Vanochtend opende de burgemeester van Utrecht in aanwezigheid van tientallen uitgedoste fans en een paar Stormtroopers het langverwachte Star Wars Identities in Utrecht. Vanaf vandaag zijn meer dan 200 originele rekwisieten, modellen, kostuums en illustraties uit de Star Wars films te zien in de exhibition hall van Pathé CineMec. Star Wars Awakens kreeg de kans om de makers te interviewen en de expositie al iets eerder te betreden.
Achtergrond
Al meer dan veertig jaar volgt publiek over de hele wereld het leven van Luke en Anakin Skywalker, de Jedi helden uit een galaxy far, far away. De verhalen blijven ongetwijfeld nog vele generaties boeien, aangezien er nog steeds nieuwe films uitkomen. De tentoonstelling STAR WARS Identities werd ontwikkeld en geproduceerd door X3 Productions uit Montréal in samenwerking met Lucasfilm Ltd. en maakt gebruik van de uitgebreide collectie van het Lucas Museum of Narrative Art om de wetenschap van onze eigen identiteit te doorgronden via de personages uit Star Wars. Bezoekers herontdekken deze onvergetelijke personages op een totaal nieuwe manier en verkennen tegelijk hun eigen identiteit door één simpele en diepzinnige vraag: What forces shape you?
Star Wars Identities: ook geschikt als je geen fan bent
Die vraag over hoe wij als mens worden gevormd tot wie we zijn en welke invloeden van buitenaf – in combinatie én in wisselwerking met onze persoonlijkheid – daar aan bijdragen speelt vanaf het begin tot het eind van de tentoonstelling een essentiële rol. Voor de mensen die er bekend mee zijn is het leuk om te zien dat veel wetenschappelijke elementen vanuit de ontwikkelingspsychologie in Star Wars Identities zitten verwerkt in de vorm van video’s (er wordt op een begrijpelijke manier veel gerefereerd aan wetenschappelijke literatuur) over bijvoorbeeld de vorming van je persoonlijkheid en de invloed van externe factoren zoals de gebeurtenissen die je meemaakt, de opvoedingsstijl van je ouders en de persoonlijkheid van mensen met wie je het meest optrekt. Deze benadering die door de gehele expositie heen voelbaar is, is een hele verstandige keuze.
Dit is namelijk precies de reden waarom Star Wars Identities ook geschikt is voor mensen die Star Wars wel enigszins ‘oké’ vinden, maar niet er idolaat van zijn zoals jij of ik. Immers is identiteitsontwikkeling zowel binnen Star Wars als voor eenieder op Aarde een belangrijk thema gedurende de levensloop. Dit universele thema dat binnen Star Wars een belangrijke rol speelt is voor iedereen herkenbaar en toucheert om die reden een deel van de kern waarom deze franchise zo’n groot succes is geworden. Iedereen kan zich relateren met een of meerdere personages en de moeilijkheden, conflicten en keuzes waarmee ze te maken hebben. In een specifieke video die in Identities wordt vertoond bekijk je om en om een scène terug van Luke Skywalker en zijn vader uit de prequels waarin de keuzes die ze maken op het moment dat ze verleid worden tot de dark side mooi wordt geïllustreerd.
De keuzes die je maakt bepalen wie je bent – ook in Star Wars Identities
Aan het begin van de tentoonstelling krijg je een polsband en een audio-player met een oortje mee die aan je borst hangt. De audio-player speelt een relevante opname af op het moment dat je op een specifieke plek staat (duidelijk aangegeven op de vloer). Hierbij kun je denken aan het geluid van de video wanneer je voor een scherm staat te kijken, maar ook aan extra achtergrondinformatie wanneer je voor een bepaalde rekwisiet staat. De audio-player is zowel in het Nederlands als in het Engels te beluisteren.
Met je polsband kun je – door deze tegen bepaalde zeshoekige en lichtgevende vormen aan de muren te houden – op bepaalde plekken in de tentoonstelling een vraag met keuzemogelijkheden activeren, waarmee je jouw eigen identiteit binnen het Star Wars universum kunt achterhalen. Je begint bijvoorbeeld met het kiezen van een ras, kort daarna wordt gevraagd naar je naam en van welke planeet je afkomstig bent. Ook de opvoedingsstijl van je ouders, de waarden die je belangrijk vindt, het beroep dat je wil gaan uitoefenen, zelfs de verleiding tot de dark side… het komt allemaal aan bod. Liever verklappen we er niet te veel over, maar leuk is het zeker om aan het eind van de tentoonstelling jouw personage te zien en eventueel per e-mail toegestuurd te krijgen met daarin een biografie gebaseerd op de keuzes die je tijdens jouw bezoek hebt gemaakt. Wat ik knap hieraan vind is dat het voor zowel volwassenen als jongeren een vermakelijke en leerzame ervaring biedt over persoonlijkheidsontwikkeling, tegelijkertijd is er voor de echte Star Wars fans natuurlijk meer dan genoeg te zien!
Modellen, kostuums en originele schetsen
Het initiële gevoel wat bij mij overheerste na het eerste bezoek was er een van overweldiging. Tijdens het interview met de makers hoorde ik achteraf bijvoorbeeld dat er een First Order Stormtrooper kostuum staat geëtaleerd, maar deze was mij tijdens mijn eerste bezoek nog helemaal niet opgevallen! Stom, want later bleek dat die inderdaad helemaal aan het begin staat: je loopt er bijna letterlijk tegenaan. De expositie staat gevuld met originele kostuums en modellen met daarbij vaak ook een beschrijving van in welke film(s) en op wat voor manier deze is gebruikt. Het is bijna onwerkelijk dat het daadwerkelijk deze modellen zijn geweest die bijna 40 jaar geleden tijdens de opnames zijn gebruikt om de originele trilogie vorm te geven. Mijn persoonlijke hoogtepunt is de installatie met schepen uit Star Wars, waarin niet alleen de X-Wing, B-Wing en TIE fighter staan tentoongesteld, maar ook de enorme Imperial Star Destroyer en MC80 Star Cruiser. Tevens zijn de Slave I en Millennium Falcon van de partij en het detail van deze modellen in combinatie met de kennis dat ze daadwerkelijk in de films zijn gebruikt zal menig Star Wars fans bij dit gedeelte doen watertanden.
Naast de bijna tastbare modellen zijn ook de tekeningen van John Mollo en Ralph McQuarrie, de originele op afstand bestuurbare ogen van Jabba the Hutt en een replica van Yoda uit The Empire Strikes Back andere hoogtepunten van de tentoonstelling. Er valt genoeg te zien en te herkennen voor zowel liefhebbers van de films als voor mensen die ze ooit een keer hebben gezien.
VIP première 28 september
Menig BN’er was uitgenodigd voor de VIP première, wat mede door een indrukwekkende entree van Darth Vader (mogelijk gemaakt door de Dutch Garrison, de Nederlandse tak van de 501st Legion), de aanwezigheid van Jeremy Bulloch (Boba Fett in de originele trilogie) en de burgemeester van Utrecht en vele regionale en nationale mediavertegenwoordigers veel bekijks trok. De avond werd gepresenteerd door Dennis Weening.
De moeite waard? Search your feelings, you know it to be true
Star Wars Identities is een bijzondere ervaring die elke Star Wars fan een keer moet hebben meegemaakt. Nu deze expositie in het midden van ons land te zien is, is er immers ook voor Nederlandstalige fans geen excuus om de tentoonstelling aan zich voorbij te laten gaan. Een bezoek aan Identities biedt vermaak, bewondering en educatie voor zowel jonge Padawans als ervaren Jedi meesters. Het is wel aan te raden om de originele films een keer te hebben gezien voordat je hiernaartoe gaat, omdat je anders weinig zal herkennen. Er is namelijk voor gekozen om uit de nieuwe films zoals The Force Awakens maar weinig te etaleren. Waarom dat zo is hebben we gevraagd aan Laela French (Director of Archives for the Lucas Cultural Arts Museum) en Sophie Desbiens (Communications and Venue Relations DIrector X3 Productions). Het antwoord en nog meer kun je hier lezen in ons exclusieve interview!
STAR WARS Identities: The Exhibition
Locatie: Naast CineMec – Utrecht (Berlijnplein 100, Utrecht)
Datum: Van 30 september 2017 t/m 11 maart 2018
Tickets: Vanaf € 16 (excl. servicekosten)
Tickets zijn vanaf nu te koop via Ticketmaster. Of ga voor meer informatie en tickets naar www.starwarsidentities.nl
Audiotour en de RFID polsband zijn inbegrepen bij het ticket en worden uitgedeeld voordat men de tentoonstelling betreedt. Er wordt gewerkt met entree tickets met tijdslots, de laatste toegang is een half uur voor sluitingstijd.