Social Media

Artikelen

Star Wars Studies: Luke en Leia hebben verschillende leeftijden

Geplaatst

op

Door reizen met de snelheid van het licht, is Luke 1.75 jaar jonger dan Leia geworden tijdens Episode V: The Empire Strikes Back. Tijdens hun losse reizen naar Bespin zijn ze op verschillende snelheden verouderd. Dat hebben vier studenten van de University of Leicester berekend in hun studie “The Skywalker twins are drifting apart”.

In het onderzoek keken de studenten naar de reis die Luke en Leia elk afleggen naar Cloud City, Bespin. Voor Luke’s vertrekpunt nemen de studenten Dagobah, en voor Leia nemen ze Hoth. In het onderzoek maakten de studenten gebruik van Einstein’s relativiteitstheorie, en één specifiek verschijnsel daarvan: tijdsdilatatie.

Ik ben geen natuurkundige, maar let’s do this.

Tijdsdilatatie betekent héél simpel gezegd dat persoon A het gevoel heeft dat de tijd langzaam gaat, terwijl persoon B dit minder ervaart. Voor de een lijkt de tijd sneller te gaan dan voor de ander. Het verschil in ervaring van tijd komt volgens de theorie voort uit de snelheid waarin deze twee personen gaan.

Dit zal in dagelijkse situaties niet heel merkbaar zijn. Als de ene persoon voor het stoplicht staat te wachten en de ander schiet met vijftig kilometer per uur voorbij, bijvoorbeeld. Wanneer de snelheden de lichtsnelheid naderen echter, zal het wel merkbaar zijn.

Dit verschijnsel wordt verder uitgelegd in het zogenaamde ‘tweelingparadox’.

Tweeling

Het tweelingparadox wordt duidelijk uitgelegd in een module geschreven door Sander Bais en Bart Rijkenberg. Zij nemen Nora en Vera, twee helften van een identieke tweeling. Beiden hebben een klok bij zich. Vera gaat op ruimtereis en Nora blijft op aarde.

Wanneer Vera terugkomt van langdurige (en snelle) beweging, heeft haar klok langzamer getikt dan die van Nora en is de tijd voor Vera minder hard gegaan. Nora is daardoor ouder geworden dan Vera.

Onze tweeling

En dan nu: Luke en Leia. Leia ging naar Cloud City op Bespin vanaf Hoth. Hoth en Bespin liggen allebei in de Anoat-sector van het universum, dus relatief dicht bij elkaar. Luke moest naar Bespin komen vanaf Dagobah, wat volgens de wetenschappers ongeveer 25 keer verder weg ligt.

Hierbij zijn de studenten er vanuit gegaan dat Luke en Leia dezelfde leeftijd hadden toen ze begonnen en op hetzelfde tijdstip zijn vertrokken. Ook houden ze er rekening mee dat de Millennium Falcon sneller is dan de X-Wing van Luke.

Wanneer Leia op Bespin is aangekomen, heeft ze in haar reis een tijdsrek van 62,6 dagen meegemaakt, maar haar broer een rek van ongeveer 700,8. Dat maakt Luke 632,2 dagen, ofwel 1.75 jaar, jonger dan Leia.

Kanttekeningen

Nu zitten er redelijk wat kanttekeningen aan de conclusie. Ten eerste:  De studenten kijken ALLEEN naar deze specifieke reis. Luke maakt meerdere trips in Empire Strikes Back, en op het moment in tijd van Empire heeft Leia waarschijnlijk al véél meer ruimtereizen gemaakt. Enkele jaren voor de Battle of Hoth gaat Luke pas voor het eerst van Tatooine af en Leia is al rond aan het vliegen.

Door de totale loop van de saga is Leia wellicht jonger dan Luke!

In het echt

Het onderzoek is natuurlijk theoretisch en gebaseerd op data uit fictie. Maar kan het ook in het echt? Jazeker! NASA deed onderzoek naar het tweelingparadox, door middel van de tweeling Mark en Scott Kelly. Beide broers zijn astronauten. Scott vertrok in 2015 voor een jaar naar de International Space Station, om in 2016 terug te keren. Mark bleef in die tijd aan de grond. In dat jaar vloog Scott met een snelheid van 28,160 kilometer per uur om de aarde.

Toen Scott weer landde, bleek dat het tweelingparadox zijn werk te hebben gedaan. Bij een persconferentie sprak Mark: “Was ik eerst zes seconden ouder, ben ik nu zes seconden en vijf milliseconden ouder”.

Echter is Mark zelf ook astronaut met meerdere missies op zijn naam, dus voegde hij toe aan dat statement: “Dus als over tien jaar ik er uitzie als zestig en hij [Scott] als tachtig, dan weet je wat er gebeurd is.”

Mark en Scott Kelly

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. Ben W

    1 juni 2018 at 11:40

    Leuk verhaal, maar in Star Wars wordt gebruik gemaakt van Hyperspace en niet de lichtsnelheid in normale ruimte. Daarom zijn in star wars tijdsdilatie en relativiteit evenveel waard als Jar Jar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Geplaatst

op

Door

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: No match for a good blaster

Geplaatst

op

Door

‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?

(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Door

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter? (meer…)

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.