Social Media

Columns

Star Wars vs. Electronic Arts

Geplaatst

op

Wanneer je mij jaren geleden vroeg wat mijn gevoelens rondom Electronic Arts waren, was het antwoord niet mals. Tijdens mijn opleiding, waarin ik het ontwerpen van video games een belangrijke focus vond, stond EA gelijk aan dat wat er fout was met de gehele industrie. Games die verschenen waren nog niet klaar, hadden steevast een patch nodig om te werken en update na update moest verschijnen om eindelijk de ervaring te geven die de gamer wilde. En dan was er nog het feit van de vele, betaalde content. Nee, EA en ik waren niet de beste vrienden. Dat veranderde in de loop der jaren.

Natuurlijk, EA is niet perfect. Maar het idee dat het de grootste, macht en geldwolven zijn, is niet meer het idee dat ik bij de ontwikkelaar heb. Natuurlijk draait gaming om geld en moeten games goed verkopen om de ontwikkelaars blij te maken. Logisch, dat is in elke branche zo. Maar EA wist zich te herpakken. Games werden beter, afgewerkter, netter. De titel geldwolf hang ik inmiddels bij Activision. Maar dat is een ander verhaal.

Ik hield dan ook mijn hart even vast toen bekend werd gemaakt dat Electronic Arts de Star Wars-licentie voor tien jaar in handen kreeg. Electronic Arts en Star Wars? Ja, onder de vlag van EA wist Bioware eerder al het fantastische Knights of the Old Republic af te leveren (en deze kreeg een opvolger vanuit een andere studio), maar EA stond ook voor de vele filmgames die helemaal niet zo tof waren. Denk aan The Godfather, de vele Harry Potter’s (die op het einde niet meer leuk waren), Superman Returns, diverse James Bond-titels, The Lord of the Rings, het vreselijke Catwoman en Batman Begins. Nee, dit was geen studio waar ik de door mij zo geliefde franchise graag thuis zag komen.

Maar, dingen veranderen. EA wist zich, zoals ik eerder al aangaf, te herpakken. Natuurlijk focussen ze zich nog steeds op de bestaande franchises (en dat is logisch ook), maar met Star Wars heb ik nu zelfs het idee dat de IP op de beste plek is. Want wanneer ik zie wat EA van plan is rondom de franchise, dan klopt mijn hart met vreugde! Star Wars: Battlefront is de eerste grote game onder de vlag van EA die verschenen is en het is een spel, die hoewel ‘ie zeker niet perfect is, mijn meest gespeelde game is sinds de release in 2015. Dice, de ontwikkelaar achter Battlefront, wist met die game precies het juiste gevoel te creëren. Dit was Star Wars, daar is niets tegenin te brengen. Hoewel de game geplaagd werd onder bepaalde dingen (weinig content, geen single player), werd het een hit. En daar ben ik blij om.

EA kondigde recentelijk aan dat tijdens Star Wars Celebration de eerste beelden van Battlefront II getoond gaan worden. En toen kreeg ik het door. EA gaat er voor. EA gaat voor Star Wars. Het was namelijk enorm makkelijk geweest om het spel haar primeur te geven op de E3 (de Electronic Entertainment Expo, de grootste gamesbeurs ter wereld welke in juni plaats gaat vinden), aangezien daar de complete game pers aanwezig zal zijn. Daar heeft EA haar eigen persconferentie. Daar richten alle ogen zich even op deze studio. Maar nee, EA kiest voor Celebration om de game te tonen. EA geeft de eer aan de Star Wars-liefhebbers. Een nobele daad, als je het mij vraagt. Een daad die flink wat liefde voor de franchise toont. Want hoe je het ook wend of keert, Celebration krijgt niet de aandacht die een E3 wel krijgt. Hulde voor EA.

Daarnaast is duidelijk dat EA goed naar feedback luistert. Flink wat Star Wars-fans (alsook gamers in het algeheel) hadden de klacht dat Battlefront geen verhalende campagne krijgt. Iets wat deel twee wel gaat krijgen. Sterker nog, EA heeft een compleet andere studio op de singleplayer gezet zodat Dice zich kan blijven focussen op de multiplayer. Deze studio, Motive, is onder leiding van Jade Raymond. En wanneer je weet dat zij ooit de kracht was achter Assassin’s Creed, weet je dat EA mogelijk weer goud in handen heeft. Ik hoop wel dat ze de E3 alsnog gebruiken om meer te laten zien van de andere grote Star Wars-games die de studio in ontwikkeling heeft. Tijdens de E3 (en Celebration) van vorig jaar werden er al wel wat teasers gegeven, maar de tijd om het gordijn opzij te slaan is eindelijk hier. EA, ooit bewandelde je in mijn ogen duidelijk de dark side, maar je komt meer en meer aan de kant van het licht te staan. De schijnwerper staat op je tijdens Celebration en tijdens de komende E3. Geef ons Star Wars-liefhebbers wat we nodig hebben. Ik geloof in je, EA. Dat is ooit wel anders geweest.

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder