt de strijd op Ryloth, de thuisplaneet van de Twi’Leks.

De conclusie van deze teasers zal waarschijnlijk plaatsvinden in het derde boek in de reeks, Empire’s End, dat uitkomt in januari. Maar het gros van dat boek zal zich afspelen tijdens de Battle of Jakku. De overblijfselen van dit gevecht zullen dertig jaar later het decor vormen voor het begin van The Force Awakens. Ook het boek Lost Stars en de DLC voor Battlefront lieten ons al een deel van dit gevecht zien. In Empire’s End zullen we eindelijk het hoe en waarom van deze veldslag te weten komen.

Tot zover deze editie van het Spoilercanon. Volgende maand zijn we terug met Han Solo #3, Poe Dameron #5, Star Wars #22, en Darth Vader #24.

A.k.a. BoxerlessBossk Tien jaar geleden was hij nog een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics. Nu is hij een enorme nerd met veel te sterke meningen over Star Wars en comics die wel eens berichten over Star Wars post op je favoriete website!

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Geplaatst

op

Door

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: No match for a good blaster

Geplaatst

op

Door

‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?

(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Door

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter? (meer…)

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.