Social Media

Columns

Star Wars: minder is meer?

Geplaatst

op

Ik hou van Star Wars. Begrijp me niet verkeerd, het is mijn grootste passie. Al sinds mijn vierde levensjaar, in het jaar 1990, ben ik verbonden met het universum. Toen zag ik de films voor het eerst. De kracht die het op mij los liet, is nooit meer vergaan. Star Wars is een onderdeel van mij geworden. Dagelijks ben ik er mee bezig. Ik kan er maar geen genoegen van krijgen. Alhoewel, dat laatste begin ik me af te vragen…

Ik kan het nog goed herinneren, de tijd waarin de prequels verschenen. Om de drie jaar kregen we een film, tussendoor werden we een beetje warm gehouden met video’s op het web. De verschillende achter de schermen-beelden waren tof, spraken tot de verbeelding en lieten ons zien wat komen ging. Star Wars was terug, maar we moesten er wel even op wachten. Natuurlijk verschenen er wat games, boeken en comics in die tijd, om het gat tussen de films wat dragelijker te maken. Er was voldoende Star Wars, het ene vulde het andere aan. Het zorgde ervoor dat we steeds uit keken naar de volgende film.

Nu Disney de franchise in handen heeft en er elk jaar een nieuwe Star Wars verschijnt, is het compleet anders. Waar we jaren geleden behoorlijk wat rustmomenten hadden, lijkt het erop dat we nu op wekelijkse basis wel iets nieuws voorgeschoteld krijgen. Elke keer is er wat nieuws onder de horizon, elke keer brengt Star Wars je wat. Zo verscheen nog geen twee maanden geleden Rogue One in de bioscoop. Een fantastische film die ik met veel liefde meerdere keren heb zitten kijken. Maar, we zijn nog geen twee maanden verder. We hebben Rogue One nog maar net kunnen verwerken en kijken uit naar de release op Blu-ray. Maar tijd om te verwerken, zoals we dat jaren geleden hadden, is er niet meer.

Als ik kijk naar de laatste weken hebben we behoorlijk wat nieuw Star Wars gehad. Want hoewel ik met mijn hoofd nog steeds op Scarif zit, strijdend tussen de Rebels tegen the Empire, werd de titel voor Episode VIII alweer bekend gemaakt. Op 23 januari bracht LucasFilm het nieuws naar buiten. Met The Last Jedi zal in december het verhaal van Rey, Finn en Luke verder gaan. Geweldig om te weten wat komen gaat, het beestje heeft een naam. Maar in de wereld van Star Wars is een bekendmaking van de naam van een film best een dingetje. Het internet ontploft. Binnen enkele uren werd Youtube overspoeld met complotten, ideeën en ‘gelekte informatie’ rondom The Last Jedi. Iedereen heeft het over Episode VIII, terwijl ik nog terug wil grijpen naar Rogue One.

Echter, lang konden we ook niet blijven hangen, want de volgende grote stap werd alweer gezet. Op 30 januari, een week na de aankondiging van The Last Jedi, werd bekend dat de eerste filmdag voor Han Solo een feit was. Han Solo, de volgende Star Wars stand-alone, die na The Last Jedi gaat verschijnen, is in ontwikkeling. Reden voor een feestje natuurlijk, het internet ging weer los. Han First Shot, een prachtige verwijzing naar een langlopende discussie. Podcasts, Youtube video’s, blogs, alles ging over Han Solo. Rogue One verdween nog verder naar de achtergrond, The Last Jedi was een ding uit het verleden. Het kan snel gaan, zo bleek maar weer. En ik kan het begrijpen, want zo’n moment moet gewoon gedeeld worden met de wereld. Maar is het niet te snel?

Hier bleef het niet bij. Net voor de aankondiging van dat eerste shot was er ook nog de bekendmaking van nieuwe boeken. Guardians of the Whills en Rebel Rising werden op 29 januari aangekondigd. Boeken die terug grijpen naar Rogue One (yes!) en achtergrond informatie verschaffen rondom Jyn en haar tijd bij Saw, alsook het verhaal uit gaan diepen achter Blaze en Chirut. Geweldig. Meer Star Wars om te verorberen. Weer een focus die verplaatst. Helemaal wanneer je je bedenkt dat we ondertussen ook nog Star Wars Rebels keken op tv, er een Rogue One uitbreiding verscheen voor Pinball FX 2 en meer.

Het is behoorlijk veel content die in een korte tijd op ons af komt. Aan de ene kant juich ik het toe, want het brengt meer Star Wars. Meer universum, meer verhalen, meer van dat waar we zo van houden. Aan de andere kant zou ik een rustmomentje ook niet erg vinden. Waar ik tijdens de prequels maanden met vrienden over die films kon praten, lijkt het nu na een maand al minder belangrijk omdat we vooruit kijken naar de volgende twee films. Wanneer we binnenkort ook nog eens de eerste trailer van Episode VIII: The Last Jedi gaan zien zullen velen Rogue One alweer zowat zijn vergeten. Het is goed dat rond die tijd de film ook op Blu-ray gaat verschijnen. Om later via Celebration door te stomen via nieuwe boeken naar Star Wars Battlefront 2, en ons dan uiteindelijk onder te dompelen in The Last Jedi. Het zijn geweldige tijden voor Star Wars-fans, maar jeetje, wat hebben we het druk….

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
4 Comments

4 Comments

 1. Fred

  9 februari 2017 at 11:11

  Wat de woordwatervallen van Bas me leren is dat een Star Wars-fan geen goede Star Wars-columnist maakt. Dit artikel heeft geen inhoud en ik begin me toch echt af te vragen waarom deze site met potentie zich niet meer richt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Nee, ik hoef het niet te lezen, maar dat is geen argument voor het aanhouden van deze ‘columnist’.

  • ron

   9 februari 2017 at 16:16

   Nou Fred. Ik vind wel dat Bas gelijk heeft. Het is momenteel te veel en te snel. Als je dat niet uit de column haalt, heb jij het niet echt goed gelezen of niet begrepen. Maar je begrijpt toch wel dat een column de persoonlijke gevoelens van de schrijver weergeeft. En dat zijn gevoelens anders zijn dan de jouwe is dan jammer voor jou.

 2. Erik

  10 februari 2017 at 09:09

  Sterke column. Legt de vinger op de zere plek. Ga zo door!

 3. Frans

  13 februari 2017 at 23:32

  Helemaal mee eens ! Het is wat veel allemaal. Comics, films, series,novels. Het volgt elkaar in rap tempo op. Geen adempauze, geen tijd om te verlangen naar een nieuw menu. De tafel is immers constant gedekt. Rogue One vond ik geweldig. Het zelfde kan ik niet zeggen ban de comics en novels. Maar dat is persoonlijk.
  Voor mij mag het iets minder enerzijds. Anderzijds mag het voor mij wat meer kwaliteit met zich mee brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder