Social Media

Artikelen

Roel’s Replica’s – Obi-Wan’s Lightsaber

Geplaatst

op

Obi-Wan Lightsaber 3D Print

Vandaag begin ik op Star Wars Awakens met een nieuwe serie over een onderwerp dat we tot dusver niet echt besproken hebben: Props en Cosplay. Star Wars is één van die franchises die visueel zo tot de verbeelding spreekt dat men al sinds het begin in 1977 voorwerpen en kostuums uit de films koopt of zelf namaakt. Zo ook ondergetekende.

Ik werk al jaren als 3D artiest en bouw het ene 3D model na het andere. Nadat ik jaren terug kennismaakte met 3D Printers was ik gelijk verkocht, deze techniek bracht mijn digitale creaties tot leven door ze de echte wereld in te toveren. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik hier niet alleen werkgerelateerde zaken mee kon vervaardigen, maar ik kon bijna alles maken dat ik wilde. Dus toen ik voor het eerst een 3D printer op mijn bureau had staan was een kleine Stormtrooper helm het eerste dat ik dit geweldige apparaat voor me liet maken. En langzaamaan is die hobby een klein beetje uit zijn voegen gebarsten. Hoewel ik door de jaren heen een leuke collectie ”echte” collectibles heb verzameld zijn er altijd props geweest die buiten mijn budget vallen. Denk bijvoorbeeld eens aan de collectie Force Awakens props die Propshop vorig jaar verkocht. Kylo Ren’s Lightsaber en Finn’s Stormtrooper Helm zagen er geweldig uit, maar bij het zien van het prijskaartje kreeg mijn portemonnee het spontaan Spaans benauwd.

Gelukkig heb ik toegang tot een 3D printer en kan ik diezelfde voorwerpen ook helemaal zelf maken, is de kwaliteit helemaal hetzelfde? Nee, dat waarschijnlijk niet, maar is het genoeg om mij tevreden te stellen? Dat zeker. Het feit dat ik deze voorwerpen helemaal zelf maak geeft ze ook nog eens een leuke emotionele waarde.

Mijn props, welke uiteenlopen van Lightsaber hilt, tot levensgrote helmen staan in mijn woning tentoongesteld, zo nu en dan plaats ik eens een foto online, maar daar blijft het een beetje bij. Dat is eigenlijk zonde, en daarom ga ik jullie op Star Wars Awakens laten zien hoe ik deze props en kostuumonderdelen maak. Sommige bestaan uit 3D modellen die kant en klaar van het internet gedownload kunnen worden, andere maak ik helemaal van het begin af aan. Ik zal alle stappen bespreken en uitleggen. Dit natuurlijk in de hoop dat jullie zelf ook de moed krijgen om hiermee aan de slag te gaan.

Waar beginnen we mee? Voor dit eerste artikel heb ik gekozen om Ben Kenobi’s lightsaber hilt te maken. Los van het feit dat ik dit hilt al heel lang aan mijn verzameling wilde toevoegen is het ook nog eens een vrij eenvoudig model om te maken. Jacky Wan, op het internet ook wel bekend als Valcrow heeft vorig jaar een 3D model bouwpakket gepubliceerd dat op elke desktop FDM 3D Printer geprint kan worden.

Daar beginnen we al met wat ingewikkelde termen, een Desktop FDM 3D Printer, wat houdt dat in? Een FDM, of Fused Deposition Modeling, Printer is het soort printer dat het meeste door consumenten gebruikt wordt, deze printers werken met plastic, vooral PLA of ABS plastic, maar tegenwoordig zijn er erg veel mogelijkheden. De printer smelt het plastic en de printkop beweegt terwijl het gesmolten plastic door een heel dun gaatje geperst wordt. De printer bouwt door de printkop te bewegen laagje voor laagje een model op totdat er een fysieke versie van het 3D model gemaakt is.

Er zijn zonder dollen honderden verschillende soorten FDM printers op de markt, in prijsklassen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Kant en klare printers, of bouwpakketten die de eigenaar zelf nog in elkaar moet zetten. Welke printer is het beste? Daar is niet echt antwoord op te geven. Zolang een printer goed ontworpen is, is deze in staat de meest indrukwekkende voorwerpen te maken. Veel is er niet voor nodig, maar duidelijk mag wel zijn dat een bouwpakket dat je in China voor €150 bestelt van een lagere kwaliteit is dan een kant en klare Wanhao, Ultimaker of Flashforge printer. Welke printer het meest geschikt is, is heel persoonlijk, en ik raad je dan ook aan om online eens goed onderzoek te doen als je een printer wil aanschaffen.

Dankzij 3DNinja ben ik in het bezit van een Wanhao Duplicator i3, een printer met een metalen frame en hoogwaardige onderdelen. De printer kan zonder op een computer aangesloten te worden zijn werk doen. Dit omdat hij beschikt over een SD kaartlezer waar de bestanden die geprint moeten worden mee gelezen kunnen worden.

Daar gaan we dan, het 3D model voor dit project is hier online te vinden (en hier staat een eenvoudigere versie met 4 onderdelen). Jacky heeft de Lightsaber hilt zo opgebroken dat alle onderdelen in een optimale oriëntatie geprint kunnen worden, zo komen alle details goed tot hun recht en kunnen de verschillende onderdelen eenvoudig geverfd worden. Op de bovenstaande timelapse is goed te zien dat de printer de onderdelen laagje voor laagje opbouwt.

Obi-Wan Lightsaber 3D Print

De geprinte onderdelen klikken en klemmen heel eenvoudig in elkaar, het ontwerp is zo opgezet dat er eigenlijk geen lijm nodig is om de onderdelen bij elkaar te houden.

De pommel (dit was voor de echte lightsaber in de film oorspronkelijk de knop van een kraan) glijdt op het stukje handvat er boven (dit was onderdeel van een Browning machine geweer voor vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog). Hierboven zit een klem die de onderdelen er boven en onder bij elkaar houdt. Dit onderdeel was oorspronkelijk de klem van de flitser van een oude camera. De welbekende flitser van Graflex, die ook voor de hilt van de Lightsaber van Luke gebruikt werd. Ook in dit 3D model werkt dit onderdeel als een klem, hij valt om de andere onderdelen heen en wordt door het stokje en de vleugel samen geknepen. De bubbeltjes in het midden (oorspronkelijk afkomstig uit een oude rekenmachine) schuiven er gemakkelijk in voor de klem vastgezet wordt, en worden door de druk op hun plek gehouden.

Middenin de klem wordt een onderdeel geklemd dat door de gaten in de klem zichtbaar is, dit stelt de elektronica voor die in de hilt verwerkt zit.

Boven de klem zit wat oorspronkelijk een geweergranaat was. Deze granaat werd in de loop van een geweer gestoken en afgevuurd. Het geribbelde gedeelte was de behuizing van de granaat, de ring erboven was de ”pin”. Deze pin ging door luchtweerstand ronddraaien om de granaat te activeren. In dit 3D model zijn deze opgedeeld in verschillende onderdelen; de geribbelde behuizing, de ring, en het stokje dat de twee verbindt. Deze onderdelen zijn zo opgedeeld zodat ze gemakkelijk te printen zijn, en je deze onderdelen eenvoudig kunt verven zonder kleuren over elkaar heen te krijgen. Zo krijg je mooie strakke randen. Het stokje wordt door middel van een ingenieus draaisysteem vastgedraaid aan de behuizing, de ring glijdt er overheen en zit door middel van wrijving vast. Daarboven zit het gedeelte waar het ”lichtzwaard” daadwerkelijk uit komt. Oorspronkelijk was dit een onderdeel uit een oude Rolls Royce Derwent 8 Jetmotor. Omdat deze nogal ingewikkelde vormen heeft is deze opgedeeld in 3 stukken die na het printen eenvoudig in elkaar glijden, om vervolgens bovenop het stokje van de granaat bevestigd te worden.

Hoewel de Wanhao de ”bubbels” en de pin van de Graflex klem redelijk netjes geprint heeft, vond ik het jammer dat de bubbels niet doorzichtig waren, zoals bij de echte het geval was. Daarom heb ik besloten deze nogmaals te laten printen, maar dan op een industriële SLA printer, deze hebben een veel hogere resolutie en kunnen onder andere in het semi doorzichtige materiaal printen dat op deze foto’s te zien is. Omdat de resolutie zo hoog is heb ik ook besloten om de onderdelen van de pin nogmaals te printen, zo was er minder nabewerking nodig om ze mooi glad te krijgen.

Toen alle onderdelen geprint waren was het tijd om ze allemaal te schuren. Ik heb ze allemaal even kort met korrel 180 schuurpapier bewerkt om de grootste oneffenheden van de printlagen die zichtbaar blijven wat gladder te krijgen. Daarna heb ik ze allemaal grondig onder handen genomen met korrel 400 schuurpapier. Voor deze onderdelen heb ik in de printer Innofil3D PLA filament gebruikt. Dit plastic print niet alleen heel fijn, het is achteraf ook vrij eenvoudig na te bewerken om tot een geweldig glad resultaat te komen.

Hierna heb ik Sencys grondverf uit een spuitbus gebruikt om alle onderdelen van een laagje grondverf te voorzien. Doordat alle onderdelen nu een egale grijze kleur gekregen hebben is het makkelijk te zien of er nog oneffenheden in zitten die weggescheurd dienen te worden voor we verder kunnen gaan met de volgende stap.

Kleurtjes! De onderdelen zijn per kleur opgedeeld, waardoor ze eenvoudig met een kwast of spuitbus te verven zijn. Ik heb alle onderdelen opgesteld op houten blokjes met lange en ver uitstekend spijkers, zodat ze allemaal boven de ondergrond hangen. De spijkers raken alleen de binnenkant van de objecten aan, delen die we niet zien, dus ze hebben geen negatieve invloed op het verfproces.

De lightsaber bestaat uit een aantal verschillende metaalkleuren, Ik heb enamel verf van Humbrol gebruikt, de bovenkant is Gunmetal, de ring en het stukje hieronder zijn van hetzelfde Oud Brons. De geribbelde behuizing en het stukje handvat onder de klem zijn zwart. De klem en de pommel zijn Zilver, hoewel deze bij nader inzien wat lichter hadden mogen zijn. De knoppen en de vleugel van de klem zijn Gunmetal.

Dit is een hele nette basislaag voor de lightsaber, alle onderdelen hebben een laagje vernis gekregen om de kleur te beschermen tegen UV licht en slijtage.

Dit is een punt waarop de lightsaber als ”af” beschouwd zou kunnen worden. Alle kleuren zijn immers aanwezig. Maar we weten natuurlijk allemaal dat één van de aspecten die Star Wars zo’n groot succes maakte het feit is dat alles er in de film gebruikt en oud uit ziet. Dus dat was ook mijn doel met dit Lightsaber; hij moet er uitzien alsof hij al tientallen jaren bij een kluizenaar aan zijn riem hangt, of in een kist in zijn hut ligt. Om dit te bereiken heb ik verschillende kleuren verf toegepast over alle onderdelen van het lightsaber. Ik heb een heleboel randjes van wat zilver voorzien, zo lijkt het alsof ze beschadigd en versleten zijn. Op veel plekken heb ik wat vlekjes in een aantal kleuren bruin gemaakt om roestplekken te simuleren. Ook is er her en der royaal, verdunde zwarte en donker bruine acrylverf toegepast. Dit is met een kwast zonder enige finesse over verschillende delen gesmeerd, daarna is het overgrote deel met een keukenpapiertje weer weg geveegd, zo zijn de donkere kleuren alleen achter gebleven in kiertjes, groeven, deukjes en diep gelegen stukken. Ook hebben ze wat globalere vlekken achtergelaten. Nu lijkt het alsof de lightsaber hilt in geen jaren fatsoenlijk is schoongemaakt.

Hierna heb ik een ”slechte” kwast genomen, een kwast waar ik een stel haren uit weg geknipt heb, in verschillende keren ik heb wat zwarte, bruine, grijze en zilveren verf op deze kwast gedaan, en deze kwast vervolgens bijna leeg gewreven op een papiertje. Hierna heb ik met het kleine beetje overgebleven verf op de kwast een heleboel ”krassen” gemaakt op het hilt. Ik heb snel en willekeurige rechte lijnen getrokken in allerlei verschillende richtingen. Dit geeft de hilt een nog meer gebruikt gevoel.

En voila! Het resultaat:

Niet slecht al zeg ik het zelf. En ja, ik weet dat ik vergeten ben om het ringetje waarmee het lightsaber aan de riem van Ben hing er aan vast te maken. Dat gebeurt spoedig.

Los van de missende ring is het een prima resultaat. De lightsaber ziet er niet alleen leuk uit, het feit dat ik hem bijna helemaal zelf gemaakt heb (nogmaals dank aan Jacky voor het beschikbaar stellen van het 3D model) geeft hem een stukje emotionele waarde waardoor ik er trots op kan zijn deze aan de muur te hangen. Voor het hele project heb ik alleen een 3D Printer, schuurpapier, verf en kwasten gebruikt, dus los van de printer een vrij eenvoudige en makkelijk toegankelijke set materialen en gereedschap.

Mocht je in het bezit zijn van een 3D printer, dan kan ik je dit project van harte aanraden. Ben je niet in het bezit van een printer, dan is dit misschien een aanzet om je eens te verdiepen in de steeds toegankelijker wordende wereld van het 3D Printen. Als jullie zelf dit lightsaber al eens gemaakt hebben dan zou het natuurlijk leuk zijn als jullie daar foto’s van willen delen in de comments. Zo kunnen we allemaal genieten van de creativiteit van anderen, en wellicht spoor je er mensen mee aan om ook zelf creatief aan de gang te gaan.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om over mijn proces te lezen. Mochten jullie interesse hebben, dan verschijnt er binnenkort weer een nieuw project. De volgende keer ga ik aan de slag met een wapen uit Return of the Jedi.

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
4 Comments

4 Comments

 1. Jason

  24 november 2016 at 15:30

  Nice work. Do you sell those lightsabers? I’d love one.

  Best,

  Jason

 2. Thomas

  22 december 2016 at 16:03

  Even een vraagje over de printer zelf: maakt hij veel geluid? Ik ben van plan er ook eentje aan te schaffen, speciaal voor Star Wars gerelateerde dingen. :p

  • Roel

   23 december 2016 at 00:39

   Hey Thomas, leuk dat je ook met dit soort dingen aan de slag wil gaan. Wat geluid betreft kan dit model er wel wat van. De printer zelf, de motoren die de printkop bewegen, maken amper geluid, maar de ventilator die de electronica in de control box koel houdt is wel vrij luidruchtig.
   Als hij op een werkkamer staat waar je zelf ook bezig bent hoor je hem wel maar daar is prima mee te leven. Als je hem op een slaapkamer of studentenkamer hebt staat zou ik hem ‘s nachts niet laten printen, daar maakt hij dan net wat teveel geluid voor.

   Maar uiteraard kun je hem wel in een doos/kabine/kast zetten die je bekleed met geluidsdempend schuim, dat scheelt een hoop. Op internet zijn ook een hoop manieren te vinden om de betreffende ventilator te vervangen door een stiller model.

   Out of de box is dit model prima voor een werkkamer of garage. Voor een slaapkamer is hij minder geschikt, maar opties zijn er met deze printer zeker wel 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Canto Bight: het mekka van gokken in het Star Wars universum

Geplaatst

op

Door

In 1977 introduceerde George Lucas de Star Wars-fans de sociale kant van zijn magische universum toen Luke Skywalker en Obi Wan Kenobi de beruchte Mos Eisley Cantina bezochten. Hier hadden de fans ook hun eerste ontmoeting met Han Solo. Het gaf het publiek inzicht in de smerige onderwereld van het drinken en socialiseren in het Star Wars universum.

De nieuwe casinostad Canto Bight lijkt losjes op het decor van Monte Carlo. Er ligt focus op rijkdom en privilege met een vleugje invloed van de James Bond-franchise. Regisseur Rian Johnson verklaarde een verlangen te hebben gehad om een luxueus deel van het Star Wars universum te creëren dat zo vaak beperkt is tot desolate en zanderige omgevingen.

Fans zijn getuige van een kleurrijke mix van willekeurige buitenaardse wezens en obscuur uitziende soorten die ook allemaal op dit gokparadijs neerdalen.

Canto Bight wordt door velen gezien als het eerbetoon aan de Mos Eisley Cantina. Hoewel Maz Kanata’s Cantina in The Force Awakens wel een knipoog naar de Cantina-cultuur bevat, is het gevoel dat de aanwezigheid van zoveel unieke buitenaardse wezens in de Canto Bight-scene de kijkers het gevoel geeft dat ze iets zien wat ze nog nooit eerder hebben gezien.

Dit was een van de belangrijkste redenen waarom de oorspronkelijke Star Wars trilogie zo succesvol was. Het was allemaal nieuw.

Star Wars en casino’s

Door het gezinsvriendelijke thema van de Star Wars-films hebben casino’s nooit een grote rol gespeeld in de films, maar ze zijn wel een integraal onderdeel geworden van de franchise. Casino’s zijn in een aantal spin-off materialen opgedoken om te laten zien hoe gokken een vitaal onderdeel is van het Star Wars universum. Voorbeelden hiervan zijn onder andere het Aerie Casino, Balance Casino, Casino Kuari, Coruscant Crown Casino, Daystar Casino, Iego Casino, Star Cluster Casino en nog veel meer.

Deze casino’s boden gokkers de kans om een aantal spellen te spelen. In het tijdperk van de Old Republic waren spellen zoals Pazaak, Dejarik, Holochex en Ratts Race populair. En gedurende het Keizerlijke tijdperk werden spellen zoals Binspo, Compmatch, Sabacc en Tregald vaak gespeeld.

Verwijzingen naar gokken in het Star Wars universum

Het belang van gokken in casino’s binnen het Star Wars universum is zo groot dat de saga een eigen geschiedenis heeft ontwikkeld met betrekking tot de praktijk. Fansites ontsnappen aan het feit dat, hoewel gokken grotendeels verboden was in de Old Republic, het nog steeds toegestaan was om te opereren in sommige gebieden van het melkwegstelsel. Tijdens de Clone Wars heeft Senator Simon Greyshade een wet aangenomen die het mogelijk maakte om gokken op grote schaal te legaliseren in het hele universum.

Er is ook een aantal keren naar het gokken verwezen in de Star Wars films.

Het was een spel van Sabacc dat Han Solo won tegen Lando Calrissian om hem eigenaar te maken van de Millennium Falcon. Dit werd onthuld in The Empire Strikes Back toen Han Lando in Cloud City bezocht. In 2018 zagen we in de film Solo hoe het potje Sabacc van de grond kwam.

In de prequel-trilogie stond ook veel op het spel toen Anakin Skywalker deelnam aan podrace weddenschappen. Zijn eigenaar Watto wedde vaak tegen Anakin, hij waardeerde zijn talenten als podracer maar was in de veronderstelling dat het hem ontbrak aan de ervaring die nodig was om te winnen. Vergeet ook niet dat Jedi Master Qui-Gon Jinn Anakin’s vrijheid won in de Boonta Eve podrace in The Phantom Menace.

Ook een aantal boeken heeft het gokken binnen het Star Wars universum behandeld. Rebel Rising, Star Wars Rebels, Battlefront II: Inferno Squad, en Aftermath hebben allemaal verwezen naar gokken binnen het Star Wars universum. Het is ook een onderwerp dat herhaaldelijk aan de aandacht van de karakters door C3-PO wordt gebracht die opmerkingen maakt over wat de kansen op succes in een bepaalde situatie zijn. Han Solo reageert dan met zijn klassieke lijn “Never tell me the odds!”.

Lees verder

Artikelen

Moet je nu (opnieuw) beginnen aan Star Wars Battlefront II?

Geplaatst

op

Door

Je mag het huis niet uit. Buiten lijkt een coronabesmetting op de loer te liggen. We moeten in isolatie in onze eigen huizen. Buiten lijkt ver weg. Gelukkig is er binnen genoeg te doen. Dit is de perfecte tijd om Star Wars Battlefront II (opnieuw) te starten. 

 

Er is geen game die ik meer heb moeten verdedigen dan Star Wars Battlefront II. Waar ik sinds de aankondiging van het spel enorm uitkeek naar de release (het eerste deel werd mijn meest gespeelde spel op mijn Xbox One ooit), werd de launch van het spel volledig onderuitgehaald doordat er lootboxen in de game zouden gaan zitten.  Electronic Arts had hun gretige handjes om de game geplaatst om het geniale werk van gameontwikkelaar DICE teniet te doen door de game te doorspekken met boxen die spelers konden kopen met echt geld. Normaliter is dat geen probleem wanneer het puur om cosmetische items gaat. Maar in Battlefront II lag het net wat anders. En iedereen wist de game massaal te negeren. De game is inmiddels meer dan twee jaar oud, is voor een spotprijs te koop en heeft alle problemen vervangen door bijzonder veel extra content. Geloof me, dit is het moment om met z’n allen terug te keren!

Battlefront II: wat Battlefront (2015) had moeten zijn

De eerste Battlefront van EA (2015) was een heerlijke shooter die geplaagd werd door het gebrek aan content. De basisgame was vrij kaal en alle uitbreidingen waren prijzig waardoor de community verdeeld werd. Deel twee zou het anders gaan doen. Er waren beloftes voor gigantische gevechten, grafische prachten die het realisme aan zouden tikken en er moest veel meer content komen dan in het eerste spel. Meer dan drie keer zoveel zelfs. Ook kwam er een volledige singleplayer, iets wat in het eerste spel compleet miste. Dit gaf een nieuw verhaal vanuit de ogen van The Empire. Want wat is de impact op mensen die The Emperor dienen wanneer de tweede Death Star boven de bosmaan van Endor ontploft, met Palpatine daarbij? Daarnaast zou de Season Pass verdwijnen en alle content na release gratis zijn. Als toefje op de taart werd studio Criterion (van Burnout) ingeschakeld om de vliegmissies voor hun rekening te nemen om meer snelheid toe te voegen. De belofte was gigantisch en nooit eerder keek ik zo enorm uit naar de release van een game.

 

 

Lootboxen

Iedereen had het over lootboxen toen de game verscheen. Het was mogelijk om behoorlijk wat extra’s vrij te spelen (at random, dat wel) door lootboxen te openen. Nieuwe en sterkere wapens, betere krachten, dat soort dingen. Dingen die best wat impact hebben op het spel. Wanneer je de digitale portemonnee trok had je dus duidelijk een voorsprong op gamers die dat niet deden. Pay to win, een drama. Elke website had het er over en vergat dat er, onder de lootboxen, een verdomd toffe game zat. Ja, de verhalende stand was misschien niet zo diepgaand als dat we hadden gehoopt, maar de multiplayer was van een bijzonder hoog niveau. Nooit eerder konden we als gamers het Star Wars-universum beleven zoals hier. Grafisch zag het er zo bizar goed uit en elk geluidje klopte met onze herinneringen uit de films. De actie knalde van het scherm, de geluiden lieten menig geluidsinstallatie bewijzen waarom ze zo duur waren. Er was een flink aantal locaties aanwezig, bekende personages, het speelde fantastisch. Maar niemand zag het, want lootboxen.

 

Echter, wat deze huidige generatie spelcomputers ons heeft geleerd, is dat games met een valse start vaak sterker terug kunnen komen. Omdat ontwikkelaars toch door gaan, steeds aan de game kan blijven sleutelen en feedback vanuit de fans van harte mee wil nemen in het proces. Dit zagen we al bij titels als Ghost Recon: Wildlands, For Honor en Rainbow Six: Siege. De oplettende lezer merkt dat Ubisoft dus als bedrijf bijna synoniem staat voor deze aanpak. Maar ook Battlefront II heeft deze tactiek toe weten te passen. Zo bracht DICE al een maand na de originele release de eerste grote update voor de game, gelinkt aan de release van The Last Jedi in de bioscopen. Met nieuwe maps en modi, Finn en Captain Phasma speelbaar en nieuwe voertuigen. De map op Crait is grafisch een lust voor het oog. Net zoals in de film spatten de rode korrels in het rond bij elke impact van een laser blast. Ook werd het verhaal uitgebreid voor de eenzame speler met Resurrection. Enkele nieuwe levels gingen verder waar de originele game ophield. En alles was uiteraard gratis.

 

 

Gratis uitbreidingen

Helaas vonden de bioscoopgangers The Last Jedi niet de beste Star Wars-film ooit (om het maar even zacht uit te drukken). De complete fanbase werd uit elkaar gedreven. Je vond de film geweldig of helemaal ruk. Wanneer je marketing van je game dan draait om zo’n film… yikes. Gelukkig bracht DICE niet veel later de mode Ewok Hunt, waarin je in de nacht op Endor met Ewok op Stormtroopers kon jagen. Het voelde haast als Star Wars-horror maar was een grote hit. Season 2 bracht content rondom de film Solo. Wederom nieuwe levels, modi, en mogelijkheden om te spelen. Lightsabergevechten werden opnieuw uitgerold om ze cinematischer te maken, er verscheen een offline Star Fightermodus en waren er meer manieren om jouw soldaat aan te passen. En, jawel, het bracht een hele hoop Clone Troopers. Je gaat nooit de fout in met Clone Troopers wanneer je het mij vraagt. Daarnaast werden Solo en Lando uit de film toegevoegd als speelbare personages. Een hele sterke update, maar ook Solo deed het in de bioscopen niet bijzonder goed. Wederom omdat de fanbase zo verstrooid was door The Last Jedi besloten veel fans de film te negeren. Als statement richting Disney. Heel jammer, want hierdoor werd de film een flop. En dat is zonde, wat Solo is awesome. En die content in de game? Volledig gratis, wederom.

 

Season 3 werd later toegevoegd en is tot op heden nog steeds mijn meest favoriete stukje DLC voor de game. Want jawel, eindelijk werd het mogelijk. We mochten eindelijk in deze grafische pracht de Clone Wars beleven vanaf de bekende slagvelden. Stap in de schoenen van een Clone en betreed het gevecht op Geonosis. Dice wist hier echt uit te pakken en bracht gevechten groter dan ooit. Daarnaast combineerde ze verschillende speelmodi in een enkele mode. Wanneer je ronde A wint, verplaatst het gevecht naar een andere locatie. Het brengt een grotere schaal naar de game. Ook werden Obi-Wan Kenobi, Grievous, Anakin Skywalker en Dooku speelbaar. DICE bracht meer balans in de game, meer offline manieren van spelen en nieuwe mogelijkheden qua gameplay. En geloof me, je hebt Battlefront II pas echt gespeeld wanneer je de Clone Wars gevochten hebt. Geonosis bleek een geweldig theater te zijn voor vieze, stoffige oorlogsvoering waarin de ontploffingen rijk zijn. En je raadt het al, ook de Clone Wars zijn volledig gratis te downloaden. 

 

Season 4 bracht een nieuwe map op Felucia en een zogenaamde’Large Scene singleplayer mode’ die geïnspireerd werd op de originele Battlefront II. Het was ook de intrede voor de Clone Commando’s. Iets wat spelers van Star Wars Republic Commando best kunnen waarderen gok ik zo. Snel werd dit opgevolgd met content uit de derde Star Wars-film sinds de release van de game. The Rise of Skywalker is ook volledig in de game te vinden. En dat brengt je zelfs de mogelijkheid om als BB-8 te spelen, iets wat compleet nieuwe manieren van spelen met zich mee weet te nemen. Het is allemaal wederom compleet gratis.

 

 

Nee, Battlefront II is niet meer die game die geteisterd werd door lootboxen. Het is ook niet meer de game die iets meer dan twee jaar geleden verscheen. Het is een gigantische bulk aan content, met enorm veel manieren van spelen, gecombineerd met alle momenten uit de Star Wars Saga. En het verdient het om gespeeld te worden. Dus pluk die game van een digitale winkel en geef het (opnieuw) een kans. Buiten is Corona te vinden, je moet toch binnen gaan blijven de komende tijd. DICE heeft Battlefront II niet laten vallen. En dat moeten wij ook niet doen.

Lees verder

Artikelen

Star Wars in 2020

De Skywalker saga kwam in 2019 ten einde, wat kunnen we in 2020 verwachten op Star Wars gebied?

Geplaatst

op

Door

Star Wars in 2020

Het einde van een tijdperk: eerder deze maand is de sequel trilogy van Disney’s Lucasfilm geëindigd met de release van The Rise of Skywalker. Met de komst van Disney+ is er voor de megastudio echter de mogelijkheid om grote Star Wars producties naar het ‘kleine scherm’ te brengen en inmiddels weten we ook dat dit de komende jaren de tendens zal zijn. Maar wat kunnen we allemaal aan Star Wars content verwachten in 2020?

Voor het eerst sinds 2014 zal er in 2020 (overigens ook in 2021) geen Star Wars film in de bioscoop verschijnen. Dit betekent echter zeker niet dat aankomend jaar geen nieuwe Star Wars content zal brengen.

Januari: de Star Wars film van 2022 en Project Luminous

Hoewel we geen nieuwe content verwachten in januari wordt het wel een maand met enkele nieuwe aankondigingen. Zo weten we al langer dat er vanaf december 2022 nieuwe Star Wars films zullen verschijnen. Naar alle waarschijnlijkheid zal Lucasfilm in de komende weken bekendmaken wie deze film gaat schrijven en/of regisseren.

Gezien het opstappen van Colin Trevorrow (oorspronkelijk schrijver/regisseur van Episode IX) en de ontslagen van Lord en Miller (oorspronkelijke schrijvers/regisseurs van Solo: A Star Wars Story) is het inmiddels duidelijk dat een dergelijke aankondiging weinig hoeft te betekenen. Toch zal Lucasfilm president Kathleen Kennedy – wiens contract in 2021 afloopt – niet opnieuw de plank willen misslaan met deze belangrijke regisseurskeuze. Hopelijk komen we bij deze aankondiging ook te weten of de film een losstaande spin-off gaat worden of dat deze toch weer deel gaat uitmaken van een trilogie. Dit laatste lijkt echter onwaarschijnlijk, gezien de recente uitspraken van Kennedy in een interview met de LA Times. Daarin noemde ze trilogieën per definitie ‘beperkend’ in het creëren van nieuwe verhalen en wil ze deze traditionele structuur van drie acts ondergeschikt maken aan het verhaal. Daarmee lijkt het erop dat de drie toekomstige Star Wars films (2022, 2024 en 2026) geen deel zullen uitmaken van een trilogie.

“I think it gives us a more open-ended view of storytelling and doesn’t lock us into this three-act structure,” zei Kennedy. “We’re not going to have some finite number and fit it into a box. We’re really going to let the story dictate that.”

Verder verwachten we in januari meer te horen over Project Luminous. Dit aanstaande project omvat een samenhangend geheel van verhalen die zullen worden verteld in de vorm van stripboeken en boeken. Op zichzelf klinkt dit misschien nog niet heel spannend, toch is er binnen de fanbase die zich in de verhalen verdiept genoeg reden om enthousiast te zijn. Dit heeft enerzijds te maken met de namen die zijn verbonden aan dit project, maar vooral ook wat het thema bij de aankondiging van Project Luminous lijkt te impliceren. Is de Force in gevaar?

Project Luminous

De aankondiging van Project Luminous vond plaats op Star Wars Celebration Chicago.

Februari: The Clone Wars krijgt een slotseizoen

In februari verschijnt het langverwachte laatste seizoen van de animatieserie The Clone Wars exclusief op Disney+. Dit seizoen zal onder leiding van bedenker Dave Filoni hopelijk eindelijk een passend en bevredigend einde bieden. Op dit moment zijn de eerste zes seizoenen van de serie beschikbaar op Disney+, dus er is nog tijd om de serie te kijken voordat je in het nieuwe seizoen duikt! Het laatste seizoen zal twaalf afleveringen tellen, waarbij o.a. de Siege of Mandalore als verhaal de revue zal passeren.

Lente: een nieuwe LEGO game en de UHD Blu-ray set?

Hoewel de releasedata van de nieuwe LEGO game en de 4K Blu-ray set van de Skywalker saga niet officieel zijn onthuld, lijkt een release in de lente voor beiden waarschijnlijk.

De laatste LEGO Star Wars game die is uitgekomen was gebaseerd op The Force Awakens. De aanstaande nieuwe game zal alle Skywalker sagafilms omvatten, zoals de titel en trailer ook aantonen. LEGO Star Wars: The Skywalker Saga wordt door vaste ontwikkelaar TT Games ontwikkeld in een nieuwe engine en zal zoveel mogelijk originele stemacteurs bevatten, waaronder Billy Dee Williams als Lando Calrissian. In de game zul je zelf kunnen kiezen in welke volgorde je de sagafilms wil doorlopen, waarbij elke film vijf missies zal hebben met daarmee dus een totaal van 45 missies in de game. Het vechten zal naar eigen zeggen diepgaander zijn dan in voorgaande LEGO games en uiteraard verwachten wij ook weer de nodige grappen die tegelijkertijd zowel de belangrijkste momenten uit de saga parodiëren als dat deze worden geëerbiedigd.

Onlangs verscheen de 4K Blu-ray set van de Skywalker Saga op verschillende Amerikaanse webshops, waaronder Amazon en Best Buy. Het ligt in de lijn der verwachting dat The Rise of Skywalker medio april fysiek uit zal komen (in navolging van een digitale release eind maart), waarbij kort daarna tevens de volledige Skywalker Saga zowel op DVD, Blu-ray en 4K Blu-ray als set zal verschijnen. De week van Star Wars dag (4 mei 2020) of ergens rondom de verjaardag van de franchise (25 mei 2020) lijkt mij persoonlijk geen slechte gok voor de release van deze sets, al is het op dit moment nog koffiedik kijken wanneer de set exact zal verschijnen.

Juni: de opnames van de Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi Disney+ series

Vrijdag 27 december verscheen de laatste aflevering van het debuutseizoen van The Mandalorian op Disney+. Gelukkig is men al sinds oktober druk bezig met het produceren van het tweede seizoen, maar in de tussentijd is het wachten op meer nieuws en aankondigingen omtrent andere Star Wars Disney+ series. Twee series waarvan we nu al weten dat ze eraan komen gaan over Cassian Andor en Obi-Wan Kenobi. We verwachten echter niet dat deze series al in 2020 zullen lanceren, het jaar daarop is waarschijnlijk een meer realistische inschatting. Op dit moment ziet het ernaar uit dat beide series in juni zullen beginnen met filmen, waarna we waarschijnlijk mondjesmaat meer nieuws gevoerd zullen krijgen in de vorm van o.a. gelekte foto’s en beelden. Voor officieel en groot Star Wars nieuws zullen we echter tot eind augustus moeten wachten.

Obi-Wan Kenobi

Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) en Kathleen Kennedy (president van Lucasfilm) bij de aankondiging van de Kenobi-serie op de D23 Expo in augustus 2019. Beeld: StarWars.com

Augustus: Star Wars Celebration in Anaheim

Eind augustus vindt opnieuw het grootste internationale Star Wars evenement ter wereld plaats in Anaheim, Californië. Niet toevallig vlak naast Disneyland en dus ook Galaxy’s Edge. Nu de toekomst van Star Wars films en series relatief open ligt hopen we op dit evenement meer te horen over de toekomstplannen van de franchise in de vorm van nieuwe aankondigingen en andere verrassingen.

Het lijkt wat vroeg om hier al beelden van de Cassian Andor- en Kenobi-serie te kunnen zien, maar mogelijk heeft men toch een korte teaser of behind the scenes beelden paraat voor de aanwezige fans. Verder verwachten we meer te horen over de film die in 2022 gepland staat te verschijnen, met mogelijk ook een tipje van de sluier over wat er daarna volgt.

Star Wars Celebration Anaheim

Star Wars Celebration vindt plaats op 27-30 augustus in Anaheim, Californië (Verenigde Staten).

De kans is echter groter dat de focus van Star Wars Celebration – gezien het feit dat we dan nog steeds lange tijd van de films uit 2024 en 2026 verwijderd zijn – vooral op Disney+ series ligt. We verwachten sowieso een trailer voor het tweede seizoen van The Mandalorian, dat in de herfst van 2020 zal verschijnen. Momenteel zullen de mensen van Lucasfilm en Disney tevens hard aan het werk zijn om ideeën uit te werken en nieuwe series binnen het Star Wars universum vorm te geven. Waar Marvel op de D23 Expo van augustus 2019 vele nieuwe live-action series aankondigde bleef Star Wars toch wat achter met enkel The Mandalorian, een Cassian Andor- en een Kenobi-serie op Disney’s eigen streamingdienst. Onze hoop is dan ook dat Lucasfilm op Celebration een vierde en misschien ook wel een vijfde serie aankondigt voor Disney+ om de tijd naar en tussen de aankomende films te overbruggen.

Herfst: het tweede seizoen van The Mandalorian

Op de dag dat het eerste seizoen van The Mandalorian eindigde, maakte bedenker en schrijver Jon Favreau bekend dat we in de herfst van 2020 het tweede seizoen tegemoet kunnen zien. Naar verwachting zullen in het tweede seizoen opnieuw verschillende regisseurs rouleren om de serie op de juiste manier in beeld te brengen, waaronder dit keer ook Jon Favreau zelf en Carl Weathers (in de serie te zien als Greef Karga). De enige hint die Favreau verder kon geven was deze foto op zijn Instagram, waarop we een Gamorrean zien.

View this post on Instagram

Season 2 of #TheMandalorian coming Fall 2020

A post shared by Jon Favreau (@jonfavreau) on

Star Wars in 2020: een nieuw decennium, een nieuw begin

Tot zover de verwachte Star Wars releases in 2020: zijn wij nog iets vergeten of heb jij een specifieke release waar je het meest naar uitkijkt? Laat het ons weten!

Lees verder

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder