Star Wars

Wat Star Wars voor ons betekent

Vorig jaar publiceerden wij een artikel waarin we deelden wat Star Wars voor ons betekent. In de tussentijd hebben wij met Sherwin en Machiel enkele nieuwe crewleden aan de site toegevoegd en natuurlijk kan hun eigen input hierin daarom niet ontbreken!

Sherwin Schutte

Als klein jongetje zat ik in de trein naar buiten te kijken, waar een rode zwarte gedaante groot afgebeeld op het advertentiebord hing. Vanaf dat moment was ik verkocht. Wie is het? Wat is het? Al snel kwam het eerste LEGO setje met daarin Darth Maul waardoor het vlammetje was aangestoken. Twintig jaar later brandt deze nog. Mijn eerste herinnering van de films weet ik ook nog heel goed: Episode 1 werd uitgezonden op televisie, maar omdat deze veel te lang duurde had mijn oma deze opgenomen op videoband. De dag erna ben ik er gelijk heengegaan om deze te bekijken.

Waar het ooit is begonnen met bouwen van LEGO is het uitgegroeid tot het lezen van comics en boeken, het kijken van de films en series en het spelen van de vele geweldige games. Het verzamelen heeft me naar vele plekken gebracht en hierdoor heb ik veel mensen leren kennen die ik nu nog spreek. Star Wars staat voor meer dan alleen de franchise, het is de community die het maakt. De vele fans met een gelijke passie is iets wat ik me niet had voorgesteld toen ik voor het eerst in aanraking kwam met Star Wars. Wat het voor mij betekent is dus de verbondenheid met de vele verschillende mensen. Het is hierdoor veel meer geworden dan een filmserie.

Ik kan daarom wel zeggen dat het een hobby was, dat van iets kleins uitgroeide tot iets veel groters en mooiers dan ik had kunnen verwachten.

Machiel

Kent iemand de LaserDisc nog? Een zilveren schijf ter grootte van een langspeelplaat, waar een film op stond. Met een speciale speler kon je deze op je tv bekijken. In de jaren ’90 wisten we bij ons thuis niet beter dan dat dit dé manier was om film te kijken. Terwijl alle andere gezinnen thuis een videorecorder hadden staan om hun films vanaf videoband te kijken, genoten we bij ons thuis van de originele Star Wars-trilogie in hoge kwaliteit. Mijn ouders geloofden heilig in te techniek en begonnen zelfs een winkel. Dit kostte hen erg veel tijd, wat ervoor zorgde dat ik op jonge leeftijd al wat meer op mezelf aangewezen was. Om de verveling tegen te gaan, verdiepte ik me verder in de wereld van Star Wars.

Naast de Star Wars-films hield ik erg van het lezen van stripboeken. Het kwam tijdens mijn middelbareschooltijd in de jaren ’90 dus regelmatig voor dat ik de stripwinkel in de grote stad met een bezoekje vereerde. In die specifieke stripwinkel ontdekte ik de gebundelde comic “Star Wars: Shadows of the Empire”. Voor mij was dit mind-blowing: een nieuw verhaal in de wereld van “Star Wars”, en het zag er prachtig uit. Vijfenzestig gulden was het boek. Veel te duur voor een scholier met een bijbaantje als afwasser. Een hele tijd bleef het dus bij bezoekjes aan de stripwinkel om me aan de artwork te vergapen en het boek vervolgens weer terug te leggen. Totdat ik eindelijk genoeg bij elkaar had gespaard om hem eindelijk aan te schaffen. Het begin van een mooie verzamelhobby.

Inmiddels zijn we enkele decennia verder. De LaserDisc werd vervangen door de DVD. De winkel bestaat al lang niet meer. Zelf ben ik vader binnen een liefdevol gezin. En mijn verzameling is inmiddels uitgegroeid tot flink wat planken vol Star Wars-comics en -boeken, waar meer en meer bij blijft komen. De gehele franchise is in de jaren ’20 aangekomen en nog steeds speciaal voor me. De overname van Lucasfilm door Disney kwam precies op het juiste moment, want mijn eigen kinderen zijn inmiddels op de leeftijd dat ze dit wonderlijke universum vol mooie verhalen op hun eigen manier (en samen met mij) kunnen gaan ontdekken.

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar wat Star Wars voor jou betekent. Vertel het ons in de Nederlandstalige Star Wars community!

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!