Rise of the Resistance

Galaxy’s Edge: geef je over aan Rise of the Resistance

Een technisch meesterwerk!

Waar Smuggler’s Run haar bezoekers in de cockpit plaatst van de Millennium Falcon, moest Rise of the Resistance een compleet andere ervaring bieden. En dat niet alleen, het moest ook de meest geavanceerde attractie in een pretpark tot op heden worden.

Tijdens de originele aankondiging op de D23 Expo in Anaheim in 2015 werd Rise of the Resistance neergezet als de plek waar de gast in een gigantisch gevecht geplaatst ging worden tussen The First Order en The Resistance. Om de ervaring extra filmisch te maken bleek al snel dat Daisy Ridley, Oscar Isaac, John Boyega, Adam Driver en Domhnall Gleeson extra content hadden opgenomen. Beelden en voice-overs die niet in de films te vinden waren, maar expliciet voor Disney’s belangrijkste attractie. Daarnaast kreeg James Arnold Taylor, die we kennen als de stem van Obi-Wan Kenobi in The Clone Wars de rol van Lieutenant Bek in de attractie. Het zou een samenwerking worden tussen alle fascetten van Disney; van de Imagineers tot de mensen van ILM.

Rise of the Resistance: de meest geavanceerde attractie ooit

Dat Disney hoog in wist te zetten op de attractie was dan ook snel duidelijk. Het moest groter, spectaculairder en epischer worden dan welke attractie dan ook. Niet alleen in de Disneyparken, maar in de hele wereld. Qua oppervlakte is Rise dan ook meteen de grootste attractie die Disney ooit gebouwd heeft. Om de attractie te voltooien waren er vele technische uitdagingen, 65 audio-animatronics (personages die bewegen en spreken tijdens de attractie) en meer dan vijf miljoen regels te programmeren nodig. Volgens kenners is de attractie dan ook een ‘technisch meesterwerk’. Echter, met technische uitdagingen kwamen technische problemen. Iets wat er voor zorgde dat de oorspronkelijk geplande opening niet gehaald werd en Galaxy’s Edge opende met alleen Smuggler’s Run. Rise of the Resistance opende op 5 december 2019 in Florida, terwijl Disneyland in Anaheim op 17 januari 2020 volgde.

De attractie zelf is op technologisch gebied de meest geavanceerde tot op heden en brengt een mix van verschillende systemen. Zo zijn er simulatoren aanwezig om bewegingen te simuleren, is er een ‘dark ride systeem’ waarbij je vervoersmiddel niet op een baan hoeft vast te zitten en is er zelfs een ‘drop tower’ waarbij je op hoge snelheid naar beneden valt. In de briefing room, vlak voor de attractie echt gaat beginnen, rolt een ware BB-8 rond zoals je de droid kent uit de film waarnaast een heuse hologram van Rey verschijnt. Waneer de wachtrij vervolgt stap je in een shuttle (waardoor de wachtrij verandert in een simulator) die door The First Order wordt onderschept. Je stapt uit in een gigantische Star Destroyer waarbij je uitkijkt op de leegte van de ruimte, gevuld met vliegende TIE Fighters. Om je heen hangen deze TIE’s ook op ware grote in een docking station en staan er vele Stormtroopers op je te wachten.

Word gered door de Resistance en kom oog-in-oog met de First Order

Later, wanneer je opgesloten wordt in een cel en ondervraagd wordt door Kylo Ren en Hux (je staat nog steeds in de wachtrij op dit moment), is er een techniek toegepast (genaamd een Musion effect) waardoor het lijkt alsof de personages daadwerkelijk met je in de kamer staan. Uiteraard zijn dit gefilmde beelden met de originele acteurs. Dan, door het gebruik van geprojecteerd licht snijd de muur naast je open. The Resistance is hier om je te bevrijden! Snel vlucht je van Kylo weg en stap je eindelijk in je vluchtvoertuig. Rise of the Resistance gaat eindelijk beginnen.

Dit voertuig waar je instapt is wederom voorzien van de nieuwste technologieën. Omdat er geen baan is waar je over heen gaat, is de vloer doorspekt met kleine sensoren waardoor het voertuig ten alle tijd de data kan gebruiken om zo zijn positie te bepalen en door de attractie kan navigeren zonder problemen. Daarnaast is er een techniek aanwezig waardoor dit voertuig draadloos op kan laden tijdens de momenten dat passagiers in en uit stappen. Daar merk je niets van, dat gebeurt ‘achter de schermen’. ‘Vision-effecten’ en LED-lampen worden gebruikt om blasterschoten te simuleren terwijl projectoren dienst doen om schade te projecteren wanneer deze kogels hun doel raken. Maar je vergeet volledig dat er aardse technologie gebruikt wordt om Rise te realiseren wanneer je ineens oog in oog komt te staan met enkele AT-AT’s op ware grootte en je Kylo een echt lichtzwaard ziet gebruiken.

De meest indrukwekkende kamer is echter daar waar de kanonnen staan. Met deze gigantische wapens die door de kamer geduwd worden na elk heftig schot, zie je een gigantisch gevecht in de ruimte naast je. X-Wings, TIE Fighters, Star Destroyers, alles schiet op elkaar. Wanneer zo’n schip van The Resistance op de Star Destroyer waar je in zit schiet, zie je schade om je heen manifesteren. Een gigantisch scherm, wat lijkt alsof je door een Force Field naar buiten kijkt, is zo neergezet dat er daadwerkelijk diepte te zien is, wat er voor zorgt dat alles realistisch oogt. Deze paar momenten in de attractie ga je nooit vergeten.

Na nogmaals Kylo tegen te komen (dit keer een animatronic, een pop dus) is het tijd om te ontsnappen. Je voertuig beweegt een escape pod in, klampt zich vast en geeft je de schrik van je leven. Zonder dat je het doorhebt zit je in een freefall, met hoge snelheid val je naar beneden. Echter, hier geheel in een simulator waardoor je voertuig mee beweegt met dat wat er buiten je escape pod gebeurt. Je waant je een weg door door het gevecht buiten en crasht neer op Batuu. Je bent terug waar je een tijd terug begonnen bent, terug in Galaxy’s Edge.

Rise of the Resistance is een attractie die je moet beleven. Een attractie die beter is wanneer je er zelf in zit. Maar ook een attractie die bewonderenswaardig is. Dit is een mijlpaal. Niet eerder zat je zo in Star Wars als in dit gedeelte van Galaxy’s Edge. Nooit eerder was een ervaring zo snel en zo intens. Dit is Star Wars in een pretpark op zijn best.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!