Star Wars: May the Fourth be with you

Het is je vast niet ontgaan. Sterker nog, als bezoeker op een Star Wars-website, mag het je niet ontgaan zijn. Vandaag is vier mei. Dodenherdenking in Nederland. Wereldwijd de dag waarop we Star Wars vieren. De liefde voor een franchise komt vandaag bij iedereen net een stukje harder binnen. Of je het nu viert door de films opnieuw te kijken, de soundtracks in je oren te laten blazen, boeken te lezen of alle extra’s te vergaren in diverse Star Wars-games, May the Fourth is best wel een dingetje. Dit jaar meer dan andere jaren kijk ik terug op de mooie momenten die Star Wars me heeft gegeven. Ik kijk even niet vooruit, ik kijk terug naar het verleden.

Star Wars is sinds mijn vierde een prominent onderdeel geweest in mijn leven. Toen ik de films voor het eerst zag begreep ik er niets van, had ik geen idee waar het over ging, maar het fascineerde me. Die fascinatie is nooit verdwenen. Nu ik mijn dertigste levensjaar spoedig ga beginnen, is Star Wars prominenter in mijn leven aanwezig dan ooit tevoren. Natuurlijk, we zitten in een cyclus van nieuwe films, op de komende E3 gaan we waarschijnlijk de eerste beelden zien van de volgende Star Wars-game en Celebration zit er ook aan te komen. Maar het is de geschiedenis van Star Wars die mij doet verlangen naar de toekomst. Star Wars heeft me fantastische mogelijkheden gegeven, mogelijkheden en ervaringen die ik deze maand met jullie wil gaan delen.

May the Fourth

Voor Star Wars reis ik. Klaar. Star Wars kan mij uit m’n woonkamer halen en een halve wereld verder een evenement laten beleven. Vorig jaar ben ik bijvoorbeeld nog tijdens de Star Wars Weekends aanwezig geweest in Disney Florida. Een wens die ik al jaren had was het bezoeken van het Hollywood Studios Park van Disney, tijdens deze speciale vieringen. In 2015 ging die wens dan eindelijk in vervulling. Een behoorlijke vliegreis van mijn veilige bank vandaan beleefde ik toffe avonturen in een pretpark dat duidelijk liefde had voor de serie van ‘ome George’. Disneypersonages liepen verkleed als karakters uit de films, de muziek uit Pinocchio werd vervangen door de soundtracks van John Williams en in elk winkeltje kon je exclusieve Star Wars-Merchandise krijgen. Het was aldaar dat ik mensen als Warwick Davis en Ashley Eckstein mocht ontmoeten. In de avond was er een disco waarin duizenden parkbezoekers met elkaar stonden te dansen. De muziek? Allemaal met een Star Wars-thema. En de vuurwerkshow op het einde was magnifiek. Je voelde dat fans aanwezig waren om andere fans de dag van hun leven te geven.

Later in 2015 begaf ik me naar Keulen om aldaar Star Wars Identities te bezoeken. Een museum, zo je wil, opgebouwd met allerlei originele props uit de eerste zes Star Wars-films. Ik stond oog in oog met een originele Yoda, zag ‘de echte’ R2-D2 en ging op de foto met Boba Fett. Maar ook de concepten die gemaakt werden voor een film als The Phantom Menace waren aanwezig. De vele geboetseerde mogelijkheden die later Jar Jar zouden worden. De schetsen die moesten dienen als inspiratie voor Sebulba. Maar ook originele tekeningen waarin Han Solo nog geen mens was. Een prachtig stapje terug in de tijd, een museum dat de complete franchise wist te vieren. Sterker nog, er stonden kleine vormpjes die moesten dienen als idee van een krijger die Ahsoka moest gaan heten. Oog in oog staan met originele X-Wings, Jawa’s, Tusken Raiders en de Chewbacca uit de films gaf mij als fan niet alleen een prachtige dag, het gaf me kippenvel over mijn gehele lichaam. Het zien van de pop van Yoda, zoals deze gebruikt werd in The Empire Strikes Back was haast een heilig moment. Je weet dat je naar een pop staat te kijken, maar dat idee verviel. Ik keek niet naar een pop, ik keek naar Yoda. De wijze Jedi-meester zoals ik hem kende uit mijn jeugd. De echte Yoda, recht voor mijn neus.

May the Fourth

In 2008 had ik dezelfde tentoonstelling al eens gezien. Toen deze nog als Star Wars The Exhibition door het leven ging, was ‘ie te vinden in Antwerpen. Anakin’s Pod, een Naboo Starfighter op ware grootte, de kleding van de Jedi. Het was even fantastisch als onwerkelijk.

Dit jaar zal Celebration mijn eerste Celebration worden. Helaas heb ik nooit eerder die kant op kunnen gaan, maar nu het in London is, maakt het de overstap een stuk makkelijker. Ik kijk er naar uit om grootheden zoals Mark Hamill de hand te schudden, met hem op de foto te gaan en eventueel met andere Star Wars-acteurs een praatje te maken. Het is een spanning, een gezonde spanning, die alleen Star Wars mij kan geven. May the Fourth be with you…

Star Wars Awakens
Een gezellige, sfeervolle community en een veilige omgeving waarin liefhebbers van popcultuur een hechte groep vormen.
Klik in dit vakje om meteen deel te nemen!