The First (Watching) Order

Met de toevoeging van Solo: A Star Wars Story aan de saga, wakkert er weer een oude discussie op: Wat is nou de goede volgorde om alle films te kijken? Ik blijf het interessant vinden om te zien hoe mensen andere volgordes aanhouden om te kijken en daar een eigen waarde aan hechten.

Toen ik eindelijk mijn vriendin zo ver kreeg om de films met me te kijken, wilde ik haar laten beginnen bij Episode IV: A New Hope. Ik zelf kijk graag op de volgorde van productie. Ik ben te jong om de hype van de Original Trilogy mee te hebben gemaakt en toen ik het universum van Star Wars inrolde moest Episode III nog worden gereleaset. Voor mij is de volgorde van productie daarom een manier om in te leven met de mensen die er al vanaf het begin bijzijn. Daardoor kan ik zien wanneer ergens een easter egg of verwijzing zit, dat dit daadwerkelijk als verwijzing bedoeld is naar vorige films. Het is een manier om de films en achterliggende productie meer te waarderen.

Met mijn vriendin mocht het echter niet baten. Ze volgde het niet zo goed als ik zou willen en uiteindelijk besloten we opnieuw te beginnen, ditmaal bij The Phantom Menace. Dat liep ook al snel vast. We zijn halverwege gestopt en hebben inmiddels nog steeds niet verder gekeken.

Waarschijnlijk proberen we het binnenkort weer, maar dan met The Force Awakens. Daar had ik in het begin toch moeite mee. Je volgt het verhaal niet chronologisch, niet volgens de productie, maar aan de andere kant begint het verhaal waar de makers willen dat nieuwe kijkers kunnen inhaken en beginnen. Er valt dus wel wat voor te zeggen.

Machete

Een andere kijkvolgorde waar ik langs ben gekomen, is de Machete-volgorde. Daarbij begin je bij episode IV, dan kijk je V en daarna kijk je eerst II en III (The Phantom Menace sla je over) als een soort flashback, waarna je weer verder gaat met VI en door. Echter: Waar passen Rogue One, Solo en Clone wars? Vrij simpel: Die zitten er niet in.

Rod Hilton, de maker van de Machete volgorde, kan je zien als ietwat een purist. Zijn volgorde is bedoeld om te focussen op het verhaal van Luke en niet meer dan dat. Bij de Prequels en Original serie moest hij daarom een aparte volgorde opzetten, en alles wat daarna komt bij de episodes ziet hij als een epiloog. Films als de spin-offs passen niet bij Luke’s verhaal, dus die zijn ‘overig’.

Deze volgorde moet ik nog eens proberen, maar een van mijn beste vrienden zweert erbij. Het is een aparte ervaring en voegt volgens hem echt iets toe aan het verhaal van Star Wars.

Ernst Rister

Maar we gaan verder! Een alternatief voor de machete volgorde is de Ernst Rister-versie, schrijft tijdschrift Empire. De Rister-volgorde werd geïntroduceerd op een Star Wars-forum. Deze volgorde is in principe hetzelfde als Machete, alleen kijk je na V wel I, in plaats van die over te slaan. Ik heb niets verder kunnen vinden van Rister, dus wat hij vindt van de plek van de spin-offs kan ik je niet vertellen.

Time Machine

Oké, oké. Nog ééntje dan, van Empire, en wellicht de meest uitgebreide. De Time Machine-volgorde gaat als volgt. Je kijkt eerst de originele trilogie, de pre-remaster versies. Geen extra Jabba-scene in A New Hope, geen Jedi Rock in Return of the Jedi, geen enkele extra toevoeging. Daarna kijk je de prequels. Vervolgens kijk je nog een keer de originele trilogie, maar dan de volledig geremasterde versies.

Tenslotte kijk je de films verder op volgorde van productie. De bedoeling van deze volgorde is dat je van de saga geniet door elke versie en uitgave te bekijken. Alles wat er is gemaakt en van is gekomen op elke mogelijke manier.

Deze klinkt de moeite waard, maar dan moet ik wel Marktplaats af gaan struinen voor de originele versies van Episodes IV tot VI.

Wat vindt de maker?

Dan is het toch nog leuk om te kijken naar wat de maker van Star Wars vindt. George Lucas heeft volgens The Independent in een interview verklaard dat je de numerieke volgorde moet volgen. Gewoon I tot en met VIII. “Dat het lang duurde om te filmen, betekent nog niet dat je het niet op volgorde moet doen.”

Touché, George. Touché…

Bonusronde

Op aanraden van mijn lieftallige collega Dennis: de D. Pellegrom-volgorde.

A New Hope > Empire Strikes Back > Return of the Jedi > De twee Ewok-films > The Phantom Menace > Attack of the Clones > Revenge of the Sith. Hoe het verder gaat vanaf daar, moet je aan hem vragen.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!