Social Media

Artikelen

Roel’s Replica’s – Shoretrooper Helm

Geplaatst

op

Eén van de eerste nieuwe troopers die we uit Rogue One te zien kregen waren de zandkleurige troopers die zich in veel van het promotie materiaal voor de film in een Caribbisch ogende omgeving bevonden. Los van de geweldige achtergronden zagen ook deze troopers zelf er naar mijn mening erg interessant uit, vooral de helmen spraken me erg aan en ik besloot al snel dat ik er eentje voor mezelf zou gaan maken wanneer ik hier de tijd voor kon vinden.
Ik kwam al vrij snel gratis 3D bestanden voor deze Shoretrooper helm tegen, gemaakt door Sean Fields. Deze bestanden zagen er al vrij accuraat uit en waren al in handige delen opgebroken om het printen en verven zo makkelijk mogelijk te maken. Het wiel opnieuw uitvinden is nergens voor nodig dus ik ben met deze bestanden aan de slag gegaan. Wel heb ik de bovenkant van de helm en het vizier opnieuw gemaakt omdat de ronding hierin niet helemaal klopte in de versies van Sean’s bestanden die op dat moment beschikbaar waren.

Ik heb voor alle printbare delen mijn Wanhao Duplicator gebruikt, deze printer heeft een vrij standaard printvolume van ongeveer 20 x 20 x 20 cm wat meer dan groot genoeg is om alle onderdelen van de Shoretrooper helm te printen. Alle onderdelen zijn geprint in Innofil3D PLA, wat achteraf eenvoudig met schuurpapier na te bewerken is en meer dan stevig genoeg is voor een helm die zelfs vrij intensief gedragen zou kunnen worden. Hoewel die van mij vooral als display stuk stof zal gaan verzamelen op een plank.

Okay, eenmaal klaar met printen had ik een aardige verzameling onderdelen opgebouwd waarvan er een aantal gelijk aan elkaar vastgemaakt konden worden omdat ze samen één geheel vormde. Het vizier, de ronde bovenkant van de helm en de achterkant bijvoorbeeld. Deze waren te groot om in één geheel op het printend te passen maar moeten wel netjes glad in elkaar overlopen. Om dit te bereiken heb ik mijn oude vertrouwde soldeerbout weer gebruikt om de onderdelen aan elkaar te versmelten. Met wat overtollig PLA, zowel gerecycled support materiaal als laatste restjes van rollen heb ik de kieren waar nodig opgevuld. Zo zaten al deze onderdelen muurvast aan elkaar. Met wat schuurwerk was niet meer te zien dat het ooit losse delen geweest zijn.

Nadat alle grote stukken aan elkaar zaten en alles netjes in elkaar paste heb ik alles met korrel 400 schuurpapier vrij glad geschuurd en met wat Bondo Spot Glazing Putty de nog goed voelbare printlijnen wat opgevuld. dat is met korrel 200 schuurpapier glad geschuurd waarna alles een dun laagje XTC 3D hars kreeg om de printlijnen echt als sneeuw voor de zon te doen verdwijnen en het eindproduct nog wat extra stevigheid te geven. Dat werd nog tot korre 800 bijgestuurd en kreeg een laagje grondverf. 

Nu was het tijd om het grootste gedeelte van de helm in elkaar te zetten. Alle onderdelen die dezelfde kleur zouden krijgen en dus al aan elkaar vast gemaakt konden worden werden weer met  de goeie oude soldeerbout versmolten. Het vizier en de bovenkant van de helm bleven nog los om zo ook de stukken die achter het vizier en tussen de opstaande rand aan de achterkant zitten gemakkelijk te kunnen spuiten.

Eventuele kiertjes werden weer met Bondo opgevuld en glad geschuurd en toen ik daar allemaal tevreden mee was kreeg de hele helm een glanzende zwarte verflaag. Dit was een simpele spuitbus van het merk ’T Stilleven, welke altijd goede resultaten levert.

 

De Shoretrooper helmen in de film zien er allemaal goed versleten uit, de zandkleurige verf valt er aan alle kanten vanaf, dus dat moest bij mijn helm ook het geval zijn, ik heb er wat duidelijke foto’s bij gepakt en ben met tandpasta in de weer gegaan. Overal waar de zandkleurige verf van de grondlaag af gebladderd moest zijn heb ik met een tandenstoker wat tandpasta gesmeerd. Dit natuurlijk zo veel mogelijk in een willekeurig patroon dat er uitziet als beschadigingen. Hier overheen kon de “Sahara Beige” verf van het merk Montana gespoten worden. Deze verf trok vrij netjes glad en is in meerdere lagen aangebracht. Toen de verf twee dagen later echt goed droog was heb ik met een vochtig doekje het meeste van de tandpasta van de helm af kunnen poetsen, daarna heb ik het geheel onder de kraan houden om de rest er af te krijgen. Zolang de tandpasta vrij dik aangebracht wordt droogt het niet uit en is het nog goed zichtbaar onder de verf. Door hier overheen te schrobben komt zowel de tandpasta als de verf er boven gemakkelijk los wat het uiteindelijke effect geeft van afgebladderde verf. En door de zandkleurige verf in een aantal lagen toe te brengen zien we nu ook gemakkelijker een hoogte verschil tussen de zandkleurige verf en de zwarte verf er onder, wat het effect nog realistischer maakt.

De zwarte rand van het vizier is netjes afgeplakt met schilderstape en heeft met een airbrush een glanzend zwarte verflaag gekregen. Het vizier heeft ook een rood logo, dat heb ik op plakfolie uitgesneden wat ik daarna als stencil kon gebruiken met de airbrush.

De bovenkant van de helm werd nu vast gemaakt aan de rest en daarna kwam een van de leukste onderdelen van het maken van een prop, het weatheren. De helm leek op dit punt aardig beschadigd, maar hij was nog helemaal schoon. Daar ging met behulp van wat kwasten, doekjes en acrylverf verandering in komen. Sienna Naturel, Omber Naturel en Omber Gebrand van het merk Amsterdam werden met wat ruwe kwasten over de hele helm gesmeerd en vooral goed in alle kiertjes en hoekjes geduwd. Met een vochtig doekje heb ik bijna al die verf weer weg gedept en geveegd en enkel op moeilijk te bereiken plekken laten zitten, door verschillende kleuren en vochtige doekjes te gebruiken geeft dit het effect van vuil dat zich op he helm verzameld heeft.

Door een velletje papier aan de binnenkant tegen de opening te duwen en deze van buitenaf langs de rand af te tekenen is makkelijk te zien welke vorm het plastic moet krijgen. Door rondom de aftekening wat extra ruimte te laten kan het plastic ook makkelijk met epoxy bevestigd worden zonder dat de epoxy door het plastic zichtbaar is.

Door een velletje papier aan de binnenkant tegen de opening te duwen en deze van buitenaf langs de rand af te tekenen is makkelijk te zien welke vorm het plastic moet krijgen. Door rondom de aftekening wat extra ruimte te laten kan het plastic ook makkelijk met epoxy bevestigd worden zonder dat de epoxy door het plastic zichtbaar is.

Nu zag de Shoretrooper helm er al aardig uit en was het tijd voor een vizier, hiervoor heb ik een plaat transparant PET plastic genomen wat ik aan beide kanten beplakt heb met verduisteringsfolie dat voor de ramen van auto’s bedoeld is. Dit maakt het spiegelend zwart van buiten terwijl er van binnenuit nog prima naar buiten gekeken kan worden. Dit plastic is in de just vorm gesneden en aan de binnenkant van de helm bevestigd met epoxy.

In de helm zitten verder nog een aantal ventilatiegaten die aan de binnenkant van de echte helmen die voor de film gebruikt zijn dichtgemaakt zijn met een zwarte stof. Zo hadden de acteurs het niet zo warm in de helm, konden ze goed ademen en kon er van buiten toch niet naar binnen gekeken worden. Wat voor de film werkt is natuurlijk ook goed genoeg voor mij, dus ik heb hetzelfde gedaan. Ik heb simpelweg wat stukjes zwarte stof op maat geknipt en met een lijmpistool strak over de gaten vast gelijmd.

Toen dat alles geregeld was konden de laatste losse stukken vast gelijmd en gesmolten worden, de binnenkant van de helm is nog zwart gemaakt en dat had dit als resultaat:

Niet geheel onaardig, al zeg ik het zelf. Deze Shoretrooper helm misstaat zeker niet in mijn verzameling. Hoewel ik hem nooit zal kunnen dragen omdat hij te klein is voor mijn hoofd (of mijn hoofd is te groot voor de helm, het is maar hoe je het bekijkt 😛 ). Dat was weer een goede les voor me om niet blindelings te vertrouwen op maatvoeringen van anderen, maar om vooraf altijd eerst even te controleren of de afmetingen van de digitale bestanden overeen komen met die van mijn hoofd en de rest van de helmen in mijn verzameling. De kans is dus vrij groot dat ik op den duur aan een tweede Shoretrooper helm begin, en dan was dit wat mij betreft meer dan een goede voorbereiding!

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
2 Comments

2 Comments

 1. Jeroen Hellwig

  12 november 2020 at 18:41

  Beste Roel,
  Indrukwekkende helm!! prachtig gemaakt en dito geprint…
  En daar komt mijn vraag, ik zou ook deze helm willen maken. Kun jij mij vertellen hoe ik aan de printjes zou kunnen komen?
  Ik ben geen computer man! Dus hoe krijg ik die onderdelen op foto 1 ook op mijn tafel?
  Ik hoop dat je me op weg kan helpen met de juiste tips of informatie!
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Vriendelijke groet,
  Jeroen Hellwig

  • Roel

   17 november 2020 at 19:52

   Hoi Jeroen, Bedankt voor de lovende woorden.

   De bestanden van Sean zijn publiekelijk beschikbaar, die kun je zo downloaden via de link in het artikel. De stap van digitale bestanden naar fysieke objecten is wat lastiger. De leukste weg is natuurlijk zelf een printer aanschaffen, die leren gebruiken en de onderdelen zelf printen. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.

   Als zelf een printer aanschaffen geen optie is zul je opzoek moeten naar iemand in je omgeving die er een heeft en de onderdelen voor je wil printen. Of anders een bedrijf zoeken die deze dienst aanbiedt, daar zijn er verschillende van te vinden die in verschillende formaten en materialen kunnen werken. Shapeways.com is een bekende die hoogwaardige modellen kan printen, maar daar zit een aardig prijskaartje aan. Vroeger was 3D Hubs een site waar iedereen met een printer zijn diensten kon aanbieden, maar die zijn een paar jaar terug overgestapt naar een industrie gericht model, maar tegenwoordig is makexyz.com een zelfde soort opzet geloof ik waar mensen (bij je in de buurt) voor je aan de slag kunnen. Maar er zijn vast nog een stel andere diensten te vinden die je zou kunnen gebruiken.

   – Roel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

The Bad Batch: “Replacements”

Een bespreking van de derde aflevering: “Replacements”.

Geplaatst

op

Door

Replacements

Vorige week besprak ik nog aflevering 1 en 2 en vandaag verscheen “Replacements”, de derde aflevering van Star Wars: The Bad Batch op Disney+. In deze serie artikelen laat ik je weten hoe ik de serie beleef. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

“Replacements” schildert binnen de welbekende kaders

“Replacements” heeft een kenmerkend begin voor een Star Wars serie, zoals we dat ook al meerdere keren in bijvoorbeeld The Mandalorian voorbij zagen komen: de hoofdpersonages reizen in hun schip en moeten onderweg een noodlanding maken. Hierna zijn ze even zoet met het repareren van hun zojuist gecrashte schip, om aan het eind van de aflevering hun reis te kunnen vervolgen.

Het is een inmiddels vaker gebruikt kader waarbinnen Star Wars een verhaal probeert te vertellen. Hoewel ik even met mijn ogen rolde, vond ik het uiteindelijk niet al te storend. De kans is groot dat we een vergelijkbare setting nog vaker gaan zien in deze serie en andere Star Wars series, het is natuurlijk ook een handige manier om het daadwerkelijke plot uit te rekken en ondertussen de karakters verder te ontwikkelen.

Hunter en Omega

Opnieuw worden Hunter en Omega afgezonderd van de groep wanneer ze op zoek gaan naar de condensator van hun schip die door een moon dragon werd meegenomen. Het segment leek duidelijk bedoeld om te laten zien dat Omega niet bang is (ze dringt zelf aan om mee te gaan) en wanneer het erop aankomt ook het lef en de vaardigheid heeft om in haar eentje de missie tot een goed einde te brengen.

Het moment dat ze besluit om Hunter – die op dat moment voor pampus ligt – zijn wapen mee te nemen en in haar eentje de grot in te gaan, was voor mij ook wel een teken dat ze ergens ook nog heel naïef is en nog geen besef heeft van wat haar kan overkomen. Het blijft natuurlijk wel een serie die met name gericht is op kinderen en je weet dat Omega voorlopig waarschijnlijk niks zal overkomen.

Desalniettemin kon ik mezelf niet onttrekken aan het feit dat ik het op z’n zachtst gezegd opmerkelijke vond toen ze in haar uppie in staat bleek om de dag te redden en de condensator terug te halen. Gelukkig hoefde ze er niet voor te vechten, maar wat is er zo bijzonder aan dit kind dat ze zo’n prominente rol krijgt in deze serie en waarom is ze goed in alles wat ze doet? De tijd zal het ons hopelijk leren.

Een belangrijk thema in deze aflevering is familie. Star Wars ging natuurlijk altijd al over familie en The Bad Batch is niet anders. De bemanning verloor Crosshair maar kreeg er Omega voor terug. We zien de constante zorg voor Omega en de leden van Clone Force 99 moeten duidelijk nog wennen aan hun gedeelde co-ouderrol voor de jongedame. Met name Wrecker, die met koppijn op het schip achterbleef, laat zien dat hij zich kan verplaatsen vanuit de rol van roekeloze krachtpatser in een wat meer vaderlijke rol wanneer hij voor Omega een eigen kamer bouwt op hun schip.

De reactie van Hunter wanneer Omega de naam van Crosshair noemt spreekt ook boekdelen, hij geeft aan dat het nooit de bedoeling is geweest om een van hun eigen achter te laten. Omega geeft aan dat ze Crosshair dan maar terug moeten halen, wat een onvermijdelijke nieuwe confrontatie met hun voormalige vriend voorspelt. The Bad Batch missen duidelijk nog hun partner.

Crosshair en de elite rekruten van de Empire

Het meest interessante gedeelte van deze aflevering is de formatie van het leger van het Empire. Hoewel er inmiddels al veel bekend is over deze tijd, is er klaarblijkelijk ook nog veel dat we niet weten. De introductie van admiral Rampart brengt het verhaal van de ‘gewone’ mensen (geen clones) die zich aansluiten bij het Imperial Army. Hij heeft de voorkeur voor een gemengd leger met clones en rekruten en verwacht dat dit de beste manier is om het leger zo sterk mogelijk te laten worden.

De manier waarop Crosshair de leiding nam over zijn nieuwe team, was natuurlijk wel opvallend. Hij bleef halsstarrig vasthouden aan het uitvoeren van de missie, een gevolg van het opvoeren van zijn inhibitor-chip. Zijn menselijke partner en leidinggevende gaf aan dat de vluchtelingen niet geëxecuteerd hoeven te worden, maar gewoon kunnen worden gevangengenomen. “Good soldiers follow orders” wordt door Crosshair erg letterlijk en absoluut opgevat, waarna hij zowel zijn directe leidinggevende omlegde en samen met de andere troopers (die dus in tegenstelling tot hemzelf geen clones waren) de aanwezige vluchtelingen ombracht. Een duister moment in een serie die vooralsnog redelijk kindvriendelijk oogt.

De Kaminoans hebben een eigen agenda

Ook interessant is het gegeven dat de Kaminoans onder leiding van Prime Minister Lama Su op zoek zijn naar een manier om de clones relevant te houden. Ondertussen blijkt het genetisch materiaal van Jango Fett langzaamaan aan kwaliteit in te leveren. Er wordt een plan bedacht om een nieuwe soort clone te ontwikkelen, op nieuw materiaal, om de kwaliteit van de clones te waarborgen. Wat dit precies betekent was mij niet helemaal duidelijk, al leken ze te suggereren dat ze een van de bestaande clones gaan gebruiken om dit ‘experiment’ op uit te voeren.

Conclusie

Het verkennen van de opkomst van het Empire blijft boeiend. Over Omega is mijn mening nog verdeeld, ik weet nog niet wat ik van haar moet vinden. Ik erger me lichtelijk aan het feit dat ze zich nog maar amper als een kind gedraagt en alles wat ze doet goed uitpakt, maar ik weet zeker dat we nog een ontwikkeling in haar karakter gaan zien.

De politieke keuzes achter het creëren van een Imperial Army en het daarmee gepaarde machtsspel tussen de Kaminoans, Tarkin en nu de gloednieuwe admiral Rampart (zouden we director Krennic in de loop van de serie nog gaan tegenkomen?) is m.i. tot nu toe het meest interessante verhaal van The Bad Batch. Voorlopig begeleidt de serie ons naar een rijker Star Wars universum vanuit een interessant perspectief, al blijft de snelheid waarop dit gebeurt nog maar stapvoets.

Lees verder

Artikelen

The Bad Batch: “Cut and Run”

Een bespreking van de tweede aflevering: “Cut and Run”.

Geplaatst

op

Door

Cut and Run

Eerder vandaag besprak ik hier de eerste aflevering van de nieuwe Star Wars serie The Bad Batch en nu komt alweer de tweede aflevering genaamd “Cut and Run” aan bod. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

The Bad Batch verbergt niet dat het een voortzetting wil zijn van The Clone Wars. Fans die op zoek zijn naar iets nieuws zullen het hier waarschijnlijk niet vinden.

In “Cut and Run” keren we terug naar personages uit een aflevering van The Clone Wars, te weten “The Deserter” uit seizoen 2. We ontmoeten dus opnieuw de gedeserteerde clone genaamd Cut, zijn vrouw Suu en hun kinderen. Hoewel het plot van deze aflevering gaat over het helpen van het gezin om van de planeet af te komen, zien we ook hoe snel en effectief de overgang naar het keizerlijke regime in werking wordt gezet.

Cut and Run

Cut en Suu, beiden van plan om de planeet te verlaten.

Chain codes en een The Force Awakens déja vu

Aan het eind van aflevering 1 gaat de Bad Batch op zoek naar een vriend, iemand die weet hoe hij buiten de oorlog moet leven: wie anders dan Cut? Cut probeert van de planeet Saleucami af te komen om de Empire zoveel mogelijk te kunnen ontwijken, maar er is een probleem. De Empire heeft chain codes ingesteld voor iedere burger en iedereen heeft er een nodig om te kunnen reizen. Als Cut het op de legale manier aanpakt, zal hij worden gearresteerd omdat hij een deserteur is. Ondertussen ziet Omega voor het eerst een planeet die niet de waterwereld Kamino is.

Cut and Run

Omega ervaart voor het eerst hoe het voelt om zand door haar vingers te laten glippen.

Het moment dat Omega voor het eerst uit het schip van Hunter en co stapt en het zand uit de aarde plukt deed me veel denken aan de scène in The Force Awakens wanneer Rey samen met Han, Chewie en Finn op Takodana landt en ze voor het eerst in haar leven groen om haar heen ziet. Zij had natuurlijk haar hele leven op de hete woestijnplaneet Jakku doorgebracht, ditzelfde kunnen we zeggen voor Omega; die weet ook niet beter dan de klinische, witte hallen van de clonefabriek op Kamino.

Cut houdt van moeilijk doen als het makkelijk kan?

Als je het mij vraagt maken Cut en Suu het zichzelf onnodig moeilijk, aangezien de Bad Batch hun schip letterlijk vlakbij hun huis heeft geparkeerd. Hunter zegt ook nog tegen Cut dat ze hen makkelijk kunnen meenemen, maar dit aanbod werd afgeslagen omdat het te ‘onveilig’ zou zijn om te reizen met gezochte clones. Daar kan ik enigszins inkomen. Al had je volgens mij best een jump kunnen maken naar de dichtstbijzijnde planeet met goede uitwegmogelijkheden, maar oké.

Zeker op het moment dat ze erachter komen dat de chain codes de zaken wel wat moeilijker maken is het toch de meest voor de hand liggende oplossing om in het schip van de Bad Batch mee te reizen? Zal wel aan mij liggen.

Focus op Omega en haar keuzes

Ondertussen doet de serie zijn best om de nog enigszins ongemakkelijke ouder-kindrelatie tussen Hunter en Omega te illustreren: wanneer Omega door de kinderen van Cut en Suu wordt meegesleurd om samen buiten te spelen, kijkt ze nog even naar hem terug om te checken of dat oké is. Hunter knikt subtiel en laat Omega voor het eerst in haar leven echt een kind zijn. Niet dat ze goed weet hoe dat moet, overigens.

Cut and Run

Omega wordt meegenomen om buiten te spelen, terwijl ze nonverbaal om toestemming vragend naar Hunter terugkijkt.

Terwijl ik dit schrijf besef ik dat The Bad Batch mij eigenlijk nog geen overtuigend argument heeft gegeven waarom Omega wil wat ze wil. Ze voelt zich hoe dan ook aangetrokken tot de leden van de Bad Batch, Hunter in het bijzonder, vanwege hun gemeenschappelijke afwijkende genetische aard. Ik snap dat Kamino niet meer veilig was en dat ze daar weg wilde. Maar wat wil ze bereiken door permanent bij de Bad Batch te blijven, is ze van plan om zich om te scholen tot soldaat? Het leven van Clone Force 99 is nu ook niet bepaald ‘veilig’ te noemen.

In het laatste gedeelte van de aflevering eist Omega opnieuw de hoofdrol op door op eigen initiatief de disks bij Cut’s gezin te krijgen. Aan de ene kant is de focus op Omega in deze serie niet verwonderlijk: ze is tenslotte in alle promo zoals trailers en tv spots geweest. En misschien is het in deze fase van de serie nodig om aan te tonen dat Omega wel degelijk keuzes heeft en bewust voor de Bad Batch kiest. Kinderen raken snel gehecht aan mensen, zeker een kind dat nooit relaties heeft gehad en voor het eerst een groep vindt waarmee ze iets gemeenschappelijks heeft.

Cut and Run

De band tussen Hunter en Omega blijft centraal in het verhaal.

Conclusie

“Cut and Run” is een aflevering die binnen het grotere verhaal van in totaal 16 afleveringen nodig is om enerzijds de relatie tussen de Bad Batch en Omega te ontwikkelen en anderzijds te laten zien hoe de planeten in de galaxy veranderen na het uitroepen van de eerste Galactic Empire. Vermakelijk, maar niet veel meer dan dat.

Na twee afleveringen moet ik nog steeds gepakt worden door het gevoel dat ik naar een Star Wars serie kijk, maar dat had ik in alle eerlijkheid ook bij The Mandalorian (zeker het tweede seizoen). Waar die serie het met 8 afleveringen per seizoen moest doen, heeft The Bad Batch twee keer zolang de tijd om iets neer te zetten wat hopelijk onmisbaar zal zijn in een Star Wars marathon. Tot het zover is, ben ik gematigd optimistisch.

Lees verder

Artikelen

The Bad Batch: “Aftermath”

Een bespreking van de eerste aflevering: “Aftermath”.

Geplaatst

op

Door

Bad Batch

Deze week verschenen maar liefst 2 afleveringen van de nieuwste Star Wars serie The Bad Batch. Wat waren de belangrijkste momenten uit de eerste aflevering en wat vond ik er van? Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

De eerste conclusie: The Bad Batch gaat verder waar The Clone Wars was gebleven. Dit werd nog eens onderstreept toen we aan het begin van de eerste aflevering genaamd “Aftermath” het logo van The Clone Wars zagen wegbranden en muteren in dat van The Bad Batch.

Order 66 heeft de Jedi verrast en grotendeels uit de weg geruimd en de Republic is omgevormd in de Galactic Empire, waarbij Palpatine zichzelf tot de ultieme heerser van de galaxy heeft verklaard. Heel tof dat hier de originele audio van Palpatine’s speech in Revenge of the Sith werd gebruikt!

Voor de Bad Batch, een team van clones met genetische mutaties, zal het leven nooit meer hetzelfde zijn.

Wie zijn de Jedi?

Tijdens het inleiden van de aflevering wordt Jedi Master Depa Billaba geïntroduceerd en wellicht dat ze er voor sommigen van jullie bekend uitziet. Dit kan kloppen, aangezien het personage voor het eerste te zien was in The Phantom Menace. Waarschijnlijk interessanter is haar jonge Jedi Padawan: Caleb Dume. Hun confrontatie met de Bad Batch was er eentje die hij nooit meer zal vergeten en tegen de tijd dat hij over een waterval springt en het besneeuwde bos inrent waar de clone troopers hem zoeken, is Caleb voorgoed veranderd.

Bad Batch

Depa Billaba in The Phantom Menace.

We ontmoetten Caleb natuurlijk voor het eerst als een verzetsstrijder genaamd Kanan Jarrus in Star Wars Rebels, een andere animatieserie die zich meer dan een decennium na The Bad Batch plaatsvindt. In die serie leren we dat Kanan werd gedwongen zijn naam te veranderen en onder te duiken, waarbij hij zijn Force-vaardigheden geheimhield om de Empire te ontwijken. Pas nadat hij een Force-sensitive jongen, Ezra Bridger, ontmoet begint Kanan zijn Jedi-verleden weer te omarmen. Zoals we inmiddels weten zou hij Ezra als zijn leerling aannemen en beleven de twee samen nog vele toffe avonturen – voordat het noodlot toeslaatMaar goed, daar gaat het vandaag even niet over. 😉

Persoonlijk vond ik het overigens wel een beetje vreemd om de stem van een volwassen Kanan Jarrus te horen (we horen opnieuw stemacteur Freddie Prinze Jr.) uit de mond van een jonge tiener, maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken.

We saw Gerrera… again

Een andere cameo die we voorbij zagen komen in deze aflevering is natuurlijk Saw Gerrera! De extremistische rebellenleider uit The Clone Wars, Rogue One en Jedi: Fallen Order had een kleine gastrol. Verder niet heel interessant, ik had meer van zijn aanwezigheid (zoals reeds te zien was in de trailer) verwacht. Het lijkt er echter op dat het hierbij blijft, er is geen reden om aan te nemen dat de Bad Batch nog een keer de paden met hem kruist. Het voelde daarom wel wat ‘toevallig’ dat het uitgerekend Gerrera was die ze op Onderon (weliswaar de planeet waar hij vandaan komt) tegenkomen, het had immers net zo goed een nieuw personage kunnen zijn.

Ik snap dat dit leuk is voor de fans (en de mensen die hem niet herkennen hebben er natuurlijk ook geen last van), maar het maakt de wereld ook wel gelijk een stuk kleiner. Zeker aangezien zijn aanwezigheid verder niks bijdraagt aan zijn eigen of andere personage(s) had het van mij op deze manier niet gehoeven.

Admiral Tarkin en zijn keuze voor ‘normale’ troopers

Ook leren we in deze aflevering waarschijnlijk een deel van de redenen waarom de Empire (zoals we die kennen in de originele trilogie) in haar Imperial Army koos voor ‘normale’ menselijke troopers in plaats van clones. Ik vond de redenatie eerlijk gezegd wel wat zwak: Tarkin geeft aan dat reguliere rekruten veel goedkoper zijn dan clones en dat ze qua effectiviteit niet veel onderdoen voor de producten van Kamino.

Admiral Tarkin, begeleid door clone troopers.

Volgens mij kunnen we redelijk veilig vaststellen dat er met de effectiviteit van de clones weinig mis is. En lijkt het mij dat Tarkin dit ook wel moet kunnen zien. Aan de andere kant: nu de Separatisten weg zijn en er min of meer ‘vrede’ en stabiliteit is, hóeft de Empire ook niet de allerbeste soldaten meer te hebben.

Al zijn Stormtroopers dan weer wel gelijk een ander uiterste… (en ja, ik weet dat dit Scout Troopers zijn)

Omega en haar speciale kracht

De mysterieuze nieuwe clone Omega wordt geïntroduceerd als de medische assistent van Lana Se, maar het is vanaf het allereerste moment duidelijk dat ze bijzonder is. Het is je waarschijnlijk ook opgevallen dat Omega er heel anders uitziet dan de andere clones. Ze is dus de eerste vrouwelijke clone die we leren kennen en ze heeft blond haar. Daarmee is Omega, net als de oorspronkelijke vier Bad Batch leden, een genetisch afwijkende clone die qua uiterlijk, vaardigheden en persoonlijkheid anders is dan de rest van de clones – die allen vrijwel identiek zijn aan Jango Fett.

Omega bleek de laatste van de genetisch verbeterde klonen te zijn en past daardoor van nature bij de Bad Batch, die zelf ook het product zijn van mutaties. Maar hoewel we al de vaardigheden kennen die Hunter, Wrecker, Crosshair en Tech anders maken (Echo telt technisch gezien niet als een kloonmutatie omdat hij niet op die manier is geboren), blijft Omega’s speciale kracht een geheim.

Bad Batch

Omega, de vijfde genetisch afwijkende clone die zich bij de Bad Batch voegt.

Wel zien we dat Omega enkele keren lijkt te kunnen aanvoelen wat een ander denkt of van plan is om te gaan doen. Dit doet op het internet de suggestie rondgaan dat ze mogelijk gevoelig is voor de Force, maar tot nu toe is dat nog niet bevestigd. Het enige dat we wel weten, is dat Nala Se en Prime Minister van Kamino Lama Su de ware aard van Omega geheim willen houden.

Ik persoonlijk hoop overigens wel dat ze Force-sensitive is, want anders vind ik het maar vreemd dat een kind dat nog nooit een blaster heeft vastgehouden in staat is om een ervaren scherpschutter zoals Crosshair te slim af te zijn (daarover straks meer). Het Jar Jar-effect, zeg maar.

Logisch en verwacht dat de Bad Batch (in het bijzonder Hunter) haar wil meenemen, maar ergens ook weer wat geforceerd: is zij nu de Grogu van deze serie? Moet elke serie een jong kind hebben die meereist met de ‘hoofdpersonages’? Je zou terecht kunnen stellen dat zij zelf nu ook een hoofdpersonage is, maar ik voel persoonlijk nog weinig voor haar. Maar goed, wie had dat wel na 1 aflevering met Ahsoka of Ezra? Oké, Baby Yoda was natuurlijk een heel ander verhaal…

Verraad van Crosshair

Het was inmiddels geen verrassing meer: Crosshair die de Bad Batch de rug toekeert. In de trailers en tv spots zagen we beelden voorbij komen waarin de Bad Batch, exclusief Crosshair, te zien was en niet al te lang geleden bracht een lek de beschrijving van de Hasbro Black Series figure van Crosshair naar buiten waarin stond dat hij voor de kant van de Imperials koos. Gelukkig dat we dit al in de eerste aflevering kregen te zien, nu kunnen we ons in de overige 15 afleveringen richten op alles wat we nog niet weten!

Conclusie

Onze redacteur Bas, bij wie ik deze aflevering dinsdag keek, zei m.i. terecht dat zowel The Clone Wars als Rebels een wat stroeve start hadden, waarna de series in de loop der tijd alleen maar beter werden. Als je de eerste aflevering van The Bad Batch vergelijkt met hoe die series zijn begonnen, is het inderdaad een hele stap vooruit. Ik loop er nog steeds niet warm voor, maar ik moet de tweede aflevering (vanaf vandaag op Disney+ te zien) nog kijken. Laten we hopen dat The Bad Batch dezelfde lijn doorzet als de andere series en vanaf dit punt alleen maar beter wordt!

Lees verder

Artikelen

Wat betekent Star Wars voor jou?

Geplaatst

op

Door

Star Wars
© StarWars.com

Eergisteren was het Star Wars dag, het resultaat van een woordgrapje dat ooit begon met “May the Fourth be with you, Maggie” op de dag dat Margaret Thatcher in 1979 Prime Minister werd. Deze dag is voor Nederlandse fans altijd dubbel geweest: je weet dat het bestaat, dat er een hoop toffe nieuwe dingen wordt aangekondigd, maar op deze dag zijn er belangrijkere zaken om bij stil te staan.

Vandaag staan we stil bij Revenge of the Sixth en delen we graag met jullie hoe onze liefde voor Star Wars is ontstaan en waarom deze franchise nog steeds zo belangrijk is in ons leven. Wij horen ook graag van jou wat Star Wars voor jou betekent!

Bas van Dun

Ik was drie jaar oud en zat tussen mijn ouders op de bank. We keken ‘Star Wars’, een film die ik niet begreep. Ik sprak geen Engels, ik las de ondertiteling nog niet. Maar de beelden deden me veel. Ik was een kind met een hoop fantasie en de film wist dat te prikkelen. Het duurde dan ook niet lang voor ik met mijn ouders ook ‘deel 2 en 3’ keek. Tijdens de film vertelde mijn vader steeds wat er gebeurde en mijn moeder wie de personages waren en hoe het ook alweer zat. Star Wars nam me mee op avontuur, voordat ik wist wat een avontuur was. Het gevoel dat ik toen kreeg, als driejarig Basje, dat gevoel heb ik nog steeds wanneer ik denk aan deze franchise. Het gevoel dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat je alles kunt, wanneer je er maar voor werkt. Dat al het kwaad te overkomen is. Star Wars was er altijd voor me. Ook in de duistere tijden van mijn leven.

Het was Star Wars die mij hielp toen mijn moeder overleed toen ik vijftien was. Want wanneer ik naar Star Wars keek, keek ze nog steeds met mij mee. Want dat gevoel dat ik had toen ik drie was? Dat gevoel van avontuur? Dat werd aangevuld door een gevoel van familie, van het delen van je passie met mensen van wie je houdt. Het geeft me dagelijks energie om dingen te ondernemen. Om op mijn Instagramkanaal dagelijks updates te geven over Star Wars-games, of om op mijn YouTube kanaal documentaires over diezelfde games te maken. En nog steeds weet ik dat mijn moeder met mij meekijkt. Zelfs nu ze één is met The Force. Star Wars houdt ons verbonden met elkaar. Want Star Wars is familie.

Star Wars

Kimberley van Beek

Ik ben niet iemand die heel haar leven lang al bezig is geweest met Star Wars. Nee, verre van zelfs. Natuurlijk kende ik het wel, maar ik had me er nooit in verdiept. Tot Bas, een collega van me, een beetje aandrong met het feit dat ik toch eens naar The Force Awakens moest gaan in de bioscoop. Nadat ik die film bezocht wakkerde mijn interesse meteen aan. Ik had geen voorgeschiedenis met Luke, Vader en Obi-Wan, voor mij was Rey de beste manier om in te stappen. Niet alleen vond ik het verhaal tof, maar ook de effecten lieten mij genieten van de film. Dat er extra veel girlpower in de film zat stond me ook niet tegen. Na mijn bioscoopbezoek ben ik me dan ook verder in Star Wars gaan verdiepen en keek de eerdere films. Ik leerde de personages kennen waar veel anderen al jaren over riepen en begon de fascinatie te begrijpen. Ik begon er in te komen. Met de twee andere sequels werd mijn passie alleen maar groter en groter. Toen The Mandalorian ook nog eens Baby Yoda introduceerde…

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en dringt Bas nog steeds aan. Dit keer niet meer alleen als collega, maar als mijn vriend. Hij vindt dat ik The Clone Wars moet gaan kijken. Dat trekt me minder. Ik lees de boeken niet, de comics niet, kijk de animaties niet. Maar ik voel me daardoor niet minder fan dan ieder ander. De passie delen met Bas vind ik dan ook het leukste en ik kijk er naar uit om met hem nieuwe verhalen te ontdekken in Galaxy’s Edge wanneer de pandemie voorbij is. Tot die tijd wist Star Wars me te inspireren om een eigen Etsy-shop te starten en daar Star Wars artwork te verkopen. Om mijn steentje bij te dragen in een community die zeer verwelkomend is. Chewie, we’re home!

Star Wars

Roel Veldhuyzen

Ik ben af en toe wel eens jaloers op mensen die een herinnering hebben aan de eerste keer dat ze met Star Wars in aanraking kwamen. Ik heb geen specifieke herinnering. Star Wars is altijd onderdeel van mijn leven geweest en ik heb geen flauw idee wat de eerste film was die ik gezien heb en wanneer dat was. Ik heb een aantal Nederlandstalige Star Wars comics in mijn verzameling die ook zo lang als ik me kan herinneren in mijn boekenkast geleefd hebben, waar ze ooit vandaan gekomen zijn? Geen idee.

Ik weet wel dat ik altijd van de films genoten heb en ze van jongs af aan al met enige regelmaat keek en ik kon niet wachten om The Phantom Menace met mijn vrienden in de bioscoop te gaan zien.

Pas jaren hierna werd ik me er echt van bewust dat er ook boeken bestonden die de wereld veel groter maken. Vreemd dat dit zo lang geduurd heeft, want als er iets is dat ik altijd veel gedaan heb is het lezen. Dus toen die wereld zich voor me opende ben ik daar zonder aarzeling ingedoken. De originele Thrawn trilogie waren de eerste drie Star Wars boeken die ik kocht (twee dagen geleden precies 10 jaar geleden!), en sindsdien gaat er zelden meer dan een week voorbij zonder dat ik een Star Wars boek lees. En mijn liefde voor die boeken is ook een van de redenen waarom ik me in 2015 bij de Star Wars Awakens crew gevoegd heb, ook een beslissing waar ik nooit spijt van gehad heb!

Star Wars heeft me ook een wereldwijde familie gegeven in de vorm van de Droid Builders. Er gaan maar weinig dagen voorbij waarin ik niet een klein beetje sleutel aan of ontwerp voor één van mijn droids.

Thomas Kragten

Voor mij heeft Star Wars altijd gevoeld als een soort thuiskomen: werelden en personages die ik goed ken en waar ik fijne herinneringen aan heb. Al sinds ik de films zag toen ik nog klein was, was ik verknocht op een ver en uitgebreid universum. Elke keer dat ik dat universum kan ‘bezoeken’, is dan ook een mooie aangelegenheid.

Elke keer dat ik de dubbele zonsondergang zie, elke keer keer dat ik het geluid van een lightsaber hoor, elke rood-witte flits van een langsschietende X-Wing: alles voelt fijn en comfortabel. Ook al kan je op een gegeven moment elk dialoog meepraten, er is iets aan deze films/boeken/games/series waardoor je er eindeloos mee bezig kan zijn.

Er zijn genoeg films waar je na één keer wel genoeg van hebt, of waarvan je blij bent dat je ze gezien hebt, maar dat dan ook alles gezegd is. Bij Star Wars heb ik dat niet. Ik kan elke film constant opnieuw kijken en het blijft even leuk. Datzelfde, haast kinderlijke, enthousiasme wanneer die gele letters in beeld knallen en de muziek van John Williams door de speakers knalt, is iets waarvan ik vrijwel zeker weet dat ik het nooit kwijt ga raken.

Met datzelfde genoegen waarmee je thuiskomt na een lange werkdag en op de bank ploft, datzelfde krijg ik wanneer ik Star Wars aanzet.

“Did you hear that? They shut down the main reactor. We’ll be destroyed for sure. This is madness!”
“… ja, we zijn er weer!”

Rob van der Werf

Ik leerde Star Wars kennen via mijn grote zus. En toen zij in 1996 begon met het verzamelen van alles wat met Star Wars te maken heeft, deed ik mee. Samen gingen we naar de Verzamelaarsbeurs, een conventie in Engeland, de première van “The special edition” in Tuschinski, en niet te vergeten de regelmatige bezoeken aan “A Space Oddity” en de andere comic/toy stores die Nederland midden jaren ‘90 nog rijk was.

De jaren erna ging het leven verder, studies, relaties, werk namen de plek in van Star Wars. Mijn jongenskamer vol met Star Wars maakten plaats voor een volwassen appartement.  Maar zo rond de tijd van de overname door Disney begon het weer te kriebelen. Mijn zus deed haar Star Wars spullen weg, of gaf ze aan mij en ik had inmiddels meer geld en ruimte dan toen ik 14 was en kon dus alles kopen wat ik toen graag wilde, maar om wat voor reden dan ook nooit heb gekocht.  Voor mij staat Star Wars gelijk aan verzamelen, door iets te kopen kan je een deel van de film in huis halen en komt de film tot leven.

Voor mij staat Star Wars ook voor community, ik heb nog steeds/weer contact met mensen met wie ik 25 jaar geleden al contact had. En ik heb via Star Wars Awakens veel nieuwe contacten gemaakt. Of je nu Star Wars in 1977 in de bioscoop hebt gezien of fan bent omdat Rey een voorbeeld voor je is, we leven allemaal in hetzelfde universum en kunnen dit samen delen.

Persoonlijk kan ik niet wachten tot mijn zoontje oud genoeg is om met hem samen Star Wars te kijken, zodat hij begrijpt waar al die ‘poppetjes’ in de vitrine vandaan komen en waarom de postbode elke dag zoveel komt brengen.

Lisette Teunissen van Manen

Een hele goede vraag: ”Wat betekent Star Wars voor jou?”. Meestal antwoord ik steevast terug met ”Hoeveel tijd heb je?”

Star Wars speelt al sinds ik het heb ontdekt als een rode draad door mijn leven. Het gevoel van thuiskomen als ik de films kijk of de boeken lees. Je weet wel, je loopt door de deur, zet de waterkoker aan en ploft in je oude pyjama op de bank en je laat alles van de buitenwereld van je afglijden. Mijn allerbeste herinnering aan Star Wars blijft toch wel mijn allereerste Kerst toen ik op mijzelf woonde. Ik was nog herstellende van een flinke griep en heb de kans aangegrepen om mijn eigen filmmarathon te houden. Hele potten thee gingen erdoor heen en wat heb ik genoten! Onder mijn dekentje heb ik gezien hoe Anakin Skywalker langzaam Darth Vader werd en uiteindelijk toch weer voor het goede koos. En natuurlijk Luke Skywalker in actie te zien om iedereen te redden samen met Leia en Han.

De eerste keer dat ik de films zag had ik nooit gedacht dat ze zo belangrijk zouden worden in mijn leven, nadat ik uit een streng gelovige omgeving stapte. Prinses Leia leerde me dat ik alles kan waar ik mijn zinnen op had gezet en dat als ik erin geloofde het waard is om voor te vechten. Han Solo leerde mij dat ik fouten kan en mag maken en optimistisch mag blijven. En Darth Vader leerde mij dat je nooit verloren bent en altijd een keuze kan maken. In het dagelijkse en uitdagende leven van een moeder met drie kinderen gebruik ik deze wijze lessen en geef ik ze ook door aan mijn kinderen. Die op hun beurt dankzij Star Wars weer hebben geleerd zichzelf uit te drukken door middel van cosplay.

Wat een genot voor hen om nu in deze tijden als Star Wars fan op te groeien. Ze hebben vele series/films om naar uit te kijken en er komt nog veel meer aan! We hebben regelmatig een tv-avondje in de week en eigenlijk is het altijd wel een film of serie uit de Star Wars wereld. Ik hoop dat mijn kinderen hier mooie herinneringen aan overhouden, ik in ieder geval wel! Star Wars betekent voor mij ‘thuis’.

Ramon Muradin

Toen ik A New Hope als 8-jarige voor het eerst zag was ik meteen onder de indruk. In eerste instantie vanwege de welbekende muziek die ons allemaal kippenvel bezorgt. De aliens, robots, ruimteschepen voelen aan alsof ze ook echt in die wereld thuishoren en dat hielp mij als kind enorm bij het geloven in dit sprookje dat Star Wars heet. Ik had helaas wel de pech dat ik nauwelijks klasgenoten of vrienden had die ook maar iets gaven om de avonturen in een melkwegstelsel hier ver vandaan.

Het heeft daarom wel wat jaren geduurd voordat ik de connectie tussen Star Wars en ‘familie’ maakte. Ik consumeerde boeken uit de Expanded Universe, keek de films nog vaak terug en ging met plezier naar de Verzamelaarsbeurzen in Utrecht. In die tijd had je nog geen conventies zoals Comic Con. De oudere (Dutch) Starcon, Screenheroes en Echo Base beurzen kende ik toen niet en bestonden inmiddels ook niet meer (daar was ik net te laat voor geboren blijkbaar). Ik was ‘stiekem’ Star Wars fan, zonder dat ik deze passie echt met iemand kon delen.

Sinds de overname van Disney is Star Wars natuurlijk veel meer op de voorgrond gekomen met de nieuwe trilogie films. Ik wist zeker dat meer mensen hier reikhalzend naar uit moesten kijken, alleen kende ik ze helaas niet persoonlijk. In 2015 maakte ik een Facebookevenement aan voor mezelf en mijn vrienden voordat we samen naar The Force Awakens zouden gaan. Dit evenement blies echter zodanig op dat er binnen enkele weken duizenden mensen aangaven om mee te gaan. Opeens had ik een publiek; berichten die ik plaatste zoals nieuwtjes over de aanstaande film werden in no-time tientallen, honderden keren geliked en kregen veel reacties. Op dat moment besloot ik om een Star Wars community website te maken, een Nederlandstalig platform voor fans om met elkaar samen te komen en uit te kijken naar al het moois wat uit gaat komen op Star Wars gebied.

Dit heeft mij veel gebracht; ik heb veel mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. De opkomst van conventies zoals Dutch Comic Con in Nederland bracht popcultuurliefhebbers dichter bij elkaar en de mogelijkheden die deze website met zich meebracht bood ons unieke ervaringen, zoals de ontmoetingen met acteurs en het bijwonen van exclusieve evenementen.

Samen met gelijkgezinden praten over een gedeelde passie is een van de mooiste dingen die er zijn. En gelukkig komt er de komende jaren nog zoveel nieuw Star Wars uit om gezamenlijk naar uit te kijken en van te genieten: een fantastische tijd om fan te zijn! Inmiddels kan ook ik met recht zeggen dat Star Wars een grote familie is. Zeker geen perfecte familie, maar daarom niet minder (h)echt.

Star Wars

Star Wars Celebration, Heroes Dutch Comic Con of Echo Base: de verbondenheid en passie van Star Wars fans is overal voelbaar.

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.