Social Media

Columns

Star Wars: een universele taal

Geplaatst

op

Terwijl ik de helft van Star Wars Celebration nog aan het verwerken ben, zit ik in de trein. In mijn gedachten gaat de trailer van The Last Jedi rond, op mijn telefoon komt de mail binnen met de bevestiging van de Battlefront II pre-order. Ik luister naar een podcast van Rebel Force Radio. Star Wars is overal in mijn redelijk afgesloten wereldje. Tot er voor mij een andere passagier gaat zitten. Hij draagt een shirt met daarop een afbeelding van Darth Maul.

Het duurde niet lang voordat de andere passagier mij aansprak. Hij had gezien dat het rebellenlogo op mijn tas stond en dat mijn t-shirt een grote Kylo Ren toonde. Ik verstond de man niet en haalde mijn koptelefoon van m’n oren af. Hij gaf een opmerking over mijn shirt en tas en vertelde dat ‘ie een groot Star Wars-fan was. Dat hij al vanaf zijn jonge levensjaren liefde had voor de franchise van ome George. Dat hij vorig jaar naar Celebration was geweest in Londen. Een compleet onbekend persoon sprak tegen mij, puur door de connectie met Star Wars.

De rit, die bijna een uur moest duren, werd gevuld met heel wat Star Wars-praat. Ook ik was vorig jaar aanwezig tijdens Celebration en de hoogtepunten werden snel besproken. Het panel van Anthony Daniels, Mark Hamill en de trailer van Rogue One. Ik vertelde hem dat ik ook bij het EA-panel aanwezig was en half op de stoel heb staan dansen tijdens de aankondiging van de Death Star DLC. Ook hij bleek Battlefront te spelen en keek uit naar het vervolg. We bespraken dat wat we zagen in de aankondigingstrailer, bekeken die trailer dan ook nog eens en speculeerden er op los. Darth Maul als speelbaar personage tegen Yoda? Zouden de prequel personages het op kunnen nemen tegen sequel heroes? Wat zou het verhaal brengen, aangezien het canon is?

Wat vonden we nu echt van Rogue One? Was The Force Awakens de beste reboot die Star Wars had kunnen krijgen? Waarom is EA zo stil rondom die andere games die in ontwikkeling zijn? Diepe gesprekken werden gevoerd, onze verledens werden besproken. Hoe we vroeger speelde met speelgoed, geluiden zelf aan het maken waren wanneer we met plastic zwaarden aan het spelen waren, hoe we hopen dat Rogue Squadron een nieuwe game gaat krijgen en dat de Podrace-game ook best terug mag keren. Het gesprek ging alle kanten op, maar had steeds hetzelfde onderwerp. Star Wars. Omdat ik een Star Wars shirt droeg. Omdat hij een Star Wars shirt droeg. Ik sprak een uur lang met een totaal onbekend persoon die zijn passie met me wilde delen. De universele taal die Star Wars is werd gebruikt om de vervelende rit een stuk leuker te maken.

Het is dit gevoel dat mij al jaren dicht bij het hart ligt. Hoe vervelend de wereld ook kan zijn, Star Wars brengt mensen samen. De Celebration is hier een perfect voorbeeld van. Hoeveel vriendschappen daar gesloten worden, hoe mensen opgaan in hun passies. Het is fantastisch om te zien dat de liefde voor Star Wars zoveel kan betekenen op zo’n grote schaal. Op internet komen mensen samen om te praten over dat wat ze bezig blijft houden. In games worden hele groepen opgericht om de passie te delen. Ik ben lid van de Star Wars club op Xbox One, waarin letterlijk duizenden mensen dagelijks met elkaar communiceren of hun beste momenten in Battlefront delen. En ze spelen met elkaar, leren elkaar kennen. Het is iets magisch.

De totaal onbekende persoon in de trein leerde ik in een uur kennen. Niet zijn achtergrond, zijn werk, zijn scholing, maar zijn persoonlijke passie. Zijn liefde. Zijn drijfveer. Als ik een ander shirt aan had gehad was het gesprek misschien nooit begonnen. Hadden we elkaar nooit leren kennen. Na de rit hebben we onze Xbox Gamertags uitgewisseld. Ik heb nu enkele avonden met hem Battlefront online zitten spelen. Een nieuwe vriendschap is ontstaan.

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. E-J

    6 mei 2017 at 07:35

    Een mooie ervaring om te lezen! Gisteren op het bevrijdingsfestival werd op het podium geopperd om dit jaar in NL 8 miljoen contacten op te gaan doen onder de mensen in een alsmaar individualiserende wordende maatschappij.
    Hoe mooi is het dat Star Wars voor die verbinding onder elkaar zorgt! Door o.a. een logo van de Starbird (Rebellenlogo; het symbool van hoop) kom je nader tot elkaar en deel je de prachtige “storytelling” en interesses in al zijn facetten. In mijn Metro interview is dat exact waar ik op doelde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder