Social Media

Columns

Star Wars: de zenuwen voor Rogue One

Geplaatst

op

Star Wars

Voel je het al? Misschien in die haren die rechtop staan achter in je nek? De kriebels in je maag, of je gedachten die steeds weg gaan dwalen? Ik ken het. Je bent niet de enige. En het is ook niet erg. Het zijn gewoon hele spannende tijden. We zijn een week verwijderd van een nieuwe film. Een nieuw Star Wars! Je mag best een beetje zenuwachtig zijn!

Ik snap het best wanneer de mensen in mijn directe omgeving een beetje gek van me worden. Ik sta op met Star Wars (Yoda’s theme is al jaren mijn wekker-ringtone), loop rond in Star Wars t-shirts, sokken en vesten (met af en toe een toffe Star Wars-pet) en praat de hele dag over mijn favoriete franchise. Met fans, met mensen die de films nooit gezien hebben, met mensen die er een hekel aan hebben. Het zit in mijn bloed. Het stroomt door mijn aderen. En wanneer we dan zo dicht bij een nieuwe film zijn, dan gaat mijn lichaam in overdrive.

Rogue One, ik hou nu al van je. De marketing, de trailers, Catalyst, alles heb ik verslonden. Het idee van een film rondom het stelen van de plannen van de Death Star, het idee dat het meer Wars gaat worden dan Star, dat de film wat grimmiger en serieuzer is, ik geniet er nu al van. Toch merk ik in mijn omgeving behoorlijk wat terughoudendheid. Niet iedereen is ‘on board’ met het besluit dat Rogue One geen Episode VIII is. Het feit dat we geen Rey, geen Finn, geen Snoke en geen Kylo Ren gaan zien is voor sommigen nog steeds een zure pil. Dat het een prequel is, klinkt in de wereld van Star Wars meteen een beetje vies. Maar ik weet het zeker, Rogue One gaat fantastisch worden. Dat kan niet anders. Toch?!

Een prachtig shot van de Death Star nabij Jedha.

Een prachtig shot van de Death Star nabij Jedha.

Oké, ik moet bekennen dat ook ik soms wel wat twijfels heb. Niet in de film, maar toch. Er is behoorlijk wat negativiteit rondom de film naar buiten gekomen. Niet over de kwaliteit van de film, maar meer het proces dat er aan vast hing. Sinds Rogue One is de term ‘reshoots’ een vloekwoord lijkt het wel. Ja, er zijn reshoots geweest, volgens velen een duidelijke hint dat de film niet goed gaat zijn. Maar zijn reshoots niet heel normaal? Ja, eigenlijk wel. Dat er een andere regisseur bij betrokken is geraakt? Ja, vervelende zaak misschien, maar als het de film beter maakt zie ik het probleem niet. Alexander Desplat die vrij laat vervangen werd door een nieuwe componist? Vreemd, maar Michael Giacchino heeft met Jurassic World laten weten dat hij zeer Williams-esque te werk kan gaan. En Up, Star Trek, Ratatouille, The Incredibles en Super 8 hadden toch fantastische muziek in zich zitten. Daarnaast heeft hij Star Tours in de Disney parken voorzien van hun Star Wars soundtrack. Het is geen onbekend terrein voor de beste man. Dit gaat nog steeds helemaal goed! Toch?!

Ja, het is soms moeilijk om de negatieve berichten goed te praten. Maar het lukt me wel steeds. Mijn gemoedstoestand weer tot rust te brengen. Ja, ik denk overal veel te ver over na. Met een opleiding in de film is dat ook niet meer dan logisch. Star Wars gaat me aan het hart, meer dan welke franchise dan ook. Het is dan ook niet erg om af en toe even ongerust te raken. Maar Lucasfilm, ik heb enorme vertrouwen in je. Je weet waar je mee bezig bent. De negativiteit weet je om te zetten in prachtige momenten. Het feit dat afgelopen week behoorlijk wat mensen zo’n dertig minuten van de film hebben mogen zien, en allemaal enorm positief naar buiten kwamen gelopen, doet me goed. Ik heb inmiddels vijf kaarten gereserveerd voor je, beste Rogue One. Ik weet zeker dat je me niet tegen gaat vallen. Toch?!

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
3 Comments

3 Comments

 1. E-J

  6 december 2016 at 18:37

  Hoi Bas,

  Leuk om je column te lezen. Gaat Rogue One een succes worden?
  Die vraag kun je tweeledig antwoorden; in de VS of in Nederland?
  In de VS wordt de film zeker een topsucces omdat Star Wars daar veel meer leeft dan hier. Kijk maar eens naar de enorme marketingmachine die daar nu gaande is bij shows als Good Morning America, the Tonight Show, Live Twitter, voorverkoop, news roundups zoals CBS ABC etc.
  Maar ook omdat Rogue One als verhaal en als film van de begaande paden durft af te wijken van de bekende ennealogie (met de familie Skywalker en Jedi’s centraal)

  Wat zijn dan die punten die ten voordele van de film gaan werken (en nu leen ik wat voorbeelden van o.a. Forbes):
  1. We hebben een vrouw die de leider is in de film en een duidelijke karakterontwikkeling doormaakt.
  2. De cast is uiterst divers qua etnische afkomst en velen zijn nog niet allemaal even bekend bij het grote publiek.
  3. De toonsetting van deze film slaat een hele andere weg in dan we gewend zijn van de vorige film.
  4. De indruk van de grote massieve looptanks/ruimteschepen etc van het Rijk zullen een veel intimiderend effect hebben dan in The Force Awakens. Ik verwacht hierbij veel meer aanknopingspunten te gaan krijgen in relatie tot A New Hope en The Empire Strikes Back die ik in de jaren tachtig heb gezien.
  5. Rogue One a Star Wars Story kent dit keer geen Jedi’s met speciale gaves maar gewone mensen die als een team van Rebellen die moeten opereren om zo uit een uitzichtsloze situatie het verschil te gaan maken.
  6. Het verhaal dat zich na Rogue One afspeelt zit zo geintegreerd in onze culturele psyche dat het bijna zal gaan aanvoelen als historische fictie.
  7. Darth Vader is gewoonweg TE goed om niet deel te laten nemen in dit verhaal en het mag gezegd worden dat hij een van de allergrootste cinema schurken is van alle tijden.
  8. De originele trilogie uit de jaren tachtig is tot nu toe het meest inconische onderdeel van de hele Star Wars Ennealogie. Met een regisseur die de films uit de die tijd (’77/’80/’83) meer weet te waarderen dan wie dan ook komt Rogue One dichter bij de originele trilogie dan welk vervolg dan ook.

  MVG. E-J

 2. Frank

  7 december 2016 at 10:34

  Hoi Bas,

  Leuke column. Heel filmminnend Nederland kijkt natuurlijk uit naar deze film. En de rest van de wereld ook natuurlijk. Zo groot als Star Wars zal hij wellicht niet worden, voor veel markten (China bijvoorbeeld) is het toch al een moeilijk verkoopbaar product. Maar ik schat de uiteindelijke wereldwijde omzet op 1.75 miljard dollar. Ver boven de Marvel films die het tegenwoordig ook heel goed doen, maar een tandje minder dan The Force Awakens.

  Die reshoots moet je je maar geen zorgen over maken inderdaad. Denk aan de reshoots van The Lord Of The Rings bijvoorbeeld, die hebben ook maanden in beslag genomen. Sets moesten weer opnieuw gebouwd worden enz.enz. Ook over verschillende regisseurs hoef je je geen zorgen te maken. Dat gebeurd regelmatig in Hollywood. Vroeg of laat in het proces, de voorbeelden zijn talrijk.

  Veel plezier met Rogue One en ik lees graag je volgende column!

 3. marko

  7 december 2016 at 13:51

  Het gevoel is erg herkenbaar. Ook al bestaat mn garderobbe uit iets meer als alleen Star wars. Gisteren vertelde ik nog aan iemand dat ik uit pure hyped-heid (jaja nieuwe Nederlands) een ander (en toch heel goed) non star wars boek terzijde heb gelegd omdat ik me er niet op kan focussen! In heel recente podcast van Steele Saunders zit een uitgebreid interview met journalist Anthony Breznican. Hij weerlegd heel erg duidelijk de zorgen over de reshoots vanuit een zakelijk perspectief. .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder