Thermal Detonator Replica

Roel’s Replica’s – Thermal Detonator

In het tweede deel van deze Replica serie ga ik het hebben over mijn nieuwste project: De Thermal Detonator uit Return of the Jedi. Ik heb deze futuristische handgranaat altijd al erg tof gevonden en het leek me dan ook hoog tijd om dit wapen aan mijn collectie toe te voegen. Op internet waren geen 3D modellen van de Thermal Detonator te vinden waar ik tevreden over was, dus daar moest ik zelf mee aan de slag.

De eisen die ik aan het model stelde waren dat hij zo accuraat mogelijk moest zijn en ruimte moest hebben voor electronica en LEDjes. Ook moest de knop bovenop net als in de film kunnen schuiven om de LEDjes te activeren. Met dit alles in het achterhoofd ging ik aan de slag in mijn 3D software, waar ik na een uurtje of twee dit resultaat mee behaalde:

Thermal Detonator 3D Model

Zoals te zien is op bovenstaande afbeelding bestaat het model uit slechts vier onderdelen. De bol zelf is in tweeën gesplitst, de onderste helft heeft ruimte voor de drie oranje LEDjes. De andere helft heeft ruimte voor een rood LEDje en valt vrij strak om de onderste helft heen, waardoor de twee samen een stevige bol vormen die niet spontaan uit elkaar valt. Deze bovenste helft heeft aan de bovenkant een gleuf zitten waar de knop precies in glijdt. De knop wordt door vier uitstekende lipjes vast gehouden in de bol, maar kan in de gleuf wel voor- en achteruit schuiven. Als laatste hebben we een klein dopje dat over het rode LEDje geplaatst wordt en met vier pinnetjes en en paar druppels lijm op zijn plek gehouden zal worden.

Nu het 3D model helemaal naar mijn wens is, is het tijd om het digitale bestand om te zetten naar tastbare voorwerpen. Tijd voor de 3D printer dus! Voor de Thermal Detonator gebruik ik, net als voor Obi-Wan’s Lightsaber, mijn trouwe Wanhao Duplicator i3. De onderdelen voor deze Thermal Detonator zijn niet heel groot, dus het printen duurt bij elkaar niet meer dan een uur of vijf.

Nadat de onderdelen geprint zijn is het natuurlijk belangrijk dat ze allemaal netjes in elkaar passen en dat alles dat glad moet zijn ook daadwerkelijk glad is. De onderdelen zijn allemaal geprint in Innofil3D Premium PLA, wat eenvoudig met schuurpapier na te bewerken is. Alle onderdelen zijn ruw onderhanden genomen met korrel 180 schuurpapier om de printlagen zo veel mogelijk weg te werken. Daarna zijn ze met korrel 400 schuurpapier netjes glad gemaakt.

De knop bovenop had nog wat meer werk nodig. Door de ronde vorm is de onderkant, zoals op bovenstaande foto te zien is, niet helemaal netjes glad geprint, de ruwe rand is een beetje opgevuld met Bondo Spot Putty. Toen dit droog was is het glad geschuurd.

De gaten voor de oranje LEDjes waren alle drie een fractie te klein, maar dat was snel opgelost door er even met een ronde vijl doorheen te gaan. Hierna paste alle LEDjes netjes en strak op hun plek.

Nu zag alles er op het eerste gezicht netjes uit, maar schijn kan bedriegen. Helemaal met wit plastic kunnen oneffenheden wat lastig zichtbaar zijn. Om een goed beeld te krijgen van de staat van de onderdelen kregen ze allemaal een laagje grijze grondverf.

Zo werd duidelijk dat er hier en daar nog wat oneffenheden in de oppervlakken zaten, zoals in de zijkant van de knop. Deze gebieden werden nog wat verder opgeschuurd en hier en daar opgevuld met meer Bondo Spot Putty, waarna het nogmaals glad geschuurd werd.

Nadat alles glad genoeg was, was het tijd om met de echte verf aan de slag te gaan.

Met een airbrush heb ik de bol en de knop voorzien van een dekende laag ”gun metal” enamel verf van Humbrol. Deze verf heeft een mooie metaalkleur en bevat glimmende deeltjes, waardoor het in het licht glinstert als metaal.

We weten allemaal dat de Thermal Detonator in Return of the Jedi er verre van nieuw uitzag, en dat was ook mijn intentie met mijn replica. Dus een enkele laag metaalkleurige verf was zeker niet voldoende. Net als in de film wilde ik dat er verschillende verflagen zichtbaar zouden zijn, die allemaal gedeeltelijk afbladderde.

De ring tussen de twee helften in mocht blijven zoals hij was. Net als de rand van de schuifknop, dus die heb ik allebei met schilderstape afgeplakt.

Daarna heb ik stukken op de bol gemaskeerd zodat hier geen nieuwe laag verf op zou komen. Maar met tape is het natuurlijk niet te doen om wat chaotische organische vormen te creëren, dus daar ben ik met ander materiaal aan de slag gegaan… tandpasta. Ja dat lees je goed, tandpasta. Met een tandenstoker heb ik klodders tandpasta op de bol gesmeerd. Uit zichzelf krijgt dit dan al een mooie chaotische en onvoorspelbare vorm, wat precies is wat ik wilde. Vooral de randen werden grotendeels bedekt, omdat dit de gebieden zijn die door natuurlijk gebruik van de Detonator snel zouden slijten.

Nadat de eerste ronde tandpasta toegevoegd was ben ik met een tweede kleur verf aan de slag gegaan. Nu was ”Roestvrijstaal” van het merk Alclad aan de beurt. Dit is een speciale airbrush verf die eerst een dekkende laag zwarte verf krijgt, waar de roestvrijstaal kleur overheen gaat.

De bovenkant van de schuifknop mocht zwart blijven, dus die heeft alleen de ondergrond gekregen en heb ik daarna opzei kunnen zetten.

Toen de roestvrijstaal laag helemaal aangebracht was en goed was opgedroogd ben ik weer met tandpasta aan de slag gegaan.

De tweede ronde werd weer willekeurig toegepast, bestaande klodders werden groter gemaakt, en er werden nieuwe klodders toegevoegd.

Vervolgens kreeg de bol weer een laag zwarte verf, die overgespoten werd met Alclad ”Gepolijst Aluminium,” wat een mooi glimmend resultaat geeft. Toen ook deze laag goed droog was heeft het geheel twee laagjes kleurloze lak van Alclad gekregen om de verf te beschermen.

Vervolgens heb ik alles een nacht goed laten drogen en toen onder de kraan gestoken. De tandpasta moest immers verwijderd worden. Toen na wat schoonmaakwerk alle onderdelen ontdaan waren van ongewenste pasta was het resultaat zeker niet slecht. Maar nog niet helemaal af.

Ik heb een klein kwastje gepakt waar ik een heleboel haren op willekeurige manier uit geknipt heb. Deze heb ik in zilverkleurige enamel verf van Humbrol gedoopt en het grootste gedeelte van die verf heb ik vervolgens op een papiertje afgesmeerd, zodat er maar een klein beetje op de kwast achter bleef. Vervolgens heb ik die kwast langs randen van de Thermal Detonator geborsteld. Het kleine beetje verf werd door de oneven haren van de kwast als dunne strepen achtergelaten, wat het doet lijken alsof er diepere krassen in het metaal zitten. Dit zorgde voor een bijna onopvallend stukje diepgang dat het effect net even wat realistischer maakt.

Nadat ik tevreden was over de paint job heb ik alle onderdelen voorzien van twee lagen kleurloze lak om de verf te beschermen tegen slijtage.

Okay, nu hebben we een Thermal Detonator… maar we zijn er nog niet. Er moeten nog LEDjes in, en niet alleen LEDjes die branden, ze moeten natuurlijk wel, net als in de film, in een bepaald patroon knipperen. Tijd voor wat electronica. Ik heb een Arduino Nano gepakt die ik nog had liggen, deze microcontroller is heel eenvoudig te programmeren en is prima in staat te doen wat ik wil. Om eerlijk te zijn kan hij dit met twee vingers in z’n neus, maar dit was voor mij de makkelijkste oplossing. Er zullen vast een hoop andere en wellicht makkelijkere manieren zijn om hetzelfde resultaat te bereiken, maar dit werkte voor mij. Weet jij een makkelijkere oplossing? Laat het weten in de comments.

Ik heb vier LEDjes aangesloten op de Nano en wat code geschreven om deze in het gewenste patroon te laten knipperen. Toen ik tevreden was over de code en de manier van aansluiten heb ik alles aan elkaar gesoldeerd en netjes afgeschermd.

Alle LEDjes zijn op hun plek gestoken, de Arduino is samen met een 9V batterij in de bol gestoken en ik heb twee contactpunten aan de schuifknop bovenop de bol gemonteerd. Deze contactpunten komen tegen elkaar aan wanneer de knop naar achteren geschoven word en verbinden daarmee de positieve draad van de batterij aan de Arduino, waardoor deze zijn werk gaat doen en de lampjes laat knipperen.

Doordat de Thermal Detonator rond is, is het bijna onmogelijk om hem recht te laten liggen, helemaal met het gewicht van de Arduino en batterij er in. Dus ik heb ook maar een standaard uitgeprint om hem op tentoon te kunnen stellen.

En hiermee is mijn verzameling Star Wars wapens weer een stukje gegroeid. De Thermal Detonator die ik als klein kind al heel stoer vond staat nu in een boekenkast. En het leukste van alles? Het feit dat ik hem helemaal zelf gemaakt heb. Van 3D model, tot fysiek voorwerp met knipperende lampjes. In dit hele proces heb ik een groot aantal vaardigheden moeten gebruiken, wat natuurlijk altijd leuk is. Maar al met al was het toch vrij eenvoudig om dit voor elkaar te krijgen.

Willen jullie zelf ook een Thermal Detonator maken? Dat kan. Ik heb het 3D model beschikbaar gemaakt op Thingiverse. Hier kun je de STL bestanden gratis downloaden zodat je de onderdelen zelf kunt uitprinten. Uiteraard ben ik heel nieuwsgierig naar jullie eindresultaat, dus deel jullie eigen gemaakte Thermal Detonators met ons in de comments of op social media!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!