Star Wars

Wat betekent Star Wars voor jou?

Eergisteren was het Star Wars dag, het resultaat van een woordgrapje dat ooit begon met “May the Fourth be with you, Maggie” op de dag dat Margaret Thatcher in 1979 Prime Minister werd. Deze dag is voor Nederlandse fans altijd dubbel geweest: je weet dat het bestaat, dat er een hoop toffe nieuwe dingen wordt aangekondigd, maar op deze dag zijn er belangrijkere zaken om bij stil te staan.

Vandaag staan we stil bij Revenge of the Sixth en delen we graag met jullie hoe onze liefde voor Star Wars is ontstaan en waarom deze franchise nog steeds zo belangrijk is in ons leven. Wij horen ook graag van jou wat Star Wars voor jou betekent!

Bas van Dun

Ik was drie jaar oud en zat tussen mijn ouders op de bank. We keken ‘Star Wars’, een film die ik niet begreep. Ik sprak geen Engels, ik las de ondertiteling nog niet. Maar de beelden deden me veel. Ik was een kind met een hoop fantasie en de film wist dat te prikkelen. Het duurde dan ook niet lang voor ik met mijn ouders ook ‘deel 2 en 3’ keek. Tijdens de film vertelde mijn vader steeds wat er gebeurde en mijn moeder wie de personages waren en hoe het ook alweer zat. Star Wars nam me mee op avontuur, voordat ik wist wat een avontuur was. Het gevoel dat ik toen kreeg, als driejarig Basje, dat gevoel heb ik nog steeds wanneer ik denk aan deze franchise. Het gevoel dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Dat je alles kunt, wanneer je er maar voor werkt. Dat al het kwaad te overkomen is. Star Wars was er altijd voor me. Ook in de duistere tijden van mijn leven.

Het was Star Wars die mij hielp toen mijn moeder overleed toen ik vijftien was. Want wanneer ik naar Star Wars keek, keek ze nog steeds met mij mee. Want dat gevoel dat ik had toen ik drie was? Dat gevoel van avontuur? Dat werd aangevuld door een gevoel van familie, van het delen van je passie met mensen van wie je houdt. Het geeft me dagelijks energie om dingen te ondernemen. Om op mijn Instagramkanaal dagelijks updates te geven over Star Wars-games, of om op mijn YouTube kanaal documentaires over diezelfde games te maken. En nog steeds weet ik dat mijn moeder met mij meekijkt. Zelfs nu ze één is met The Force. Star Wars houdt ons verbonden met elkaar. Want Star Wars is familie.

Star Wars

Kimberley van Beek

Ik ben niet iemand die heel haar leven lang al bezig is geweest met Star Wars. Nee, verre van zelfs. Natuurlijk kende ik het wel, maar ik had me er nooit in verdiept. Tot Bas, een collega van me, een beetje aandrong met het feit dat ik toch eens naar The Force Awakens moest gaan in de bioscoop. Nadat ik die film bezocht wakkerde mijn interesse meteen aan. Ik had geen voorgeschiedenis met Luke, Vader en Obi-Wan, voor mij was Rey de beste manier om in te stappen. Niet alleen vond ik het verhaal tof, maar ook de effecten lieten mij genieten van de film. Dat er extra veel girlpower in de film zat stond me ook niet tegen. Na mijn bioscoopbezoek ben ik me dan ook verder in Star Wars gaan verdiepen en keek de eerdere films. Ik leerde de personages kennen waar veel anderen al jaren over riepen en begon de fascinatie te begrijpen. Ik begon er in te komen. Met de twee andere sequels werd mijn passie alleen maar groter en groter. Toen The Mandalorian ook nog eens Baby Yoda introduceerde…

Inmiddels zijn we enkele jaren verder en dringt Bas nog steeds aan. Dit keer niet meer alleen als collega, maar als mijn vriend. Hij vindt dat ik The Clone Wars moet gaan kijken. Dat trekt me minder. Ik lees de boeken niet, de comics niet, kijk de animaties niet. Maar ik voel me daardoor niet minder fan dan ieder ander. De passie delen met Bas vind ik dan ook het leukste en ik kijk er naar uit om met hem nieuwe verhalen te ontdekken in Galaxy’s Edge wanneer de pandemie voorbij is. Tot die tijd wist Star Wars me te inspireren om een eigen Etsy-shop te starten en daar Star Wars artwork te verkopen. Om mijn steentje bij te dragen in een community die zeer verwelkomend is. Chewie, we’re home!

Star Wars

Roel Veldhuyzen

Ik ben af en toe wel eens jaloers op mensen die een herinnering hebben aan de eerste keer dat ze met Star Wars in aanraking kwamen. Ik heb geen specifieke herinnering. Star Wars is altijd onderdeel van mijn leven geweest en ik heb geen flauw idee wat de eerste film was die ik gezien heb en wanneer dat was. Ik heb een aantal Nederlandstalige Star Wars comics in mijn verzameling die ook zo lang als ik me kan herinneren in mijn boekenkast geleefd hebben, waar ze ooit vandaan gekomen zijn? Geen idee.

Ik weet wel dat ik altijd van de films genoten heb en ze van jongs af aan al met enige regelmaat keek en ik kon niet wachten om The Phantom Menace met mijn vrienden in de bioscoop te gaan zien.

Pas jaren hierna werd ik me er echt van bewust dat er ook boeken bestonden die de wereld veel groter maken. Vreemd dat dit zo lang geduurd heeft, want als er iets is dat ik altijd veel gedaan heb is het lezen. Dus toen die wereld zich voor me opende ben ik daar zonder aarzeling ingedoken. De originele Thrawn trilogie waren de eerste drie Star Wars boeken die ik kocht (twee dagen geleden precies 10 jaar geleden!), en sindsdien gaat er zelden meer dan een week voorbij zonder dat ik een Star Wars boek lees. En mijn liefde voor die boeken is ook een van de redenen waarom ik me in 2015 bij de Star Wars Awakens crew gevoegd heb, ook een beslissing waar ik nooit spijt van gehad heb!

Star Wars heeft me ook een wereldwijde familie gegeven in de vorm van de Droid Builders. Er gaan maar weinig dagen voorbij waarin ik niet een klein beetje sleutel aan of ontwerp voor één van mijn droids.

Thomas Kragten

Voor mij heeft Star Wars altijd gevoeld als een soort thuiskomen: werelden en personages die ik goed ken en waar ik fijne herinneringen aan heb. Al sinds ik de films zag toen ik nog klein was, was ik verknocht op een ver en uitgebreid universum. Elke keer dat ik dat universum kan ‘bezoeken’, is dan ook een mooie aangelegenheid.

Elke keer dat ik de dubbele zonsondergang zie, elke keer keer dat ik het geluid van een lightsaber hoor, elke rood-witte flits van een langsschietende X-Wing: alles voelt fijn en comfortabel. Ook al kan je op een gegeven moment elk dialoog meepraten, er is iets aan deze films/boeken/games/series waardoor je er eindeloos mee bezig kan zijn.

Er zijn genoeg films waar je na één keer wel genoeg van hebt, of waarvan je blij bent dat je ze gezien hebt, maar dat dan ook alles gezegd is. Bij Star Wars heb ik dat niet. Ik kan elke film constant opnieuw kijken en het blijft even leuk. Datzelfde, haast kinderlijke, enthousiasme wanneer die gele letters in beeld knallen en de muziek van John Williams door de speakers knalt, is iets waarvan ik vrijwel zeker weet dat ik het nooit kwijt ga raken.

Met datzelfde genoegen waarmee je thuiskomt na een lange werkdag en op de bank ploft, datzelfde krijg ik wanneer ik Star Wars aanzet.

“Did you hear that? They shut down the main reactor. We’ll be destroyed for sure. This is madness!”
“… ja, we zijn er weer!”

Rob van der Werf

Ik leerde Star Wars kennen via mijn grote zus. En toen zij in 1996 begon met het verzamelen van alles wat met Star Wars te maken heeft, deed ik mee. Samen gingen we naar de Verzamelaarsbeurs, een conventie in Engeland, de première van “The special edition” in Tuschinski, en niet te vergeten de regelmatige bezoeken aan “A Space Oddity” en de andere comic/toy stores die Nederland midden jaren ‘90 nog rijk was.

De jaren erna ging het leven verder, studies, relaties, werk namen de plek in van Star Wars. Mijn jongenskamer vol met Star Wars maakten plaats voor een volwassen appartement.  Maar zo rond de tijd van de overname door Disney begon het weer te kriebelen. Mijn zus deed haar Star Wars spullen weg, of gaf ze aan mij en ik had inmiddels meer geld en ruimte dan toen ik 14 was en kon dus alles kopen wat ik toen graag wilde, maar om wat voor reden dan ook nooit heb gekocht.  Voor mij staat Star Wars gelijk aan verzamelen, door iets te kopen kan je een deel van de film in huis halen en komt de film tot leven.

Voor mij staat Star Wars ook voor community, ik heb nog steeds/weer contact met mensen met wie ik 25 jaar geleden al contact had. En ik heb via Star Wars Awakens veel nieuwe contacten gemaakt. Of je nu Star Wars in 1977 in de bioscoop hebt gezien of fan bent omdat Rey een voorbeeld voor je is, we leven allemaal in hetzelfde universum en kunnen dit samen delen.

Persoonlijk kan ik niet wachten tot mijn zoontje oud genoeg is om met hem samen Star Wars te kijken, zodat hij begrijpt waar al die ‘poppetjes’ in de vitrine vandaan komen en waarom de postbode elke dag zoveel komt brengen.

Lisette Teunissen van Manen

Een hele goede vraag: ”Wat betekent Star Wars voor jou?”. Meestal antwoord ik steevast terug met ”Hoeveel tijd heb je?”

Star Wars speelt al sinds ik het heb ontdekt als een rode draad door mijn leven. Het gevoel van thuiskomen als ik de films kijk of de boeken lees. Je weet wel, je loopt door de deur, zet de waterkoker aan en ploft in je oude pyjama op de bank en je laat alles van de buitenwereld van je afglijden. Mijn allerbeste herinnering aan Star Wars blijft toch wel mijn allereerste Kerst toen ik op mijzelf woonde. Ik was nog herstellende van een flinke griep en heb de kans aangegrepen om mijn eigen filmmarathon te houden. Hele potten thee gingen erdoor heen en wat heb ik genoten! Onder mijn dekentje heb ik gezien hoe Anakin Skywalker langzaam Darth Vader werd en uiteindelijk toch weer voor het goede koos. En natuurlijk Luke Skywalker in actie te zien om iedereen te redden samen met Leia en Han.

De eerste keer dat ik de films zag had ik nooit gedacht dat ze zo belangrijk zouden worden in mijn leven, nadat ik uit een streng gelovige omgeving stapte. Prinses Leia leerde me dat ik alles kan waar ik mijn zinnen op had gezet en dat als ik erin geloofde het waard is om voor te vechten. Han Solo leerde mij dat ik fouten kan en mag maken en optimistisch mag blijven. En Darth Vader leerde mij dat je nooit verloren bent en altijd een keuze kan maken. In het dagelijkse en uitdagende leven van een moeder met drie kinderen gebruik ik deze wijze lessen en geef ik ze ook door aan mijn kinderen. Die op hun beurt dankzij Star Wars weer hebben geleerd zichzelf uit te drukken door middel van cosplay.

Wat een genot voor hen om nu in deze tijden als Star Wars fan op te groeien. Ze hebben vele series/films om naar uit te kijken en er komt nog veel meer aan! We hebben regelmatig een tv-avondje in de week en eigenlijk is het altijd wel een film of serie uit de Star Wars wereld. Ik hoop dat mijn kinderen hier mooie herinneringen aan overhouden, ik in ieder geval wel! Star Wars betekent voor mij ’thuis’.

Ramon Muradin

Toen ik A New Hope als 8-jarige voor het eerst zag was ik meteen onder de indruk. In eerste instantie vanwege de welbekende muziek die ons allemaal kippenvel bezorgt. De aliens, robots, ruimteschepen voelen aan alsof ze ook echt in die wereld thuishoren en dat hielp mij als kind enorm bij het geloven in dit sprookje dat Star Wars heet. Ik had helaas wel de pech dat ik nauwelijks klasgenoten of vrienden had die ook maar iets gaven om de avonturen in een melkwegstelsel hier ver vandaan.

Het heeft daarom wel wat jaren geduurd voordat ik de connectie tussen Star Wars en ‘familie’ maakte. Ik consumeerde boeken uit de Expanded Universe, keek de films nog vaak terug en ging met plezier naar de Verzamelaarsbeurzen in Utrecht. In die tijd had je nog geen conventies zoals Comic Con. De oudere (Dutch) Starcon, Screenheroes en Echo Base beurzen kende ik toen niet en bestonden inmiddels ook niet meer (daar was ik net te laat voor geboren blijkbaar). Ik was ‘stiekem’ Star Wars fan, zonder dat ik deze passie echt met iemand kon delen.

Sinds de overname van Disney is Star Wars natuurlijk veel meer op de voorgrond gekomen met de nieuwe trilogie films. Ik wist zeker dat meer mensen hier reikhalzend naar uit moesten kijken, alleen kende ik ze helaas niet persoonlijk. In 2015 maakte ik een Facebookevenement aan voor mezelf en mijn vrienden voordat we samen naar The Force Awakens zouden gaan. Dit evenement blies echter zodanig op dat er binnen enkele weken duizenden mensen aangaven om mee te gaan. Opeens had ik een publiek; berichten die ik plaatste zoals nieuwtjes over de aanstaande film werden in no-time tientallen, honderden keren geliked en kregen veel reacties. Op dat moment besloot ik om een Star Wars community website te maken, een Nederlandstalig platform voor fans om met elkaar samen te komen en uit te kijken naar al het moois wat uit gaat komen op Star Wars gebied.

Dit heeft mij veel gebracht; ik heb veel mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. De opkomst van conventies zoals Dutch Comic Con in Nederland bracht popcultuurliefhebbers dichter bij elkaar en de mogelijkheden die deze website met zich meebracht bood ons unieke ervaringen, zoals de ontmoetingen met acteurs en het bijwonen van exclusieve evenementen.

Samen met gelijkgezinden praten over een gedeelde passie is een van de mooiste dingen die er zijn. En gelukkig komt er de komende jaren nog zoveel nieuw Star Wars uit om gezamenlijk naar uit te kijken en van te genieten: een fantastische tijd om fan te zijn! Inmiddels kan ook ik met recht zeggen dat Star Wars een grote familie is. Zeker geen perfecte familie, maar daarom niet minder (h)echt.

Star Wars
Star Wars Celebration, Heroes Dutch Comic Con of Echo Base: de verbondenheid en passie van Star Wars fans is overal voelbaar.
Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!