De 10 van Dennis: Star Wars boeken

Na de 10 beste naslagwerken (waar ook een deel 2 van verscheen) en de 10 beste games is het nu de beurt aan de 10 beste (fictie) boeken. Sinds Splinter of the Minds Eye uit 1978 zijn er de afgelopen 41 jaar honderden Star Wars boeken verschenen. Lastig dus om een keuze te maken als je eens een boek wil lezen! Om je op weg te helpen heb ik voor deze editie van ‘De 10 van Dennis’ de mijns inziens beste 10 voor je op een rijtje gezet.


Heir to the EmpireDark Force RisingThe Last Command (Timothy Zahn, 1991, 1992, 1993)

De ‘Grand Old’ van de Star Wars literatuur: de Thrawn trilogie. Begin jaren 90 was Star Wars meer dood dan levend. Het waren de Dark Empire strip én het eerste boek in deze trilogie van Timothy Zahn die Star Wars weer leven inbliezen. Niet alleen historisch een belangrijk boek (je mag zelfs spreken over hét belangrijkste boek) maar kwalitatief mijns inziens ook het beste. Zahn pakt de verhaallijn enkele jaren na Return of the Jedi op en zet onze helden neer zoals elke echte Star Wars fan dat zo graag wilde: Han en Leia zijn hoge personen in de New Republic en verwachten hun eerste kinderen en Luke is alleen maar beter geworden als Jedi. Toch dreigt er gevaar aangezien er nog diverse Star Destroyers over zijn en niet elke Imperial is verslagen. Een van hen, Grand Admiral Thrawn, ontdekt dat er nog een Jedi is en smeedt een plan om dat te bereiken wat Palpatine niet lukte: Luke Skywalker verslaan en de totale macht krijgen. Naast Thrawn was deze reeks ook de eerste kennismaking met illustere personages (en fan favorites) als Mara Jade, Talon Karrde en Borsk Fey’lya.

Shadows of the Empire (Steve Perry, 1996)

Medio jaren 90 stond Star Wars in het teken van Shadows of the Empire. Een ambitieus project waarbij werkelijk van alles verscheen… behalve een film. Wél kregen de fans een videogame, strip, actiefiguren, tradingcards, een soundtrack en uiteraard een boek waarin de lezer wordt meegenomen naar de periode tussen Empire en Jedi. Zo komen we te weten hoe Luke aan zijn nieuwe groene lightsaber komt, zien we hem de boodschap voor Jabba opneemt en maken we kennis met Dash Rendar, Leebo, de human replica droid Guri en de reptielachtige Prince Xizor; een rivaal van Darth Vader.

Tales from the Mos Eisley CantinaTales from Jabba’s Palace (diverse auteurs, 1995 en 1996)

Medio jaren 90 was de Amerikaanse auteur Kevin J. Anderson (bekend van zijn boeken in de Dune reeks) verantwoordelijk voor drie ‘anthology boeken’. Twee ervan zijn gewogen en goed genoeg bevonden voor deze lijst. Zowel Tales from the Mos Eisley Cantina als Tales from Jabba’s Palace bevatten talloze korte verhalen waarin steeds een personage uit de Cantina of Jabba’s Palace scenes centraal staat. Benieuwd naar het verhaal achter die mysterieuze grote spinachtige droid die te zien is als C-3PO bij Jabba arriveert? En wat is de achtergrond van Stormtrooper Davin “Look Sir, droids” Felth? Of ben je meer geinteresseerd in hoe de Rancor bij Jabba terecht is gekomen? Deze twee uitgaves (die inspiratie putten uit de Galaxy Guides die West End Games eind jaren 80/begin jaren 90 uitgaf) geven een extra dimensie aan de originele trilogie en zorgen er gegarandeerd voor dat je anders tegen de genoemde scenes aan gaat kijken.

The Paradise SnareThe Hutt GambitRebel Dawn (A.C. Crispin, 1997, 1997, 1998)

Het is een understatement dat Solo: a Star Wars story geen onverdeeld succes was. Deels is het script hierin een factor geweest, wat simpel te voorkomen was: met de Solo trilogie van de in 2013 overleden auteur A.C. (Ann Carol) Crispin was dé Solo backstory voor het oprapen. Crispins trilogie start bij een nog jonge, op straat levende Solo die werkt voor misdaadbaas Garris Shrike. Hij start bij de Imperial Academy, leert Chewbacca en Lando kennen… en wint de Falcon in een Sabacc spel. Klinkt het bekend? Verrassing: in deze reeks voltrekken deze gebeurtenissen anders dan in de film en komt er zoveel meer aan bod, zoals Jabba en het bezorgen van de Death Star plans aan Princess Leia. De serie eindigt ook op dé perfecte manier: Solo die in de Mos Eisley Cantina om de tafel gaat met een farmboy en een grijze man gekleed in een bruin gewaad…

The New Jedi Order: Star By Star (Troy Denning, 2001)

In 1999 ging een ambitieus project van start: de New Jedi Order; een 19-delige reeks waaraan in totaal 12 auteurs bijdroegen. 25 jaar na de vernietiging van de Death Star is The Empire verslagen en hebben Han, Leia, Luke en Mara Jade kinderen. De rust is van korte duur want de Yuuzhan Vong, een demonisch uitziend ras, zijn hun invasie van ‘The Galaxy far, far away’ begonnen.

Deze reeks is een stuk donkerder dan de voorgangers en niet iedereen haalt het einde van de serie. Toen het eerste deel (Vector Prime) in 1999 verscheen was er veel te doen om Chewbacca, die een heroïsche dood sterft als hij Anakin Solo red en zijn life debt vervult. (Kom, geen spoiler, dit is al 20 jaar bekend)

Star By Star, een boek wat halverwege deze reeks afspeelt, staat alom bekend als een van de betere Star Wars boeken (zeker van deze reeks) en verdiend daarom een plekje in deze Top 10. Hou je van donker, episch en een ander soort Star Wars dan je gewend bent dan is dit de reeks waar je je eens aan moet wagen.

 

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!