Galaxy's Edge
Bron: Disneyspringshotels.com

Wat is Galaxy’s Edge?

Nadat de originele plannen voor een reis naar Galaxy’s Edge afgelast moesten worden door een lopende pandemie, reis ik later dit jaar alsnog richting de planeet gelegen in Disney World, Florida. Als grote liefhebber van Star Wars (en de Disney parken) is de planeet Batuu een plek die bezocht moet worden. Maar, wat is Galaxy’s Edge nu eigenlijk? In een serie artikelen gaan we in op die vraag.

Star Wars: Galaxy’s Edge is een gethematiseerd land gelegen in de Disney Hollywood Studios te Florida, alsook in Disneyland in Anaheim. De plek die je aandoet is gelegen op de planeet Batuu, situerende tussen The Last Jedi en The Rise of Skywalker. Tussen het bedenken van het concept en de daadwerkelijke opening zat zo’n zes jaar. Jaren gevuld met plannen, ideeën, het uitvinden van nieuwe technologie en vooral manieren creëren om mensen in Star Wars te laten komen. Want, ook al zijn er genoeg winkels met merchandise en attracties te vinden, het doel van Disney was om de bezoeker even te laten vergeten dat ze in Amerika waren en ze te verwelkomen op een andere planeet. Tijdens de aankondiging van Bob Iger (toenmalig hoofd van The Walt Disney Company) werd bekend dat het het grootse gebied was dat het bedrijf ooit had toegekend aan een bepaald thema.

Galaxy’s Edge en de naam Batuu

Batuu? Het kan zijn dat de naam je niet bekend in de oren klinkt. En hoewel de naam hier en daar al eens voorbij is gekomen in diverse andere media (in boeken van The High Republic en Thrawn alsook enkele comics), is de planeet specifiek gecreëerd voor dit pretpark. Hoewel tijdens de eerste concepten nadrukkelijk gekozen werd voor planeten uit Episodes I tot en met VI, besloot Iger voor een nieuwe plek te gaan. Dit zodat mensen hun eigen avonturen konden beleven en niet zomaar in de voetsporen van Luke, Leia of Obi-Wan konden treden. Die verhalen kennen de bezoekers en ze weten ook dat ze niet in die verhalen zaten. Batuu geeft de kans om een compleet nieuw verhaal te creëren. Een verhaal dat zich geheel in de lopende Star Wars canon laat afspelen.

Onderdeel van je eigen Star Wars verhaal

Om die canon aan te vullen moet Batuu zijn eigen verhaal vertellen, waar de bezoeker onderdeel van is. Natuurlijk ga je hierdoor bekende personages tegen het lijf lopen. Denk aan Stormtroopers, Rey, Kylo Ren, Hondo Ohnaka en Chewbacca. Maar ook heeft het team Imagineers (de mensen achter de Disney pretparken) alles op alles gezet om samen met Lucasfilm nieuwe personages te bedenken of te integreren. Personages zoals Vi Moradi en Dok-Ondar. Vi, bedacht door Delilah S. Dawson voor haar Star Wars 2017-roman Phasma, is een spion voor the Resistance en zorgt ervoor dat er genoeg informatie over de vijand naar ze gelekt wordt. Misschien heb je haar al eens in een comic voorbij zien komen. Dok-Ondar is een verzamelaar van zeldzame voorwerpen die een outpost runt op Batuu. Als je goed op hebt gelet tijdens Solo: A Star Wars Story heb je de naam al eens horen vallen. En zo zijn er meer personages te vinden in het themagebied. Captain Rex uit het oude Star Tours heeft er ook een nieuwe baan weten te scoren.

Levensgrote schepen uit Star Wars

Om Galaxy’s Edge echt te laten voelen als iets uit de film, hebben Disney en Lucasfilm nauw samengewerkt tijdens het tot stand komen van het park. De artiesten die aan de films hebben gewerkt, hebben ook hun medewerking verleend aan het park. Met een duidelijke inspiratie die gevonden is in Marokko, oogt Batuu als een planeet waarin de inwoners alles met de hand hebben gemaakt. Zo is een oude motor van een Podracer opgehangen om eten mee warm te maken en ogen gebouwen alsof ze zo uit klei neer zijn gezet. Echter, de grootste punten van herkenning, waardoor het echt overduidelijk is dat je in Star Wars bent, is de toevoeging van verschillende schepen. Jawel, er staan ruimteschepen op ware grootte opgesteld in het park. Denk onder andere aan een A-Wing, Poe’s X-Wing, een First Order TIE Echelon en de Millennium Falcon. Jawel, een Millennium Falcon op ware grootte. Een van deze schepen heb je mogelijk ook al eerder gezien. Omdat tijdens opnames van The Mandalorian een X-Wing nodig was, werd er eentje uit het park gebruikt.

Tijdens de opening van het park, waarbij Bob Iger, George Lucas, Billy Dee Williams, Mark Hamill en Harrison Ford aanwezig waren, bleek dat John Williams een compleet nieuwe suite had gecomponeerd. Om het auditieve plaatje ook op en top Star Wars te krijgen werd de componist, die de soundtrack deed van de negen Star Wars saga films en meehielp bij Solo, gevraagd een track voor het park te schrijven. Visueel oogde het als Star Wars, auditief klonk het als Star Wars. Met twee attracties, waarbij er eentje open was tijdens de opening en de tweede later kwam, de mogelijkheid om je eigen lichtzwaard te maken en behoorlijk wat personages om tegen het lijf te lopen, is Galaxy’s Edge de plek waar elke pretpark-liefhebbende Star Wars fan een moet zijn geweest. Mijn reis gaat, mocht alles goed gaan, spoedig beginnen. Tot die tijd (en daarna) blijf ik je op de hoogte houden. Want wat Galaxy’s Edge nu echt is? Ik ben pas net begonnen met het antwoord geven op die vraag…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!