Galaxy's Edge

Galaxy’s Edge, een muzikale belevenis

Van John Williams naar DJ R-3X

Misschien sta je er niet meteen bij stil, maar het is een element dat bijzonder belangrijk is in elk attractiepark: de muziek. De Efteling zou niet zijn wat het is zonder iconische liedjes zoals die in het Carnaval Festival en Fata Morgana. Om de ervaring rondom Galaxy’s Edge puur Star Wars te krijgen, moest ook op het gebied van de muziek de juiste snaar geraakt worden.

Het is dan ook een aspect in de wereld van Star Wars die sinds de release van A New Hope in 1977 al bijzonder belangrijk was. George Lucas wilde met zijn film terug naar het ‘klassieke Hollywood’, en geen hedendaagse muziek gebruiken. Daarom werd John Williams aangetrokken om misschien wel de meest bekende filmscore aller tijden te schrijven. De openingsmuziek, de Imperial March, het zijn tracks die iedereen kan fluiten, zelfs wanneer je de films niet hebt gezien. De term ‘iconisch’ doet de muziek te min.

Luister naar John Williams in Galaxy’s Edge

Om Galaxy’s Edge tot leven te wekken moest daarom goed gekeken worden naar de plekken waar deze muziek op zijn plek was. De Imagineers van Disney zagen de plek dan ook als een levende film waar een soundtrack bij geschreven moest worden. En niemand doet een Star Wars soundtrack beter dan de legende zelf, uiteraard. Het is om die reden dat John Williams een compleet nieuw nummer geschreven heeft dat exclusief voor het park gebruik wordt.

Toen we de soundtrack van Galaxy’s Edge aan het ontwikkelen waren, wisten we dat John Williams de enige was die dit moest doen.
– Matt Walker, Hoofd Walt Disney Imagineering Music Studio

Williams schreef de track om naadloos aan te sluiten bij de negen films die hij al schreef. Echter, het nummer is compleet origineel, zodat het (net zoals Galaxy’s Edge zelf) geheel op zichzelf kan staan. En hoewel bekende thema’s niet terugkeren in het nummer, klinkt het vanaf het eerste moment als een muzikale track uit het Star Wars universum. Wanneer je de drukte van de normale Disneyparken even achter je laat en de straten van Batuu inloopt, is het deze muziek die je hoort. Je begint hier aan je eigen avontuur. Je begint hier aan je eigen Star Wars avontuur!

De Star Wars: Galaxy’s Edge Symphonic Suite werd in 2018 opgenomen in de Abbey Road Studios onder leiding van William Ross. De track won een Grammy Award in de ‘Best Instrumental Composition’-categorie. Toch was het niet voldoende. Met een enkele track van een paar minuten breng je een wereld niet tot leven. Vooral niet een Star Wars-wereld waar één plek schreeuwt om muziek. Oga’s Cantina!

Star Wars muziek in Oga’s Cantina

Sinds A New Hope kennen we de cantina. De ‘kroeg’ waar iedereen samen weet te komen voor een drankje, elkaar te ontmoeten en een vlucht te regelen op een schip. Gevaarlijke, louche figuren mengen zich met elkaar onder het genot van een ‘Fuzzy Tauntaun’, ‘Bloody Rancor’ of een ‘Bespin Fizz’. Wanneer je nu aan die cantina scene denkt uit A New Hope denk je meteen aan het bekende lied wat gespeeld werd door de ‘Figrin D’an and the Modal Nodes’. Een plek als dit schreeuwt om muziek en Oga’s Cantina is niet anders.

Oga’s Cantina, gelegen vlakbij Smuggler’s Alley in Black Spire Outpost op Batuu, is opgericht door de Blutopian Oga Garra. Tijdens het afkoelen onder de warme zon in de cantina worden diverse tracks gespeeld door de in-house DJ. DJ R-3X spint de platen en zorgt voor een gezellige sfeer. R-3X, de robot die eerder de Star Tours vloog, brengt een mix aan muziek uit het hele universum. Met tracks als ‘Beep Beep Bob’, ‘Una Duey Dee’ en het geweldige ‘Bright Suns’ van Mus Kat & Nalpak laten de voeten van de vloer gaan. Mad About Mad About Me van DJ R-3X zelf is een remix van de originele cantina. Er is genoeg te horen terwijl jij bij Oga langs gaat. Het brengt de ervaring naar een hoger plan.

Star Wars is een wereld vol verhalen, visuele hoogstandjes en auditieve ondersteuning. Elke uiting heeft kunnen rekenen op geweldige soundtracks. John Williams heeft van de franchise een muzikaal icoon gemaakt. Galaxy’s Edge sluit zich naadloos aan bij dat wat we kennen, zonder te vaak terug te vallen op bekende elementen. Mocht je de reis ooit maken naar Batuu, let dan niet alleen op wat je ziet, maar spits vooral ook eens de oren…

Dit artikel is het tweede in een reeks artikelen over Galaxy’s Edge. Lees hier het eerste artikel over wat Galaxy’s Edge precies inhoudt.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!