Social Media

Columns

The First (Watching) Order

Geplaatst

op

Met de toevoeging van Solo: A Star Wars Story aan de saga, wakkert er weer een oude discussie op: Wat is nou de goede volgorde om alle films te kijken? Ik blijf het interessant vinden om te zien hoe mensen andere volgordes aanhouden om te kijken en daar een eigen waarde aan hechten.

Toen ik eindelijk mijn vriendin zo ver kreeg om de films met me te kijken, wilde ik haar laten beginnen bij Episode IV: A New Hope. Ik zelf kijk graag op de volgorde van productie. Ik ben te jong om de hype van de Original Trilogy mee te hebben gemaakt en toen ik het universum van Star Wars inrolde moest Episode III nog worden gereleaset. Voor mij is de volgorde van productie daarom een manier om in te leven met de mensen die er al vanaf het begin bijzijn. Daardoor kan ik zien wanneer ergens een easter egg of verwijzing zit, dat dit daadwerkelijk als verwijzing bedoeld is naar vorige films. Het is een manier om de films en achterliggende productie meer te waarderen.

Met mijn vriendin mocht het echter niet baten. Ze volgde het niet zo goed als ik zou willen en uiteindelijk besloten we opnieuw te beginnen, ditmaal bij The Phantom Menace. Dat liep ook al snel vast. We zijn halverwege gestopt en hebben inmiddels nog steeds niet verder gekeken.

Waarschijnlijk proberen we het binnenkort weer, maar dan met The Force Awakens. Daar had ik in het begin toch moeite mee. Je volgt het verhaal niet chronologisch, niet volgens de productie, maar aan de andere kant begint het verhaal waar de makers willen dat nieuwe kijkers kunnen inhaken en beginnen. Er valt dus wel wat voor te zeggen.

Machete

Een andere kijkvolgorde waar ik langs ben gekomen, is de Machete-volgorde. Daarbij begin je bij episode IV, dan kijk je V en daarna kijk je eerst II en III (The Phantom Menace sla je over) als een soort flashback, waarna je weer verder gaat met VI en door. Echter: Waar passen Rogue One, Solo en Clone wars? Vrij simpel: Die zitten er niet in.

Rod Hilton, de maker van de Machete volgorde, kan je zien als ietwat een purist. Zijn volgorde is bedoeld om te focussen op het verhaal van Luke en niet meer dan dat. Bij de Prequels en Original serie moest hij daarom een aparte volgorde opzetten, en alles wat daarna komt bij de episodes ziet hij als een epiloog. Films als de spin-offs passen niet bij Luke’s verhaal, dus die zijn ‘overig’.

Deze volgorde moet ik nog eens proberen, maar een van mijn beste vrienden zweert erbij. Het is een aparte ervaring en voegt volgens hem echt iets toe aan het verhaal van Star Wars.

Ernst Rister

Maar we gaan verder! Een alternatief voor de machete volgorde is de Ernst Rister-versie. De Rister-volgorde werd geïntroduceerd op een Star Wars-forum. Deze volgorde is in principe hetzelfde als Machete, alleen kijk je na V wel I, in plaats van die over te slaan. Ik heb niets verder kunnen vinden van Rister, dus wat hij vindt van de plek van de spin-offs kan ik je niet vertellen.

Time Machine

Oké, oké. Nog ééntje dan, en wellicht de meest uitgebreide. De Time Machine-volgorde gaat als volgt. Je kijkt eerst de originele trilogie, de pre-remaster versies. Geen extra Jabba-scene in A New Hope, geen Jedi Rock in Return of the Jedi, geen enkele extra toevoeging. Daarna kijk je de prequels. Vervolgens kijk je nog een keer de originele trilogie, maar dan de volledig geremasterde versies.

Tenslotte kijk je de films verder op volgorde van productie. De bedoeling van deze volgorde is dat je van de saga geniet door elke versie en uitgave te bekijken. Alles wat er is gemaakt en van is gekomen op elke mogelijke manier.

Deze klinkt de moeite waard, maar dan moet ik wel Marktplaats af gaan struinen voor de originele versies van Episodes IV tot VI.

Wat vindt de maker?

Dan is het toch nog leuk om te kijken naar wat de maker van Star Wars vindt. George Lucas heeft volgens The Independent in een interview verklaard dat je de numerieke volgorde moet volgen. Gewoon I tot en met VIII. “Dat het lang duurde om te filmen, betekent nog niet dat je het niet op volgorde moet doen.”

Touché, George. Touché…

 

Bonusronde

Op aanraden van mijn lieftallige collega Dennis: de D. Pellegrom-volgorde.

A New Hope > Empire Strikes Back > Return of the Jedi > De twee Ewok-films > The Phantom Menace > Attack of the Clones > Revenge of the Sith. Hoe het verder gaat vanaf daar, moet je aan hem vragen.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder