Social Media

Artikelen

Roel’s Replica’s – Thermal Detonator

Geplaatst

op

Thermal Detonator Replica

In het tweede deel van deze Replica serie ga ik het hebben over mijn nieuwste project: De Thermal Detonator uit Return of the Jedi. Ik heb deze futuristische handgranaat altijd al erg tof gevonden en het leek me dan ook hoog tijd om dit wapen aan mijn collectie toe te voegen. Op internet waren geen 3D modellen van de Thermal Detonator te vinden waar ik tevreden over was, dus daar moest ik zelf mee aan de slag.

De eisen die ik aan het model stelde waren dat hij zo accuraat mogelijk moest zijn en ruimte moest hebben voor electronica en LEDjes. Ook moest de knop bovenop net als in de film kunnen schuiven om de LEDjes te activeren. Met dit alles in het achterhoofd ging ik aan de slag in mijn 3D software, waar ik na een uurtje of twee dit resultaat mee behaalde:

Thermal Detonator 3D Model

Zoals te zien is op bovenstaande afbeelding bestaat het model uit slechts vier onderdelen. De bol zelf is in tweeën gesplitst, de onderste helft heeft ruimte voor de drie oranje LEDjes. De andere helft heeft ruimte voor een rood LEDje en valt vrij strak om de onderste helft heen, waardoor de twee samen een stevige bol vormen die niet spontaan uit elkaar valt. Deze bovenste helft heeft aan de bovenkant een gleuf zitten waar de knop precies in glijdt. De knop wordt door vier uitstekende lipjes vast gehouden in de bol, maar kan in de gleuf wel voor- en achteruit schuiven. Als laatste hebben we een klein dopje dat over het rode LEDje geplaatst wordt en met vier pinnetjes en en paar druppels lijm op zijn plek gehouden zal worden.

Nu het 3D model helemaal naar mijn wens is, is het tijd om het digitale bestand om te zetten naar tastbare voorwerpen. Tijd voor de 3D printer dus! Voor de Thermal Detonator gebruik ik, net als voor Obi-Wan’s Lightsaber, mijn trouwe Wanhao Duplicator i3. De onderdelen voor deze Thermal Detonator zijn niet heel groot, dus het printen duurt bij elkaar niet meer dan een uur of vijf.

Nadat de onderdelen geprint zijn is het natuurlijk belangrijk dat ze allemaal netjes in elkaar passen en dat alles dat glad moet zijn ook daadwerkelijk glad is. De onderdelen zijn allemaal geprint in Innofil3D Premium PLA, wat eenvoudig met schuurpapier na te bewerken is. Alle onderdelen zijn ruw onderhanden genomen met korrel 180 schuurpapier om de printlagen zo veel mogelijk weg te werken. Daarna zijn ze met korrel 400 schuurpapier netjes glad gemaakt.

De knop bovenop had nog wat meer werk nodig. Door de ronde vorm is de onderkant, zoals op bovenstaande foto te zien is, niet helemaal netjes glad geprint, de ruwe rand is een beetje opgevuld met Bondo Spot Putty. Toen dit droog was is het glad geschuurd.

De gaten voor de oranje LEDjes waren alle drie een fractie te klein, maar dat was snel opgelost door er even met een ronde vijl doorheen te gaan. Hierna paste alle LEDjes netjes en strak op hun plek.

Nu zag alles er op het eerste gezicht netjes uit, maar schijn kan bedriegen. Helemaal met wit plastic kunnen oneffenheden wat lastig zichtbaar zijn. Om een goed beeld te krijgen van de staat van de onderdelen kregen ze allemaal een laagje grijze grondverf.

Zo werd duidelijk dat er hier en daar nog wat oneffenheden in de oppervlakken zaten, zoals in de zijkant van de knop. Deze gebieden werden nog wat verder opgeschuurd en hier en daar opgevuld met meer Bondo Spot Putty, waarna het nogmaals glad geschuurd werd.

Nadat alles glad genoeg was, was het tijd om met de echte verf aan de slag te gaan.

Met een airbrush heb ik de bol en de knop voorzien van een dekende laag ”gun metal” enamel verf van Humbrol. Deze verf heeft een mooie metaalkleur en bevat glimmende deeltjes, waardoor het in het licht glinstert als metaal.

We weten allemaal dat de Thermal Detonator in Return of the Jedi er verre van nieuw uitzag, en dat was ook mijn intentie met mijn replica. Dus een enkele laag metaalkleurige verf was zeker niet voldoende. Net als in de film wilde ik dat er verschillende verflagen zichtbaar zouden zijn, die allemaal gedeeltelijk afbladderde.

De ring tussen de twee helften in mocht blijven zoals hij was. Net als de rand van de schuifknop, dus die heb ik allebei met schilderstape afgeplakt.

Daarna heb ik stukken op de bol gemaskeerd zodat hier geen nieuwe laag verf op zou komen. Maar met tape is het natuurlijk niet te doen om wat chaotische organische vormen te creëren, dus daar ben ik met ander materiaal aan de slag gegaan… tandpasta. Ja dat lees je goed, tandpasta. Met een tandenstoker heb ik klodders tandpasta op de bol gesmeerd. Uit zichzelf krijgt dit dan al een mooie chaotische en onvoorspelbare vorm, wat precies is wat ik wilde. Vooral de randen werden grotendeels bedekt, omdat dit de gebieden zijn die door natuurlijk gebruik van de Detonator snel zouden slijten.

Nadat de eerste ronde tandpasta toegevoegd was ben ik met een tweede kleur verf aan de slag gegaan. Nu was ”Roestvrijstaal” van het merk Alclad aan de beurt. Dit is een speciale airbrush verf die eerst een dekkende laag zwarte verf krijgt, waar de roestvrijstaal kleur overheen gaat.

De bovenkant van de schuifknop mocht zwart blijven, dus die heeft alleen de ondergrond gekregen en heb ik daarna opzei kunnen zetten.

Toen de roestvrijstaal laag helemaal aangebracht was en goed was opgedroogd ben ik weer met tandpasta aan de slag gegaan.

De tweede ronde werd weer willekeurig toegepast, bestaande klodders werden groter gemaakt, en er werden nieuwe klodders toegevoegd.

Vervolgens kreeg de bol weer een laag zwarte verf, die overgespoten werd met Alclad ”Gepolijst Aluminium,” wat een mooi glimmend resultaat geeft. Toen ook deze laag goed droog was heeft het geheel twee laagjes kleurloze lak van Alclad gekregen om de verf te beschermen.

Vervolgens heb ik alles een nacht goed laten drogen en toen onder de kraan gestoken. De tandpasta moest immers verwijderd worden. Toen na wat schoonmaakwerk alle onderdelen ontdaan waren van ongewenste pasta was het resultaat zeker niet slecht. Maar nog niet helemaal af.

Ik heb een klein kwastje gepakt waar ik een heleboel haren op willekeurige manier uit geknipt heb. Deze heb ik in zilverkleurige enamel verf van Humbrol gedoopt en het grootste gedeelte van die verf heb ik vervolgens op een papiertje afgesmeerd, zodat er maar een klein beetje op de kwast achter bleef. Vervolgens heb ik die kwast langs randen van de Thermal Detonator geborsteld. Het kleine beetje verf werd door de oneven haren van de kwast als dunne strepen achtergelaten, wat het doet lijken alsof er diepere krassen in het metaal zitten. Dit zorgde voor een bijna onopvallend stukje diepgang dat het effect net even wat realistischer maakt.

Nadat ik tevreden was over de paint job heb ik alle onderdelen voorzien van twee lagen kleurloze lak om de verf te beschermen tegen slijtage.

Okay, nu hebben we een Thermal Detonator… maar we zijn er nog niet. Er moeten nog LEDjes in, en niet alleen LEDjes die branden, ze moeten natuurlijk wel, net als in de film, in een bepaald patroon knipperen. Tijd voor wat electronica. Ik heb een Arduino Nano gepakt die ik nog had liggen, deze microcontroller is heel eenvoudig te programmeren en is prima in staat te doen wat ik wil. Om eerlijk te zijn kan hij dit met twee vingers in z’n neus, maar dit was voor mij de makkelijkste oplossing. Er zullen vast een hoop andere en wellicht makkelijkere manieren zijn om hetzelfde resultaat te bereiken, maar dit werkte voor mij. Weet jij een makkelijkere oplossing? Laat het weten in de comments.

Ik heb vier LEDjes aangesloten op de Nano en wat code geschreven om deze in het gewenste patroon te laten knipperen. Toen ik tevreden was over de code en de manier van aansluiten heb ik alles aan elkaar gesoldeerd en netjes afgeschermd.

Alle LEDjes zijn op hun plek gestoken, de Arduino is samen met een 9V batterij in de bol gestoken en ik heb twee contactpunten aan de schuifknop bovenop de bol gemonteerd. Deze contactpunten komen tegen elkaar aan wanneer de knop naar achteren geschoven word en verbinden daarmee de positieve draad van de batterij aan de Arduino, waardoor deze zijn werk gaat doen en de lampjes laat knipperen.

Doordat de Thermal Detonator rond is, is het bijna onmogelijk om hem recht te laten liggen, helemaal met het gewicht van de Arduino en batterij er in. Dus ik heb ook maar een standaard uitgeprint om hem op tentoon te kunnen stellen.

En hiermee is mijn verzameling Star Wars wapens weer een stukje gegroeid. De Thermal Detonator die ik als klein kind al heel stoer vond staat nu in een boekenkast. En het leukste van alles? Het feit dat ik hem helemaal zelf gemaakt heb. Van 3D model, tot fysiek voorwerp met knipperende lampjes. In dit hele proces heb ik een groot aantal vaardigheden moeten gebruiken, wat natuurlijk altijd leuk is. Maar al met al was het toch vrij eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen.

Willen jullie zelf ook een Thermal Detonator maken? Dat kan. Ik heb het 3D model beschikbaar gemaakt op Thingiverse. Hier kun je de STL bestanden gratis downloaden zodat je de onderdelen zelf kunt uitprinten. Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig naar jullie eindresultaat, dus deel jullie eigen gemaakte Thermal Detonators met ons in de comments of op social media!

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Sponsor
2 Comments

2 Comments

  1. Juan

    15 april 2018 at 02:15

    excellent work !! what would the code be for the arduino

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Star Wars in 2020

De Skywalker saga kwam in 2019 ten einde, wat kunnen we in 2020 verwachten op Star Wars gebied?

Geplaatst

op

Door

Star Wars in 2020

Het einde van een tijdperk: eerder deze maand is de sequel trilogy van Disney’s Lucasfilm geëindigd met de release van The Rise of Skywalker. Met de komst van Disney+ is er voor de megastudio echter de mogelijkheid om grote Star Wars producties naar het ‘kleine scherm’ te brengen en inmiddels weten we ook dat dit de komende jaren de tendens zal zijn. Maar wat kunnen we allemaal aan Star Wars content verwachten in 2020?

Voor het eerst sinds 2014 zal er in 2020 (overigens ook in 2021) geen Star Wars film in de bioscoop verschijnen. Dit betekent echter zeker niet dat aankomend jaar geen nieuwe Star Wars content zal brengen.

Januari: de Star Wars film van 2022 en Project Luminous

Hoewel we geen nieuwe content verwachten in januari wordt het wel een maand met enkele nieuwe aankondigingen. Zo weten we al langer dat er vanaf december 2022 nieuwe Star Wars films zullen verschijnen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Lucasfilm in de komende weken bekendmaken wie deze film gaat schrijven en/of regisseren.

Gezien het opstappen van Colin Trevorrow (oorspronkelijk schrijver/regisseur van Episode IX) en de ontslagen van Lord en Miller (oorspronkelijke schrijvers/regisseurs van Solo: A Star Wars Story) is het inmiddels duidelijk dat een dergelijke aankondiging weinig hoeft te betekenen. Toch zal Lucasfilm president Kathleen Kennedy – wiens contract in 2021 afloopt – niet opnieuw de plank willen misslaan met deze belangrijke regisseurskeuze. Hopelijk komen we bij deze aankondiging ook te weten of de film een losstaande spin-off gaat worden of dat deze toch weer deel gaat uitmaken van een trilogie. Dit laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien de recente uitspraken van Kennedy in een interview met de LA Times. Daarin noemde ze trilogieën per definitie ‘beperkend’ in het creëren van nieuwe verhalen en wil ze deze traditionele structuur van drie acts ondergeschikt maken aan het verhaal. Daarmee lijkt het erop dat de drie toekomstige Star Wars films (2022, 2024 en 2026) geen deel zullen uitmaken van een trilogie.

“I think it gives us a more open-ended view of storytelling and doesn’t lock us into this three-act structure,” zei Kennedy. “We’re not going to have some finite number and fit it into a box. We’re really going to let the story dictate that.”

Verder verwachten we in januari meer te horen over Project Luminous. Dit aanstaande project omvat een samenhangend geheel van verhalen die zullen worden verteld in de vorm van stripboeken en boeken. Op zichzelf klinkt dit misschien nog niet heel spannend, toch is er binnen de fanbase die zich in de verhalen verdiept genoeg reden om enthousiast te zijn. Dit heeft enerzijds te maken met de namen die zijn verbonden aan dit project, maar vooral ook wat het thema bij de aankondiging van Project Luminous lijkt te impliceren. Is de Force in gevaar?

Project Luminous

De aankondiging van Project Luminous vond plaats op Star Wars Celebration Chicago.

Februari: The Clone Wars krijgt een slotseizoen

In februari verschijnt het langverwachte laatste seizoen van de animatieserie The Clone Wars exclusief op Disney+. Dit seizoen zal onder leiding van bedenker Dave Filoni hopelijk eindelijk een passend en bevredigend einde bieden. Op dit moment zijn de eerste zes seizoenen van de serie beschikbaar op Disney+, dus er is nog tijd om de serie te kijken voordat je in het nieuwe seizoen duikt! Het laatste seizoen zal twaalf afleveringen tellen, waarbij o.a. de Siege of Mandalore als verhaal de revue zal passeren.

Lente: een nieuwe LEGO game en de UHD Blu-ray set?

Hoewel de releasedata van de nieuwe LEGO game en de 4K Blu-ray set van de Skywalker saga niet officieel zijn onthuld, lijkt een release in de lente voor beiden waarschijnlijk.

De laatste LEGO Star Wars game die is uitgekomen was gebaseerd op The Force Awakens. De aanstaande nieuwe game zal alle Skywalker sagafilms omvatten, zoals de titel en trailer ook aantonen. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga wordt door vaste ontwikkelaar TT Games ontwikkeld in een nieuwe engine en zal zoveel mogelijk originele stemacteurs bevatten, waaronder Billy Dee Williams als Lando Calrissian. In de game zul je zelf kunnen kiezen in welke volgorde je de sagafilms wil doorlopen, waarbij elke film vijf missies zal hebben met daarmee dus een totaal van 45 missies in de game. Het vechten zal naar eigen zeggen diepgaander zijn dan in voorgaande LEGO games en uiteraard verwachten wij ook weer de nodige grappen die tegelijkertijd zowel de belangrijkste momenten uit de saga parodiëren als dat deze worden geëerbiedigd.

Onlangs verscheen de 4K Blu-ray set van de Skywalker Saga op verschillende Amerikaanse webshops, waaronder Amazon en Best Buy. Het ligt in de lijn der verwachting dat The Rise of Skywalker medio april fysiek uit zal komen (in navolging van een digitale release eind maart), waarbij kort daarna tevens de volledige Skywalker Saga zowel op DVD, Blu-ray en 4K Blu-ray als set zal verschijnen. De week van Star Wars dag (4 mei 2020) of ergens rondom de verjaardag van de franchise (25 mei 2020) lijkt mij persoonlijk geen slechte gok voor de release van deze sets, al is het op dit moment nog koffiedik kijken wanneer de set exact zal verschijnen.

Juni: de opnames van de Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi Disney+ series

Vrijdag 27 december verscheen de laatste aflevering van het debuutseizoen van The Mandalorian op Disney+. Gelukkig is men al sinds oktober druk bezig met het produceren van het tweede seizoen, maar in de tussentijd is het wachten op meer nieuws en aankondigingen omtrent andere Star Wars Disney+ series. Twee series waarvan we nu al weten dat ze eraan komen gaan over Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi. We verwachten echter niet dat deze series al in 2020 zullen lanceren, het jaar daarop is waarschijnlijk een meer realistische inschatting. Op dit moment ziet het ernaar uit dat beide series in juni zullen beginnen met filmen, waarna we waarschijnlijk mondjesmaat meer nieuws gevoerd zullen krijgen in de vorm van o.a. gelekte foto’s en beelden. Voor officieel en groot Star Wars nieuws zullen we echter tot eind augustus moeten wachten.

Obi-Wan Kenobi

Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) en Kathleen Kennedy (president van Lucasfilm) bij de aankondiging van de Kenobi-serie op de D23 Expo in augustus 2019. Beeld: StarWars.com

Augustus: Star Wars Celebration in Anaheim

Eind augustus vindt opnieuw het grootste internationale Star Wars evenement ter wereld plaats in Anaheim, Californië. Niet toevallig vlak naast Disneyland en dus ook Galaxy’s Edge. Nu de toekomst van Star Wars films en series relatief open ligt hopen we op dit evenement meer te horen over de toekomstplannen van de franchise in de vorm van nieuwe aankondigingen en andere verrassingen.

Het lijkt wat vroeg om hier al beelden van de Cassian Andor- en Kenobi-serie te kunnen zien, maar mogelijk heeft men toch een korte teaser of behind the scenes beelden paraat voor de aanwezige fans. Verder verwachten we meer te horen over de film die in 2022 gepland staat te verschijnen, met mogelijk ook een tipje van de sluier over wat er daarna volgt.

Star Wars Celebration Anaheim

Star Wars Celebration vindt plaats op 27-30 augustus in Anaheim, Californië (Verenigde Staten).

De kans is echter groter dat de focus van Star Wars Celebration – gezien het feit dat we dan nog steeds lange tijd van de films uit 2024 en 2026 verwijderd zijn – vooral op Disney+ series ligt. We verwachten sowieso een trailer voor het tweede seizoen van The Mandalorian, dat in de herfst van 2020 zal verschijnen. Momenteel zullen de mensen van Lucasfilm en Disney tevens hard aan het werk zijn om ideeën uit te werken en nieuwe series binnen het Star Wars universum vorm te geven. Waar Marvel op de D23 Expo van augustus 2019 vele nieuwe live-action series aankondigde bleef Star Wars toch wat achter met enkel The Mandalorian, een Cassian Andor- en een Kenobi-serie op Disney’s eigen streamingdienst. Onze hoop is dan ook dat Lucasfilm op Celebration een vierde en misschien ook wel een vijfde serie aankondigt voor Disney+ om de tijd naar en tussen de aankomende films te overbruggen.

Herfst: het tweede seizoen van The Mandalorian

Op de dag dat het eerste seizoen van The Mandalorian eindigde, maakte bedenker en schrijver Jon Favreau bekend dat we in de herfst van 2020 het tweede seizoen tegemoet kunnen zien. Naar verwachting zullen in het tweede seizoen opnieuw verschillende regisseurs rouleren om de serie op de juiste manier in beeld te brengen, waaronder dit keer ook Jon Favreau zelf en Carl Weathers (in de serie te zien als Greef Karga). De enige hint die Favreau verder kon geven was deze foto op zijn Instagram, waarop we een Gamorrean zien.

View this post on Instagram

Season 2 of #TheMandalorian coming Fall 2020

A post shared by Jon Favreau (@jonfavreau) on

Star Wars in 2020: een nieuw decennium, een nieuw begin

Tot zover de verwachte Star Wars releases in 2020: zijn wij nog iets vergeten of heb jij een specifieke release waar je het meest naar uitkijkt? Laat het ons weten!

Lees verder

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Artikelen

Heroes Dutch Comic Con Wintereditie 2019

Geplaatst

op

Op 23 en 24 november vond er alweer een editie van Heroes Dutch Comic Con in de Utrechtse Jaarbeurs. Alweer was Star Wars Awakens aanwezig en alweer was het in onze beleving een uiterst succesvol evenement, dus ja: alweer gaat dit een overwegend positief verslag worden.

Maar wat valt er eigenlijk nog te zeggen over ‘s lands grootste pop-culture evenement wat al niet tig keer de revue is gepasseerd? Toen ik de voorgaande verslagen van HDCC op deze site nog eens bekeek vielen me twee zaken op die elke keer terugkeren:

Het was groter en beter georganiseerd dan de vorige keer. Ook deze keer had ik het idee dat dit het geval was, er was immers een extra hal (boven) bijgekomen. Ondanks de grootte van het evenement én het feit dat het al weken uitverkocht was voelde het niet overcrowded. Een heldere indeling en ruime opzet van de hallen én (in mijn beleving) veel meer horacapunten verdienen een pluim.

De gastenlijst kan naar mijn mening beter. Dit blijft mijn enige punt van kritiek. Niet omdat door pure pech – waar de organisatie helemaal niets aan kon doen – er wat afzeggingen waren, maar omdat er wederom geen enkele Star Wars gast was (de laatste keer was in 2017 met Wilding en Suotamo). De wél aanwezige gasten van de laatste edities lijken met name op een jonger, vrouwelijk publiek gericht te zijn. Niks mis mee, maar dit zou wat diverser kunnen? Tip: volgende editie veteraan Carl Weathers (Rocky, Predator, The Mandalorian) uitnodigen om *knipoog* het testosterongehalte te verhogen?

Los van deze twee zaken was er zat prijzenswaardig: de grote diversiteit aan activiteiten bijvoorbeeld. Asmodee had een grote hoeveelheid tafels waar speldemonstraties (zoals X-Wing en Keyforge) werden gegeven, er was een Frozen springkasteel voor de kleintjes (?), men kon meedoen aan een filmquiz (waarvan de Star Wars editie gewonnen werd door de redactie), Q&A’s, fotoshoots, fanclubs (zoals de Droid Builders en Dutch Garrison)… en uiteraard een grote hal vol merchandise.

Dennis en Ramon namens Star Wars Awakens met o.a. BB-8 (gebouwd door Roel).

Een saai verslagje? Goed punt, maar het evenement was dat absoluut niet. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten op de volgende editie: op 28 en 29 maart 2020 zal alweer de voorjaarseditie plaatsvinden. En ja, dan zijn we alweer van de partij om hopelijk alweer vol lof te zijn… maar laten we duimen dat het niet alweer Star Wars gastloos zal zijn.

Lees verder

Artikelen

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

Geplaatst

op

Behind the Scenes: Sarlacc Pit

In deze – voorlopig – laatste editie van Behind the Scenes nemen we de beruchte Sarlacc Pit scène uit Return of the Jedi onder de loep. We bekeken wat er allemaal aan voorafging en wat er op de set gebeurde…

De buitenkant van Jabba’s Sail Barge werd als grote set gebouwd in de Buttercup Valley in Yuma, Arizona. Nevada, Colorado, Spanje, Algerije en zelfs Tunesie (waar A New Hope en de Prequels deels werden opgenomen) waren ook mogelijkheden. Gekozen werd dus voor Arizona, waar het filmen startte in april 1982. Ondanks de hitte die tijdens de opnames heerste (meer dan 30 graden) was er een onverwachte regen vlak voor de opnames begonnen.

Het bouwen van de set was een enorm project. Het duurde vijf maanden voordat een van de grootste sets uit de filmgeschiedenis gebouwd was. De set was 76 meter lang (gemeten vanaf de Sarlacc tot de hoogste mast); deze masten konden omlaag ‘s nachts in verband met de wind. Goedkoop was het bouwen ook niet: Zo kostte de eerste lading hout (nodig voor het bouwen van de Sail Barge) maar liefst $100.000 en was er voor 6400 kilo aan spijkers nodig.

Een zichtbaar relaxte Harrison Ford geniet van de brandende zon in de Buttercup Valley bij Yuma, Arizona.

Special Effects expert Joe Johnston was het brein achter de ‘looks’ van Jabba’s Sail Barge. Hij wilde dat het op een soort archaïsch plezierschip zou lijken. Tegelijkertijd zou het er praktisch en modern uit moeten zien. De kleine skiffs (zoals die waarop onze helden vervoerd worden) dienden gezien te worden als een soort van ‘reddingsboten’. Dit resulteerde is eenzelfde soort looks als hun ‘grote broer’.

Producent Howard Kazanjian:”Tijdens Thanksgiving was het noodzakelijk de set af te schermen. Er waren namelijk dune-buggy rijders in de buurt van de set die mogelijk in de verte tijdens de opnames te zien zouden zijn. Verder dienden we het geheim te houden dat we de nieuwe Star Wars aan het verfilmen waren. We zeiden tegen iedereen dat we bezig waren met een horror-film: Blue Harvest: Horror Beyond Imagination. Dit hield ik ook vol nadat ‘s nachts iemand voorbij de security was gekomen en foto’s van de set had gemaakt. Velen geloofden dit, op 60 die-hard fans na. Gelukkig gingen deze rustig weg nadat er wat handtekeningen waren uitgedeeld. Verder verliepen de opnames perfect.

Volgens regisseur Richard Marquand gingen de opnames ook prima: “Met uitzondering van twee dagen waarop we vanwege zandstormen niet konden filmen verliep alles naar wens. Overigens kon ik zelfs op die twee dagen enkele bruikbare shots maken.

Producer Howard Kazanjian (uiterst links) en George Lucas (zwarte jas) overzien een miniatuurset van d Sarlacc. Production designer Norman Reynolds (uiterst rechts) en regisseur Richard Marquand (2e van rechts) zijn zichtbaar met Lucas in discussie.

Trivia:

  • Oorspronkelijk wilde George Lucas een gevecht tussen Lando en Boba Fett. Uiteindelijk werd dit aangepast in de ‘lucky kill’ van Han, die per toeval Boba Fetts jetpack activeert.
  • Scenarioschrijver Lawrence Kasdan had vanaf het begin al het idee om Leia een einde te laten maken aan Jabba the Hutt. Lucas daarentegen wilde een dramatische dood, maar besloot om mee te gaan met het idee van Kasdan. De huidige scène is een ode aan The Godfather, waar het karakter Luca Brasi op dezelfde manier wordt omgebracht.
  • Ongelukken op de set waren er ook: Chewbacca (Peter Mayhew) vatte vlam tijdens een explosie, maar kwam er zonder verwondingen vanaf. Minder geluk had effectentechnicus John Cabot op 13 april 1982 toen een boiler explodeerde. Cabot liep 1e en 2e graads verwondingen op.
  • Er waren drie camera’s voor de belangrijke shots aanwezig, maar voor enkele scènes werden er zes ingezet.
  • Hevige wind zorgde ervoor dat er overal zand in kwam. Dit kon funest zijn, want één korrel zand kon het hydraulische systeem van de Sarlacc defect maken. Zelfs na twee weken zat in diverse props nog zand, waaronder de R2-units.

Herken je deze scene niet? Dat komt omdat hij is weggeknipt uit de film. In deze scene (die zich afspeelt na de ontsnapping aan de Sarlacc) betreden de helden de Millennium Falcon.


Bekijk ook de overige delen in de Behind the Scenes reeks!

Cloud City

Dagobah

Endor

Lees verder
Sponsor