Millennium Falcon

Galaxy’s Edge: vlieg zelf met de Millennium Falcon

Een droom komt uit...

Vliegen in de Millennium Falcon: het zal van veel fans van de franchise de ultieme droom zijn. Een droom waarvan je mogelijk dacht dat ‘ie nooit uit ging komen. Maar toch is het zover. Je moet alleen wel eerst afreizen naar Batuu.

Wanneer je door de straten van Batuu loopt in Galaxy’s Edge (of dat nu in Walt Disney World of Disneyland is) is het onmogelijk om het te missen. Voor je het weet sta je ineens oog in oog met misschien wel het meest bekende en iconische schip dat de Star Wars saga ons gegeven heeft. Volledig op ware grootte staat de Millennium Falcon geparkeerd in Black Spire Outpost. Volgens velen het kippenvelmoment tijdens het eerste bezoek aan Disney’s pretpark. Tot in het kleinste detail klopt de Falcon met zoals we hem kennen uit de films. Nooit eerder had je zo het idee gehad in Star Wars te zijn. En dan ga je naar binnen…

De Millennium Falcon in levenden lijve

De Falcon staat niet voor niets in Galaxy’s Edge. Hoewel het een prachtig herkenningspunt is voor het park, zoals het kasteel dat in Magic Kingdom ook is, dient het een daadwerkelijke functie. Het is het schip dat je gaat besturen in de eerste attractie die het park kreeg. Tijdens de opening van Galaxy’s Edge was het de eerste van twee attracties die beschikbaar was voor het grote publiek. Het was de trekker van het moment. En het werkte. Het was een droom die uit wist te komen voor vele, vele fans, jong en oud. Want even was jij niet meer die bezoeker in een pretpark; je was Han Solo, je was Chewbacca. Je was Rey. Je had de Falcon in je handen.

Situerende tussen The Last Jedi en The Rise of Skywalker voeg jij je bij de crew van het bekende schip in dienst van niemand minder dan Hondo Ohnaka, de president van Ohnaka Transport Solutions. Het schip is dan ook klaar voor haar volgende vlucht. Het wacht op de passagiers. Tijdens het wachten in de rij loop je om de Falcon heen en zie je haar vanuit meerdere hoeken waarna je een ‘repair bay’ in loopt. Hier liggen verschillende onderdelen voor wanneer de Falcon weer eens schade heeft. Iets verderop sta je oog in oog met Hondo zelf.

Hondo Ohnaka en jouw rol in het schip

Deze fantastische ‘animatronic’ lijkt levensecht en is uiteraard ingesproken door Jim Cummings, wie het personage ook in de animatie series voorzag van zijn stem. Tijdens deze zogenaamde ‘pre-show’ legt Hondo uit dat hij een goede crew nodig heeft om spullen door het hele melkwegstelsel te vervoeren met de Falcon, welke op dat moment aan hem uitgeleend is door Chewbacca. Je krijgt als bezoeker één van drie belangrijke rollen toegewezen; Piloot, Gunner of Engineer.

Deze rol gaat bepalen hoe jij de attractie daarna gaat beleven. Als één van de twee piloten is het je taak om de Falcon in de lucht te houden, te manoeuvreren tussen de vele gevaren en veilig te zijn. Dit terwijl de tweede piloot de boosters en remmen onder handen neemt. En uiteraard die befaamde schakelaar waarmee je zo naar lichtsnelheid springt. De gunner zet alles op alles om vijanden van het schip af te houden en blaast menig tegenstander uit de lucht terwijl de engineer schade moet zien te repareren.

De missie? Een vlucht naar Corellia om achter een trein van de First Order aan te gaan welke coaxium vervoert. Inmiddels loop je de befaamde Millennium Falcon zelf in en zie je de tafel waar Luke ooit zat, waar R2 en Chewie menig spelletje hebben gespeeld. Je bent niet meer in een pretpark, je zit middenin Star Wars. Je bent in de Falcon! Wanneer je plaatsneemt in de cockpit (op één van de zes stoelen, afhankelijk van je rol) is het helemaal aan jou. Smuggler’s Run is een interactieve simulator. Denk aan Star Tours, alwaar je met een schip een avontuur beleefde en de ‘shuttle’ waar je in zit perfect meebeweegt met dat wat op het scherm te zien was, zodat jij het idee hebt dat je daadwerkelijk door de ruimte vliegt. Echter, deze simulator bestuur je zelf…

State-of-the-art techniek in deze interactieve simulator

Lucasfilm’s interactieve entertainment studio ILMxLAB heeft namelijk een ‘real time rendered experience’ voor je klaar staan. Dit zorgt ervoor dat je daadwerkelijk door de diverse omgevingen vliegt, de Falcon reageert op jouw bewegingen, maar dat je vrij bent om te doen wat je wil. Je kunt het dus zien als een extreme mix tussen een simulator en een videogame. Sterker nog, de beelden zijn gemaakt in samenwerking met NVIDIA en Epic Games, de mensen achter de Unreal Engine. Om helemaal technisch te worden wordt de ‘game’ aangedreven door acht NVIDIA Quadro P6000 GPUs, met vijf QuadroSync projectors om de hoogst mogelijke resolutie te behalen. Wat dit voor jou inhoud? Jij vergeet geheel dat je niet in een echte Falcon aan het rondvliegen bent.

Het leuke van deze attractie is het feit dat je zelf dus volledig in controle bent. Hierdoor kan de rit elke keer anders zijn. Knal je tegen de muren? Wordt je neergeschoten? Of weet je perfect te vliegen? En schieten de gunners wel raak? Hoeveel coaxium weet je te stelen? Het is een perfect spel van samenwerking met de mensen die in jouw cockpit zitten. En omdat er meerdere rollen zijn, is het ook interessant om de attractie eens vanuit andere ogen te beleven.

Zoals het een goede videogame betaamt, krijg je op het einde een daadwerkelijke score te zien. Hoeveel coaxium heb je weten te stelen van The First Order en om weten te zetten naar credits? Maar haal daar wel even de kosten van de reparatie af. Hondo is misschien heel tevreden met je, misschien juist helemaal niet. Het kan altijd beter. Gewoon even opnieuw aansluiten in de rij…

Dit artikel is de vierde in een reeks over Galaxy’s Edge. Het eerste artikel legde uit wat Galaxy’s Edge is, het tweede artikel ging dieper in op de muziek in het park en het derde artikel gaf wat achtergrondinformatie over de planeet Batuu.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!