‘Andere Tijden’: Star Wars en de Atari 2600

Vorige week zaterdag zei crewlid (en StarWarsAwakens’ game specialist) Calvin tegen me: “Als we 2600 likes op Facebook hebben dan moet er een artikel over Star Wars en de Atari 2600 komen”. En zie hier: nog geen week later is deze mijlpaal bereikt! Als enige van de crew (ja, zo oud ben ik) heb ik de Atari 2600 tijd bewust meegemaakt en dit maakte mij dus de aangewezen persoon om iets te schrijven over Star Wars games op deze legendarische spelconsole in alweer deel 3 van ‘Andere Tijden’!

De jonge generatie die de hedendaagse games en graphics gewend is zal het misschien niet kunnen geloven maar eind jaren 70 was de Atari 2600 dé spelconsole. Blokkerige graphics, eenvoudige geluiden, een 8 bit CPU en 128 kb RAM: in die tijd was dit heel wat. Wat nóg mooier was het feit dat je diverse Star Wars spellen op dit apparaat kon spelen. Spellenfabrikant Parker Brothers heeft maar liefst vier Star Wars spellen uitgebracht. Dit hadden er meer kunnen zijn; één spel is nooit verder gekomen dan een prototype en van een ander spel is alleen een verpakking bekend. Hieronder –in vogelvlucht- een overzicht!

atari2600Star Wars: Jedi Arena

Het eerste Star Wars spel heb ik altijd de meest teleurstellende gevonden. Ok, in dit spel vecht je met lightsabers tegen elkaar…maar wel met een remote (de ‘zwevende bal’ waar Luke in A New Hope mee traint) tussen de twee Jedi in. Het feit dat dit spel niet met joysticks maar met de paddles (controllers met –naast een vuurknop- alleen een draaiknop) zorgde ervoor dat echte dynamiek ontbrak.

atari2

Star Wars: The Empire Strikes Back

Van dit spel herinner ik me twee dingen: 1-ik kon er urenlang, dagenlang mee zoet zijn en 2-ik baalde enorm dat ik het nooit in de winkel ben tegengekomen. Een klasgenoot van me had het destijds wél en was bereid het te ruilen tegen een spel van mij. Ik heb het nu over 30+ jaar(!) geleden, maar ik weet nog dat het spel dat ik weg deed Kangaroo was. Een van de beste ruildeals ooit, want nu kon ik als Luke (of Wedge?) tegen een oneindige stroom AT-AT’s vechten. Zoals ik al zei: je kon hier urenlang mee zoet zijn want als je enige handigheid in dit spel kreeg (en niet of zelden geraakt werd) kon je letterlijk eindeloos doorspelen.

atari3

Star Wars: Death Star Battle

Dit spel is mijn persoonlijke favoriet, want wie wil er nu niet in de rol van Lando Calrissian en Nien Nunb de Millennium Falcon besturen en de Death Star vernietigen? In het eerste scherm manoeuvreer je je tussen TIE Interceptors en Imperial Shuttles door, wachtend tot het schild dat om de Death Star hangt wordt uitgeschakeld en je aan het echte werk kunt beginnen. Zodra (buiten beeld!) Han & co. Het schild hebben uitgeschakeld kan de aanval op de Death Star van start gaan: blokje voor blokje schiet je een stukje van deze ruimtebasis weg totdat je de kern kan raken en de Death Star tot ontploffing kan brengen. Ondertussen vuurt de Death Star laser er goed op los en zelfs nadat je je doel hebt geraakt is het nog niet voorbij: je moet (zoals Toontje Lager zou zeggen: “Net als in de film”) maken dat je wegkomt van de explosie!

atari4

Star Wars: The Arcade Game

Het populaire first person shooter spel dat in menig arcadehal te spelen was kreeg een eigen versie voor de 2600. Uiteraard niet zo gedetailleerd maar het is bewonderingswaardig hoe men met beperkte middelen het voor elkaar heeft gekregen dat je in je eigen woonkamer de Death Star trench run kon doen. Jaren later kwam er op de Commodore Amiga ook een versie van dit spel; nu vele malen beter én met geluidseffecten uit de film.

atari6

Star Wars: Revenge of the Jedi – Game I

Er stond van Return of the Jedi (het spel heeft nog ‘Revenge’ in de titel) nóg een spel gepland: nu met de Ewoks. Helaas is deze nooit te koop geweest al bestaat er wél een prototype van.

atari5

Star Wars: Revenge of the Jedi – Game II

Een paar jaar geleden dook er een box op van een Sarlacc Pit spel. Van dit spel is het hoogst onwaarschijnlijk dat men er ooit daadwerkelijk mee aan de slag is gegaan.

Tegenwoordig heeft de Atari 2600 een cult-status. Zoals gezegd hebben de spellen niet de beeld en geluidskwaliteit van de hedendaagse games maar aan charme hebben ze niets ingeboet. Nieuwsgierig geworden en wil je ze zelf spelen? Op de (fantastische) website AtariAge kun je ROMs (en meer info) van deze (en alle andere Atari) spellen vinden en ze zo zelf spelen. Ik zou zeggen: probeer het eens, je waant je direct in ‘Andere Tijden’.

atari1

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!