Vandaag begin ik op Star Wars Awakens met een nieuwe serie over een onderwerp dat we tot dusver niet echt besproken hebben: Props en Cosplay. Star Wars is รฉรฉn van die franchises die visueel zo tot de verbeelding spreekt dat men al sinds het begin in 1977 voorwerpen en kostuums uit de films koopt of zelf namaakt. Zo ook ondergetekende.
Ik werk al jaren als 3D artiest en bouw het ene 3D model na het andere. Nadat ik jaren terug kennismaakte met 3D Printers was ik gelijk verkocht, deze techniek bracht mijn digitale creaties tot leven door ze de echte wereld in te toveren. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik hier niet alleen werkgerelateerde zaken mee kon vervaardigen, maar ik kon bijna alles maken dat ik wilde. Dus toen ik voor het eerst een 3D printer op mijn bureau had staan was een kleine Stormtrooper helm het eerste dat ik dit geweldige apparaat voor me liet maken. En langzaamaan is die hobby een klein beetje uit zijn voegen gebarsten. Hoewel ik door de jaren heen een leuke collectie โechteโ collectibles heb verzameld zijn er altijd props geweest die buiten mijn budget vallen. Denk bijvoorbeeld eens aan de collectie Force Awakens props die Propshop vorig jaar verkocht. Kylo Ren’s Lightsaber en Finnโs Stormtrooper Helm zagen er geweldig uit, maar bij het zien van het prijskaartje kreeg mijn portemonnee het spontaan Spaans benauwd.
Gelukkig heb ik toegang tot een 3D printer en kan ik diezelfde voorwerpen ook helemaal zelf maken, is de kwaliteit helemaal hetzelfde? Nee, dat waarschijnlijk niet, maar is het genoeg om mij tevreden te stellen? Dat zeker. Het feit dat ik deze voorwerpen helemaal zelf maak geeft ze ook nog eens een leuke emotionele waarde.
Mijn props, welke uiteenlopen van Lightsaber hilt, tot levensgrote helmen staan in mijn woning tentoongesteld, zo nu en dan plaats ik eens een foto online, maar daar blijft het een beetje bij. Dat is eigenlijk zonde, en daarom ga ik jullie op Star Wars Awakens laten zien hoe ik deze props en kostuumonderdelen maak. Sommige bestaan uit 3D modellen die kant en klaar van het internet gedownload kunnen worden, andere maak ik helemaal van het begin af aan. Ik zal alle stappen bespreken en uitleggen. Dit natuurlijk in de hoop dat jullie zelf ook de moed krijgen om hiermee aan de slag te gaan.
Waar beginnen we mee? Voor dit eerste artikel heb ik gekozen om Ben Kenobiโs lightsaber hilt te maken. Los van het feit dat ik dit hilt al heel lang aan mijn verzameling wilde toevoegen is het ook nog eens een vrij eenvoudig model om te maken. Jacky Wan, op het internet ook wel bekend als Valcrow heeft vorig jaar een 3D model bouwpakket gepubliceerd dat op elke desktop FDM 3D Printer geprint kan worden.
Daar beginnen we al met wat ingewikkelde termen, een Desktop FDM 3D Printer, wat houdt dat in? Een FDM, of Fused Deposition Modeling, Printer is het soort printer dat het meeste door consumenten gebruikt wordt, deze printers werken met plastic, vooral PLA of ABS plastic, maar tegenwoordig zijn er erg veel mogelijkheden. De printer smelt het plastic en de printkop beweegt terwijl het gesmolten plastic door een heel dun gaatje geperst wordt. De printer bouwt door de printkop te bewegen laagje voor laagje een model op totdat er een fysieke versie van het 3D model gemaakt is.
Er zijn zonder dollen honderden verschillende soorten FDM printers op de markt, in prijsklassen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Kant en klare printers, of bouwpakketten die de eigenaar zelf nog in elkaar moet zetten. Welke printer is het beste? Daar is niet echt antwoord op te geven. Zolang een printer goed ontworpen is, is deze in staat de meest indrukwekkende voorwerpen te maken. Veel is er niet voor nodig, maar duidelijk mag wel zijn dat een bouwpakket dat je in China voor โฌ150 bestelt van een lagere kwaliteit is dan een kant en klare Wanhao, Ultimaker of Flashforge printer. Welke printer het meest geschikt is, is heel persoonlijk, en ik raad je dan ook aan om online eens goed onderzoek te doen als je een printer wil aanschaffen.
Dankzij 3DNinja ben ik in het bezit van een Wanhao Duplicator i3, een printer met een metalen frame en hoogwaardige onderdelen. De printer kan zonder op een computer aangesloten te worden zijn werk doen. Dit omdat hij beschikt over een SD kaartlezer waar de bestanden die geprint moeten worden mee gelezen kunnen worden.
Daar gaan we dan, het 3D model voor dit project is hierย online te vinden (en hier staat een eenvoudigere versie met 4 onderdelen). Jacky heeft de Lightsaber hilt zo opgebroken dat alle onderdelen in een optimale oriรซntatie geprint kunnen worden, zo komen alle details goed tot hun recht en kunnen de verschillende onderdelen eenvoudig geverfd worden. Op de bovenstaande timelapse is goed te zien dat de printer de onderdelen laagje voor laagje opbouwt.
De pommel (dit was voor de echte lightsaber in de film oorspronkelijk de knop van een kraan) glijdt op het stukje handvat er boven (dit was onderdeel van een Browning machine geweer voor vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog). Hierboven zit een klem die de onderdelen er boven en onder bij elkaar houdt. Dit onderdeel was oorspronkelijk de klem van de flitser van een oude camera. De welbekende flitser van Graflex, die ook voor de hilt van deย Lightsaber van Luke gebruikt werd. Ook in dit 3D model werkt dit onderdeel als een klem, hij valt om de andere onderdelen heen en wordt door het stokje en de vleugel samen geknepen. De bubbeltjes in het midden (oorspronkelijk afkomstig uit een oude rekenmachine) schuiven er gemakkelijk in voor de klem vastgezet wordt, en worden door de druk op hun plek gehouden.
Middenin de klem wordt een onderdeel geklemd dat door de gaten in de klem zichtbaar is, dit stelt de elektronica voor die in de hilt verwerkt zit.
Boven de klem zit wat oorspronkelijk een geweergranaat was. Deze granaat werd in de loop van een geweer gestoken en afgevuurd. Het geribbelde gedeelte was de behuizing van de granaat, de ring erboven was de โpinโ. Deze pin ging door luchtweerstand ronddraaien om de granaat te activeren. In dit 3D model zijn deze opgedeeld in verschillende onderdelen; de geribbelde behuizing, de ring, en het stokje dat de twee verbindt. Deze onderdelen zijn zo opgedeeld zodat ze gemakkelijk te printen zijn, en je deze onderdelen eenvoudig kunt verven zonder kleuren over elkaar heen te krijgen. Zo krijg je mooie strakke randen. Het stokje wordt door middel van een ingenieus draaisysteem vastgedraaid aan de behuizing, de ring glijdt er overheen en zit door middel van wrijving vast. Daarboven zit het gedeelte waar het โlichtzwaardโ daadwerkelijk uit komt. Oorspronkelijk was dit een onderdeel uit een oude Rolls Royce Derwent 8 Jetmotor. Omdat deze nogal ingewikkelde vormen heeft is deze opgedeeld in 3 stukken die na het printen eenvoudig in elkaar glijden, om vervolgens bovenop het stokje van de granaat bevestigd te worden.
Hoewel de Wanhao de โbubbelsโ en de pin van de Graflex klem redelijk netjes geprint heeft, vond ik het jammer dat de bubbels niet doorzichtig waren, zoals bij de echte het geval was. Daarom heb ik besloten deze nogmaals te laten printen, maar dan op een industriรซle SLA printer, deze hebben een veel hogere resolutie en kunnen onder andere in het semi doorzichtige materiaal printen dat op deze fotoโs te zien is. Omdat de resolutie zo hoog is heb ik ook besloten om de onderdelen van de pin nogmaals te printen, zo was er minder nabewerking nodig om ze mooi glad te krijgen.
Toen alle onderdelen geprint waren was het tijd om ze allemaal te schuren. Ik heb ze allemaal even kort met korrel 180 schuurpapier bewerkt om de grootste oneffenheden van de printlagen die zichtbaar blijven wat gladder te krijgen. Daarna heb ik ze allemaal grondig onder handen genomen met korrel 400 schuurpapier. Voor deze onderdelen heb ik in de printer Innofil3D PLA filament gebruikt. Dit plastic print niet alleen heel fijn, het is achteraf ook vrij eenvoudig na te bewerken om tot een geweldig glad resultaat te komen.
Hierna heb ik Sencys grondverf uit een spuitbus gebruikt om alle onderdelen van een laagje grondverf te voorzien. Doordat alle onderdelen nu een egale grijze kleur gekregen hebben is het makkelijk te zien of er nog oneffenheden in zitten die weggescheurd dienen te worden voor we verder kunnen gaan met de volgende stap.
Kleurtjes! De onderdelen zijn per kleur opgedeeld, waardoor ze eenvoudig met een kwast of spuitbus te verven zijn. Ik heb alle onderdelen opgesteld op houten blokjes met lange en ver uitstekend spijkers, zodat ze allemaal boven de ondergrond hangen. De spijkers raken alleen de binnenkant van de objecten aan, delen die we niet zien, dus ze hebben geen negatieve invloed op het verfproces.
Deย lightsaber bestaat uit een aantal verschillende metaalkleuren, Ik heb enamel verf van Humbrol gebruikt, de bovenkant is Gunmetal, de ring en het stukje hieronder zijn van hetzelfde Oud Brons. De geribbelde behuizing en het stukje handvat onder de klem zijn zwart. De klem en de pommel zijn Zilver, hoewel deze bij nader inzien wat lichter hadden mogen zijn. De knoppen en de vleugel van de klem zijn Gunmetal.
Dit is een hele nette basislaag voor de lightsaber, alle onderdelen hebben een laagje vernis gekregen om de kleur te beschermen tegen UV licht en slijtage.
Dit is een punt waarop de lightsaber als โafโ beschouwd zou kunnen worden. Alle kleuren zijn immers aanwezig. Maar we weten natuurlijk allemaal dat รฉรฉn van de aspecten die Star Wars zoโn groot succes maakte het feit is dat alles er in de film gebruikt en oud uit ziet. Dus dat was ook mijn doel met dit Lightsaber; hij moet er uitzien alsof hij al tientallen jaren bij een kluizenaar aan zijn riem hangt, of in een kist in zijn hut ligt. Om dit te bereiken heb ik verschillende kleuren verf toegepast over alle onderdelen van het lightsaber. Ik heb een heleboel randjes van wat zilver voorzien, zo lijkt het alsof ze beschadigd en versleten zijn. Op veel plekken heb ik wat vlekjes in een aantal kleuren bruin gemaakt om roestplekken te simuleren. Ook is er her en der royaal, verdunde zwarte en donker bruine acrylverf toegepast. Dit is met een kwast zonder enige finesse over verschillende delen gesmeerd, daarna is het overgrote deel met een keukenpapiertje weer weg geveegd, zo zijn de donkere kleuren alleen achter gebleven in kiertjes, groeven, deukjes en diep gelegen stukken. Ook hebben ze wat globalere vlekken achtergelaten. Nu lijkt het alsof de lightsaber hilt in geen jaren fatsoenlijk is schoongemaakt.
Hierna heb ik een โslechteโ kwast genomen, een kwast waar ik een stel haren uit weg geknipt heb, in verschillende keren ik heb wat zwarte, bruine, grijze en zilveren verf op deze kwast gedaan, en deze kwast vervolgens bijna leeg gewreven op een papiertje. Hierna heb ik met het kleine beetje overgebleven verf op de kwast een heleboel โkrassenโ gemaakt op het hilt. Ik heb snel en willekeurige rechte lijnen getrokken in allerlei verschillende richtingen. Dit geeft de hilt een nog meer gebruikt gevoel.
En voila! Het resultaat:
Niet slecht al zeg ik het zelf. En ja, ik weet dat ik vergeten ben om het ringetje waarmee het lightsaber aan de riem van Ben hing er aan vast te maken. Dat gebeurt spoedig.
Los van de missende ring is het een prima resultaat. De lightsaber ziet er niet alleen leuk uit, het feit dat ik hem bijna helemaal zelf gemaakt heb (nogmaals dank aan Jacky voor het beschikbaar stellen van het 3D model) geeft hem een stukje emotionele waarde waardoor ik er trots op kan zijn deze aan de muur te hangen. Voor het hele project heb ik alleen een 3D Printer, schuurpapier, verf en kwasten gebruikt, dus los van de printer een vrij eenvoudige en makkelijk toegankelijke set materialen en gereedschap.
Mocht je in het bezit zijn van een 3D printer, dan kan ik je dit project van harte aanraden. Ben je niet in het bezit van een printer, dan is dit misschien een aanzet om je eens te verdiepen in de steeds toegankelijker wordende wereld van het 3D Printen. Als jullie zelf dit lightsaber al eens gemaakt hebben dan zou het natuurlijk leuk zijn als jullie daar fotoโs van willen delen in de comments. Zo kunnen we allemaal genieten van de creativiteit van anderen, en wellicht spoor je er mensen mee aan om ook zelf creatief aan de gang te gaan.
Ik hoop dat jullie het interessant vonden om over mijn proces te lezen. Mochten jullie interesse hebben, dan verschijnt er binnenkort weer een nieuw project. De volgende keer ga ik aan de slag met een wapen uit Return of the Jedi.