Social Media

Artikelen

Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Geplaatst

op

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben.

Profiles in History verkoopt onder meer een First Order stormtrooperhelm met handtekeningen van Harrison Ford, Carrie Fisher, Mark Hamill, Daisy Ridley en andere castleden. De helm is op beeld gebruikt voor The Force Awakens. De verwachting is dat de helm tussen de 80.000 en 120.000 euro zal opleveren.

Ook zullen een Scout Trooper helm uit Return of the Jedi en een TIE-Fighter pilotenhelm uit A New Hope onder de hamer gaan. Deze laatste heeft de hoogst geschatte waarde, namelijk 200.000 tot 300.00 dollar.

Een van ‘goedkopere’ objecten is een set van handen van C3PO, met een geschatte prijs van 40.000 tot 60.000 dollar.

Waar Profiles in History ook mee prijkt, is ‘de originele’ lightsaber van Luke Skywalker, gebruikt voor A New Hope. Het is echter niet de eerste keer dat iemand claimt de ‘originele’ lightsaber van Luke in A New Hope te hebben.

NRA claimt ook originele saber te hebben

De National Rifle Association (NRA) in de Verenigde Staten claimde namelijk hetzelfde in 2008. Zij zouden de originele saber in hun museum tentoon te stellen. Jason Debord van het Original Prop Blog schreef er een artikel over, en ontving daarop een reactie van Roger J. Christian. Christian was Set Decorator voor A New Hope en nam hier een Acadamy Award voor in ontvangst.

Hij maakte zeven tot acht originele handvatten en was ten tijde van de reactie bezig met het fabriceren van een aantal sabers zoals de originele. De prop waarvan de NRA claimde dat het een originele was, was volgens Christian een standaard handvat van een Graflex-cameralamp, waar de sabers van werden gemaakt.

Publicist van A New Hope weegt in op onderwerp

Destijds woog Charles Lippincott, de publiciteitsman van A New Hope, ook in op de kwestie rondom “originele” Star Wars-props. Lippincott zei zijn persoonlijke Facebook dat na het filmen van A New Hope, George Lucas en producent Gary Kurtz besloten alle rekwisieten, voertuigen en dergelijke spullen te bewaren mocht er een vervolg komen. Deze werden bewaard op de set in het Verenigd Koninkrijk.

Toen Lucas terugging naar de VS, moest Kurtz de op de set en de opgeslagen spullen letten. Zo kwamen de meeste rekwisieten in handen van Kurtz. Lucas klaagde hierover bij Lippincott, en werd volgens de publicist ook lichtelijk paranoïde doordat anderen geld verdienden met zijn creaties.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Star Wars Studies: No match for a good blaster

Geplaatst

op

Door

‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?

(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Door

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter? (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: De echte dubbele zonsondergang van Tatooine

Geplaatst

op

Door

We kennen allemaal de scene in A New Hope waarin Luke naar een dubbele zonsondergang kijkt op een heuvel naast zijn huis. Wat als ik je vertel dat dit soort zonsondergangen ook in het echt kunnen bestaan?

(meer…)

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.