Social Media

Artikelen

Roel’s Replica’s – Obi-Wan’s Lightsaber

Geplaatst

op

Obi-Wan Lightsaber 3D Print

Vandaag begin ik op Star Wars Awakens met een nieuwe serie over een onderwerp dat we tot dusver niet echt besproken hebben: Props en Cosplay. Star Wars is één van die franchises die visueel zo tot de verbeelding spreekt dat men al sinds het begin in 1977 voorwerpen en kostuums uit de films koopt of zelf namaakt. Zo ook ondergetekende.

Ik werk al jaren als 3D artiest en bouw het ene 3D model na het andere. Nadat ik jaren terug kennismaakte met 3D Printers was ik gelijk verkocht, deze techniek bracht mijn digitale creaties tot leven door ze de echte wereld in te toveren. Ik kwam al snel tot de conclusie dat ik hier niet alleen werkgerelateerde zaken mee kon vervaardigen, maar ik kon bijna alles maken dat ik wilde. Dus toen ik voor het eerst een 3D printer op mijn bureau had staan was een kleine Stormtrooper helm het eerste dat ik dit geweldige apparaat voor me liet maken. En langzaamaan is die hobby een klein beetje uit zijn voegen gebarsten. Hoewel ik door de jaren heen een leuke collectie ”echte” collectibles heb verzameld zijn er altijd props geweest die buiten mijn budget vallen. Denk bijvoorbeeld eens aan de collectie Force Awakens props die Propshop vorig jaar verkocht. Kylo Ren’s Lightsaber en Finn’s Stormtrooper Helm zagen er geweldig uit, maar bij het zien van het prijskaartje kreeg mijn portemonnee het spontaan Spaans benauwd.

Gelukkig heb ik toegang tot een 3D printer en kan ik diezelfde voorwerpen ook helemaal zelf maken, is de kwaliteit helemaal hetzelfde? Nee, dat waarschijnlijk niet, maar is het genoeg om mij tevreden te stellen? Dat zeker. Het feit dat ik deze voorwerpen helemaal zelf maak geeft ze ook nog eens een leuke emotionele waarde.

Mijn props, welke uiteenlopen van Lightsaber hilt, tot levensgrote helmen staan in mijn woning tentoongesteld, zo nu en dan plaats ik eens een foto online, maar daar blijft het een beetje bij. Dat is eigenlijk zonde, en daarom ga ik jullie op Star Wars Awakens laten zien hoe ik deze props en kostuumonderdelen maak. Sommige bestaan uit 3D modellen die kant en klaar van het internet gedownload kunnen worden, andere maak ik helemaal van het begin af aan. Ik zal alle stappen bespreken en uitleggen. Dit natuurlijk in de hoop dat jullie zelf ook de moed krijgen om hiermee aan de slag te gaan.

Waar beginnen we mee? Voor dit eerste artikel heb ik gekozen om Ben Kenobi’s lightsaber hilt te maken. Los van het feit dat ik dit hilt al heel lang aan mijn verzameling wilde toevoegen is het ook nog eens een vrij eenvoudig model om te maken. Jacky Wan, op het internet ook wel bekend als Valcrow heeft vorig jaar een 3D model bouwpakket gepubliceerd dat op elke desktop FDM 3D Printer geprint kan worden.

Daar beginnen we al met wat ingewikkelde termen, een Desktop FDM 3D Printer, wat houdt dat in? Een FDM, of Fused Deposition Modeling, Printer is het soort printer dat het meeste door consumenten gebruikt wordt, deze printers werken met plastic, vooral PLA of ABS plastic, maar tegenwoordig zijn er erg veel mogelijkheden. De printer smelt het plastic en de printkop beweegt terwijl het gesmolten plastic door een heel dun gaatje geperst wordt. De printer bouwt door de printkop te bewegen laagje voor laagje een model op totdat er een fysieke versie van het 3D model gemaakt is.

Er zijn zonder dollen honderden verschillende soorten FDM printers op de markt, in prijsklassen van een paar honderd tot een paar duizend euro. Kant en klare printers, of bouwpakketten die de eigenaar zelf nog in elkaar moet zetten. Welke printer is het beste? Daar is niet echt antwoord op te geven. Zolang een printer goed ontworpen is, is deze in staat de meest indrukwekkende voorwerpen te maken. Veel is er niet voor nodig, maar duidelijk mag wel zijn dat een bouwpakket dat je in China voor €150 bestelt van een lagere kwaliteit is dan een kant en klare Wanhao, Ultimaker of Flashforge printer. Welke printer het meest geschikt is, is heel persoonlijk, en ik raad je dan ook aan om online eens goed onderzoek te doen als je een printer wil aanschaffen.

Dankzij 3DNinja ben ik in het bezit van een Wanhao Duplicator i3, een printer met een metalen frame en hoogwaardige onderdelen. De printer kan zonder op een computer aangesloten te worden zijn werk doen. Dit omdat hij beschikt over een SD kaartlezer waar de bestanden die geprint moeten worden mee gelezen kunnen worden.

Daar gaan we dan, het 3D model voor dit project is hier online te vinden (en hier staat een eenvoudigere versie met 4 onderdelen). Jacky heeft de Lightsaber hilt zo opgebroken dat alle onderdelen in een optimale oriëntatie geprint kunnen worden, zo komen alle details goed tot hun recht en kunnen de verschillende onderdelen eenvoudig geverfd worden. Op de bovenstaande timelapse is goed te zien dat de printer de onderdelen laagje voor laagje opbouwt.

Obi-Wan Lightsaber 3D Print

De geprinte onderdelen klikken en klemmen heel eenvoudig in elkaar, het ontwerp is zo opgezet dat er eigenlijk geen lijm nodig is om de onderdelen bij elkaar te houden.

De pommel (dit was voor de echte lightsaber in de film oorspronkelijk de knop van een kraan) glijdt op het stukje handvat er boven (dit was onderdeel van een Browning machine geweer voor vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog). Hierboven zit een klem die de onderdelen er boven en onder bij elkaar houdt. Dit onderdeel was oorspronkelijk de klem van de flitser van een oude camera. De welbekende flitser van Graflex, die ook voor de hilt van de Lightsaber van Luke gebruikt werd. Ook in dit 3D model werkt dit onderdeel als een klem, hij valt om de andere onderdelen heen en wordt door het stokje en de vleugel samen geknepen. De bubbeltjes in het midden (oorspronkelijk afkomstig uit een oude rekenmachine) schuiven er gemakkelijk in voor de klem vastgezet wordt, en worden door de druk op hun plek gehouden.

Middenin de klem wordt een onderdeel geklemd dat door de gaten in de klem zichtbaar is, dit stelt de elektronica voor die in de hilt verwerkt zit.

Boven de klem zit wat oorspronkelijk een geweergranaat was. Deze granaat werd in de loop van een geweer gestoken en afgevuurd. Het geribbelde gedeelte was de behuizing van de granaat, de ring erboven was de ”pin”. Deze pin ging door luchtweerstand ronddraaien om de granaat te activeren. In dit 3D model zijn deze opgedeeld in verschillende onderdelen; de geribbelde behuizing, de ring, en het stokje dat de twee verbindt. Deze onderdelen zijn zo opgedeeld zodat ze gemakkelijk te printen zijn, en je deze onderdelen eenvoudig kunt verven zonder kleuren over elkaar heen te krijgen. Zo krijg je mooie strakke randen. Het stokje wordt door middel van een ingenieus draaisysteem vastgedraaid aan de behuizing, de ring glijdt er overheen en zit door middel van wrijving vast. Daarboven zit het gedeelte waar het ”lichtzwaard” daadwerkelijk uit komt. Oorspronkelijk was dit een onderdeel uit een oude Rolls Royce Derwent 8 Jetmotor. Omdat deze nogal ingewikkelde vormen heeft is deze opgedeeld in 3 stukken die na het printen eenvoudig in elkaar glijden, om vervolgens bovenop het stokje van de granaat bevestigd te worden.

Hoewel de Wanhao de ”bubbels” en de pin van de Graflex klem redelijk netjes geprint heeft, vond ik het jammer dat de bubbels niet doorzichtig waren, zoals bij de echte het geval was. Daarom heb ik besloten deze nogmaals te laten printen, maar dan op een industriële SLA printer, deze hebben een veel hogere resolutie en kunnen onder andere in het semi doorzichtige materiaal printen dat op deze foto’s te zien is. Omdat de resolutie zo hoog is heb ik ook besloten om de onderdelen van de pin nogmaals te printen, zo was er minder nabewerking nodig om ze mooi glad te krijgen.

Toen alle onderdelen geprint waren was het tijd om ze allemaal te schuren. Ik heb ze allemaal even kort met korrel 180 schuurpapier bewerkt om de grootste oneffenheden van de printlagen die zichtbaar blijven wat gladder te krijgen. Daarna heb ik ze allemaal grondig onder handen genomen met korrel 400 schuurpapier. Voor deze onderdelen heb ik in de printer Innofil3D PLA filament gebruikt. Dit plastic print niet alleen heel fijn, het is achteraf ook vrij eenvoudig na te bewerken om tot een geweldig glad resultaat te komen.

Hierna heb ik Sencys grondverf uit een spuitbus gebruikt om alle onderdelen van een laagje grondverf te voorzien. Doordat alle onderdelen nu een egale grijze kleur gekregen hebben is het makkelijk te zien of er nog oneffenheden in zitten die weggescheurd dienen te worden voor we verder kunnen gaan met de volgende stap.

Kleurtjes! De onderdelen zijn per kleur opgedeeld, waardoor ze eenvoudig met een kwast of spuitbus te verven zijn. Ik heb alle onderdelen opgesteld op houten blokjes met lange en ver uitstekend spijkers, zodat ze allemaal boven de ondergrond hangen. De spijkers raken alleen de binnenkant van de objecten aan, delen die we niet zien, dus ze hebben geen negatieve invloed op het verfproces.

De lightsaber bestaat uit een aantal verschillende metaalkleuren, Ik heb enamel verf van Humbrol gebruikt, de bovenkant is Gunmetal, de ring en het stukje hieronder zijn van hetzelfde Oud Brons. De geribbelde behuizing en het stukje handvat onder de klem zijn zwart. De klem en de pommel zijn Zilver, hoewel deze bij nader inzien wat lichter hadden mogen zijn. De knoppen en de vleugel van de klem zijn Gunmetal.

Dit is een hele nette basislaag voor de lightsaber, alle onderdelen hebben een laagje vernis gekregen om de kleur te beschermen tegen UV licht en slijtage.

Dit is een punt waarop de lightsaber als ”af” beschouwd zou kunnen worden. Alle kleuren zijn immers aanwezig. Maar we weten natuurlijk allemaal dat één van de aspecten die Star Wars zo’n groot succes maakte het feit is dat alles er in de film gebruikt en oud uit ziet. Dus dat was ook mijn doel met dit Lightsaber; hij moet er uitzien alsof hij al tientallen jaren bij een kluizenaar aan zijn riem hangt, of in een kist in zijn hut ligt. Om dit te bereiken heb ik verschillende kleuren verf toegepast over alle onderdelen van het lightsaber. Ik heb een heleboel randjes van wat zilver voorzien, zo lijkt het alsof ze beschadigd en versleten zijn. Op veel plekken heb ik wat vlekjes in een aantal kleuren bruin gemaakt om roestplekken te simuleren. Ook is er her en der royaal, verdunde zwarte en donker bruine acrylverf toegepast. Dit is met een kwast zonder enige finesse over verschillende delen gesmeerd, daarna is het overgrote deel met een keukenpapiertje weer weg geveegd, zo zijn de donkere kleuren alleen achter gebleven in kiertjes, groeven, deukjes en diep gelegen stukken. Ook hebben ze wat globalere vlekken achtergelaten. Nu lijkt het alsof de lightsaber hilt in geen jaren fatsoenlijk is schoongemaakt.

Hierna heb ik een ”slechte” kwast genomen, een kwast waar ik een stel haren uit weg geknipt heb, in verschillende keren ik heb wat zwarte, bruine, grijze en zilveren verf op deze kwast gedaan, en deze kwast vervolgens bijna leeg gewreven op een papiertje. Hierna heb ik met het kleine beetje overgebleven verf op de kwast een heleboel ”krassen” gemaakt op het hilt. Ik heb snel en willekeurige rechte lijnen getrokken in allerlei verschillende richtingen. Dit geeft de hilt een nog meer gebruikt gevoel.

En voila! Het resultaat:

Niet slecht al zeg ik het zelf. En ja, ik weet dat ik vergeten ben om het ringetje waarmee het lightsaber aan de riem van Ben hing er aan vast te maken. Dat gebeurt spoedig.

Los van de missende ring is het een prima resultaat. De lightsaber ziet er niet alleen leuk uit, het feit dat ik hem bijna helemaal zelf gemaakt heb (nogmaals dank aan Jacky voor het beschikbaar stellen van het 3D model) geeft hem een stukje emotionele waarde waardoor ik er trots op kan zijn deze aan de muur te hangen. Voor het hele project heb ik alleen een 3D Printer, schuurpapier, verf en kwasten gebruikt, dus los van de printer een vrij eenvoudige en makkelijk toegankelijke set materialen en gereedschap.

Mocht je in het bezit zijn van een 3D printer, dan kan ik je dit project van harte aanraden. Ben je niet in het bezit van een printer, dan is dit misschien een aanzet om je eens te verdiepen in de steeds toegankelijker wordende wereld van het 3D Printen. Als jullie zelf dit lightsaber al eens gemaakt hebben dan zou het natuurlijk leuk zijn als jullie daar foto’s van willen delen in de comments. Zo kunnen we allemaal genieten van de creativiteit van anderen, en wellicht spoor je er mensen mee aan om ook zelf creatief aan de gang te gaan.

Ik hoop dat jullie het interessant vonden om over mijn proces te lezen. Mochten jullie interesse hebben, dan verschijnt er binnenkort weer een nieuw project. De volgende keer ga ik aan de slag met een wapen uit Return of the Jedi.

Levenslange Fan. Leest veel boeken en comics. Maakt replica props in zijn vrije tijd.

Lees verder
Advertentie
4 Comments

4 Comments

 1. Jason

  24 november 2016 at 15:30

  Nice work. Do you sell those lightsabers? I’d love one.

  Best,

  Jason

 2. Thomas

  22 december 2016 at 16:03

  Even een vraagje over de printer zelf: maakt hij veel geluid? Ik ben van plan er ook eentje aan te schaffen, speciaal voor Star Wars gerelateerde dingen. :p

  • Roel

   23 december 2016 at 00:39

   Hey Thomas, leuk dat je ook met dit soort dingen aan de slag wil gaan. Wat geluid betreft kan dit model er wel wat van. De printer zelf, de motoren die de printkop bewegen, maken amper geluid, maar de ventilator die de electronica in de control box koel houdt is wel vrij luidruchtig.
   Als hij op een werkkamer staat waar je zelf ook bezig bent hoor je hem wel maar daar is prima mee te leven. Als je hem op een slaapkamer of studentenkamer hebt staat zou ik hem ‘s nachts niet laten printen, daar maakt hij dan net wat teveel geluid voor.

   Maar uiteraard kun je hem wel in een doos/kabine/kast zetten die je bekleed met geluidsdempend schuim, dat scheelt een hoop. Op internet zijn ook een hoop manieren te vinden om de betreffende ventilator te vervangen door een stiller model.

   Out of de box is dit model prima voor een werkkamer of garage. Voor een slaapkamer is hij minder geschikt, maar opties zijn er met deze printer zeker wel 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

The Bad Batch: “Battle Scars”

Geplaatst

op

Door

Rex

Vandaag verscheen alweer de zevende aflevering van Star Wars: The Bad Batch genaamd “Battle Scars” op Disney+. In deze serie artikelen laat ik je weten hoe ik de serie beleef. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

Laat ik maar meteen met de deur in huis trappen: deze aflevering van The Bad Batch was de beste aflevering sinds de seizoenspremière. In tegenstelling tot de vorige afleveringen, welke meer een ‘freak of the week’ aanpak hanteerde, vonden er in deze aflevering daadwerkelijk gebeurtenissen plaats die invloed hadden op het grotere verhaal. Kort gezegd: bij het (terug)kijken van The Bad Batch is deze aflevering onmisbaar.

De terugkeer van Captain Rex

De vorige aflevering eindigde met Rafa en Trace Martez die met een mysterieus persoon spraken, dit bracht in onze Star Wars chatroom een aardige discussie los. Was dit Ahsoka, Bail Organa of toch Mon Mothma? Het bleek niemand minder dan oudgediende Captain Rex te zijn! Ergens ook wel logisch, aangezien Ahsoka de enige link is tussen de gezusters Martez en Rex en we wisten op basis van de trailers al dat laatstgenoemde nog een keer moest verschijnen.

Rex ontmoet de Bad Batch in de cantina van Cid.

Het lukt de Bad Batch – opnieuw met uitzondering van Crosshair, die we nu al enkele afleveringen niet meer hebben gezien – met dank aan Rex’ hulp om hun inhibitor chips kwijt te raken, maar niet voordat we nog één keer geconfronteerd worden met de vreselijke gevolgen van deze chip. De scène waarin Wrecker zichzelf kwijtraakt en Order 66 probeert uit te voeren vond ik intens, de show laat hier een van zijn donkerste momenten zien wanneer hij bijna op het punt staat om Omega – het kind waarmee hij inmiddels een band heeft opgebouwd – te doden. Gelukkig (of moet ik zeggen, ‘uiteraard’?) kwam het niet zover, maar ik kan in elk geval niet ontkennen dat dit een van de weinige momenten in de serie tot nu toe was waarin ik op het puntje van mijn bank zat. En ik ben blij dat het plotpunt over Wrecker’s hoofdpijn hiermee tot een eind is gekomen.

Rex kijkt op een afstandje toe terwijl de leden van de Bad Batch één voor één hun inhibitor chips laten verwijderen.

De weg naar het kwijtraken van de inhibitor chips was ook tof; we zagen vandaag voor het eerst in een Star Wars film/serie de planeet Bracca – die we kennen als beginplaneet uit de game Jedi: Fallen Order. Overigens, voor de gelukkige next-gen consolebezitters: vandaag is er een nieuwe versie van deze game verschenen welke je gratis kunt downloaden als je de game al in bezit hebt! Uit de game weten we dat Bracca een van de belangrijkste scheepswerfplaneten was die gebruikt werd om schepen uit het Clone Wars-tijdperk te ontmantelen. Logisch dat Rex de Bad Batch hierheen brengt om incognito de inhibitor chips te verwijderen, hij kan ze immers moeilijk een actief ziekenhuis insmokkelen.

Conclusie: de beste aflevering tot nu toe

De aflevering bood – op de spannende scène met een ontketende en gehersenspoelde Wrecker na – weinig actie, maar daar zul je niemand over horen klagen. De relatie tussen Wrecker en Omega is door het voorval alleen maar sterker geworden (ze aten weer gezellig samen van de Mantell-mix) en het einde van de aflevering lijkt erop te duiden dat we Rex nog wel terug gaan zien in de serie. Ik ben benieuwd hoe het met Crosshair gaat en wat Fennec Shand uitspookt, wie weet dat we daar volgende week meer van gaan zien!

Lees verder

Artikelen

Waarom tienduizenden Jedi wereldwijd in overheidsdata staan

Geplaatst

op

Door

The Last Jedi Poster

Genoeg Star Wars-fans zouden echte Jedi willen zijn, maar in officiële overheidsdata wereldwijd staan er ook daadwerkelijk vele duizenden. Hoe zit dat?

(meer…)

Lees verder

Artikelen

Wie is Fennec Shand?

Alles wat we tot nu toe weten over Fennec Shand!

Geplaatst

op

Door

Fennec Shand

Zoals we inmiddels weten maakte Fennec Shand in The Bad Batch haar animatiedebuut, nadat dit personage oorspronkelijk te zien was in The Mandalorian. Wat weten we precies over haar en hoe is dit personage ontstaan?

De oorsprong van Fennec Shand

Fennec Shand was voor het eerst te zien in Chapter 5: The Gunslinger van The Mandalorian. De naam voor dit personage is afkomstig van de fennek, een woestijnvos. Deze vos staat bekend om zijn kleine formaat en is dan ook de kleinste vossensoort, al heeft deze wel de grootste oren. Een foto kan dan ook niet uitblijven:

De fennek, oftewel woestijnvos, is de kleinste vos die er bestaat en heeft tegelijkertijd de grootste oren van alle vossensoorten.

Of de eigenschappen van deze vos iets zeggen over het personage Fennec Shand is niet helemaal duidelijk, maar ikzelf kan me best voorstellen dat het voor een assassin gunstig is om minimale sporen achter te laten en tegelijkertijd alert te zijn op je waarnemingen en zintuigen – zoals je hoorvermogen.

De vrouw achter Fennec Shand

Fennec Shand wordt gespeeld door Ming-Na Wen die we kennen van de Engels gesproken animatiefilm MulanER en Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D.. We wisten al een tijdje dat we Fennec ook in The Bad Batch zouden gaan zien, waarbij de stem zal worden ingesproken door Wen.

Fennec Shand

Fennec Shand (Ming-Na Wen) in kostuum.

Lando Calrissian als inspiratie

In The Mandalorian, dat zich ongeveer 25 jaar na The Bad Batch afspeelt, kennen we Fennec als een stoere vrouw – een huurmoordenaar waar je geen ruzie mee wilt. Van oorsprong leent het personage wat betreft inspiratie veel van publiekslieveling Lando Calrissian uit de originele trilogie Star Wars films, althans dat was de opdracht voor Brian Matyas, karakterontwerper bij Lucasfilm. Qua vechtstijl zijn sniperwapens haar specialiteit; ze heeft de vaardigheid ontwikkeld om zowel op de grond als ‘hangend’ in de lucht met uiterste precisie een vijand uit te schakelen.

Fennec Shand

Fennec Shand in The Mandalorian, met haar karakteristieke helm.

Haar helm is gebaseerd op middeleeuwse steekspellen, waarbij Matyas de uitrusting van het personage wat vrouwelijke rondingen mee wilde geven om de uitstraling van een elitaire huurmoordenaar na te bootsen middels het gebruik van bepaalde kleuren, geometrische vormen en stoffen.

Fennec Shand in The Mandalorian

Voordat we het personage daadwerkelijk ontmoeten op Tatooine komen we als kijker te weten dat Shand als een formidabele tegenstander wordt beschouwd door hoofdpersonage Din Djarin. Haar reputatie heeft hem doen twijfelen of hij haar wel echt wil vangen. Shand heeft een prijs van 10.000 credits boven haar hoofd hangen, credits die de Mandalorian dringend nodig heeft om zijn schip te repareren. Met Toro Calican, een aspirant bounty hunter die maar wat graag een naam voor zichzelf wil opbouwen, gaat hij op pad om Shand te proberen gevangen te nemen.

Fennec Shand

Fennec Shand werd gezocht met een beloning van 10.000 credits.

Niet lang daarna heeft Din Djarin het aan zijn beskar te danken dat hij nog leeft, aangezien hij een paar keer van achteren wordt geraakt door het snipergeweer van Fennec Shand. Na het toepassen van enkele trucs (waaronder een serie flashbang-granaten) lukt het Din Djarin samen met Toro Calican om dichtbij Shand te geraken en haar te vangen. Omdat één van de twee speeders total loss is geraakt bij de confrontatie, gaat Din Djarin op zoek naar een ander vervoersmiddel (zoals een dewback) terwijl Calican achterblijft met Shand.

Fennec Shand

De gevangen Fennec wordt in de gaten gehouden door Toro Calican.

Het is daar waar Shand’s overlevingsinstinct en manipulatieve vaardigheden zich van hun beste kant laten zien; ze overtuigt Calican ervan dat de Mandalorian een veel interessantere prooi is voor hem om zijn reputatie mee op te krikken. Niet zozeer voor het geld, maar omdat de Bounty Hunter’s guild naar hem op zoek is en hij een gezocht ‘kind’ met zich meedraagt, de kleine groene vriend die door fans liefkozend Baby Yoda wordt genoemd. Calican bedankt haar voor dit advies en schiet haar neer, beseffend dat hij haar nu niet meer nodig heeft.

Het lijkt erop dat Fennec Shand niet meer is, maar een oude vriend van haar die wij maar al te goed kennen als de iconische Boba Fett schiet haar te hulp en redt haar leven. Vanaf dat punt zijn de twee onafscheidelijk van elkaar. In het tweede seizoen van The Mandalorian is Fennec vooral te zien als vaste partner in crime van Fett. Ze beschouwen het als hun missie om Din Djarin te helpen om de ontvoerde Grogu te redden uit de klauwen van Moff Gideon.

Fennec Shand

Fennec en Boba sluiten zich aan bij het team van Din Djarin, om baby Grogu terug te halen.

Nadat deze missie is volbracht trekken Fennec en Boba Fett naar het voormalige Jabba’s Palace op Tatooine, waar Fett de plek inneemt van lokale crimelord – met Fennec aan zijn zijde. Hoe dit verhaal verder gaat zullen we vanaf december 2021 in The Book of Boba Fett gaan zien.

Fennec Shand

Fennec en Boba in Jabba’s Palace.

The Bad Batch

Op het moment van schrijven is Fennec net voorbijgekomen in de onlangs gestarte Star Wars serie The Bad Batch. Lees hier meer over de aflevering “Cornered”!

Fennec Shand in de trailer van The Bad Batch.

Lees verder

Artikelen

The Bad Batch: “Cornered”

Geplaatst

op

Door

Fennec Shand

Vorige week besprak ik nog aflevering 3 en vandaag verscheen “Cornered”, de vierde aflevering van Star Wars: The Bad Batch op Disney+. In deze serie artikelen laat ik je weten hoe ik de serie beleef. Laat ons vooral ook weten wat jij ervan vond!

“Cornered” is een vermakelijke aflevering

Allereerst wilde ik graag gezegd hebben dat ik me prima heb vermaakt met deze aflevering. Als je mij van tevoren had gezegd dat we deze keer niets van Crosshair of de Imperials (zoals Tarkin en de in de vorige aflevering geïntroduceerde Rampart) zouden zien, was ik waarschijnlijk teleurgesteld geweest. Maar vrijwel elke scène bracht actie, spanning of humor – al kan het natuurlijk ook dat mijn verwachtingspatroon na die sterke première inmiddels een stuk lager ligt ten opzichte van de afgelopen vrijdagen.

Fennec Shand’s eerste verschijning in Star Wars (chronologisch gezien)

Deze aflevering markeerde de verwachte verschijning van Fennec Shand, die we natuurlijk leerden kennen in The Mandalorian – een serie die zich ongeveer 25 jaar later afspeelt. In de eerder verschenen trailer was al bekend dat ze te zien zou zijn, een verrassing was dit dus niet. De premiejager ging in deze aflevering op zoek naar Omega, namens een onbekende opdrachtgever. Zouden de Imperials haar hiertoe hebben aangezet of is er een derde partij geïnteresseerd in het terughalen van dit kind? We zagen in de vorige aflevering dat de Kaminoans klaagden over het aan kwaliteit afnemende DNA van Jango Fett, wellicht dat die Omega wilden terughalen om haar te kunnen klonen?

Hoewel Fennec in duel met Hunter en Wrecker liet zien nog steeds haar mannetje te staan, weten we nog niet wat ze precies van plan was met Omega. We zien aan het eind van de aflevering nog wel dat ze wel degelijk een moreel kompas heeft – ze laat de falende, maar onschuldige wachter van Ro Station leven en betaalt hem zelfs nog voor zijn hulp.

De belofte die ze maakt over dat ze Omega en haar Bad Batch vrienden opnieuw zal vinden neem ik gelijk van haar aan. Ik denk dat we wel kunnen stellen dat het een zekerheidje is dat Fennec nog terug zal komen in de serie.

Callback naar Attack of the Clones

Persoonlijk kreeg ik wat déja vu gevoelens van de speeder chase op de planeet Idaflora; deze deed mij erg denken aan die uit Attack of the Clones. Het feit dat Fennec een helm draagt die doet denken aan de helm van Zam Wesell zal daar ook aan meehelpen. De scène is spectaculair in beeld gebracht – ik denk als je deze naast de live-action speeder chase uit de film zet je duidelijk het verschil zit tussen de onbeperkte mogelijkheden aan camerastandpunten in animatie t.o.v. live-action.

Een komisch moment vond ik de scène waarin Echo zichzelf moest voordoen als een droid, zodat hij verkocht kon worden aan een handelaar. Uiteindelijk had bijna iedereen wel wat te doen, al hebben we relatief weinig van Tech gezien en was Crosshair voor de eerste keer compleet afwezig.

Verder was het opnieuw geen aflevering die het grotere verhaal wat verder bracht, maar desalniettemin een vermakelijk avontuur.

Lees verder

Star Wars Awakens is not affiliated, associated, authorized, endorsed by, or in any way officially connected with STAR WARS, Lucasfilm Ltd., The Walt Disney Company, Disney Enterprises Inc., or any of its subsidiaries or its affiliates.