Dutch Comic Con 2017: de con die Nederland verdient

De kop van dit artikel (met op de foto daarboven de StarWarsAwakens crew: vlnr Roel, Ramon, Dennis, Wesley) verraadt het al een beetje: Dutch Comic Con, de con die Nederland verdient. Want ja, na deze editie is het toch écht duidelijk wie de ‘Dutch convention wars’ (met een knock out) gewonnen heeft…

Het moet wel zo zijn dat organisator Easyfairs goed heeft afgekeken bij het Belgische evenement FACTS (dat al 2 decennia bestaat en men inmiddels heeft overgenomen). Zelf zou ik Dutch Comic Con namelijk willen omschrijven als het jongere broertje van FACTS dat al best snel volwassen lijkt te worden. Beiden weten ze goed in te spelen op de markt en leggen de nadruk op beleving, aankleding en activiteiten. In de vier (!) grote hallen (drie zijn sfeervol donker, enkel de dealerruimte is lekker licht zodat de koopwaar goed gezien kan worden) is veel te doen en te zien. Eyecatcher is de grote main stage (waarmee men grote broer FACTS overtreft!) waar Q&A’s met acteurs zijn en de enorm populaire Hillywood zusjes hun show voor een uitbundige volle zaal kunnen opvoeren. Bij de ‘DCC college’ kan men onder andere een lightsaber training krijgen bij The Force Academy, in de grote game hal kan men gamen op bijvoorbeeld de nieuwe Nintendo Switch maar ook een bord- (X-Wing) of kaart- (Star Wars: Destiny) spel spelen (en er uitleg over krijgen!). In de dealerhal zijn alle grote en bekende Nederlandse merchandisehandelaren te vinden terwijl even verderop de kleinsten kunnen springen in een SpongeBob speelkasteel of met LEGO een levensgrote Darth Vader kunnen bouwen. Liefhebber van kostuums? Star Wars cosplayverenigingen als The Dutch Garrison, Rebel Legion (sinds kort met een eigen Nederlandse tak: Rebel Legion – Dune Sea Base) en Mandalorian Mercs waren van de partij, net als die van onder andere Ghostbusters en Jurassic Park. Wilde je een keer zelf voelen hoe het is om als alien te worden gezien, dan kon je een professionele schminkbeurt krijgen bij de stand van de aanstaande sci-fi film Rekindle. Naast de acteurs en cosplayers kon men ook nog eens op de foto met illustere voertuigen als de A-Team bus, de Batmobile uit de jaren ’60 TV serie én was er een replica van de tank uit Rogue One te zien. Even dansen? Bij de Guardians of the Galaxy silent disco was zelfs dit mogelijk…

Conclusie: er is op ‘DCC’ genoeg te doen om een dag mee te vullen. Een verademing om mee te maken na de twee zwaar tegenvallende evenementen van concurrent Showmasters (Amsterdam Comic Con en Comic Con Ahoy). Wat DCC van deze conventies onderscheidt is eigenlijk alles wat hierboven staat. Daar waar Showmasters in 2004 is blijven hangen qua concept (een sfeerloze hal, wat stands en acteurs erin en klaar) snapt DCC dat je het anno 2017 in Nederland anders moet aanpakken. Men wil meer, men wil vermaakt worden. Signeersessies zijn bijzaak, geen hoofdzaak meer (zoals op Showmasters events het geval is). In Engeland (waar het verzamelen van gesigneerde zaken vele malen populairder is) kom je er nog mee weg, maar hier niet (meer). DCC is groter (4 hallen in plaats van 1) en zoveel veelzijdiger.

Toegegeven, de gasten zijn bij de Showmasters events over het algemeen van een hoger kaliber, maar daar is dan ook letterlijk alles mee gezegd. Hoewel dit voor ieder persoonlijk is, lijkt Easyfairs goed te beseffen dat het Nederlandse publiek het overgrote deel van hun tijd op een conventie gebruikt om de stands af te struinen (de dealerhal was voor exposanten compleet uitverkocht), panels te bekijken (hier waren drie podia voor, waarvan de eerder genoemde main stage in de entreehal de meeste ogen ving) en wellicht ook het spelen van games, met name voor het jongere publiek. Want uiteindelijk is DCC het totale plaatje: genoeg om te zien voor papa en mama en ook de kinderen kijken hun ogen uit en weten niet waar ze het eerst aan mee willen doen. Showmasters, are you paying attention?

Is er dan niets op Dutch Comic Con aan te merken? Toch wel; de gastenlijst. Met alle respect: al te imposant was deze niet (waar zijn de wat grotere namen?) en er is niemand uit dé grootste franchise ooit aanwezig… waar zijn de Star Wars acteurs? Daar waar vorig jaar Billy ‘Lando’ Dee Williams nog acte de présence gaf en over een week bij ‘big brother’ FACTS (in Gent, België) Nathan Fillion (het titelpersonage uit Castle en hoofdrolspeler in Firefly) te gast is, ontbreken nu de namen die net als de rest van Dutch Comic Con zijn: Groots.

De volgende editie is later dit jaar op zaterdag 18 en zondag 19 november. Nog maar iets meer dan 7 maanden. Ik begin vast met aftellen.

Hieronder een fotoimpressie (klik op de foto voor een grotere versie!)

 

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!