Social Media

Columns

Star Wars: een nieuwe hoop in Disneyland Parijs

Geplaatst

op

Disneyland Parijs

De laatste keer dat ik in Disneyland Parijs was, was Star Wars nog niet van het bedrijf. Maanden later werd gesproken over de overname en veranderde alles. Star Wars was van Disney. Alle projecten werden geannuleerd om compleet nieuwe shows voor tv te maken, een andere weg in te slaan in gaming én werden er een hoop films aangekondigd. Nu we bijna een jaar na The Force Awakens leven en de weg naar Rogue One een korte is, ging ik terug naar het pretpark in Parijs. Ik was benieuwd hoe de overname daar naar buiten kwam.

Natuurlijk was Star Wars altijd al te vinden in het pretpark. Al sinds de opening had het een prominente plek in Discoveryland. In de vorm van Star Tours was het mogelijk om in een simulator te stappen en via deze ‘Endor Express’ een fantastisch avontuur te beleven. Vliegen door kometen, ijsrotsen en zelfs mee doen in de aanval op de Death Star? Als jonge jongen vond ik het fantastisch. Het is altijd mijn go to geweest wanneer ik in het park was. Een bezoek aan Disney was niet compleet zonder Star Tours. En door de Fastpass tickets werden het meerdere bezoeken op een dag. Naast Star Tours was een winkeltje te vinden met toffe Star Wars-merchandise, uiteraard met een Disney-twist. Een knuffel van Goofy in Darth Vader-kostuum, Minnie verhuld als Leia en Mickey met een R2D2-pet, bijvoorbeeld. Ja, de Force was er altijd al, maar nu moest alles anders zijn. Toch?

Disney Merchendise

Het is duidelijk dat Disney in een jaar van overgangen zit. Veel in het park is in aanbouw, renovatie of krijgt een nieuw likje verf. Verschillende attracties waren dan ook gesloten en veel plekken van het park werden afgeschermd met hoge muren. Maar dat mocht de pret niet drukken. In mijn zoektocht naar Star Wars genoot ik als altijd in Pirates of the Caribbean, voelde ik me weer zes in It’s a Small World en is Phantom Manor nog steeds het mooiste spookhuis dat er is. En wat Disney goed kan is je aanzetten tot het uitgeven van meer en meer geld. Het is dan ook niet raar dat de uitgang van elke attractie steevast door een klein winkeltje gaat. Uiteraard in thema van de attractie die je net bezocht hebt. Maar hier en daar waren de Star Wars spullen te vinden.

In de grote Disney Store, net buiten het park, was bijvoorbeeld een hele hoek die puur en alleen Star Wars bracht. Denk aan stemveranderende maskers, action figures, sleutelhangers, kussens, kleding, mokken, miniaturen, kostuums, lightsabers, boeken… Je kunt het je zo gek niet bedenken of het lag er. In het park zelf waren de diverse items ook te vinden. Mijn portemonnee brandde in mijn borstzak bij het zien van de toffe spullen. (Gelukkig heb ik me in kunnen houden na het kopen van een veel te dure R2D2-mok en een R2D2-vest). Leuker waren echter de plekken waar kinderen hun eigen lichtzwaarden konden maken. Na het kiezen van een hilt moest gekozen worden voor het zwaard, de kleur, de lampen. Stuk bij stuk werd een zeer persoonlijk lichtzwaard gemaakt, dat helemaal bij dat kind paste. Uiteraard schalde op deze plekken de muziek van John Williams uit de speakers en stonden er schermen waarop de tofste lightsaber gevechten getoond werden.

Maar er was meer. Niet alles had te maken met de portemonnee in je zak. Zo konden kinderen tot 12 jaar zich opgeven voor een heuse Jedi Academy. En hoewel ik twee en een half keer zo oud ben, vond ik het jammer dat ik niet mee mocht doen. De kinderen kwamen om een bepaalde tijd terug en kregen van een Jedi Knight (een castmember van Disney, gehuld in Jedi kledij) training in het vechten met een lichtzwaard. Uiteraard kregen de kinderen een lichtzwaard en werden ze verkleed als heuse Padawans. Na een tijdje geoefend te hebben en een heus vecht-ritme in te hebben gestudeerd, was het aan hem om de training af te maken op een podium waar niet alleen de ouders, maar ook honderden andere parkbezoekers toe konden kijken. Onder het genot van een Jedi-burger keek ik toe hoe enthousiast de kinderen waren.

Disney Padawans

Zo moesten ze de Force gebruiken op R2D2. Allen deden ze hun handen in de bekende manier en jawel, R2 begon daar op het podium te zweven. De gezichten van die kinderen, het genot was intens. Maar net voordat ze een volleerd Padawan werden gekroond gebeurde het. Darth Vader en twee Stormtroopers bestormde het podium. De kinderen hadden uiteraard de training gehad en wisten hoe ze het zwaard moesten gebruiken. Eén voor één namen ze het op tegen Vader, waarna in groepsverband the Force ook nog eens ingezet werd. Dit in samenwerking met flink wat geluidseffecten, lichteffecten en knallende muziek van John Williams deed de kinderen geloven dat ze in Star Wars zaten. Fantastisch.

Uiteraard kon ik nog even aan de slag met Star Wars Battle Pod, de arcadekast waarin je de Death Star neer kunt halen, op Hoth mee kunt vechten en binnenkort ook Takodana kunt bezoeken. Maar daar hield het wel een beetje op. Er was nog niet meer Star Wars aanwezig. Wel was het genoeg om mij hyped te krijgen. Star Wars leefde in Disney. Misschien nog niet zoals in Amerika, maar de overgang kwam er dan toch echt aan. Ik had zin in Star Wars, ik had behoefte aan Star Wars. Dus een sprint richting Star Tours was dan ook de enige logische stap. Maar helaas. Star Tours is dicht tot begin volgend jaar…

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
1 Comment

1 Comment

  1. Dennis

    7 september 2016 at 22:24

    Ik was er medio maart…..maar vond het aanbod behoorlijk pauper. Goedkope meuk, geen fatsoenlijke exclusives ofzo….alleen de Build-a-Droid stand in die zaak in de Village vond ik goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder