Social Media

Columns

Star Wars: de kracht van de prequels

Geplaatst

op

prequels

Als liefhebber van Star Wars is er steeds ‘dat ene’ dat aan de horizon lijkt te loeren. Het kan opduiken in elk gesprek. Elke conversatie, of het nu met duidelijke fans is, of met mensen die ‘wel eens een Star Wars-film hebben gezien’, steeds ligt het klaar om je aan te vallen. Het is dat ene woordje waar de echte fans gewoonweg geen zin in hebben. Over welk woord ik het heb? ‘Prequels’.

Begrijp me niet verkeerd, uiteraard hou ik van de prequels. Het vormt de saga zoals we hem kennen. Maar ook ik zie in dat deze ‘voorfilms’ minder goed zijn dan de originele trilogie. Ook ik prefereer de avonturen van Luke Skywalker boven die van Queen Amidala, maar ik zal nooit zeggen dat deze prequels ‘mijn jeugd hebben verpest’. Dat ‘George Lucas Star Wars vermoord heeft’. Nee, ze horen er gewoon bij en ik ben helemaal klaar met het verdedigen van de serie.

En waarom zou ik ze moeten verdedigen? Een film spreekt je aan, of niet. Het is Star Wars, het brengt een achtergrond voor dat wat we al kenden en gaf diepgang in verhalen die we ooit hoopten te krijgen. En dat is wat het gaf. Maar, afgelopen week zat ik weer eens de diepe krochten van Youtube uit te pluizen en vond ik onderstaand filmpje. Geïntrigeerd door de beschrijving besloot ik op play te drukken. En de video wist me te verbazen.

De prequels liggen achter ons. Ze liggen achter de originele trilogie. Deze video benadrukt, in mijn ogen, precies dat wat de prequels moeten doen. Het gesprek tussen Obi-Wan en Luke heb ik honderden keren gezien, maar de emotionele lading die deze video aan deze bekende scene geeft, is sterk. De scène, die voor mij zo bekend is, krijgt meer diepgang. Ineens zie ik meer. Ik zie de subtiele acteerprestaties van Sir Alec Guinness ineens met een bezwaard hart. Je weet wat hij heeft meegemaakt. Waar hij tegen heeft moeten vechten. Hoe zijn leven was. Wat hij heeft verloren.

En dat is wat de prequels moesten doen. Natuurlijk was het het doel om het verhaal van Anakin te vertellen. Zijn opkomst als Jedi, zijn val richting de Sith. Zijn traumatische achtergrond, hoe hij uit een goed hart het ultieme kwaad omarmt. Maar het is ook die achtergrond bieden voor dat wat we kennen uit de andere films. De Clone War werd even genoemd, maar nu we weten wat deze oorlog heeft gedaan met het universum, is het moment dat het besproken wordt des te doeltreffend. Het verhaal van Obi-Wan over hoe de vader van Luke vermoord werd door Darth Vader voelt zwaarder doordat we het hebben mogen aanschouwen.

De prequels schijnen licht op donkere plekken. En nee, ze zijn niet zo goed als de originele films. Dat lijkt iedereen te begrijpen. Maar de haat richting de films? Ik ben er gewoon helemaal klaar mee. Ze zijn niet perfect, maar ze doen zoveel. Ook voor de oude films. Bedenk de volgende keer dat je The Phantom Menace, Attack of the Clones en Revenge of the Sith kijkt eens wat voor impact de scènes kunnen hebben op dat wat moet volgen. En bedenk ook eens in dat opzicht dat het gesprek rondom de prequels misschien wel eens kan gaan veranderen. Want stiekem, heel stiekem, is Rogue One ook gewoon een prequel…

Zag A New Hope toen hij drie was met zijn ouders onder de noemer 'je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen'. Kreeg een Atari 2600 in hetzelfde jaar. Goede opvoeding noemen ze dat.

Lees verder
Advertentie
2 Comments

2 Comments

  1. Erik Hoogjes

    16 november 2016 at 10:37

    Ben een nieuwe bezoeker op de site en heb al je columns even gelezen Bas. Je merkt dat je echt van star wars houdt! Lekkere content dit jongens!

  2. Thomas

    22 december 2016 at 16:16

    Het grootste probleem aan 1,2,3 vind ik dat The Force te weinig aan bod komt. Als je ziet wat een groot belang The Force heeft in Rogue One, 4, 5, 6 en 7 zijn deze 3 goede actiefilms, maar geen Star Wars.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Artikelen

Laten we het hebben over het populairste personage in The Mandalorian

Geplaatst

op

Door

The Mandalorian

Laten we even de tijd nemen om het te hebben over het meest besproken personage uit The Mandalorian. Als je spoilers wilt voorkomen, lees dan niet verder. Dit artikel bevat verwijzingen naar in ieder geval de eerste twee afleveringen van de serie.
(meer…)

Lees verder

Columns

De creativiteit en variatie van fantheorieën

Geplaatst

op

Door

Iedereen heeft wel fantheorieën voorbij zien komen over wat er “daadwerkelijk” gaande zou zijn in de Star Wars-films. Geheime identiteiten van Sith-lords tot “geheime” origines van locaties uit de films; fantheorieën zijn er in alle soorten en maten. (meer…)

Lees verder

Columns

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’

Geplaatst

op

Door

‘Vijf manieren om Star Wars te redden’. Dat was de kop van een artikel op rogerebert.com. Ik kon het niet laten om te klikken en te kijken wat deze filmrecensenten te zeggen hadden over de films. Vervolgens kon ik het niet laten om even stoom af te blazen. (meer…)

Lees verder

Columns

The Future of the Star Wars

Geplaatst

op

Door

column

Een van onze meest betrokken forumleden en vaste bezoeker aan de site, Marko, wilde graag zijn mening in de vorm van een korte column over de toekomst van Star Wars delen met onze volgers. Wil jij ook iets delen? Laat het ons weten!

De komende jaren staat er een hoop te gebeuren in het Star Wars universum. Deels officieel bevestigd. Het afsluitende, derde (IX) deel van de sequel trilogie, en volgens JJ Abrams van de gehele saga. Een serie films van Benioff en Weis, die het veel geprezen Game of Thrones maakten. Een eigen trilogie van Rian Johnson. Een tv-serie van Jon Favreau voor de toekomstige Disney streaming service, die zich een paar jaar na Return of The Jedi zal afspelen. Een nieuwe animatie serie, die zelfs al een naam heeft, Resistance. Onofficieel gaan de stevigste geruchten over een Obi Wan Kenobi film die geregisseerd zou worden door Stephen Daldry en een Boba Fett film door James Mangold.

Maar voordat het zover is, moet er eerst door de zure appel, die het heden is, heen gebeten moeten worden. Solo maakt een financiële struikelpartij. Hoe dan ook, dat is een feit. Gaat dat invloed hebben op de bovengenoemde toekomst?

Ja. Alle mogelijke andere oorzaken ter zijde geschoven, ogenschijnlijk zit de wereld niet heel erg te wachten op oorsprongverhalen van bekende Star Wars personages.  De verdeelde mening over The Last Jedi  is de mensen bij Lucasfilm uiteraard ook niet ontgaan. Als je er van uitgaat hoe ‘makkelijk’ Kathleen Kennedy actieve regisseurs op non-actief zet, lijkt het geen probleem om geplande films te cancelen. Dit alles opgeteld kun je je afvragen of we de Rian Johnsons trilogie ooit te zien krijgen en of de geruchten over een Boba Fett en een  Obi Wan film voor altijd geruchten zullen blijven.

Gedurende dit alles blijft Lucasfilm stil, naar buiten toe. Het lijkt alsof de muren steeds hoger opgetrokken worden. Er gaat een gevoel van spanning van uit. Als je niets zegt kun je ook niets verkeerd zeggen, of iets dergelijks. Zou men werkelijk gaan wachten tot de volgende Star Wars Celebration, 2019 in Chicago, om de smachtende fans iets van zekerheid te geven. Lucasfilm zou de snel de poorten moeten openen. Informatie geven over de komende projecten, wellicht zelfs de dialoog aan gaan met fans. Tot op heden blijft het echter stil, doodstil en is die hele glorieuze toekomst van Star Wars net zo onzeker als wie de ouders van Rey zijn.

M.

Lees verder