Social Media

Artikelen

StarWarsAwakens goes FACTS: het verslag!

Geplaatst

op

Op 22 oktober vond in het Belgische Gent  alweer de 27e editie van FACTS (de grootste film, merchandise, comics, sci-fi en anime beurs van de BeNeLux) plaats. Uiteraard was StarWarsAwakens met een delegatie van 4 personen aanwezig!

FACTS mag om diverse redenen een uniek begrip in de conventiewereld worden genoemd. Daar waar diverse evenementen snel komen en soms nog sneller weer gaan blijft FACTS bestaan (onopzettelijke rijm). Sinds de eerste editie in 1993 is men alsmaar groter geworden en ook al diverse keren van locatie veranderd. Daar waar het 23 jaar geleden nog in een café te doen was is Flanders Expo inmiddels al een paar jaar de plek waar de +-40.000 (!!!) bezoekers zich verzamelden.

Wat is nu de succesformule? Wat maakt dat FACTS zo populair is en het al zo lang volhoudt?

Meer dan 10 jaar geleden vroeg ik me dit ook af. Men sprak steeds over ‘die typische FACTS sfeer’. Toen ik in 2006 voor het eerst op FACTS kwam (nota bene als crew daar ik op die editie de personal assistant van Anthony ‘C-3PO’ Daniels was) sprak ik naderhand met de toenmalige organisator Emmanuel en zei tegen hem dat ik het eens was met alle mooie verhalen. Ik denk dat onderstaand stukje (dat te lezen valt op de FACTS website) het werkelijk perfect samenvat:

FACTS, Your Belgian Comic Con.

Bij ons ben je nooit een geek, altijd een kenner.

Bij ons ben je nooit een nerd, altijd een liefhebber.

Bij ons ben je nooit een freak, altijd een gelijkgezinde.

14650663_1279424578757226_5710335947852844675_n

Forum-stamgast Marko (uiterst links) op de foto met de StarWarsAwakens-crew: (vlnr: Dennis, Wesley, Calvin en Ramon)

In de jaren daarna is er eigenlijk (behalve de enorme groei) weinig veranderd, er heerste ook nu weer een enorm prettige sfeer en je waant je hier in een andere wereld. Daar waar de meesten in normale kledij rondlopen zijn er veel cosplayers aanwezig die zich verkleden als een film-, TV- of strip-personage. Van Darth Vader tot Pikachu tot Batman…je ziet ze hier allemaal. Het hele cosplaygebeuren is hier helemaal geaccepteerd en is ook als niet-cosplayer zijnde fascinerend om mee te maken. De meest populaire cosplay was overigens Harley Quinn; hiervan hebben we er meer dan 80 (!) geteld op één dag!

Qua merchandise is de keuze enorm en gevarieerd. Één van de vele grote hallen is gevuld met stands van handelaren uit Frankrijk, Engeland, Nederland, België die vanalles met zich mee hadden gebracht: games, comics, toys, T-shirts, beelden, vintage…Illustratief was dat we alle vier naar andere zaken zochten en ook alle vier aankopen hebben gedaan (Star Wars LEGO, Star Wars comics, Star Wars actionfigures en Nintendo games). Op dit gebied is en blijft FACTS dé conventie; in de immense merchandise hal heb je (in tegenstelling tot andere evenementen) serieus een paar uur nodig om alles te kunnen zien. Met sommige standhouders ontstonden ook leuke gesprekken; zo wees een LEGO handelaar me op de vele nep-LEGO die er is en het feit dat hij handelaren in namaak ging melden. (Waarop ik hem wees op het artikel dat ik hier onlangs over heb geschreven). Veel handelaren zijn ook echt liefhebbers! Dikke pluim ook voor de organisatie die alles met brede gangpaden hadden ingedeeld. Hierdoor waren er geen opstoppingen en geen gedrang bij de stands, iets wat op veel evenementen een ergernis is.

Zoals altijd waren er ook weer acteurs en tekenaars te gast. De meest in het oog springende naam was David ‘The Hoff’ Hasselhoff die we allemaal kennen uit Baywatch en Knight Rider. Om met hem op de foto te gaan moesten de fans wel diep in de buidel tasten: € 50, hetzelfde bedrag dat men voor een handtekening diende te betalen. Ja, het is veel geld, maar tegenwoordig ook normaal voor een acteur van naam. Vaak levert men kritiek op deze bedragen maar er wordt net zo vaak vergeten dat voor niets de zon op gaat, dat zowel de acteur als de conventie er wat aan willen verdienen én dat er kosten (reis, verblijf) gedekt moeten worden. Naast Hasselhoff waren de meest bekende aanwezigen (waar een foto/handtekening een stuk goedkoper was) Sylvester McCoy (Doctor Who, The Hobbit), Sean Astin (Lord of the Rings, The Goonies) en striptekenaar Don Rosa (Donald Duck). Het enige jammere en opvallende was dat er deze keer niemand uit Star Wars aanwezig was!

In de Fan Village kon men diverse fanclubs vinden: onder andere Jurassic Park, een LEGO club en verschillende Star Wars verenigingen waarvan onze Belgische collega’s van Teekay-421 het best vertegenwoordigd waren en waar we een leuke babbel mee gemaakt hebben. Ook vermeldenswaardig was de life-size replica van de binnenkant van de Millennium Falcon: een hal, en de hoek met de Dejarik holotable!

Één punt van FACTS bleef helaas achter bij de rest, de vaak bekritiseerde catering. Op de kwaliteit kan ik niets aanmerken, maar de prijzen in het restaurant zijn wel erg hoog (€ 9 voor een burger) en er zijn te weinig horecapunten waardoor er (met name op de foodcourt buiten) wel héle lange rijen stonden.

Dit laatste neemt niet weg dat ook deze editie van FACTS weer bijzonder geslaagd was, een mening die we alle vier delen. Er is maar weinig dat leuker is om het over je hobby te hebben met gelijkgezinden en FACTS is daar uitermate geschikt voor. FACTS, merci en tot volgend jaar!

Geboren toen de opnames van A New Hope van start gingen. George Lucas cultist en aanhanger van Legends (1976-2012). Voormalig assistent van Anthony Daniels. Vader van 2 Padawans. Auteur van de 'Star Wars Interviews' boekenreeks waarvoor hij 175+ cast en crewleden interviewde. Staat in de credits van de boeken The Making of Return of the Jedi, Stormtroopers: Beyond the Armor, The Star Wars Historical Sourcebook, The Star Wars Archives en Star Wars Icons: Han Solo.

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. E-J

    25 oktober 2016 at 17:12

    Leuk om te lezen. Volgende keer ben ik erbij!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Meerdere “originele” Star Wars-props onder de hamer voor honderdduizenden dollars

Geplaatst

op

Door

Veilinghuis Profiles in History veilt op 11, 12 en 13 december meerdere originele Star Wars-props voor prijzen tot 300.000 dollar. De term “originele” staat echter open voor discussie. Soms beweren meerdere mensen namelijk het originele object te hebben. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: No match for a good blaster

Geplaatst

op

Door

‘So uncivilized’ of aanzienlijk beter dan ‘hokey religions and ancient weapons’? Genoeg is te zeggen over de blaster uit Star Wars, maar zouden ze ook in het echt mogelijk zijn?

(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Artikelen

Star Wars Studies: Geldt het doodschieten van Greedo als zelfverdediging?

Geplaatst

op

Door

Een welbekende scene uit A New Hope is Han Solo die Greedo neerschiet in de Cantina. Was dat te onderbouwen als zelfverdediging? In reactie tot een onderzoek van ‘The Legal Geeks’, sprak ik met advocaat en geek Sidney Smeets. Wat zou Solo te wachten staan voor de Nederlandse rechter? (meer…)

Lees verder
Advertentie

© Star Wars Awakens. All rights reserved. Star Wars is the intellectual property of Lucasfilm. © 2019 Lucasfilm Ltd.