Social Media

Artikelen

Nóg meer Star Wars-achtige films en series om de zomer mee door te komen

Geplaatst

op

Nadat ik twee weken geleden al mijn collectie van oude of vergeten Sci-Fi films in dook deed ik dat nu weer aangezien velen van jullie twee titels te weinig vonden om de zomer mee door te komen!

Hieronder dus nog meer guilty pleasures: Star Wars clones, films die leentjebuur speelden of handig insprongen op de Star Wars hype!

The Last Starfighter (1984)

Alex Rogan is een tiener die helemaal verzot is op het arcadespel The Last Starfighter en hier zelfs de highscore weet te behalen. Hij krijgt de verrassing van zijn leven als een futuristische auto met een oude man genaamd Centauri hem meeneemt naar een sterrenstelsel hier ver vandaan… waar er een échte ruimteoorlog gaande is en Alex dankzij zijn prestaties de kans krijgt om in een échte Starfighter te vliegen…

Ondanks dat de film uit 1984 stamt werd er veel gebruikt gemaakt van computereffecten. De schepen die je ziet zijn van de hand van Ron Cobb, die ook aan Star Wars en Alien heeft meegewerkt!

Trailer

Krull (1983)

Naar mijn mening een klein meesterwerk, Krull. Op de fantasy-achtige planeet genaamd Krull wordt het huwelijk tussen prins Colwyn (Ken Marshall – Deep Space Nine) en prinses Lyssa verstoord door Slayers die in naam van hun leider, The Beast, Lyssa ontvoeren. Colwyn overleeft de aanslag en gaat met een ‘ragtag’ club bestaande uit onder andere een tovenaar, een cyclops, rovers (onder andere Robbie ‘Hagrid in Harry Potter’ Coltrane en Qui-Gon Jinn himself: Liam Neeson) op zoek naar het kasteel van The Beast, dat continue op een andere plek op de planeet verschijnt.

Een film met genoeg verwijzingen naar Star Wars: prinses die bevrijdt moet worden? Check. Oude, wijze man die zich lang heeft teruggetrokken en nu in actie komt om de jonge held te helpen? Check. Cynische scoundrel? Check. Mythisch wapen waarmee de held vecht? Check. Kijk en geniet is mijn advies.

Trailer

Star Trek II: The Wrath of Khan (1982)

“Khaaaaaaaaaan!” Zo luidt de bekendste quote uit deze werkelijk sublieme film. Werkelijk alles klopt: de muziek, de effecten, de cinematografie en vooral het verhaal. Nooit was Star Trek zo goed; een film die voor mij bijna op gelijke hoogte staat met de originele Star Wars trilogie.

De plot in het kort voor de (hopelijk) enkeling die de film niet kent: tijdens een missie ontdekken Pavel Chekov en Captain Terrell op een niemand minder dan Khan Noonien Singh (subliem gespeeld door Ricardo Montalban), die jaren daarvoor door James T. Kirk daar is afgezet (wat te zien was in de TV aflevering Space Seed). Khan zint op wraak en met het schip van Terrell is hij voornemens om voor eens en altijd met Kirk af te rekenen.

Trailer

 

Battlestar Galactica (1978-1979)

Slechts één seizoen was deze TV serie te zien. Later werd er weliswaar een vervolg aan gegeven met het toch wel inferieure Galactica 1980, maar de meeste castleden waren toen al weg.

Na een jarenlange oorlog met de cylons lijkt er eindelijk een einde te komen aan de strijd. Echter, de mensheid wordt verraden en alleen de Battlestar Galactica (een enorm ruimteschip) kan met haar bemanning ontsnappen. Tijdens hun reis door het heelal gaan ze op zoek naar de oorsprong van hun bestaan: een planeet genaamd Aarde.

Deze serie heeft veel weg van de originele Star Wars en dat is logisch als je bedenkt dat er veel personen aan beide producties hebben gewerkt. Ralph McQuarrie verzorgde alle ontwerpen terwijl ILM-ers als John Dykstra, Richard Edlund, Lorne Peterson en Joe Johnston voor de visuele effecten verantwoordelijk waren. Het ging zelfs zover dat George Lucas een rechtszaak aanspande tegen producent Universal. In de hoofdrollen zien we onder andere Lorne Greene (Bonanza), Richard Hatch (Streets of San Francisco) en Dirk Benedict (Face – The A-Team)

Trailer

Buck Rogers in the 25th century (1979-1981)

Nadat Battlestar Galactica vanwege té hoge kosten van het scherm verdween kwam Universal met een nieuwe serie: Buck Rogers, gebaseerd op het personage dat Philip Nowlan in 1928 (!) creëerde en waarvan er in de jaren 30 al een filmversie gemaakt werd.

Kapitein William ‘Buck’ Rogers is een NASA astronaut die in 1987 de ruimte in gaat. Door een ongeluk raakt hij bevroren en ontwaakt pas 504 jaar later, in 2491. Al snel weet Buck zich waardevol te maken in de moderne samenleving en spelen robot Twiki, kolonel Wilma Deering, Doctor Huer en Hawk (een kruising tussen een mens en een vogel) een grote rol in zijn nieuwe leven.

Deze reeks is in totaal twee seizoenen op televisie geweest (medio jaren 80 was hij nog –samen met Masters of the Universe en Bananaman– elke zaterdagmiddag bij Veronica te zien). Kitsch? Misschien. Luchtig, zorgeloos vermaak? Absoluut.

Intro

The Black Hole (1979)

Eind jaren 70 sprong Disney al in op de Star Wars hype met de film The Black Hole. Een aards schip ontdekt een zwart gat (The Black Hole!!!) en een verloren schip waarvan de bemanning bestaat uit robots en de bekende wetenschapper Reinhardt die 20 jaar daarvoor plots verdween…

Schitterende FX, een absolute sterrencast (Roddy McDowall – Planet of the Apes, Anthony Perkins – Psycho, Ernest Borgnine – The Dirty Dozen, Robert Forster – Jackie Brown en Maximilian Schell – A Bridge Too Far) en een van de leukste filmrobots ooit (V.I.N.CENT) maken deze film een genot om naar te kijken.

Trailer

 

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. George Lucas cultist en aanhanger van Legends (1976-2012). Voormalig assistent van Anthony Daniels. Vader van 2 Padawans. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 175+ cast en crewleden interviewde. Staat in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. marko

    5 juni 2018 at 12:33

    ja. kijk, dit is wat je wil weten om de zomer door te komen, een feest der herkenning!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Geplaatst

op

Door

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: No match for a good blaster

Geplaatst

op

Door

‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?

(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Door

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter? (meer…)

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.