Darth Vader aan een kathedraal

Waarom Darth Vader vanaf een Amerikaanse kathedraal naar voorbijgangers kijkt

Darth Vader is niet alleen het boegbeeld van de Dark Side of the Force, hij is letterlijk onlosmakelijk verbonden aan een kathedraal in de Verenigde Staten. Waarom kijkt een stenen Vader uit over voorbijgangers in Washington D.C.?

Langs Wisconsin Avenue in de Amerikaanse hoofdstad staat de Washington National Cathedral, een 92 meter hoog bouwwerk vol details. Het heeft een gebrandschilderd raam gebaseerd op de ruimte, plakkaten van alle Amerikaanse staten en dus ook het hoofd van Darth Vader.

De bouw van de National Cathedral duurde van 1907 tot 1990. In de jaren tachtig waren de torens aan de beurt en besloot de kathedraal een ontwerpwedstrijd te organiseren voor kinderen. (PDF)

Via National Geographic werd een oproep verspreid voor ontwerpen van decoraties op de kathedraal. Uiteindelijk kwamen er zo’n 1400 inzendingen binnen.

De winnende ontwerpen waren niet alleen bedoeld als versiering. De beeldhouwwerken zijn bedoeld om regenwater weg te leiden van het gebouw, om de stenen te beschermen. Dit soort functionele beelden hebben vaak een ingebouwde waterweg om regenwater weg te leiden. Deze zogenaamde waterspuwers zijn ook in allerlei vormen op de kathedraal te vinden. Darth Vader heeft geen waterleiding in zijn helm. Regenwater stroomt simpelweg van zijn achterhoofd.

Darth Vader heeft de high ground

Een van de deelnemende kinderen stuurde een tekening in van Darth Vader en won daarmee de derde plaats. Zijn ontwerp kwam op de kathedraal, samen met die van zijn drie medewinnaars. Andere winnende ontwerpen waren een meisje met staartjes, een wasbeer, en een man met een paraplu.

In 1986 werden alle beeldhouwwerken geplaatst en sindsdien heeft Lord Vader zelf dan eindelijk de high ground boven Washington D.C.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!