Star Wars Celebration

Ramon’s terugblik op Star Wars Celebration 2023

Star Wars Celebration 2023 is voorbij. Een weekend dat fysiek veel vergde, getuige het feit dat ik op dit moment ziek op de bank lig te typen. Het was een bijzonder weekend omdat we voor het eerst met een aanzienlijke afvaardiging van zowel onze crew als onze community aanwezig waren bij een grote Star Wars conventie in het buitenland.

Ik lees in onze community dat velen een fantastisch weekend hebben gehad, voor een groot deel van hen was het ook de eerste Celebration die ze meemaakten. Een enkeling noemde het zelfs een kanshebber op de beste week van zijn leven. Dat zijn grote loftuitingen voor een evenement dat organisatorisch gezien op meerdere vlakken te wensen overliet, maar uiteindelijk is de gemeenschappelijke liefde voor Star Wars en het kunnen uiten en delen daarvan met vele mensen uit de internationale gemeenschap hetgeen wat Star Wars Celebration magisch maakt.

Uiteindelijk is het een optelsom: Celebration was een aaneenschakeling van ontmoetingen met andere fans en betrokkenen bij de Star Wars films/series/games/boeken en als je wat geluk had ontstonden daar interacties uit die je lang niet zal vergeten. Dat het evenement ook gebruikt wordt om in korte tijd veel Star Wars nieuws te droppen is natuurlijk bekend, maar voor de mensen die plannen maken om naar Celebration te gaan om daar alles van mee te krijgen: besef dat je daar op de beursvloer minder van meekrijgt dan je zou denken.

Star Wars Celebration nieuws: eerst zien, dan geloven

Tijdens het Lucasfilm Showcase Panel op vrijdag werden er naast castleden uit projecten zoals Ahsoka, Skeleton Crew, The Acolyte en Andor maar liefst drie nieuwe Star Wars films aangekondigd. Aan het hoofd van de films staan James Mangold (Logan, Indiana Jones and the Dial of Destiny), Dave Filoni en Sharmeen Obaid-Chinoy (Ms. Marvel, Saving Face). De film van James Mangold gaat terug naar het begin van de Jedi, terwijl die van Dave Filoni zich zal concentreren op de New Republic en de verhalen uit The Mandalorian, The Book of Boba Fett, Ahsoka en andere Disney+-series zal verbinden en afsluiten. De film van Sharmeen Obaid-Chinoy speelt zich 15 jaar na de gebeurtenissen in Star Wars: Rise of Skywalker af en markeert de terugkeer van Daisy Ridley als Rey terwijl ze een nieuwe Jedi Order opbouwt.

Zelf kon ik het nieuws tijdens de beurs helaas niet volgen vanwege een brakke internetverbinding en het gegeven dat ik nergens voor was ingeloot, maar Marc hield ons in de podcast appgroep op de hoogte en tijdens het panel van de Star Wars Podcast op vrijdagmiddag doken we er nog dieper op in. Het is goed mogelijk dat de beelden hiervan op een later moment beschikbaar worden gemaakt voor jullie, dus mijn gedachten over de aankondigingen van Lucasfilm bewaar ik nog even. Het enige wat ik er op dit moment over kwijt wil is: eerst zien, dan geloven. Mijn hoop voor (aangekondigde) Star Wars films is al een paar keer teleurgesteld in de afgelopen jaren, al ga ik ervan uit dat Lucasfilm zich daar ook bewust van is en ze deze aankondigingen niet lichtzinnig hebben gedaan.

Ik had zelf de pech bij geen enkel panel ingeloot te zijn en hoewel ik dankzij Marc het geluk had uiteindelijk toch naar een livestream van het Ahsoka-panel te kunnen kijken (ja, ook voor een livestream moest je worden ingeloot), was het qua Star Wars nieuws toch veelal op je telefoon lezen (als de verbinding dat toeliet) en via derden te horen krijgen wat er is aangekondigd. Voor een evenement dat pretendeert het ultieme Star Wars evenement te zijn had ik wel gehoopt dat ze iets meer hun best deden om in elk geval de aanwezige bezoekers (ongeacht of je ingeloot bent of niet) wat beter op de hoogte te houden van al het nieuws. Wat mij het meest tegenviel is dat ik in 2019 in Chicago de panels waar ik niet ingeloot was gewoon bij de LIVE stage, het vrij toegankelijke podium dat ook op de officiële livestream te volgen is, kon zien. Zelfs dat was er dit keer echter niet bij: zat je niet live in de zaal of in een van de twee livestreamzalen? Dan heb je keiharde pech.

Ergens vind ik dat voor mensen die de moeite hebben genomen om naar Celebration te reizen niet eerlijk, zeker als je beseft hoeveel mensen er bij geen van de panels waren ingeloot en er tegelijkertijd ook een groep mensen was die (bijna) overal bij mocht zitten. Waarom er niet is gekozen voor een voorkeurssysteem of een systeem waarbij iemand pas een tweede panel krijgt toegewezen op het moment dat andere geïnteresseerden ook bij minimaal 1 panel zitten snap ik niet en hoewel ik begrijp dat die optie niet voor iedereen is weggelegd voelt het vroeg in de rij gaan staan zoals we in 2016 in Londen deden bijna eerlijker dan hoe het nu is gegaan. Nu we weten dat de volgende Celebration van 18-20 april 2025 plaatsvindt in Japan voel ikzelf niet direct de behoefte om daarheen te gaan zonder de garantie te hebben meer mee te krijgen van de panels. In de praktijk zal dat betekenen dat ik wederom ga proberen een VIP-ticket te scoren en als dit mij net als de voorgaande keren niet lukt ik het evenement lekker vanuit Nederland online ga volgen. Als ik de ervaring van Roy in onze community lees is dat ook een prima alternatief.

Gezamenlijk onthullingen meemaken

Het meemaken van die onthullingen en het zien van nieuwe beelden in een zaal vol fans is voor mij wellicht het hoogtepunt van de Celebrations waar ik ben geweest (2016, 2019, 2023). Dit jaar moest ik het op dit vlak daarom hebben van het Ahsoka-panel, waarin een exclusieve trailer met nieuwe beelden werd getoond. Op het moment dat Ahsoka de woorden “I started hearing whispers about Thrawn’s return… as Heir to the Empire.” uitsprak kregen we voor het eerst het gezicht van Grand Admiral Thrawn te zien. Wauw. Ik wist meteen: ja, dit is Lars Mikkelsen! Het was een persoonlijk hoogtepunt waar ik nog steeds geëmotioneerd van kan raken en ik heb op dat moment zo hard gejuicht dat mijn keel nog steeds aan het herstellen is. Waardoor het komt dat het mij zo raakt? Ik denk zelf dat het te maken heeft met de erkenning naar de fans toe dat de Star Wars boeken in de jaren ’90 (inmiddels tot Legends gedoopt) nog steeds relevant zijn en dat de fans in de jaren lang voor de overname van Disney niet zijn vergeten. Zoals Ahsoka in Star Wars Rebels zei: “There’s always a bit of truth, in Legends”. Die quote kwam tijdens de trailer in mijn hoofd en heeft me de rest van het weekend niet meer losgelaten.

Het boek Heir to the Empire (1991) staat bekend als het eerste deel in de oorspronkelijke Thrawn-trilogie en is voor een grote groep Star Wars fans waar de Expanded Universe écht mee begon. In die zin was het destijds een spiritueel opvolger van de originele films, in een tijd waarin men nooit had kunnen bedenken dat Episode VII, VIII en IX nog gemaakt zouden worden. Het was een meesterzet om eindelijk Thrawn’s gezicht te onthullen op het moment dat juist deze woorden werden uitgesproken. Dat Mikkelsen vervolgens zelf ook nog onder luid applaus het podium betrad was zo’n magisch Star Wars moment dat je nooit meer vergeet: hier zien we een man die na anderhalf jaar liegen over zijn betrokkenheid eindelijk mag zeggen dat hij Thrawn in live-action gaat spelen (natuurlijk was hij al de stemacteur in Rebels) en de ontvangst van alle aanwezige fans was voor hem zichtbaar een heel bijzonder moment.

Minder merch dan verwacht op Star Wars Celebration

De rest van het weekend was voor mij vooral het rondslenteren over de beurs, genietend van alle prachtige kostuums. Qua merchandise moet ik bekennen dat ik best wel teleurgesteld ben, aangezien in mijn herinnering zowel in 2016 als in 2019 de diversiteit en kwantiteit aan stands groter was. De stands waar je echt iets kon kopen vielen mij persoonlijk wat tegen, veel ruimte op de beurs werd ingenomen door stands die vooral dingen aan het promoten waren of demonstreerden, maar waar je dan niet echt ter plekke een aankoop kon doen. Op basis van de plattegrond van Celebration dacht ik al wel dat het merch-gedeelte mij aan de kleine kant leek, maar dacht ik ook dat dit in het echt waarschijnlijk nog wel mee zou vallen. Echter bleek het een hele realistische weergave te zijn van wat het evenement daadwerkelijk te bieden had wat betreft stands en was er weinig reden om daar veel extra tijd aan te wijden.

Met dank aan Tim uit onze community mocht ik op de zondagochtend nog wel via de fastlane naar de Celebration Store waar ik wat pins en shirtjes heb gescoord en de rest van mijn tijd heb ik veelal bij de photobooth gespendeerd daar ik op de foto ben gegaan met Ewan McGregor, Katee Sackhoff, Rosario Dawson, Warwick Davis en de vier Clone Wars stemacteurs Ashley Eckstein, Matt Lanter, James Arnold Taylor en Dee Bradley Baker.

Hoewel ikzelf na de zondag alweer richting huis gekeerd was, zag ik maandag tijdens de livestream nog wel de voor mij grootste verrassing van het weekend: de trailer voor het nieuwe seizoen van Star Wars Visions:

Wat ziet dit er weer fantastisch uit! Ik kan niet wachten om de afleveringen te gaan zien en ben blij dat we daar niet al te lang op hoeven te wachten. Hoewel er in de trailer wordt gezegd dat de serie vanaf 5 mei te zien zal zijn in Nederland, verwacht ik dat dit in de praktijk gewoon op 4 mei zal zijn voor de mensen die dan Disney+ opstarten. Dat 4 mei gevoelig ligt in Nederland als het gaat om het promoten van een product dat het oorlogvoeren enigszins verheerlijkt kan ik me namelijk wel voorstellen, echter is er voor de fans geen verschil in releasemoment daar Visions naar verwachting gewoon vanaf 4 mei beschikbaar zal zijn op Disney+.

De Thrawn-acteur onthulling op de zaterdag waren samen met de community meet-up op zondagavond voor mij het hoogtepunt van het weekend. We gingen met een groep communityleden samen uit eten vlakbij de ExCel. Het was een moment om te reflecteren en je thuis te voelen op een plek die weinig weg heeft van alles wat je met thuis associeert. Dit heeft mij wederom doen realiseren dat Star Wars is waar de community is, het zijn vooral de fans die het evenement een succes maken en de andere fans het gevoel geven deel uit te maken van iets bijzonders.

Star Wars Celebration
Star Wars Awakens community meet-up op Star Wars Celebration.

Ik kijk er enorm naar uit om dit in de toekomst weer te gaan doen met onze communityleden, al verwacht ikzelf de Celebration in 2025 over te slaan. Maar 2027 in Orlando, hoe klinkt dat? Denk je er ook over na om naar een Celebration te gaan en zou je het leuk vinden om voor die tijd andere fans te leren kennen om samen mee naar Celebration te kunnen gaan? Meerdere solo reizigers vanuit Star Wars Awakens hebben dit weekend aangegeven het waardevol te hebben gevonden daar met een groep fans aanwezig te zijn die ze al via de community kenden, waardoor het makkelijker is om samen af te spreken en elkaar te ondersteunen tijdens de beurs. Word daarom lid van de Star Wars Awakens community!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!