Star Wars Celebration

Star Wars Celebration: community-ervaringen

Star Wars Celebration ligt alweer een paar weken achter ons en zoals ik in mijn terugblik beschreef was het bijzondere van deze editie dat Star Wars Awakens daar niet alleen met crewleden, maar ook met tientallen communityleden aanwezig was die het evenement samen onvergetelijk maakten.

Onlangs deed ik een oproep in onze Star Wars community of er mensen zijn die het leuk vinden om iets te delen over hun Celebration-ervaring. Het resultaat hiervan lees je hieronder!

Gert (van Nerdcoma)

Twee dagen Star Wars Celebration. ‘Bereid je voor op veel wachten’ vertelde ik mijn partner in crime. En ondanks dat dit zeker zo was, mocht het de pret niet drukken. Er valt om je heen altijd genoeg te zien. Zo struikel je letterlijk over de cosplayers. En als je een beetje oplet zie je af en toe een celebrity (Kathleen Kennedy en Jon Favreau – in ons geval) voorbij wandelen op de conventie vloer. Als eerste op ons programma stond het Lucasfilm Showcase panel. We waren uitgeloot en moesten dus hopen op een plaatsje in de ‘standby queue’. En ondanks dat we weggestuurd werden, kwamen we toch binnen! Een uur dat voelde als een achtbaanrit volgde.

De rest van onze dagen hadden we 50/50 gevuld met (naar ons idee) interessante panels en gewoonweg ‘rondlopen’. Zo zagen we o.a: Doug Chiang over zijn carrière en design proces, een ‘Star Wars in the 90s’ trip down memory lane (Behind The Magic, anyone?) en een #MakeSolo2Happen fan panel. Een totaal andere kant van de conventie zagen we bij de University Stage. Hier praatten echte wetenschappers over de ‘Science of Star Wars’ en werden o.a. de Sarlacc en de laser van de Death Star tot in detail getoetst op ‘haalbaarheid’ in ons universum. Aan enthousiastelingen geen gebrek! De conventievloer was voor ons het minst spannend, gezien we beide geen die-hard collectors zijn en hier ook veel rijen stonden. De Celebration LIVE! Stage hebben we ook links laten liggen, maar gelukkig zijn al deze interviews terug te zien op YouTube.

Nog een leuk cadeautje kregen we van de hosts van The Resistance Broadcast (waar ik een patron van ben): badges voor de zondag! En ondanks dat we die middag terug zouden vliegen hebben we toch nog de ochtend mee kunnen pikken. Tipje dus om gewoon een gesprekje met ‘bekenden’ aan te knopen. You never know what you’ll get! Terugkijkend was mijn hoogtepunt zonder twijfel de stream van het Lucasfilm Showcase panel in de Galaxy Stage! De exclusieve trailers en reveal van de nieuwe tijdlijn (en bijbehorende films) waren EPIC! Niet voor niets siert het bandje van de Galaxy Stage op dit moment nog steeds mijn pols! What a time to be a Star Wars fan!

Marko

Toen in juli 2022 SWCE Londen 2023 werd aangekondigd was er geen seconde twijfel, dit was een bucketlist event! Geheel onwetend dacht ik dat één dagje wel voldoende zou zijn. Samen met duizenden andere fans horen en zien wat we de komende jaren te zien en horen zouden krijgen, daar keek ik enorm naar uit. In de aanloop naar Londen 2023 hoorde ik van verschillende kanten al, dat één dag SWCE krap is. Bovendien werd ik tot mijn grote teleurstelling in geen enkel panel geloot. Eén van mijn twee reisgenoten had gelukkig nog wel een fastlane voor de Celebration store. De tickets werden opgestuurd naar een kennis in Londen, op tijd – en volgens bestelling – ontvangen.

Na veel voorpret, brak dan eindelijk vrijdag 7 april aan en sloten we om 08:00 in de rij aan. Alles ademde Star Wars. Van zeer professionele- tot humoristische cosplays en iedereen 101% fan. Ondanks dat we twee uur in de rij hebben gestaan voelde dat niet vervelend en was het ook keurig georganiseerd. Bij binnenkomst, ca. 10:15, ben ik direct naar Forbidden Planet gelopen, voor wat inkopen, wat een verstandige keuze bleek te zijn. De rest van de aangeboden merchandise vond ik vrij karig. De tijd vloog voorbij en dat veroorzaakte helaas dat ik met een wat gejaagd gevoel rond liep en vóóral weinig tijd had om met mensen contact te maken.

De LIVE! stage met een beknopte samenvatting van de grote panels en de Ahsoka-trailer voor het eerst voor iedereen, was een hoogtepunt. Met de fastlane ticket konden we aan het einde van toch een geweldige dag met z’n drieën naar binnen om nog wat prijzige, maar leuke aandenkens mee te nemen. Al met al heb ik kunnen ervaren wat Celebration is, heb geleerd van de beginnersfouten, hoop dat de organisatie dat ook doet en heb al een spaarpotje gemaakt voor een volgende keer!

Guido

Tops

  1. Nieuwe vrienden maken, dankzij de Star Wars Awakens community, waarmee je tijdens SWCE samen naar panels kunt of over de beursvloer kunt rondlopen. En op zondag zijn we zelfs met een groep samen uit eten geweest, dit resulteerde in een superleuke ervaring!
  2. Sabacc spelen in de rij met onbekenden om de tijd te kunnen doden.
  3. Cosplay op het event is echt waanzinnig. De meest iconische karakters komen voorbij zoals Ahsoka’s, Padmé’s, Stormtroopers, Mandalorians en mijn lievelingscosplay was mensen in het gevangenispak uit Andor (Aflevering 10) die een optocht deden en ‘One Way Out!’ riepen (sommigen zelfs met zwembandjes om).
  4. Ahsoka panel: heel leuk! Lars Mikkelsen onthuld als Thrawn en Kevin Kiner die de score gaat componeren. Als Rebels fan vind ik dit geweldig!
  5. Visions panel: de makers van de afleveringen spraken over de motivatie achter hun verhaal en dit voegt heel veel toe aan de beleving van de afleveringen. Iedereen zou wat mij betreft het Visions panel móeten kijken (klik!) voordat je de afleveringen zelf gaat kijken.
  6. The Bad Batch panel: Gaaf om de acteurs en de makers te horen praten over Seizoen 2. Het werd een therapeutische sessie om het verlies van één van de karakters te verwerken… De makers en acteurs werden hier ook emotioneel van en dit was mooi om te zien.

Flops

  1. De loterij voor de panels is random maar daardoor ook weer oneerlijk. Sommige mensen kregen toegang tot 1, 2, 3 of zelfs 4 panels via de loterij en anderen tot geen enkel panel… Omdat er exclusieve beelden vertoond worden in de panels voelt het heel oneerlijk dat je deze niet te zien krijgt terwijl je wel hetzelfde aan entree hebt betaald als de rest. Ik hoop dat hier in volgende edities naar gekeken wordt hoe dit eerlijker kan.

Rob

Celebration 2023 begon anders dan ik mij had voorgesteld. Want in plaats van een dagje eerder te gaan en die dag Londen te kunnen verkennen, miste ik door een hilarische samenloop van omstandigheden mijn vlucht en kon ik de rest van de dag besteden aan op een alternatieve manier in Londen zien te komen.

Bijna tien uur later dan gepland kwam ik dan toch in Londen aan met de trein en kon het feest beginnen. De volgende dag konden we na 1½ uur in de rij eindelijk naar binnen. We gingen eerst even rondlopen om de boel te verkennen. Toen de aankondiging doorkwam over de nieuwe films (want we konden behalve Marc niet bij het panel zijn) hebben we snel op internet het nieuws moeten opzoeken zodat we het in ons panel konden gebruiken. Ons panel was uiteraard het absolute hoogtepunt van Celebration. De zaal was beter gevuld dan we gedacht hadden, het gesprek tussen ons verliep soepel en we hadden natuurlijk veel om over te praten met alle aankondigingen. Het uur vloog voorbij. ‘ s Avonds zijn we nog naar Return of the Bash (501st Legion) gegaan. Het was wel leuk om wat bekende gezichten te zien en nieuwe vrienden te maken, maar na een paar drankjes zijn we toch teruggegaan naar ons hotel om goed uit te rusten.

De volgende dagen verliepen soepeler op omdat we de weg wisten en ook een beetje wisten wat we wilden zien. Zo ben ik onder andere op de tweede dag naar een panel geweest van “geek girl” die Matt Martin te gast had van de Lucasfilm Story Group. Ik vond het heel interessant om te horen wat hij allemaal te vertellen had en vooral zijn verhalen over het maken van de Jedi Survivor game.

Het thema van het Celebration was dat Return of the Jedi 40 jaar geleden uitkwam, en aan de Merch hiervan heb ik het grootste deel van mijn geld uitgegeven. De laatste dag heb ik doorgebracht met mensen ontmoeten, er nog even rondkijken op plekken waar ik nog niet geweest was, er waren heel veel hallen met stands. Daarna kwam ik toevallig bij het naar buiten gaan de ene na de andere communityleden tegen waarna we besloten met zijn allen uit eten te gaan en dat was misschien nog wel het allerleukste van heel Celebration 2023.

Celebration was fantastisch, ondanks de drukte en kleine tegenslagen was het echt iets om nooit te vergeten, ik hoop dan ook dat we op één of andere manier een mogelijkheid kunnen vinden om allemaal naar Tokio te gaan over twee jaar.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!