Celebration

Star Wars: het vieren van Celebration

Ja, ik weet het. Het hoofdstuk ‘Celebration 2016’ is gesloten. Het evenement is voorbij. De mensen die naar London gingen voor het festijn zijn allemaal al weer terug naar hun eigen landen gevlogen. Maar voor mij is het nog niet voorbij. Celebration speelt nog steeds door mijn hoofd. Al die indrukken, de dingen die ik zag, die ik mee mocht maken. Als Star Wars-fan had ik dit niet willen missen. Daarom, nog één keer, gaan we terug naar Celebration.

Star Wars is familie. Star Wars link ik aan familie. De herinneringen aan die eerste keer dat ik de films zag, met mijn ouders op de bank, zijn nooit verdwenen. Het spelen met een X-Wing, terwijl mijn vader een TIE in z’n handen had. Mijn moeder die alles uit moest leggen. Ik was jong, sprak geen Engels en kon de ondertiteling niet lezen. Maar de beelden vertelde het verhaal. De beelden namen me mee op avontuur. De wezens, Darth Vader, Luke en Han, ze wisten me te betoveren. Toen al. Elke keer wanneer ik A New Hope zie, denk ik terug aan die momenten. Momenten met familie. Nu mijn moeder inmiddels al vijftien jaar dood is, zijn het deze herinneringen die steeds belangrijker worden. Herinneringen die ook boven kwamen tijdens Celebration.

Natuurlijk is het geweldig om over de beursvloer te lopen en overal de confrontatie met je portemonnee aan te moeten gaan. Dit t-shirt wil ik hebben! Dat poppetje is tof! Kijk dat lichtzwaard! En uiteraard is het ergens best spannend om acteurs uit je favoriete films te ontmoeten. Ik stond te trillen op mijn benen als een klein meisje tijdens een Justin Bieber concert toen Mark Hamill voor m’n neus stond. Ik sprak met het team achter ‘The Star Wars Show’ en liep zo Doug Chiang tegen het lijf. Verrassingen, overal. Een geweldige sfeer, gevoed door liefde voor de franchise. Duizenden mensen die samen zijn gekomen vanuit de hele wereld, om hun passie te delen. De vervelende, nare berichten uit de wereld waren even achter ons. Hier was het puur plezier en liefde.

En daar kwam dan ook het idee van familie kijken. Hoe geweldig is het om een klein kind, een jaartje of vijf, rond te zien rennen in een Rey-kostuum. Achter haar een ballon in de vorm van BB-8. Maar wat me dan nog meer opviel was dat de oma die met haar mee ging, een jaartje of zeventig, volledig gehuld was is een Padmé-outfit. Ouders die volledig verkleed gaan met kinderen. Ik zag babies gehuld in Yoda kostuum bij mensen op de rug hangen. Iedereen sprak met elkaar, niemand werd gek aangekeken. Het was een plek waar je je liefde voor iets kon uiten. Geweldig.

Hoewel er wat ophef was over het polsbandjes-systeem voor de panels, was het opvallend hoe makkelijk dit geregeld werd. Natuurlijk wilde ik op de dag dat ik er was drie panels bijwonen, waarna er maar twee mochten. Jammer, maar de panels die ik bij heb kunnen wonen (Meet the Creators: Electronic Arts en Anthony Daniels: Without Protocol) waren tof, informatief en op momenten hilarisch. Geeky, zeker. Maar op een goede manier. Ik had ze niet willen missen. De beelden van Battlefront waarin ik zag dat we de trench run mogen gaan doen, deden me dansen op mijn stoel. De hilarische antwoorden rondom de rode arm van C-3PO van Anthony Daniels deden me schaterlachen. Mensen op het podium van alle leeftijden die een scene uit A New Hope na aan het spelen waren met de originele C-3PO acteur als regisseur? Ik had het niet willen missen!

Er is geen franchise, tenminste, zover ik me kan bedenken, die dit kan. Natuurlijk, Blizzard heeft met haar series elk jaar de Blizzcon. Qua bezoekers groter dan Star Wars Celebration en ook daar komen mensen verkleed als hun favoriete personages naar de beursvloer. Maar op het gebied van films kan ik me geen evenement bedenken dat zo gecentraliseerd is rondom één franchise, zoals Star Wars dat kan. Acteurs, regisseurs, verkoopkramen en heel veel fans. Fans met passie, met liefde en met heel veel plezier. Nergens opstootjes, iedereen was relaxed. Zelfs wanneer ze uren in de rij stonden om Mark Hamill te ontmoeten.

Celebration - Rogue One

Volgend jaar is Celebration in Orlando, Florida. En hoewel dat minder bij de deur is als London, ga ik mijn uiterste best doen om ook daar aanwezig te zijn. Hoe ik het ga doen weet ik nog niet, maar ik ga het proberen. Nu ik weet wat Celebration is wil ik er geen meer missen. Misschien is dat een beetje een hoog gegrepen idee, maar Celebration heeft me laten zien hoe mooi het is om een Star Wars-fan te zijn. Het heeft me laten zien dat Star Wars fantastische fans heeft. Fans die zich als een grote familie met elkaar omgaan. Fantastisch.

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!