Willow

Willow is het avontuur dat beleefd moet worden

Het verhaal gaat bijna verder...

Nu Andor zijn eerste seizoen heeft zien eindigen, staat de volgende serie van Lucasfilm voor de deur. Deze week keren we terug naar een andere, geliefde franchise waarvan het eerste én meteen laatste deel verscheen in 1988. Het is tijd om terug te keren naar de fantasie-wereld van Willow!

Hoofdrolspeler uit de originele film, Warwick Davis, keert terug om de titulaire held opnieuw te spelen. Echter, het is bijna 35 jaar na het verschijnen van de de film. Daarnaast is de serie voor Disney+ een direct vervolg op het avontuur uit 1988, waardoor het haast noodzakelijk lijkt om deze film te gaan (her)kijken. Maar is dat wel daadwerkelijk nodig?

Nadat George Lucas klaar was met zijn Star Wars trilogie, films als Indiana Jones en een uitstapje gemaakt had naar de TV, merkte hij snel op dat de technologie steeds sneller ging waardoor meer en meer mogelijk werd. Zo ook op het visuele vlak van de gemiddelde bioscoopfilm. Met Willow keerde Lucas terug naar de volle speelfilms. Waar hij echter alleen het verhaal schreef, koos hij Ron Howard om achter de camera plaats te nemen en te dienen als regisseur. Willow moest een klassiek avontuur zijn, zoals Star Wars dat ook was, waarin thema’s als opoffering en moraliteit centraal stonden. En juist daardoor weet de film vandaag de dag nog steeds interessant te zijn.

Willow: een oudere film met hedendaagse charme

Natuurlijk, wanneer je de film nu via Disney+ gaat kijken, merk je misschien dat de visuele effecten ‘oud ogen’. Logisch ook, de film is meer dan dertig jaar oud. Maar onder deze oude kunst vind je een fantasievol verhaal dat verteld wordt alsof het een deel uit onze geschiedenis is. Ron Howard weet een wereld neer te zetten vol met Trollen, Feeën, Nelwyn’s en tovenaars, welke toch ‘echt aanvoelt’. Locaties voelen doordrenkt met fantastische elementen waardoor ze er net vreemd genoeg uitzien om niet helemaal aards aan te voelen. Een post op StarWars.com claimde dan ooit ook dat Willow afspeelt op Andowyne, een planeet in het Star Wars universum. Aangevuld met een sterke cast, waar naast Davis ook Val Kilmer, Joanne Whalley en Kevin Pollak schitteren, weet deze kinderfilm de juiste toon te zetten. Whalley speelt Sorsha, de dochter van de kwaadaardige Koningin Bavmorda en keert ook terug voor de komende serie.

Hoewel de effecten dus ‘oud’ voelen, past het compleet in de charme die de film op het scherm tovert. Ik durf zelfs te stellen dat een hedendaags publiek nog prima naar deze effecten kan kijken, helemaal na het zien van de Disney+ documentaire Light & Magic, waar een bepaalde scène uit Willow volledig blootgelegd werd. De scène waarin verschillende dieren in elkaar ‘morphen’ om uiteindelijk een oude vrouw te worden, was niet alleen ongekend goed qua effecten in de jaren tachtig, maar vandaag de dag vraag je je nog steeds af hoe dit zo vloeiend is gedaan in die tijd.

Het avontuur, waarin de jonge Willow een baby terug naar zijn ras moet brengen omdat ze speciale krachten bevat, is vooral gericht op kinderen. Echter, een volwassene kan behoorlijk veel punten uit Willow halen om alsnog vast te klampen aan het avontuur. De kleine Nelwyn’s en hun cultuur tonen een idealistische wereld, waarin het kwaad toch altijd op de loer ligt. De vergelijkingen met The Lord of the Rings zijn dan ook zo gemaakt. Een klein volk moet met een groep op reis gaan om in een wereld vol dreiging, dood en magie iets terug te brengen, om zo het kwaad te stoppen. Toch weet Willow op eigen benen te staan en een fantastisch avontuur voor te schotelen. Ook nu nog.

Willow is dan ook een echte klassieker geworden. Hoewel de film nooit zo geliefd is geworden als een Star Wars, is de film door velen in het hart gesloten. Tijdens de originele release kreeg Willow veel negatieve kritieken, maar door de jaren heen zijn mensen dit avontuur meer en meer gaan waarderen. Genoeg om een compleet nieuwe serie te garanderen voor Disney+. Om Warwick Davis weer terug te zien in zijn iconische rol is dan ook iets magisch. Want hoewel hij bekend is geworden door zijn rol in Return of the Jedi, is Willow echt zijn franchise. Een franchise die het verdient om gekeken te worden.

Willow verschijnt op 30 november op Disney+. Warwick Davis en Joanne Whalley keren terug in hun oude rol. Ron Howard keert terug als Executive Producer.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!