Social Media

Columns

Star Wars: het vieren van Celebration

Geplaatst

op

Celebration

Ja, ik weet het. Het hoofdstuk ‘Celebration 2016’ is gesloten. Het evenement is voorbij. De mensen die naar London gingen voor het festijn zijn allemaal al weer terug naar hun eigen landen gevlogen. Maar voor mij is het nog niet voorbij. Celebration speelt nog steeds door mijn hoofd. Al die indrukken, de dingen die ik zag, die ik mee mocht maken. Als Star Wars-fan had ik dit niet willen missen. Daarom, nog één keer, gaan we terug naar Celebration.

Star Wars is familie. Star Wars link ik aan familie. De herinneringen aan die eerste keer dat ik de films zag, met mijn ouders op de bank, zijn nooit verdwenen. Het spelen met een X-Wing, terwijl mijn vader een TIE in z’n handen had. Mijn moeder die alles uit moest leggen. Ik was jong, sprak geen Engels en kon de ondertiteling niet lezen. Maar de beelden vertelde het verhaal. De beelden namen me mee op avontuur. De wezens, Darth Vader, Luke en Han, ze wisten me te betoveren. Toen al. Elke keer wanneer ik A New Hope zie, denk ik terug aan die momenten. Momenten met familie. Nu mijn moeder inmiddels al vijftien jaar dood is, zijn het deze herinneringen die steeds belangrijker worden. Herinneringen die ook boven kwamen tijdens Celebration.

Natuurlijk is het geweldig om over de beursvloer te lopen en overal de confrontatie met je portemonnee aan te moeten gaan. Dit t-shirt wil ik hebben! Dat poppetje is tof! Kijk dat lichtzwaard! En uiteraard is het ergens best spannend om acteurs uit je favoriete films te ontmoeten. Ik stond te trillen op mijn benen als een klein meisje tijdens een Justin Bieber concert toen Mark Hamill voor m’n neus stond. Ik sprak met het team achter ‘The Star Wars Show’ en liep zo Doug Chiang tegen het lijf. Verrassingen, overal. Een geweldige sfeer, gevoed door liefde voor de franchise. Duizenden mensen die samen zijn gekomen vanuit de hele wereld, om hun passie te delen. De vervelende, nare berichten uit de wereld waren even achter ons. Hier was het puur plezier en liefde.

En daar kwam dan ook het idee van familie kijken. Hoe geweldig is het om een klein kind, een jaartje of vijf, rond te zien rennen in een Rey-kostuum. Achter haar een ballon in de vorm van BB-8. Maar wat me dan nog meer opviel was dat de oma die met haar mee ging, een jaartje of zeventig, volledig gehuld was is een Padmé-outfit. Ouders die volledig verkleed gaan met kinderen. Ik zag babies gehuld in Yoda kostuum bij mensen op de rug hangen. Iedereen sprak met elkaar, niemand werd gek aangekeken. Het was een plek waar je je liefde voor iets kon uiten. Geweldig.

Hoewel er wat ophef was over het polsbandjes-systeem voor de panels, was het opvallend hoe makkelijk dit geregeld werd. Natuurlijk wilde ik op de dag dat ik er was drie panels bijwonen, waarna er maar twee mochten. Jammer, maar de panels die ik bij heb kunnen wonen (Meet the Creators: Electronic Arts en Anthony Daniels: Without Protocol) waren tof, informatief en op momenten hilarisch. Geeky, zeker. Maar op een goede manier. Ik had ze niet willen missen. De beelden van Battlefront waarin ik zag dat we de trench run mogen gaan doen, deden me dansen op mijn stoel. De hilarische antwoorden rondom de rode arm van C-3PO van Anthony Daniels deden me schaterlachen. Mensen op het podium van alle leeftijden die een scene uit A New Hope na aan het spelen waren met de originele C-3PO acteur als regisseur? Ik had het niet willen missen!

Er is geen franchise, tenminste, zover ik me kan bedenken, die dit kan. Natuurlijk, Blizzard heeft met haar series elk jaar de Blizzcon. Qua bezoekers groter dan Star Wars Celebration en ook daar komen mensen verkleed als hun favoriete personages naar de beursvloer. Maar op het gebied van films kan ik me geen evenement bedenken dat zo gecentraliseerd is rondom één franchise, zoals Star Wars dat kan. Acteurs, regisseurs, verkoopkramen en heel veel fans. Fans met passie, met liefde en met heel veel plezier. Nergens opstootjes, iedereen was relaxed. Zelfs wanneer ze uren in de rij stonden om Mark Hamill te ontmoeten.

Celebration - Rogue One

Volgend jaar is Celebration in Orlando, Florida. En hoewel dat minder bij de deur is als London, ga ik mijn uiterste best doen om ook daar aanwezig te zijn. Hoe ik het ga doen weet ik nog niet, maar ik ga het proberen. Nu ik weet wat Celebration is wil ik er geen meer missen. Misschien is dat een beetje een hoog gegrepen idee, maar Celebration heeft me laten zien hoe mooi het is om een Star Wars-fan te zijn. Het heeft me laten zien dat Star Wars fantastische fans heeft. Fans die zich als een grote familie met elkaar omgaan. Fantastisch.

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
Klik om te reageren

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder