The Power of the Force conventie: een verslag!

Een aantal maanden geleden dook opeens het bericht op van een Power of the Force conventie; een evenement in Oberhausen, Duitsland, dat volledig in het teken staat van Star Wars. Navraag leerde dat het georganiseerd werd door Thomas Hartz die velen wellicht nog kennen van zijn NewStarCons van pakweg 13 jaar geleden in Nederland. Eerlijk is eerlijk: voor deze con wist hij een meer dan uitstekende gastenlijst samen te stellen: van Rogue One’s Spencer ‘Darth Vader’ Wilding en Guy ‘Tarkin’ Henry tot Rebel pilots Jon ‘Dak’ Morton en Richard ‘Hobbie’ Oldfield tot Bountyhunters Cathy Munroe (Zuckuss) en Chris Parsons (4-LOM). In totaal zouden er maar liefst 17 (!) acteurs aanwezig zijn. Genoeg reden dus om te gaan, zeker omdat de dedicated Star Wars events zéér schaars zijn op het Europese vasteland.

What a desolate place…

Bovenstaande quote van C-3PO is exact wat ik zei bij aankomst. De Turbinenhalle oogt in eerste instantie troosteloos. Onkruid uit de muren, lege bars (welke ongetwijfeld wel gebruikt worden bij de Rave party’s die er ook gehouden worden), afbrokkelende muren… alsof het ooit een Rebel base heeft gehuisvest die inmiddels is verwoest door The Empire. Maar toch… het zorgde ook voor een unieke, aparte, post-apocalyptische sfeer. Wellicht komt het omdat ik als Eindhovenaar het industriële van oud-Philips terrein (wat tegenwoordig winkels/horeca/bedrijven huisvest) Strijp-S ben gaan waarderen maar het heeft wel wat. En ook: ruimte was er meer dan genoeg, parkeren kan recht voor de deur, geen overcrowding. Wel bekroop me even het gevoel “I have a bad feeling about this” toen we van een noeste, shag rokende, als security werkende Duitser te horen kregen: “Keine getränke mitnehmen im tasche”. Mijn Capri-Sun moest dus in de auto blijven.

Giggly Leia

Dan het belangrijkste: de gasten! In één woord samengevat: laagdrempelig. Geen lange wachtrijen en iedereen was gewoon aanspreekbaar. Zelf spraken we meerdere acteurs waarvan Spencer Wilding (met een heftig Welsh accent) het meest ‘laid back’ was, terwijl Ingvild Deila (Leia in Rogue One) oprecht ‘giggly’ overkwam.

Zin om onderuitgezakt de verhalen van acteurs aan te horen? Dat kon! Q&A’s waren er zowat de hele dag door! Tevens waren er fraaie (zelfgemaakte!) modellen van Star Wars schepen te zien waarvan de B-Wing met hangar mij persoonlijk het meest kon bekoren.

Als laatste dan: de merchandise. Het was qua aanbod mager. Nauwelijks unieke stukken, wél héél veel (super goedkope) Blu-ray’s en DVD’s (wel allemaal met Duitse titel op de cover, dus in plaats van The Force Awakens heb je Das Erwachen Der Macht op je 3D box staan…) Zelf keerde ik huiswaarts met een LEGO figuur van Quarrie, de Mon Calamari uit Star Wars Rebels, dus mij hoor je niet klagen!

Conclusie

Deze eerste editie van Power of the Force deed me denken aan de oude StarCons, NewStarCons en DutchStarCons die van 1998 tot en met 2007 in Nederland plaatsvonden (ja, StarCon was vroeger een populaire naam!). Laagdrempelig, kneuterig, klein en knus (het hoogste aantal Star Wars acteurs per m² op een conventie ooit?), geen megalocatie maar een bijzondere locatie (zoals de Druiventros van de StarCons dat – op een geheel andere wijze –  ooit ook was). Totaal niet te vergelijken met mega events als FACTS en DutchComicCon, maar naar mijn mening wél beter dan die andere grote evenementen AmsterdamComicCon en ComicConAhoy.

Op naar editie 2… ik bedoel: Power of the Force: Episode II!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!