Dutch X-Mas Con 2016

StarWarsAwakens’ Dutch X-Mas Con 2016 report!

Tussen de Rogue One voorstellingen en Kerstmarkten door reisden Ramon en ondergetekende namens StarWarsAwakens afgelopen weekend af naar de Jaarbeurs in Utrecht waar Dutch X-Mas Con 2016 plaatsvond. Een speciale editie van de Dutch Comic Con, maar dan – de titel doet het al vermoeden – met een Kersttintje!

Vooraf vond ik het apart, een conventie één week voor Kerst. Ik vroeg me ook af hoeveel bezoekers op dit evenement af zouden komen. Het antwoord: minder dan op FACTS of de ‘reguliere’ Dutch Comic Con, maar met (volgens de organisator) 10 á 15.000 bezoekers over het hele weekend nog steeds een knap aantal! Groot pluspunt (voor de bezoeker) is dat het er niet overcrowded was, je rustig en relaxed kon rondlopen en bij de horecastands zelfs binnen 1 minuut aan de beurt was!

Maar goed, horecastands waren niet dat waarvoor we gekomen waren! Zoals we eerder bekendmaakten stond er een interview met Jason ‘The Inquisitor’ Isaacs op het programma. Wat het hoogtepunt had moeten worden werd een deceptie: 5 minuten voor aanvang kregen we te horen dat zijn manager eenzijdig besloten had om alle interviews te annuleren. De reden van dit onverwachte nieuws zou te maken hebben met zijn nieuwe serie op Netflix: The OA. Ondanks dat we hebben aangegeven louter Star Wars Rebels vragen te willen stellen was niets mogelijk. De organisatie van DutchComicCon nemen we in deze niets kwalijk (ze hebben gedaan wat ze konden!) maar we betreuren het besluit van zijn management.

Jason Isaacs
Jason Isaacs kwam zaterdag te laat en liep bij aankomst in de Jaarbeurs halsoverkop het podium op voor zijn uitgelopen Q&A sessie.

Deze domper bleek (gelukkig) het enige negatieve te zijn. De aankleding was bijvoorbeeld leuk en origineel: bij binnenkomst waande je je in Whoville (het plaatsje uit het verfilmde boek How The Grinch Stole Christmas) en werd je zelfs verwelkomd door de inwoners! Zodra je door dit sfeervol dorp (waar het zelfs gesneeuwd had) heen was kwam je op de bekende conventieomgeving terecht. Merchandise, dealers, arcadekasten, een artist alley waar de acteurs signeerden en een fraai groot podium met veel zitplaatsen (andere conventies kunnen hier wat van leren!)

Zoals gezegd was het allemaal net wat minder groot en druk dan de normale editie (die eind maart 2017 weer plaatsvind) maar dit had zeker zijn charme. Opvallend was ook dat ondanks dat er wat minder stands waren dit niet ten koste ging van de diversiteit van het aanbod. In het verleden zijn er evenementen geweest met het dubbele aantal stands maar waar 40% Funko was en 35% T-shirt. Hier was daar gelukkig geen sprake van. De rustige gemoedelijke sfeer zorgde er ook voor dat er meer ruimte was voor praatjes met standhouders (we kregen bijvoorbeeld een uitgebreide uitleg van het bordspel X-Wing! Geweldig!) en als Lego fan kon ik het niet laten om bij de heren van Lowlug (die fantastische Lego bouwwerken hadden meegenomen) even over het nep-merk Lepin te discussiëren.

Als afsluiter stond er nog een bezoek aan (hoe kan het ook anders) Rogue One (je kunt die film niet vaak genoeg zien toch?) in de nieuwe Kinepolis bioscoop op het programma. Dutch Comic Con en Kinepolis hadden namelijk een speciale actie: bezoekers van DCC kregen namelijk een speciale Death Star pin wanneer ze naar de nieuwste Star Wars film gingen. Een mooi einde van de laatste conventiedag van dit jaar!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!